Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 11:20, 09 Maj '08
Temat postu:
Ostatnio jak się na maturę z gery uczyłem to sobie przypomniałem, że w Zeitgeist było coś takiego, że Jezus został ukrzyżowany na Krzyżu Południa(czy jakoś tak). Na logikę to jakim cudem Krzyż Południa, który jest odpowiednikiem Gwiazdy Polarnej na półkuli południowej może być widoczny z półkuli północnej? (na której to właśnie ziemia święta leży) Okazuje się, że może:
Kod:
Alen sugeruje, że tłumaczy to może pewien fragment "Boskiej Komedii" Dantego (pocz. XIV-wieku). Wstępując do czyśćca u wejścia na południową półkulę Dante oznajmia:
"Zwrócę się w prawo i okiem przystanę U podbieguna; gwiazd ujrzę tam czworo Po pierwszych ludziach późniejszym nieznane Niebiosa od nich - zda się - jasność biorą O ty północny widnokręgu wdowi Któremu nigdy te światła nie gorą!..."
(Czyściec, Pieśń 1:22-27)
Odtąd gwiazd Krzyża Południa nikt z północnej półkuli nie widział.
"Pierwszymi ludźmi" byli pierwsi chrześcijanie. W czasach Chrystusa Krzyż Południa widać było z Jerozolimy. Dante, który najwidoczniej był świadom skutków precesji, nawiązuje do bezbożnego okresu, który nastał po śmierci Chrystusa, gdy Krzyż Południa stopniowo usuwał się z nieba widzianego z tej szerokości geograficznej.
Cztery gwiazdy symbolizują cztery cnoty moralne zwane kardynalnymi (roztropność, sprawiedliwość, męstwo i umiarkowanie), które mieli posiadać tylko Adam i Ewa przed popełnieniem grzechu pierworodnego.
Nie we wszystkich kulturach Krzyż Południa jest rozpoznawalny jako Krzyż. W centralnej Australii ten układ gwiazd był nazwany "Stopą Orła"
"Krzyż Południa" występuje często jako motyw na flagach państw półkuli południowej. Flagą taką może pochwalić się m.in.: Australia, Nowa Zelandia, Brazylia, Samoa. Czasem flaga Konfederacji jest nazywana "krzyżem południa", lecz to określenie nie pochodzi od gwiazdozbioru.
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 13:37, 05 Sie '08
Temat postu:
Ja tylko napisze, ze dla mnie film traci jakakolwiek wiarygodnosc przytaczanych faktow i domyslow, juz w pierwszych minutach, gdy autorzy podaja wyssane z palca bzdury o starozytnych Bogach ( a najwiecej o Horusie)
Post zebrał 200 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 16:03, 19 Sie '24
Temat postu:
Niee, nic nowego. Po prostu działająca, stara pierwsza część część, z lektorem. Gimby nie znają,
_________________ Fahrenheit 451 - piękna idea! ..pełno jest książek, które ogłupiają! (począwszy od tej najstarszej)
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Strona: « 1, 2, 3, 4, 5
Strona 5 z 5