Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 19:09, 23 Lip '11
Temat postu:
Myślę, że ten temat jest bardzo jednostronny, więc postanowiłem go urozmaicić, tak odmiennym spojrzeniem jak i dawką dobrego humoru.
Polacy, którzy wyemigrowali w ostatnich latach, wracają do swej ojczyzny, kraju ekonomicznego boomu, o najsilniejszej gospodarce w Europie Środkowo-Wschodniej - podkreśla się w relacji z Warszawy na łamach weekendowego dodatku dziennika "La Repubblica".
W magazynie rzymskiej gazety jej wysłannicy zauważają, że Polska, gdzie dominuje optymistyczna wizja przyszłości i otwierają się wielkie szanse przed młodymi pokoleniami, "wzywa teraz swych synów, którzy wyemigrowali w poszukiwaniu szczęścia".
Wysłany: 22:23, 23 Lip '11
Temat postu:
Piotrus napisał:
Zresztą Patin nawet nie wiedział co jest w budżecie i nie wiedział gdzie tego szukać..., więc on może na Onet by się nadawał. Więc dlaczego w niego nie uderzasz?
Tak trafiłem na to forum ale na stronę zusu już nie mogłem
pewno jest świetnie zakonspirowana. Zgadzam się z ostrożnym, że dyskusja o zusie to strata czasu i tyle.
Nie wiem czy kiedyś można było zebrać 5 ziaren a dziś 25 ale wiem, że dawniej kiedy było tak biednie każdy w piwnicy miał worek mąki, worek cukru, worek ziemniaków, pełno zapasów w postaci przetworów i to było NORMALNE. Dziś byłoby to NIENORMALNE za to normalne jest to, że najpóźniej tydzień przed wypłata kończy się kasa, paliwo w aucie i żywność w lodówce.
Zawsze chwalili jak to kapitalizm (cokolwiek mieli na myśli) powoduje lepszą wydajność, konkurencję itp. Dziwne, że po wejściu w ten zachodni kapitalizm ceny niektórych produktów podskoczyły 1000-krotnie.
Wysłany: 10:18, 10 Wrz '11
Temat postu:
jestem co prawda wiekową osobą i doskonale pamiętam czasy komuny.
Wówczas to liczyłam ile zł wynosi roboczogodzina pracownika budowlanego i wychodziło mi, że zaledwie 60% dostaje on w łapę;
ok.40% to podatek dochodowy,ubezpieczenie,składki zakładowe i inne oplaty
/na kwitku od wypłaty pisało na co/.
Pomimo tego ten pracownik z rodzinką miał co jeść i gdzie mieszkać.
Urlop w ośrodku wypoczynkowym należącym do zakladu,
wekendowe wycieczki, świąteczne paczki dla dzieci,
tanią odzież, podręczniki tanie dla dzieci
i darmowe kolonie dla dzieci.
Tanie leki; tani prad i gaz,tania woda.
Jego żona płatny urlop macierzyński,
tanie pożyczki w banku, a w ORS-ie dla młodych małżeństw bez % wogóle.
To i wiele innych "bonusów" otrzymywał taki pracownik od państwa,
ponieważ płacił podatek dochodowy i z tych pieniążków,
oraz zysków zakładowych otrzymywał rózne dodatkowe przywileje.
Taki pracownik robił sobie nadgodziny jeszcze, albo tzw. fuchy; była extra kasa.
Państwo z zyskownych zakładów i fabryk, oraz podatów od obywateli fundowało nadto szkoły, przedszkola, żłobki,sklepy, szpitale, lekarzy nauczycieli itd...itp...To wszystko dla obywatela. Oczywiście po drodze warstwa naukowa, urzędnicza i kierownicza wszelkiej maści także miała swoje przywileje,wypłaty, i premie.
Nie jestem za komuną; nie jestem za kapitałem.
Nie jestem za; nie jestem przeciw.
Napisałam tylko, że z podatków ludu pracującego
/nie większych niż dzisiaj/
i z zysków zakładów i fabryk należących do państwa polskiego
- obywatel polski żył sobie w miare dostatnio.
Wystrczyło pieniążków.
Wówczas za komuny chyba mało kto myślał o tym, że to tylko experyment społeczny.
Lud miał za darmo odbudowac polske po wojnie
i "nasza, wspólna polska" była właściwym hasełkiem.
Póżniejszy rozwój kraju także finansował obywatel pracujący i produkujący.
Na ten cel było przeznaczone ok. 30% jego roboczogodziny.
Obywatel dostawał 60% wypłaty,
pożytkowł ok. 50% z potrąceń od wypłaty
w postaci różnych pracowniczych i obywatelaskich "bonusów".
Razem pożytkował ok.80% swojej roboczogodziny.
Pozostałe 20 % pożytkował skarb państwa na rozwój i rozbudowę kraju.
Kraj piękny, odbudowany i rozbudowany można było już sprzedać.
Należało tylko zafundować kredyt w dolcach
i wyprowadzić na początek produkty żywnościowe za granice za dolce,
żeby pożyczkę spłacać.
Do worka z niezadowoleniem wrzucono intelektualistów
z powodu braku wolności słowa i wypowiedzi i zorganizowano ich w KOR za kasę z CIA.
Następnie tenże KOR z powodu braku mięska w sklepach i innych dóbr zorganizował niezadowolonych robotników w Solidarność także za kasę od CIA.
Karol Wojtyła /papież JPII/ jako,
że zupełnie przypadkowo został papieżem na ten czas,
rzetelnie pośredniczył w przekazywaniu kasy dla dla KOR i Solidarności.
Można już było zasiadać do okrągłego stołu,
/jakby nie było z dziurą w środku/
i bezkrwawo zamienić dobra Polski z "naszych wspólnych" na "nasze własne",
czyli dobra władzy, no i sprzedać.
Teraz już migiem zagospodarowły sie zagraniczne banki w Polsce.
Poprzez nie wyprowadzono pieniążki ze sprzedanych dobr za granice.
Tak prosto okradziono Polskę i Polaków
z kilkudziesięciu lat owoców ich pracy.
Polski obywatel już wie,
że nic z tego co zbudował i wytworzył własnymi rękoma przez pełne 2 pokolenia
nie należy do niego, ani jego potomstwa.
Został oszukany.
Jego dzieci nie dziedziczą tych dóbr jako "wspólnej Polski".
Jego dzieci stały się "europejczykami" mają konta w banku,
karty kredytowe, laptopy, komórki i wszystko,
co wokół ich otacza należy do kogoś innego, ale nie do polaków.
Miliardy kredytow branych przez zmieniajace się rzady
będą musiały spłacić wraz z odsetkami.
Dobrze, że maja konta w banku na które mogą wpłacać kasę w postaci podatków i innych danin rządowych.
Wysłany: 14:16, 10 Wrz '11
Temat postu:
lusja napisał:
Do worka z niezadowoleniem wrzucono intelektualistów
z powodu braku wolności słowa i wypowiedzi i zorganizowano ich w KOR za kasę z CIA.
Następnie tenże KOR z powodu braku mięska w sklepach i innych dóbr zorganizował niezadowolonych robotników w Solidarność także za kasę od CIA.
Karol Wojtyła /papież JPII/ jako,
że zupełnie przypadkowo został papieżem na ten czas,
rzetelnie pośredniczył w przekazywaniu kasy dla dla KOR i Solidarności.
Można już było zasiadać do okrągłego stołu,
/jakby nie było z dziurą w środku/
i bezkrwawo zamienić dobra Polski z "naszych wspólnych" na "nasze własne",
czyli dobra władzy, no i sprzedać.
Teraz już migiem zagospodarowły sie zagraniczne banki w Polsce.
Poprzez nie wyprowadzono pieniążki ze sprzedanych dobr za granice.
Tak prosto okradziono Polskę i Polaków
z kilkudziesięciu lat owoców ich pracy.
.
Sugestia, że Karol z Wadowic pracował dla CIA
i jednym z jego pseudonimów było Jan Paweł drugi ,
może być trochę na wyrost i zasługuje na odrębny temat.
Mógłby to być :
Jak JP II przygotował Polskę do "demokracji"
a zapomniał o przygotowaniu do prywatyzacji i kto to opłacił ?
Tam można by śladem pieniądza,
wywnioskować kto, co, komu i za ile zlecał?
Czy Jan Paweł II był pośrednikiem w przekazywaniu pieniędzy CIA
dla rebeliantów z Solidarności bezinteresownie, czy tez czerpał z tego jakieś profity?
Jak to się stało , że zrobiono mu takie PR?
Kto za to i ile zapłacił ?
Natomiast to , że JP II rzetelnie pośredniczył
w przekazywaniu kasy dla dla KOR i Solidarności ,
świadczy o jego uczciwości i lojalności wobec pryncypała _________________ JerzyS
"Prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn."
Arystoteles
Wysłany: 15:27, 17 Wrz '24
Temat postu:
Ta powódź to -jakby to ująć- przelana czara goryczy
_________________ Dla ludzi mających wiedzę o lotach na Księżyc żadna hipoteza nie jest już potrzebna prócz czasoprzestrzeni Einst.
dowiedli tego Amerykanie w Kosmosie ~@Panocek
Wysłany: 09:52, 19 Sty '25
Temat postu:
No z robotą w PL jest co raz gorzej i to widać wśród najbliższych i na własnej skórze. Czynsze za własne mieszkania są już w absurdalnych stawkach o mediach nie wspomnę a to wszystko ma jeszcze rosnąć. W tym roku przewidują dalsze podwyżki czynszów o około 30%. W przeciągu ostatnich ~2 lat już wzrosły o niecałe 50%. To są liczby faktyczne a nie z dupy wzięte jak skala inflacji w tefałen24.
A tak swoją drogą to jak to kurwa jest możliwe że ludzie dalej siedzą na dupach i na to wszystko pozwalają. Bo kurwa osobiście nie wierzę w to że jest im dobrze. Czy może nauczyli się zdychać po cichu?
Post zebrał 140 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 10:35, 19 Sty '25
Temat postu:
King Crimson napisał:
A tak swoją drogą to jak to kurwa jest możliwe że ludzie dalej siedzą na dupach i na to wszystko pozwalają. Bo kurwa osobiście nie wierzę w to że jest im dobrze. Czy może nauczyli się zdychać po cichu?
Urządzili się w dupie. Kwestia przyzwyczajenia i odpowiedniego podzielenia społeczeństwa .
Wysłany: 13:54, 19 Sty '25
Temat postu:
Cytat:
"Ludzie" wyszliby na ulicę jakby Braun wygrał wybory prezydenckie.
Braun wygrałby wybory jakby ludzie go wybrali. Innymi słowy ludzie wyszliby na ulicę jakby .....sami tak postanowili?
Cytat:
Urządzili się w dupie. Kwestia przyzwyczajenia
A zatem, może nie jest im tak dobrze ALE stać ich na to. Ciągle. Innymi słowy Polska Bogata Kraj. Można spokojnie podnosić poprzeczkę. (....no chyba że jest to jak efekt domina: klocek już się przewrócił - tylko jkeszcze o tym nie wie _________________ Kobiety mniej gwałcą bo są słabsze fizycznie.
# demokracja to komunizm w powijakach #
Wysłany: 15:19, 19 Sty '25
Temat postu:
King Crimson napisał:
No z robotą w PL jest co raz gorzej i to widać wśród najbliższych i na własnej skórze. Czynsze za własne mieszkania są już w absurdalnych stawkach o mediach nie wspomnę a to wszystko ma jeszcze rosnąć. W tym roku przewidują dalsze podwyżki czynszów o około 30%. W przeciągu ostatnich ~2 lat już wzrosły o niecałe 50%. To są liczby faktyczne a nie z dupy wzięte jak skala inflacji w tefałen24.
Jak przyjęli miliony imigrantów, bo potrzeba było taniej siły roboczej, ale nie wybudowali dla nich mieszkań, to wiadomo że czynsze rosną.
Mój znajomy nie ma co robić z kasą to kupuje mieszkania i wynajmuje. Wszyscy jego lokatorzy to imigranci, choc wcale akurat takich nie szuka. Ale oni szukają mieszkań, przez co windują ceny.
To zjawisko jest obserwowane na całym świecie - we wszystkich krajach które masowo ściągają murzynów do roboty.
Tutaj np. reportaż z Kanady:
Wysłany: 22:35, 19 Sty '25
Temat postu:
Niestety, ale mam wrażenie, że wszędzie jest koszmarna sytuacja jeśli chodzi o imigrację i (co z tego wynika) dostępność mieszkań.
Jak nam zapowiedziano: nie będziemy mieć niczego, będziemy wszystko wynajmować, przez całe życie.
To już się dzieje, jeżeli trzeba brać kredyt na 30 lat na nanokawalerkę w większym mieście, to ludzie wybierają "niezależność" i "mobilność".
Po prostu wynajmują tam, gdzie aktualnie złapią pracę.
Oderwanie od korzeni sprawia, że następuje gettoizacja, izolacja zamiast integracji.
Zawsze najbardziej mobilne są jednostki z pewną dozą agresji, dlatego przestępczość wzrasta...
i tak się kręci kabarecik.
Czy Australia, UK, USA, Kanada, czy Polska... wszystkie kraje "starej demokracji" zalewane są imigrantami odmiennymi kulturowo.
W wielu krajach w 2025 roku będą wybory, pytanie, czy się odbędą, w sytuacji, kiedy wszystko zmierza do niepokojów społecznych i rozruchów.
Ale jak wiadomo zostało to już zaplanowane, tylko musimy poczekać na kolejne odkrywanie kart.
Wysłany: 10:03, 19 Lut '25
Temat postu:
Gdzieś mi ostatnimi czasy mignęło w mediach ekonomicznych, jakby ktoś gdzieś link wygrzebał to proszę podpiąć.
Oficjalnie wyszedł nasz dług publiczny który jak mnie pamięć nie myli wyszedł ponad 250% PKB. Pamiętacie to całe pierdolenie że mamy limit 55% no w skrajnym wypadku uchwalimy 70% ale to w ogóle wypadek przy pracy.
Jesteśmy kurwa tak samo zajebani jak i reszta państw albo i lepiej.
Wysłany: 10:49, 19 Lut '25
Temat postu:
Cytat:
Pamiętacie to całe pierdolenie że mamy limit 55% no w skrajnym wypadku uchwalimy 70% ale to w ogóle wypadek przy pracy.
55% to mit, skoro sama "obsługa" tego długu (eufemistyczna nazwa na spłacanie części długu wraz z lichwiarskimi odsetkami -co kończy się defacto spłacaniem samych tylko lichwiarskich odsetek bo dług przecież nigdy nie maleje) wynosi zdaje się kilkanaście procent PKB — więc niby jakie 55%-czy nawet 70% zadłużenia całkowitego? Zwykła fikcja literacka, i kreatywna księgowość.
_________________ Kobiety mniej gwałcą bo są słabsze fizycznie.
Wysłany: 10:53, 19 Lut '25
Temat postu:
pardon, chodzi oczywiście o budżet , a nie pkp -czy tam pkb _________________ Kobiety mniej gwałcą bo są słabsze fizycznie.
Wysłany: 10:55, 19 Lut '25
Temat postu:
King Crimson napisał:
Gdzieś mi ostatnimi czasy mignęło w mediach ekonomicznych, jakby ktoś gdzieś link wygrzebał to proszę podpiąć.
Oficjalnie wyszedł nasz dług publiczny który jak mnie pamięć nie myli wyszedł ponad 250% PKB. Pamiętacie to całe pierdolenie że mamy limit 55% no w skrajnym wypadku uchwalimy 70% ale to w ogóle wypadek przy pracy.
Jesteśmy kurwa tak samo zajebani jak i reszta państw albo i lepiej.
Niby jesteśmy, jak i reszta państw, tyle, że ..... wobec kogo?
Kim ten ktoś jest i co ważne, jaką przewagę nad nami posiada, by zmuszać nas do ponoszenia kosztów i, że należy i trzeba się temu komuś podporządkować?
... tzw. rządy swoją polityką doprowadzają do ruiny kraje którym przewodzą, zaś konsekwencje tego są jakimś cudem przenoszone na tych, którzy te rządy utrzymują. Czyli kto jest "winien"?
Obecna sytuacja jest idealnym momentem, by wyjebać rządy, unieważniając to do czego się zobowiązały i w taki sposób z automatu pozbyć się jakiegokolwiek -poczucia- winy.
I co ważne, pozbyć się - co będzie najtrudniejsze - pomysłu na to, by w jakikolwiek sposób utzymywać istniejącą strukturę władzy.
Przykład tego, jak to należy robić był już - w naszym kraju - zaprezentowany............UNIEWAŻNIĆ.
Czyli, każdy musi zdecydować i powiedzieć :Unieważniam rządy, unieważniam to co zrobiły i to co jest tego konsekwencją.
Zapisy dłużne, zapisy własności przejętych w kryminalny sposób dóbr...unieważnić. Żadnych procesów, manifestacji i innych paradnych metod.
Przykładem może być to, co zrobił Trump. Żaden to wzór, ale zaprezentowany sposób jest właściwy. Łady, gendery i inne których sie pozbył jednym podpisem, są przykładem, że można w prosty sposób temat załatwić.
Co można zrobić w naszym przypadku? Unieważnić to co widać i słychać na codzień. Zostawić ich samym sobie, bez rękoczynów i przemocy.
Czyli, że w dupie jest ten, kto do niej wlazł i uznał, że to dobre miejsce, bo tak po prawdzie co to takiego jest ten "dług publiczny"? To nowa wiara. Ludzie uwierzyli, że zobowiązania które ktoś zawarł bez ich udziału sa ich powinnością do spełnienia, że umowy które ktoś podpisał są ich obciążeniem.
A uwierzyli, bo ktoś im wmówił, że tak musi być, bo takie sa tego czegoś prawa.
Uwierzyli też w to, że przez kogoś organizowane wybory, są po to, by -rzekomo- wybrani przez 'obywateli', automatycznie stali się z tego powodu ...ich właścielami a tzw. wyborcy, ich własnością, z którą 'wybrana władza' może robić to, co zechce.
W to ludzie uwierzyli.
Czy może byc coś bardziej szalonego...?
Dobry żart.
Mi się wydaje że oficjalnie nikt tego nigdy nie poda bo jeszcze chyba za PiSu wymyślili jakiś patent na transfer zadłużenia poza budżet w efekcie czego nigdzie nikt oficjalnie nie poda rzeczywistego długu a jeśli już tak to ktoś kto będzie chciał Polskę rozjebac teraz najlepiej po cichu siedzieć
Obecnie najbardziej zbliżone choć i tak dalekie od rzetelnych dane to unia podaje ...
Wysłany: 12:05, 19 Lut '25
Temat postu:
No kurwa tak działa socjalizm. Ja nie mam kredytu, pan nie ma kredytu i tamten pan nie ma. Ale tamtych 20 ma więc wszyscy dostaniecie wpierdol.
Oko co za różnica u kogo jesteśmy zadłużeni. Fakt jest taki że ekonomicznie jesteśmy dymani bez mydła, w dodatku odcinani od własnych możliwości cywilizowanego życia i dalej oczywiście możliwości przetrwania.
Post zebrał 150 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 23:21, 19 Lut '25
Temat postu:
King Crimson napisał:
No kurwa tak działa socjalizm. Ja nie mam kredytu, pan nie ma kredytu i tamten pan nie ma. Ale tamtych 20 ma więc wszyscy dostaniecie wpierdol.
Oko co za różnica u kogo jesteśmy zadłużeni. Fakt jest taki że ekonomicznie jesteśmy dymani bez mydła, w dodatku odcinani od własnych możliwości cywilizowanego życia i dalej oczywiście możliwości przetrwania.
To zadłużenie to fikcja, ale kto by się tym przejmował, skoro brak ku temu sprzeciwu. Ale warto wiedzieć kto spłaty oczekuje i łapę nadstawia.
Zaś dymanie, to skutek zbiorowej postawy ludzi, przyciągających kryzysy i ich akceptację. Każdy podpis, nawet stawiany krzyżykiem, jest zgodą. Dlatego tak bardzo namawiają, by uczestniczyć we wszystkim co wskażą jako ważne (dla nich). Począwszy od 'zakreślenia' na karcie do głosowania a skończywszy na kwitku w urzędzie. Zauważ ilu podpisów od nas się oczekuje i wymaga...a po tym ludzie się dziwią, że coś im się dzieje złego. A jedyny podpis stawiany z nadzieją na lepsze jutro to ten pod umową kredytową.
Post zebrał 150 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 13:03, 20 Lut '25
Temat postu:
I jeszcze jedno, by temat 'doświecić'...dymanie, czarna dupa, długi i cała reszta chłamu którym życie nasze jest wybrukowane, to efekty, skutki ludzkich pragnień.
Z jakiego powodu naród może się spodziewać dla siebie czegoś pozytywnego, jeżeli jest aż tak nienawistny?
Skąd ma się pojawić dobro? Z czego narodzić? z głowy która pochłonięta jest złożeczeniem i roszczeniami by dostać obiecane podczas wiecu wyborczego?
Naród, który źle życzy sam sobie i innym, uzyska wyłącznie to czego pragnie? Tak to działa.
Swego czasu wniknąłem bardzo głęboko w "życie" Polaków w latach PRL. I co mogę o tym napisać? Wtedy ludzie byli ludzcy, normalni. W tamtym czasie bywało, że dzieckiem które kończyło zajęcia wcześniej od rodziców, opiekowały się matki innych dzieci, zapraszając je do swych mieszkań, karmiąc i dając im coś do zabawy. Mężczyźni ze sobą rozmawiali, mieli wspólne zainteresowania. Rodziny były rodzinami. I bynajmniej, też się zdarzały bójki i awantury, pijaństwo, kradzierze i morderstwa. Ale miało to inny wydźwięk. Kto teraz zainteresuje się czyimś dzieckiem bez widocznej opieki? Pierwsze co zrobi, to telefon po policję.
Wczasy ...jakież wtedy były wczasy, wyjazdy sobotnie, wspólne zabawy, może sobie każdy popatrzeć na archiwach choćby na jutube. A teraz co jest? discobago w narkotycznym transie wespół z lachociągami za drobne. Wzajemna pomoc była na porządku dziennym, bo w tamtym czasie trzeba było sobie radzić i wspólnie można było więcej i łatwiej, bo i była tego przyczyna. Waaadza była jak i dziś wyniesiona ponad ludzi, i jak i dziś, na ludziach żerowała. Ale ludzie radzili sobie.. za swoje, bo kredyty brała garstka przedsiębiorrców którzy mieli z czego spłacać. Były też chwilówki w zakładach pracy a te oddawane były przy wypłacie. Tyle, że kasa to środek, tu o głowy idzie.
Z tego widać, że tam gdzie są złe myśli, tam jest złe życie. Jak kto źle komuś życzy tak i sam mieć będzie.
I to co jest teraz, to efekt wielu lat starań,
ps...kto normalny oczekuje i wręcz żąda od władzy normalności, skoro władza ma na celu coś zupełnie odwrotnego...?
Naród który oczekuje od władzy, by władza mu dała, doczeka się zawsze tego, co władza da......
Ogólnie patrząc na Ukrainie to dało się zauważyć że przed wojna była już tak rozkradziona że chyba nie było już czego kraść więc nagle wojna
Nie mogłem tego sprawdzić rzetelniej ale przypuszczam że polska rozkradziona jest niewiele mniej...
Wychodzi na to że jak już się jakiś rejon rozkradanie do 0 to wtedy nagle wojna się pojawia... Wygląda na to że taki schemat postępowania od wojny na Ukrainie Jankesów z w dupsko wchodzącymi wasalami
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa) Strona: « 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 »
Strona 6 z 7