Cieszę się, że można znaleźć grupę osób, z których część oprócz posiadania wiedzy chce być także aktywna, a kolejna część nawet już dokonała choćby najmniejszej rzeczy!
Rok temu starałem się stworzyć podwaliny organizacji walczącej z globalnym ogłupieniem zaczynając poszukiwanie zainteresowanych tym wśród znajomych, lecz pomysł przez swe jakże wielkie zainteresowanie spalił na panewce. Mimo wszelkim społecznym przeciwnościom, idąc w pojedynkę udało mi się natrafić na osobę Kazimierza Grajcarka i międzynarodowy projekt NSZZ Solidarność: Stop Światowej Kampanii Antywęglowej.
Jej krótka charakterystyka w cytacie:
Cytat: |
Jesteśmy za racjonalizacją wykorzystania węgla poprzez zastąpienie prostego spalania np. technologią czystego węgla. Sprzeciwiamy się ideologicznemu wykluczeniu węgla wbrew zasadom ekonomicznym. Jesteśmy także za kontynuowaniem badań nad klimatem, ale w sposób transparentny i poprzez stworzenie równych szans dostępu do danych badawczych wszystkim ośrodkom naukowym. Nie zgadzamy się na dalszą reglamentację danych naukowych sprowadzającą się do ich udostępnienia jedynie wybranym i najbardziej zaufanym. Wszyscy powinni korzystać w równym stopniu z zasobów światowych i mieć do nich nieograniczony dostęp, tym bardziej jeśli – jak w tym przypadku – ogłasza się stan zagrożenia dla cywilizacji. |
Osobiście najbliższymi kwestiami są dla mnie w tym temacie klimat i rzetelne badania nad nim oraz kalkulujące się zmiany w energetyce z wykorzystaniem najlepszej, możliwej techniki. Cieszy mnie bardzo, ze ten projekt jest bardzo młody, bo wiele zależy w nim od własnej inicjatywy. Jestem też przekonany (jak pewnie wielu z Was), że to czas najwyższy przywrócić pełną parą starą Solidarność, która nie zaistniałaby nigdy bez aktywnych ludzi i ich wartości!