Magiczna substancja :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Amigdalina
Problem w tym wykładzie jest taki że (tak jak w wielu podobnych) kładzie się nacisk na upodleniu tego co jest tradycyjne (ortodoksyjne) i od początku postawienie sprawy w świetle, w którym jakiekolwiek dowody naukowe spoza dowodów przedstawionych przez jego nurt myślenia to dowody nieprawdziwe, świadczące o zmowie środowiska lekarskiego.
Co do merytoryki wypowiedzi to mam poważne zarzuty
1. Mówi on że medycyna tradycyjna nie leczy przyczyn ale skutki. Ekhem a czy zabijanie komórek rakowych cyjankiem to leczenie czego?
2. Alternatywni medycy tylko kosmetycznie usuwają guza.... Tia nic to że taka narośl posiadająca swoje własne unaczynienie, soje włane środki by je utrzymać, ma niepochamowany wzrost i z tego powodu głód substancji odżywczych i skutecznie wyczerpuje je z naszego organizmu.... E tam! lepiej zostawić.
3. Usuwanie nienowotworowych części organu. No cóż chirurg nie pracuje pod mikroskopem więc musi wyciąć z okładem żeby zminimalizować ryzyko że coś zostawi w środku.
4. Nowotwory NIE powstają wyłącznie z powodu nadmiernej odbudowy tkanek. Przykład? Szpiczak mnogi, ziarnica złośliwa.
5. Jak się podrapiesz to nie zdrapiesz komórek skóry tylko martwe komórki naskórka i nieprawdą jest że po potarciu komórki dostaną sygnał do podziału. Komórki skóry dzielą się non stop (dlatego mamy naskórek rogowaciejący)
6. Proteolityczne enzymy znajdują się także w komórkach naszego ciała, nie potrzeba nam dodatkowo enzymów trzustkowych w komórkach. Ponadto enzymy trzustkowe działają wyłącznie w środowisku zasadowym i pod wpływem enterokinazy która jest wytwarzana przez komórki błony śluzowej jelita cienkiego. Tak więc enzymy trzustkowe nie mają szans zaistnieć w komórkach skóry.
7. Ci co jedzą mięso to mają mniej enzymów proteolitycznych i przez to bardziej są narażeni na raka
Tomkiewicz się wkurzy. A propos czy weganie nie mają raka?
8. Cyjanek zamknięty w formę cząsteczki to już nie jest groźny.... A cyjanek potasu
Niech sprawdzi. Ale fakt że jest dużo związków gdzie grupy CN nie są szkodliwe, ale nie możan powiedzieć że cyjanek w formie cząsteczki nie jest szkodliwy bo może być i niebardzo wiem jak wygląda "wolna" forma cyjanku...
9. Enzym B-glukozydaza nie znajduje się tylko w komórkach raka.
10. Jeżeli lekarz dostaje jakiś środek i testuje czy on działa na psie bądź zwierzętach to jest to przestępstwo i nieważne czy to działa lekarz nie ma prawa podawać czegoś nieznanego bo musi liczyć się z faktem , że może być to toksyczne jak robi inaczej to d... nie lekarz.
11. CO!!!??? 1h 15 min filmu o leczeniu raka i tylko 20 min o naukowych podstawach WTF?! a ja tyle pytań bez odpowiedzi mam....
(oh znalazlem ciekawy artykuł
http://caonline.amcancersoc.org/cgi/content/abstract/41/3/187 wiem niezbyt zadawalający ja też czuje niedosyt
)
Dalej już teoria spiskowa i to juz mniej mnie interesuje. Tak czy siak wygląda na to że to NIE JEST wykład o leczeniu raka tylko wykład o spisku firm farmaceutycznych.
Tyle.