Wysłany: 22:47, 06 Mar '12
Temat postu: Policjanci znowu pobili niepełnosprawnego? |
|
|
"Bili mnie po głowie". Policjanci pobili niepełnosprawnego?
— Zdjęli mi buty i skarpetki i kazali uklęknąć na krześle, a potem bili mnie pałą po stopach, nogach i głowie — mówi niepełnosprawny Krystian J., który złożył skargę na policję z Lidzbarka Warmińskiego. Prokuratura sprawdzi, czy funkcjonariusze nie przekroczyli uprawnień.
Krystiana J. zatrzymano 2 marca w związku z kradzieżą, do której doszło w bloku, w którym mieszka. Jednemu z sąsiadów skradziono krążki do sztangi. Policjanci kryminalni zatrzymali J. i zawieźli na komendę. Miał status świadka. Mężczyzna twierdzi jednak, że w trakcie przesłuchania został potraktowany jak kryminalista. Krystian J. jest niepełnosprawny, ma cukrzycę, zapalenie wątroby i niesprawną rękę.
— Zawieziono mnie na komendę, policjanci oskarżyli mnie o kradzież — mówi Krystian J. — Nie miałem z tym nic wspólnego, oświadczyłem, że to nieporozumienie. Byli chamscy, zaczęli mnie wyzywać. Kazali przyznać się do czegoś, czego nie zrobiłem. Zdjęli mi buty i skarpetki, i kazali uklęknąć na krześle. Jeden mnie trzymał, a drugi bił pałą po stopach, nerkach. Byłem bity po twarzy przez całe przesłuchanie. Nie byłem w stanie nic zrobić ani się wyrwać, ani uciekać. Krzyczałem i byłem przerażony.
czytaj dalej: http://lidzbarkwarminski.wm.pl/94326,quo.....wnego.html
|
|