|
Czy powinno sie karac za obrazanie uczuc religijnych? |
1. Tak |
|
2% |
[ 1 ] |
2. Nie |
|
68% |
[ 26 ] |
3. W 'uzasadnionych' przypadkach |
|
26% |
[ 10 ] |
4. Nie mam zdania |
|
2% |
[ 1 ] |
5. Inne (proszę o uzasadnienie) |
|
0% |
[ 0 ] |
|
Wszystkich Głosów : 38 |
|
Autor
|
Wiadomość |
pumpkinhead
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 21:21, 14 Sty '10
Temat postu: Karac za obrazanie uczuc religijnych? |
|
|
Właśnie jestem świeżo po obejrzeniu krótkiej 'dyskusji' w tvp info o tym samym tytule. Obsada doborowa : Anja Orthodox (maj fejwrit) , Wojciech Cejrowski i Michał Wiśniewski. Ogólnie sprawa dotyczyła Nergala który podarł biblię na koncercie Behemota. Mam wiele odczuć po jej obejrzeniu, lecz o tym może później. Bardzo żałuję że nie było opcji zadzwonienia do programu bo pare razy naprawdę mnie nosiło Zasmucił mnie wynik sondażu (celowo narazie go nie podaję), dlatego jestem ciekaw co na to nasi forumowicze. Zapraszam do głosowania i dyskusji.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Rasta Soul
|
Wysłany: 21:29, 14 Sty '10
Temat postu: |
|
|
Karanie to troche przesada, niektorzy ludzie (mocherowe plutony różańcowe) za głupie swietrdzenie, że nie ma Boga juz grożą egzorcyzmami
Jest to przykład z życia wzięty, ponieważ moja babcia tak zareagowała
Poza tym jak miałaby wyglądać taka kara ? Grzywna ? Chłosta ?
Śmierdzi to inkwizycją
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 21:31, 14 Sty '10
|
|
można wrócić do starych sprawdzonych sposobów - palenie na stosie.
"obraza uczuć religijnych" to pojęcie niezwykle subiektywne. jest zwykłym skandalem i prawnym absurdem iż odwołanie do czegoś takiego znajduje się w kodeksie karnym. na pewno nie wymyślili tego rzymianie, tylko jakiś zakompleksiony faszystowski fanatyczek.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
pumpkinhead
|
Wysłany: 21:38, 14 Sty '10
|
|
oczywiście że tak, ktoś może wierzyć że jest Napoleonem i co wtedy? Od strony prawnej prokuratura uchyliła sprawę bo uznała że jedynym poszkodowanym obrażalskim jest koleś który złożył doniesienie, a żeby sprawa nabrała obrotu potrzebne są dwie osoby
_________________ 'i can only show you the door, you have to walk through it'
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
norwid
|
Wysłany: 21:38, 14 Sty '10
|
|
w krajach dalekiego wschodu jest zasada szanowania drugiego człowieka polegająca na:
- nie odmawianiu dosłownemu realizacji zlecenia/zamówienia/współpracy.
- nie wyrażaniu się negatywnie o adwersarzach celem uszanowania ich godności
wszystkie te elementy wpisują się w teorię "GERMAŃSKIEJ NOWEJ MEDYCYNY" gdzie źródłem choroby jest JEDNO traumatyczne przeżycie.
Otóż G_N_O_J_E_N_I_E !!! czyjejś wiary to zwykłe MORDERSTWO
tego rodzaju psychiczne znęcanie się nad innym doprowadza do jego choroby, w konsekwencji do śmierci, to często jak w przypadku dr. Hammera kończy się również chorobą najbliższych.
Taki więc CHUJ! jest winien LUDOBÓJSTWA jaskrawie tą rzecz przedstawiając.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
|
Powrót do góry
|
|
|
pumpkinhead
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 21:50, 14 Sty '10
|
|
czym jest religia?
co muszę zrobić aby to w co wierzę zostało zakwalifikowane jako religia, by każdy kto ośmieli się z tego drwić podlegał karze z urzędu?
wystarczy jak się ubiorę w czarną sutannę i zacznę gwałcić ministrantów?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Rasta Soul
|
|
Powrót do góry
|
|
|
zainteresowany
|
Wysłany: 21:58, 14 Sty '10
|
|
Filateliści są dobrą religią czy złą ?
...miałem kiedyś kilka klaserów ...
_________________ Myśl jest bronią.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Ordel
|
Wysłany: 21:59, 14 Sty '10
|
|
PIS odgrzewa kotleta
PiS donosi na Nergala do prokuratury
Ukochany Dody w tarapatach! Posłowie PiS donieśli do gdyńskiej prokuratury na Adama Darskiego, lidera deathmetalowego zespołu Behemoth. Politycy twierdzą, że Darski - znany bardziej jako Nergal - obraził uczucia religijne wierzących. Chodzi o koncert, podczas którego m.in. podarł Biblię.
Pod doniesieniem do prokuratury podpisali się posłowie PiS Andrzej Jaworski, Jolanta Szczypińska, Zbigniew Kozak oraz była eurodeputowana Hanna Foltyn-Kubicka.
reszta tu http://www.dziennik.pl/wydarzenia/articl.....atury.html
Ja bym to ujął tak , prawdziwa cnota podłości się nie boi "Ci" posłowie PISu już dawno się niczym nie popisali , a i w "pudle" o nich cicho , więc trzeba coś zrobic żeby o nich mówiono.
Co do występu Behemota na koncercie i jego potyczkach z najsławniejszym polskim krzyżowcem pisałem tutaj viewtopic.php?t=10209 .
Moim skromnym zdaniem zniszczenie Biblii podczas koncertu Behemota nie obraziło uczuc chrześcijan , z prostego powodu . Chrześcijan , nie było na tym koncercie , bo gdyby byli to by złożyli doniesienie do prokuratury . I co najważniejsze mieliby dowody , w postaci zdjęc , czy filmików . Ludzie na koncertach robią mnóstwo zdjęc , tym bardziej na takim show jakie daje Behemot .
_________________ https://www.youtube.com/watch?v=0K4J90s1A2M
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Rasta Soul
|
Wysłany: 22:01, 14 Sty '10
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Paranoik
|
Wysłany: 22:03, 14 Sty '10
|
|
Wszystko zależy od kultury człowieka . Czym innym jest krytyka a czym innym obrażanie niezależnie czego to dotyczy.
Do religii można podejść jak do innych cech człowieka , czy można karać za nazwanie czarnego , czarnuchem ? Niepełnosprawnego kulawym lub idiotą ?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
pumpkinhead
|
Wysłany: 22:09, 14 Sty '10
|
|
Cejrowskiemu, który tak zawzięcie był za ukrzyżowniem Nergala jakoś ta sama Biblia pozwala obrażać gejów. Koleś jest jeszcze większym fanatykiem niż myślałem.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Wiedzmin
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 22:17, 14 Sty '10
|
|
to dobry pomysł.
hindusi mieszkający w polsce powinni podawać do sądu rzeźnie, że zabijają krowy
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
slidexman
|
Wysłany: 22:24, 14 Sty '10
|
|
jestem przeciw
bo jesli za to jak osadzac wine
bo co to znaczy urazony?
wszystko mozna pod to podciagnac
skad moge wiedziec ze uraze czyjes uczucia religijne?
skad mam wiedziec jakiej indoktrynacji poddanwany byl
ktos z kim mam do czynienia i jakie ma przekonania?
skad mam wiedzisc kto w co wierzy?
sedzia musialby interpretowac cos co jest nie do zinterpretowania
muzulmanin moze domagac sie zamkniecia bankow bo uprawiaja lichwe ktora jest grzechem
_________________ Otwarte Piramidy Finansowe
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Faraon
|
Wysłany: 22:53, 14 Sty '10
|
|
Nie kumacie że to nie wolno obrażać religii dominującej? To tak samo jak nikt nie wstawi się za małym biednym państewkiem ze złożami surowców. Prawo dżungli.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
iaro
|
Wysłany: 23:47, 14 Sty '10
|
|
Ciekawe, że nikt jakoś nie pieni się, kiedy obrażane są uczucia ateistów . Myślę, że przyczyna jest dość prosta - generalnie osoba niewierząca (ateista/agnostyk) ma większy dystans do świata, a także - co zupełnie naturalne - do wszelakich religii. Dlatego też na multum spraw o obrazę uczuć wnoszonych przez nawiedzonych ultrakatoli nie przypada nawet jedna sprawa wniesiona przez osobę niewierzącą. A gdyby niewierzący mieli tak nikły dystans do takich spraw, jak katolicy czy muzułmanie to sądy zostałyby zalane pozwami .
_________________ Systemu nie można niszczyć, trzeba go reformować.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Dysputant
|
Wysłany: 00:11, 15 Sty '10
|
|
Kojarzy mi się tekst z Piotrusia Pana.
Za każdym razem kiedy powiesz "Bóg nie istnieje." umiera jedno katolickie dziecko.
Nie zabijaj dzieci.
Chociaż... to było chyba inaczej :/
_________________ Moja odpowiedź na zaczepki TROLL-i.
http://www.pown.it/3385
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Fado
|
Wysłany: 06:35, 15 Sty '10
|
|
Uwazam, ze raczej nie powinno sie nikogo karac za obraze uczuc religijnych. Jezeli jednak przy okazji obrazania uczuc religijnych ktos np."wysprejowal" farba sciane, ktora jest mieniem prywatnym lub publicznym, to powinien naprawic szkode lub poniesc kare (finasowa).
Nasuwa sie pytanie o sens obrazania uczuc religijnych lub w ogole obrazania kogokolwiek...Przeciez obrazanie to szkodzenie sobie samemu, to zadawanie bolu swojej duszy.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
AQuatro
|
Wysłany: 08:31, 15 Sty '10
|
|
Pomyślmy logicznie.
Religia to wiara w jakieś niestworzone rzeczy.
Albo są to latające anioły, albo rogate diabły z kopytami,
albo jakiś facet uznawany za boga,
bardzo gruby jak w buddyźmie lub bardzo chudy jak chrześcijański,
Inni wierzą w święte drzewa, inni w jeszcze jakieś inne odjechane chore sprawy.
Jeżeli będziemy karać za obrażanie uczuć religijnych, to praktycznie musielibyśmy karać za wszystko.
Religia, jest wg mnie, pewną prymitywną formą zachowania się człowieka. Myślę, że powinniśmy tych ludzi raczej uczyć, że nie mają o co się obrażać, niż karać tych, którzy ich obrażają.
Obrażanie uczuć religijnych może być bardzo niebezpieczne. Przywódcy religijni mogą łatwo pokierować tymi prostymi ludźmi i poderwać ich nawet do wojny. Tak rodzą się właśnie konflikty, uczy się ludzi, żeby mieli tzw. honor, żeby bronili tego honoru. Później ten honor łączy się z religią lub ojczyzną i nagłaśnia się, że ktoś naruszył nasz honor ...lub obrazę uczuć religijnych.
To najlepszy sposób do manipulowania ludźmi. Nauczenie ich, że ich uczucia mogą się obrazić. Co samo w sobie jest już kompletnym debilizmem, bo jak można obrazić uczucia?
Skoro można obrazić moje uczucie religijne, to równie dobrze mógłbym powiedzieć, że osoby jedzące w restauracji obraziły moje uczucie głodu.
Myślę, że ta akcja z obrazą uczuć. To też taka bezsilna walka duchownych w obronie nieistniejącego boga. No bo tutaj ktoś robi sobie jajca z Jezusa, podciera się biblią lub coś w tym stylu. A bóg nic!
Więc wychodzi na to, że ten cały bóg jest zmyślony. Trzeba więc jakoś podtrzymać dochodową religię, i po prostu robić to co teoretycznie należy do nieistniejącego boga. Czyli karać za obrażanie religii. Bóg tego nie zrobi, bo go nie ma - starają się więc taką karę przepchnąć duchowni.
Nie wystarczy im już gadanie, że bóg ukarze po śmierci tych obrażających, bo każdy sobie z tego robi polew. Chcieli by więc powsadzać do więzień za życia.
To chore, dla chorych ludzi.
Nie popieram.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
MalcolmX
|
Wysłany: 10:15, 15 Sty '10
|
|
tak, tak religia to wymysł?! proszę zapoznać się z tymi egzorcyzmami, były nagrane w latach 70 na magnetofon szpulowy, który był wtedy szczytem nowoczesności, o oszustwie nie ma mowy.
http://www.egzorcyzmy.katolik.pl/index.php/dzieci-i-mlodziez/741?task=view
oraz wpiszcie hasło egsorcism na Youtube i obejżyjcie te mocne amatorskie nagrywki.
a propos religii i wiary w Boga wielki matematyk, fizyk i filozof Blaise Pascal (ten od prawa Pascala dot. ciśnienia cieczy) rozpatrzył zakład:
Zakład Pascala (Gra Pascala) - rozumowanie przedstawione przez Blaise'a Pascala mające dowodzić, iż warto wierzyć w Boga. Pascal rozpatrzył dwa proste przypadki dotyczące istnienia Boga:
* Bóg istnieje i nagradza za wiarę życiem wiecznym.
* Bóg nie istnieje i nie istnieje życie wieczne.
Człowiek może wierzyć lub nie wierzyć w istnienie Boga. Jeśli wierzy, to traci życie doczesne (na rzecz modlitw i czynienia dobra) i otrzymuje życie wieczne, ale tylko w pierwszym przypadku. Jeśli nie wierzy, to zatrzymuje życie doczesne i traci życie wieczne. Pascal wywnioskował, że wiara bardziej się opłaca, ponieważ ryzykujemy tylko czas życia, który jest zazwyczaj krótki (człowiek żyje średnio około 70 lat), a nagrodą może być życie wieczne.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
camera
|
Wysłany: 11:22, 15 Sty '10
|
|
Cytat: | propos religii i wiary w Boga wielki matematyk, fizyk i filozof Blaise Pascal (ten od prawa Pascala dot. ciśnienia cieczy) rozpatrzył zakład:
Zakład Pascala (Gra Pascala) - rozumowanie przedstawione przez Blaise'a Pascala mające dowodzić, iż warto wierzyć w Boga. Pascal rozpatrzył dwa proste przypadki dotyczące istnienia Boga:
* Bóg istnieje i nagradza za wiarę życiem wiecznym.
* Bóg nie istnieje i nie istnieje życie wieczne.
Człowiek może wierzyć lub nie wierzyć w istnienie Boga. Jeśli wierzy, to traci życie doczesne (na rzecz modlitw i czynienia dobra) i otrzymuje życie wieczne, ale tylko w pierwszym przypadku. Jeśli nie wierzy, to zatrzymuje życie doczesne i traci życie wieczne. Pascal wywnioskował, że wiara bardziej się opłaca, ponieważ ryzykujemy tylko czas życia, który jest zazwyczaj krótki (człowiek żyje średnio około 70 lat), a nagrodą może być życie wieczne. |
Sens to ma tylko przy założeniu, że szanse na obie opcje rozkładają się po 50%. Jeśli ja na istnienie Boga daje 10% szans, to ta teoria leży.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
MalcolmX
|
Wysłany: 11:48, 15 Sty '10
|
|
"Sens to ma tylko przy założeniu, że szanse na obie opcje rozkładają się po 50%. Jeśli ja na istnienie Boga daje 10% szans, to ta teoria leży."'
to łatwiejsze niż się wydaję, prosta matematyka:
tak/nie
50/50
jak rzut monetą o/r czyli rachunek prawdopodobieństwa niezależnie ile rzutów wykonasz np.100 przewidzenie 101 i tak jest 1/2 (50%).
i tu rozumowanie Pascala prosty dowód matematyczny Bóg jest lub nie = 50/50 czyli stwierdzenie "jeżeli (zamiast jeśli) ja na istnienie Boga daje 10% szans, to ta teoria leży."' założenie błędne,
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
|