I ten znakomity, wspaniały naukowiec - bo mu to pasowało do ogólnej krytyki religii, obwinia ją za 11/9. No, chyba, że syjonizm jest swego rodzaju wyznaniem.
Poza tym, całkowicie zgadzam się z treścią np. "God Delusion".
Post zebrał 0.000 mBTC Podarowałeś BTC
Wysłany: 14:38, 25 Maj '08
Temat postu:
Tytuł: "W poszukiwaniu prawdy o początkach" Film zaczyna się tak, jakby stworzyli go ewolucjonici: pierwsze 4 minuty to przedstawienie historii świata od wielkiego wybuchu aż do człowieka wg ewolucjonisty. Następnie Oakland mówi, że w ewolucji są błędy i istnieje także inny pogląd na historię świata - kreacjonizm. Potem w 3 dziedzinach: kosmologia, chemia i biologia ukazywane są wady ewolucji i rozwiązania biblijne.
Nie wierzcie ewolucjonistom ani kreacjonistom, nikt z nich nie ma racji a Dawkins to typowy "darwinista" czyli typowy skrajny ewolucjonista.
Dawkins mimo, iż prawie w kazdej książce zaprzecza jest przesiąknięty ideologią i mimo, że jego naukowe dowody mogą być przekonywujące nie są do końca obiektywne ale opracowane z pewnego "nienaruszalnego" punktu widzenia. Przeczytałem ze trzy jego książki i myśle, że nie różni się już wiele od krytykowanych przez niego kreacjonistów, świetny biolog ale ostatnio coś za dużo przyczepia sie do religii, "Bóg urojony" czy jakos tak dwa miesiace czytałem bo mimo pieknego języka po prostu mnie drażnił. Tezy przedstawiane przez pana Dawkinas sa realistyczne gdy czytasz jego książke ale gdy czytasz na ten przykład książki jego oponetów też wydają sie być profesjonalne, jak sie tu nie pogubić??? Kto ma rację???
Ja uważam, że jeżeli chodzi o ewolucję to od stu lat dowodów na zachodzenie makroewolucji nie ma, a to, że logiczne wydaję sie, że musi zachodzić... no cóż na razie w 100% udowodniono tylko zmiany mikroewolucyjne i tego wszyscy sie powinni trzymać, to tak jak z teoriami spiskowymi, wiemy, że coś jest nie tak i zamiast stwierdzać stan faktyczny na siłe staramy sie tłumaczyć cos czego z braku dowodów wystłumaczyć sie nie da.
Najlepszym lingiwstycznym dowodem na bujde ewolucji jest to ,że nie mówi sie o ewolucji jako o prawie czy zasadzie czy dowodzie naukowym .
Mówi sie teoria ewolucji!!
Kazdy chyba wie ,że teoria to nie jest fakt niezaprzeczalny i obiektywny ,ale chwilowo najbardziej zasadna hipoteza....
W przypadku ewolucji najbardziej wygodna politycznie i społecznie....
_________________ ...czasami po prostu lepsza od prawdy jest wiara w coś....
ludzie muszą zostać nagrodzeni za trwanie przy wierze inaczej rozlecą się w pył
gnosis zawiodłem się, nie spodziewałem się, że jesteś taki odkrywczy
to kolejny argument na racjonalność tej teorii ;]
_________________ Materia jest plastyczna w obliczu Umysłu.
Zapraszam na mojego bloga
http://bezdepozytu.blogspot.com/
Próba rozstrzygnięcia toczonej walki ewolucjonizmu z kreacjonizmem w temacie:
viewtopic.php?t=2680 _________________ Miłość niszczy strach i rozwija intelekt. A strach niszczy miłość i inteligencje. Więc co wybierzesz?