W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

 
Żywność - na co uważać w sklepach  
Podobne tematy
ważne: list do rolników i konsumentów8
Co jemy21
Czy wiesz, co jesz? Mleko - FILM 30
Czy wiesz, co jesz? Wędliny - FILM  
Znalazłeś na naszym forum inny podobny temat? Kliknij tutaj!
Ocena:
25 głosów
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Człowiek i medycyna Odsłon: 37499
Strona:  «   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9   »  Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krzysiak




Dołączył: 20 Lis 2008
Posty: 410
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 11:49, 03 Gru '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do produktów mlecznych które tu były przytoczone.. To może ktoś z was zastanowiłby się nad tym, że każdy ma na nie inną tolerancję? Tak jak już było mówione człowiek nie od zawsze żywił się nabiałem i dlatego teraz trzeba wziąć pod uwagę różnicę w przystosowaniu. Osobiście uważam, że choć jednemu człowiekowi będzie mleko szkodziło to u drugiego nie pojawią się żadne objawy. Ja jestem zwolennikiem urozmaiconej diety, myślę, że człowiek powinien jeść wszystko w odpowiednich ilościach bez faworyzowania mięsa, owoców czy warzyw. Wszystko jest nam potrzebne, trzeba tylko umieć znaleźć odpowiednie proporcje.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Volv




Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 107
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 13:03, 03 Gru '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

detro napisał:
Volv napisał:
Postanowiłem odświeżyć temat, ponieważ wydał mi się interesujący.

Piszecie o tym, czego nie należy jeść, co jest szkodliwe.

Aspartam w napojach, produkty mleczne, soki, margaryny...

Ostatnio szukałem w sklepie czegoś do picia bez aspartamu. Znalazłem jedynie wodę mineralną i sok Cappy. To jest jakaś paranoja.

W takim wypadku, co można spożywać jako "mniejsze zło"? Przydałaby się jakaś lista polskich produktów.




To chyba byles w jakims dziwnym sklepie... We wszystkich innych napojach miales napisane w składzie coś w stylu : "zawiera aspartam który jest źródłem fenyloalaniny" albo "zawiera substancje słodzące w tym aspartam" ? ? ?


Zwykły mały spożywczak.
A na napojach pisze po prostu "aspartam" w składzie. Nie szczypią się z jakimiś "inne substancje słodzące". Piszą wprost. Na niektórych jest napisane "E951", co także oznacza aspartam.
Nie da się wręcz od tego uchronić. To jest już wszędzie.
Patrzę na Dodoni, które piję od lat. "Aspartam".
Zrobiłem sobie multiwitaminę z tabletki rozpuszczalnej.. "aspartam".
Przed wyjściem z domu biorę gumę do żucia.. "aspartam".
W czasie przerwy jem rogaliki z czekoladą.. "aspartam".

To jest przytłaczające.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
DarkTech




Dołączył: 23 Lis 2008
Posty: 1218
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 09:46, 11 Gru '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przedstawiam listę dodatków stosowanych w produktach żywnościowych Jest długa i interesująca. Często istnieje trudność z identyfikacją jakiegoś "E - dodatku".
_________________
Prawda nieraz jest bardzo trudna do ustalenia, ale nigdy nie jest tak niedostępna jak wówczas kiedy jest niewygodna.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
re-ligio




Dołączył: 24 Maj 2008
Posty: 367
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 13:49, 11 Gru '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Konserwanty
E 200 nieszkodliwy (kwas sorbowy, syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)

E 201 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu sodowego, sorbinian sodu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)

E 202 nieszkodliwy (sól potasowa kwasu sorbowego, sorbinian potasu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)

E 203 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu sorbowego, sorbinian wapnia - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)

E 210 benzoesan, syntetyczny, (dodatek do napoi gazowanych, majonezów, marynat, konserw owocowych i warzwnych, sałatek)Po jego spożyciu osoby wrażliwe, chorujące na astmę, katar sienny lub alergie skórne mogą odczuwać zaostrzenie stanów chorobowych. Odradza się częste spożywanie.

E 211 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól sodowa kwasu benzoesowego. Patrz E 210. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 212 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól potasowa kwasu benzoesowego Patrz E 210. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 213 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól wapniowa kwasu benzoesowego. Patrz E 210. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 214 Syntetyczniy,pochodna kwasu benzoesowego. Stosowany przeważnie w produktach rybnych, sałatach i innych wyrobach owocowo-warzywnych. Może powodować zmiany smaku potraw. Odnotowano jego działanie jako środka odurzającego, rozszerzającego naczynia i wywołującego skurcze mięśni.Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 215 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 216 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 217 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 218 - ester metylowy kwasu p-hydroksy-benzoesowego; reakcje alergiczne.

E 219 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 219 rakotwórczy (benzoesan estru metylu, p-hydroksybenzoesan metylu i pochodne, syntetyczny)

E 220 niszczy witaminę B 12 (bezwodnik siarki, dwutlenek siarki, syntetyczny; w sokach owocowych i koncentratach, winie, suszonych owocach).Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.

E 221 siarczyn sodu; astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład

E 222 wodorosiarczyn sodu; astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach.

E 223 disiarczyn sodu (pirosiarczyn sodu); astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach.

E 224 disiarczyn potasu, syntetyczny (zakłóca czynności jelit) Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach.

E 226 Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.

E 227 Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.

E 230 Syntetyczny. Dozwolony tylko do zabezpieczenia przed rozwojem pleśni i grzybów, skórek owoców cytrusowych . Stosowany także jako pestycyd. Zakłóca czynności skóry. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową. .

E 231 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Patrz E 230. Odradza się spożywania skórek owoców cytrusowych. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową.

E 232 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Patrz E 230. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową.

E 233 Syntetyczny. Używany do spryskiwania skórek owoców cytrusowych i bananów. Stosowany także jako pestycyd (np. w uprawie ziemniaków i owoców pestkowych) oraz jako lek (np. przeciwko pasożytom jelitowy). Brak pełnych danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie jednoznacznej opinii.

E 234 - nizyna

E 235 - natamacyna (pimarycyna); podrażnienia nerek

E 236 nieszkodliwy (kwas mrówkowy, syntetyczny, dodatek do ryb wędzonych, surowych soków owocowych)

E 237 nieszkodliwy (mrówczan sodu, syntetyczny)

E 238 nieszkodliwy (mrówczan wapnia, syntetyczny)

E 239 Syntetyczny konserwant. Czasami stosowany do utrwalania serów Provolone. Śladowa jego ilości, tj. 25 mg na 1 kg sera, są dopuszczalna. Używany także jako środek do dezynfekcji skóry i dróg moczowych oraz jako środek konserwujący do kosmetyków. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 242 - ester dimetylowy kwasu pirowęglowego; podejrzany

E 249 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Patrz E 250. Odradza się częste spożywanie. szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn potasu, syntetyczny, dodatek do wędlin)

E 250 szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin(wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy). Odradza się częste spożywanie.

E 251 szkodzi przy nadciśnieniu (azotan sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych)Syntetycznie produkowany konserwant. Patrz E 250. Odradza się częste spożywanie.

E 252 szkodzi przy nadciśnieniu (azotan potasu, syntetyczny, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych)) Patrz E 250. Odradza się częste spożywanie.

E 260 nieszkodliwy (kwas octowy, syntetyczny lub fermentacyjny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)

E 261 nieszkodliwy (octan potasu, syntetyczny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)

E 262 nieszkodliwy (dwuoctan sodu, datek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)

E 263 nieszkodliwy (octan wapnia, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)

E 270 nieszkodliwy (kwas mlekowy.U noworodków może prowadzić do zaburzeń w przemianie materii, jeśli układ trawienny nie jest wystarczająco rozwinięty. Dotyczy to jednak tylko formy D(-) oraz DL kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt stosuje się tylko formę L(+).

E 280 Syntetycznie produkowany konserwant. Może zmieniać zapach i smak potraw. Dopuszczony do stosowania w paczkowanym, krojonym chlebie i opakowanych drobnych wyrobach cukierniczych – ciasta i herbatniki. Występuje naturalnie w niektórych gatunkach sera. Dopuszczony do użytku w krajach Unii Europejskiej. Odradza się częste spożywanie.

E 281 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól sodowa kwasu propionowego. Patrz E 280. Odradza się częste spożywanie.

E 282 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól wapniowa kwasu propionowego. Patrz E 280. Odradza się częste spożywanie.

E 283 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól potasowa kwasu propionowego. Patrz E 280. Odradza się częste spożywanie.

E 284 - kwas borny; podrażnienie nerek

E 285 - boraks; podrażnienie nerek

E 290 - dwutlenek węgla

E 296 - kwas jabłkowy

E 297 - kwas fumarowy


Barwniki

E 100 nieszkodliwy (kurkumina, kurkuma z kłączy roślin tropikalnych; żółty, stosowany m.in. w przyprawach, koncentratach).) Naturalny, roślinny, żółty barwnik z rozłogów rośliny Curcuma longa.

E 101 nieszkodliwy (ryboflawina, laktoflawina, witamina B2) żółto-pomarańczowy, naturalny lub syntetyczny; stosowany m.in. w przyprawach).Występuje w przyrodzie.

E 101a - ester fosforanowy ryboflawiny; nieszkodliwy

E 102 Odradza się spożywanie, syntetyczny; stosowany m.in. w napojach w proszku, esencjach owocowych, miodzie sztucznym. Może wywoływać alergie. Zagrożone są zwłaszcza osoby, które reagują alergicznie na aspirynę (kwas acetylsalicylowy) i astmatycy.

E 103 zabroniony

E 104 podejrzany, dodatek do wyrobów cukierniczych,syntetyczny, zielonkawo-żółty barwnik. Może wywoływać alergie. W testach na szczurach po podaniu czystej chinoliny obserwowano powstawanie nowotworów wątroby. Uwaga alergicy.

E 105 zabroniony

E 110 niebezpieczny,żółć pomarańczowa ;(dodatek do marmolady, żeli, gum do żucia, powłok tabletek).Może wywoływać alergie. W testach na zwierzętach przy podaniu dużych dawek stwierdzono powstawanie nowotworów nerek.

E 111 zabroniony

E 120 Naturalny, zwierzęcy barwnik czerwony. Pozyskiwany z wysuszonych owadów Dactylopius coccus cacti. Uważany za nieszkodliwy.

E 121 zabroniony

E 122 czerwony barwnik azowy, syntetyczny;(stosowany w dżemach i marmoladach wiśniowych, budyniach, lodach, polewach). Może wywoływać alergie. Uwaga alergicy.

E 123 Syntetyczny, czerwony barwnik azowy. Dozwolony do stosowania tylko do dobarwiania win, alkoholi i ikry. W testach na zwierzętach stwierdzono jego wpływ na odkładanie się wapnia w nerkach. Odradza się spożywanie. Uwaga alergicy.

E 124 Syntetyczny, czerwony barwnik azowy.(dodatek do wędzonych ryb, cukierków pudrowych). Uwaga alergicy.

E 125 zabroniony

E 126 zabroniony

E 127 Syntetyczny, czerwony barwnik. Dozwolony do stosowania tylko do wiśni koktajlowych lub kandyzowanych, sałatek owocowych z dodatkiem wiśni. Osoby z problemami tarczycy powinny unikać artykułów spożywczych barwionych tą substancją.

E 128 - czerwień 2G

E 129 - czerwień allura; czerwony

E 130 zabroniony

E 131 Syntetyczny, niebieski barwnik. Uważany za nieszkodliwy.

E 132 Uważany za nieszkodliwy.Przy jednoczesnym podawaniu zwierzętom dużych dawek indygotyny i azotynu sodowego stwierdzono uszkodzenia materiału genetycznego. Połączenie takie może wystąpić w diecie np. szynka lub kiełbasa i barwione słodycze lub likiery.

E 133 - błękit brylantowy FCF; zielono-niebieski; odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych

E 140 Naturalne, roślinne barwniki zielone, pozyskiwane z materiału roślinnego (lucerna, szpinak, wyciąg z pokrzywy itp.) Uważane za nieszkodliwe.

E 141 związek chlorofilowy- kompleks miedziowy chlorofilu - zielony, roślinny modyfikowany; dodatek do groszku konserwowego.Uwazany za nieszkodliwy.

E 142 Syntetyczny, zielony barwnik. Dotychczas opublikowano niewiele wyników badań. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii

E 150 Naturalny, roślinny barwnik koloru brązowego. Otrzymywany przez podgrzewanie cukru bez dodatku kwasów lub zasad. Silnie barwiący, lekko słodzący. Uważany za nieszkodliwy

E 150a - karmel; brązowo-czarny; nieszkodliwy

E 150b - karmel siarczynowy; brązowy

E 150c - karmel amoniakalny; brązowy

E 150d - karmel amoniakalno-siarczynowy; brązowy

E 151 Syntetyczny, czarny barwnik azowy. (podbarwianie nieszlachetnych rodzajów kawioru) Uwaga alergicy.

E 152 zabroniony

E 153 Naturalna substancja otrzymywana przez suche zwęglanie surowca roślinnego. Dodawany m.in. do barwienia skórki niektórych rodzajów sera, w cukiernictwie. Uważany za nieszkodliwy.

E 154 - brąz FK; odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych

E 155 - brąz HT; odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych

E 160 nieszkodliwy (karetonoidy)

E 160a - karoteny (beta - karoten, prowitamina A); żółty; nieszkodliwy

E 160b - annaty; pomarańczowy; reakcje alergiczne

E 160c - kapsantyna; pomarańczowy

E 160d - likopen; czerwony; nieszkodliwy

E 160e - beta-apo-8-karotenal; pomarańczowo-czerwony; nieszkodliwy

E 160f - ester etylowy kwasu beta-apo-8-karotenowego; pomarańczowo-czerwony; niedopuszczony w Polsce

E 161 nieszkodliwy (ksantofil, karetonoidy, niedopuszczony w Polsce)

E 162 nieszkodliwy (betanina, betacyjany z buraków ćwikłowych, czerwień buraczana, naturalny; dodatek do przetworów owocowych)

E 163 nieszkodliwy (antocyjan), występuje w winogronach i jagodach - czerwonawy, naturalny; do napoi, konserw owocowych, słodyczy.

E 170 nieszkodliwy (węglan wapnia, biały; środek ścierny w pastach do zębów, kalcpiryna - substancja osłonowa)

E 171 (Syntetyczny, mineralny biały barwnik, dwutlenek tytanu, biały dodatek do gum do żucia, drażetek, past do zębów, ) Uważany za nieszkodliwy

E 172 Syntetyczne, mineralne żółte, czerwone lub czarne barwniki,żadko stosowany - dodawany do sztucznych osłonek kiełbas.Uważane za nieszkodliwe

E 173 Syntetyczny, srebrno-szary, mineralny barwnik (stosowany do dekoracji słodyczy). Podejrzewa się, że jest jednym z czynników powodujących chorobę Alzheimera. Osoby chore na nerki mogą nie wydalać aluminium.

E 174 Naturalny, mineralny, srebrny barwnik i konserwant. Dozwolony wyłącznie do stosowania w polewach słody- czy, dekoracji pralinek i do likierów. Może odkładać się w tkankach. Do zatruć dochodzi już przy podaniu kilku gram. Wydziela się bardzo powoli z moczem. Odradza się częste spożywanie.

E 175 Naturalny, mineralny złoty barwnik. Dozwolony tylko do dekoracji cukierków i czekoladek oraz do likierów. Może prowadzić do zaburzeń w obrazie krwi. Wysoka cena powoduje, że stosuje się je w małych ilościach. Odradza się częste stosowanie.

E 180 Syntetyczny, czerwony barwnik azowy. Stosowany do barwienia przeznaczonych do spożycia skórek serów. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

Antyutleniacze

E 300 Syntetycznie wytwarzana substancja o aktywności witaminy C. Ze względów technologicznych coraz częściej stosowany w przemyśle spożywczym. Przy ciągłym przedawkowywaniu (kilka gram dziennie) może przyczyniać się do powstawania kamieni moczowych w nerkach i pęcherzu. Uważany za nieszkodliwy.

E 301 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Sól sodowa kwasu askorbinowego. Patrz E 300. Uważany za nieszkodliwy.

E 302 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Sól wapniowa kwasu askorbinowego. Patrz E 300. Uważany za nieszkodliwy.

E 304 Syntetycznie otrzymywane przeciwutleniacze. Pochodne kwasu askorbinowego. Patrz E 300. Uważane za nieszkodliwe.

E 306 Naturalny, otrzymywany z olejów roślinnych, przeciwutleniacz. Tylko w przypadku nadmiernego spożycia preparatów zawierających witaminę E istnieje niebezpieczeństwo przedawkowania, co może niekorzystnie oddziaływać na stan zdrowia. Uważane za nieszkodliwe.

E 307 Syntetycznie produkowana witamina E. Przeciwutleniacz i substancja wzbogacająca. Patrz E 306. Uważany za nieszkodliwy.

E 308 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E 306. Uważany za nieszkodliwy.

E 309 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E 306. Uważany za nieszkodliwy.

E 310 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Istnieje podejrzenie, że substancja ta utrudnia wchłanianie żelazo. Wszystkie galusany podejrzewane są o możliwość wywoływania alergii. Uważany za nieszkodliwy. Uwaga alergicy.

E 311 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E 310. Uważany za nieszkodliwy.

E 312 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E310. Uważany za nieszkodliwy.

E 315 - kwas izoaskorbinowy

E 320 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. W dużych dawkach powoduje zaburzenia pracy wątroby i powstawanie wrzodów dwunastnicy. Przy przyjmowaniu dużych dawek możliwe jest odkładanie się w organizmie. BHA podejrzewany jest o możliwość wywoływania alergii. Odradza się częste spożywanie.

E 321 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E 320. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 322 Naturalny, roślinny emulgator i przeciwutleniacz pozyskiwany z olejów: sojowego, słonecznikowego lub rzepakowego. Występuje w żywych komórkach. Uważany za nieszkodliwy.

E 325 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu mlekowego)U noworodków może prowadzić do zaburzeń przemiany materii, jeśli system trawienny nie został jeszcze dostatecznie wykształcony. Dotyczy to tylko formy D(-) kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt występuje nieszkodliwa postać (pochodna kwasu L(+) mlekowego).

E 327 Syntetyczny regulator kwasowości. Związek wapnia i kwasu mlekowego. Patrz E 270. Uważany za nieszkodliwy.

E 327 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu mlekowego)

E 330 Otrzymywany na drodze fermentacji pleśniowej (Aspergillus niger). Substancja występująca w przemianie materii człowieka. Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie są stosowane w żywności, może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia. Uważany za nieszkodliwą.

E 331 Syntetyczne regulatory kwasowości i stabilizatory. Sole sodowe kwasu cytrynowego. Patrz E 330. Uważane za nieszkodliwe.

E 332 Syntetyczne regulatory kwasowości i stabilizatory. Sole potasowe kwasu cytrynowego. Patrz E 330. Uważane za nieszkodliwe.

E 333 Syntetyczne regulatory kwasowości i stabilizatory. Sole wapniowe kwasu cytrynowego. Patrz E 330. Uważane za nieszkodliwe. ,

E 334 - kwas winowy; nieszkodliwy

E 335 Naturalne, roślinne regulatory kwasowości i przeciwutleniacze. Sole sodowe kwasu winowego. W dużych dawkach działają przeczyszczająco. Uważane za nieszkodliwe.

E 336 Naturalne, roślinne regulatory kwasowości i przeciwutleniacze. Sole potasowe kwasu winowego. Znane także jako kamień winny. Działają przeczyszczająco. Uważane za nieszkodliwe.

E 337 Naturalny, roślinny regulator kwasowości i przeciwutleniacz. Sól sodowo-potasowa kwasu winowego. Działa przeczyszczająco. Patrz E 334. Uważany za nieszkodliwy.

E 338 Przeciwutleniacz i regulator kwasowości. W dużej dawce może upośledzać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza. Duże spożycie fosforu może prowadzić do osłabienia kości i odkładania się wapnia. Odradza się częste spożywanie.

E 339 zakłóca trawienie (sól sodowa kwasu ortofosforowego)

E 340 Naturalne przeciwutleniacze, emulgatory i regulatory kwasowości. Sole potasowe kwasu ortofosforowego. Patrz E 339. Odradza się częste spożywanie.

E 341 zakłóca trawienie (sól wapniowa kwasu ortofosforowego)

E 350 - jabłczan sodu

E 351 - jabłczan potasu

E 352 - jabłczan wapnia

E 353 - kwas metawinowy

E 354 - winian wapnia

E 355 - kwas adypinowy; podejrzany

E 356 - adypinian sodu

E357 - adypinian potasu

E 363 - kwas bursztynowy

E 380 - cytrynian amonu

E 385 - wersenian wapniowo-sodowy

Emulgatory

E 400 Naturalna, roślinna substancja zagęszczająca, żelująca i do powlekania otrzymywana z glonów morskich. Może upośledzać wchłanianie substancji mineralnych, np. wapnia, żelaza, manganu i cynku. W przypadku regularnego spożycia może dojść do obniżenia poziomu składników mineralnych w organizmie. Odradza się częste spożywanie

E 401 Naturalny, roślinny środek zagęszczający, do powlekania i substancja żelująca. Sól sodowa kwasu alginowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie.

E 402 Naturalny, roślinny środek zagęszczający, do powlekania i substancja żelująca. Sól potasowa kwasu algi- nowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie.

E 403 Naturalny, roślinny środek zagęszczający, do powlekania i substancja żelująca. Sól potasowa kwasu algi- nowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie.

E 404 Naturalny, roślinny środek zagęszczający, stabilizator i substancja żelująca. Sól wapniowa kwasu alginowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie.

E 405 Naturalny, roślinny środek zagęszczający, emulgator i stabilizator piany. Pochodna kwasu alginowego. Może przekształcać się w glikol propylenowy, wtedy działa jak alergen. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.

E 406 - agar; nieszkodliwy

E 407 Naturalny, roślinny środek żelujący i zagęszczający z czerwonych glonów morskich. W bardzo małym stopniu wchłaniany w przewodzie pokarmowym. W dużych dawkach może ograniczać przyswojenie składników mineralnych (np. potasu) i działać przeczyszczająco. Odradza się częste spożywanie.

E 410 - karob (mączka chleba świętojańskiego); nieszkodliwy

E 412 - guma guar; wzdęcia i kurcze żołądka

E 413 - tragakanta; wypryski skórne

E 414 - guma arabska; alergie

E 415 - guma ksantanowa; nieszkodliwy

E 416 - guma karaya

E 417 - guma taro

E 418 - guma gellan

E 420 - sorbitol; wzdęcia, biegunka, bóle brzucha

E 421 - mannitol

E 422 - glicerol (gliceryna)

E 432 - E 436 - polioksyetylenosorbitany (polisorbitany); nieszkodliwy

E 339. Odradza się częste spożywanie.

E 440a - pektyna; nieszkodliwy

E 440b - pektyna amidowana; nie rozkłada się w organizmie

E 441 - żelatyna

E 442 - fosforan amonu; nieszkodliwy

E 444 - izobutylooctan sacharozy; podejrzany

E 445 - ester glicerynowy żywicy; nieszkodliwy

E 450 Syntetyczne emulgatory, stabilizatory i regulatory kasowości. Spożywane w dużych ilościach mogą pogarszać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza oraz powodować osteoporozę i odkładanie się wapnia. Patrz

E 451 - trifosforany sodu i potasu; zaburzenia w gospodarce wapniowej

E 452 - polifosforany; zaburzenia w gospodarce wapniowej

E 460 - celuloza sproszkowana i mikrokrystaliczna; nie budzi zastrzeżeń

E 461 Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Przy dawkach powyżej 6 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uważany za nieszkodliwy.

E 462 zakłóca trawienie (związki celulozy)

E 463 Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Przy dawkach powyżej 6 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uważany za nieszkodliwy.

E 464 - hydroksypropylometyloceluloza; nieszkodliwy

E 465 Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Uważany za nieszkodliwy.

E 466 Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Przy dawkach powyżej 5 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uwaga alergicy.

E 470a - sole potasowe, sodowe i wapniowe kwasów tłuszczowych

E 470b - sole magnezowe kwasów tłuszczowych

E 471 - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; nieszkodliwy

E 472a - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym; nieszkodliwy

E 472b - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym; nieszkodliwy

E 472c - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym; nieszkodliwy

E 472d - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym; nieszkodliwy

E472e - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym, nieszkodliwy

E 472f - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego

E 473 - estry kwasów tłuszczowych i sacharozy

E 474 - cukroglicerydy (gliceryna poddana estryfikacji z kwasem tłuszczowym i cukrem); nieszkodliwy

E 475 - estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu; nieszkodliwy

E 476 - polirycynolan poliglicerolu

E 477 - estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego

E 477 Syntetyczne emulgatory. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii.

E 479b - termicznie utleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych

E 500 - węglan sodu (soda), wodorowęglan sodu; nieszkodliwy

E 501 - węglan potasu; nieszkodliwy;

E 503 - węglan amonu; nieszkodliwy;

E 504 - węglan magnezu; nieszkodliwy;

E 507 - kwas solny;

E 508 - chlorek potasu; działanie przeczyszczające;

E 509 - chlorek wapnia;

E 511 - chlorek magnezu;

E 512 - dichlorek cyny; podrażnienie żołądka;

E 513 - kwas siarkowy;

E 514 - siarczan sodu; działanie przeczyszczające;

E 515 - siarczan potasu; działanie przeczyszczające;

E 516 - siarczan wapnia; działanie przeczyszczające;

E 517 - siarczan amonu; działanie przeczyszczające;

E 520 - siarczan glinu;

E 521 - siarczan glinowo-sodowy;

E 522 - siarczan glinowo-potasowy;

E 523 - siarczan glinowo-amonowy;

E 524 - wodorotlenek sodu;

E 525 - wodorotlenek potasu;

E 526 - wodorotlenek wapnia;

E 527 - wodorotlenek amonu;

E 528 - wodorotlenek magnezu;

E 529 - tlenek wapnia; nieszkodliwy;

E 530 - tlenek magnezu; nieszkodliwy;

E 535 - żelazocyjanek sodu; w postaci czystej jest trujący;

E 536 - żelazocyjanek potasu; w postaci czystej jest trujący;

E 538 - żelazocyjanek wapnia; w postaci czystej jest trujący;

E 541 - wodorofoforan glinowo-sodowy;

E 551 - dwutlenek krzemu; nieszkodliwy;

E 552 - krzemian wapnia; nieszkodliwy;

E 553a - krzemian magnezu; nieszkodliwy;

E 553b - talk;

E 554 - glinokrzemian sodu; nieszkodliwy;

E 555 - glinokrzemian potasu;

E 556 - glinokrzemian wapnia;

E 558 - bentonit;

E 559 - krzemian glinu (kaolin);

E 570 - kwasy tłuszczowe; nieszkodliwy;

E 574 - kwas glukonowy; nieszkodliwy;

E 575 - lakton kwasu glukonowego;

E 576 - glukonian sodu;

E 577 - glukonian potasu;

E 578 - glukonian wapnia;

E 579 - glukonian żelaza;

E 585 - mleczan żelaza; zaburzenia w przewodzie pokarmowym;

E 620 - kwas glutaminowy; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); s stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;

E 621 - glutaminian sodu; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;

E 622 - glutaminian potasu; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;

E 623 - glutaminian wapnia; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;

E 624 - glutaminian amonu; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;

E 625 - glutaminian magnezu; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;

E 626 - kwas guanylowy; zmienia się w kwas moczowy;

E 627 - guanylan sodu; zmienia się w kwas moczowy;

E 628 - guanylan potasu; zmienia się w kwas moczowy;

E 630 - kwas inozynowy; zmienia się w kwas moczowy;

E 631 - inozynian sodu; zmienia się w kwas moczowy;

E 632 - inozynian potasu; zmienia się w kwas moczowy;

E 633 - inozynian wapnia; zmienia się w kwas moczowy;

E 634 - rybonukleotydy wapnia; zmienia się w kwas moczowy;

E 635 - rybonukleotydy sodu; zmienia się w kwas moczowy;

E 640 - glicyna;

E 900 - dimetylopolisiloksan;

E 901 - wosk pszczeli; nieszkodliwy;

E 902 - wosk kandelilla; nieszkodliwy;

E 903 - wosk karnauba; nieszkodliwy;

E 904 - szelak; nieszkodliwy;

E 912 - ester kwasu montanowego;

E 914 - wosk polietylenowy utleniony;

E 938 - karbamid; nieszkodliwy;

E 939 - argon; nieszkodliwy;

E 940 - hel; nieszkodliwy;

E 941 - azot; nieszkodliwy;

E 942 - tlenek azotu; nieszkodliwy;

E 948 - tlen; nieszkodliwy;

E 950 - acesulfam K (acetosulfam);

E 951 - aspartam; nieszkodliwy z wyjątkiem chorych na fenyloketonurię;(przypis re-ligio"dziwne,że napisane nie szkodliwy autor chyba sam nie wie do końca co jest dobre a co szkodliwe aspartam jest bardzo szkodliwy")

E 952 - cyklaminiany; podejrzany;

E 953 - izomaltina;

E 954 - sacharyna; podejrzany;

E 957 - taumatyna; nieszkodliwy;

E 959 - neohesperdyna; nieszkodliwy;

E 965 - maltitol; działanie przeczyszczające;

E 966 - laktitol; działanie przeczyszczające;

E 967 - ksylitol; działanie przeczyszczające;

E 999 - ekstrakt kwilai (mydłoka);

E 1105 - lizozym; podejrzany;

E 1200 - polidekstroza;

E 1201 - poliwinylopirolidyna;

E 1202 - poliwinylopolipirolidyna;

E 1404 - skrobia utleniona; podejrzany;

E 1410 - fosforan skrobiowy;

E 1412 - fosforan diskrobiowy;

E 1413 - fosforylowany fosforan diskrobiowy;

E 1414 - acetylowany fosforan dikrobiowy; nieszkodliwy;

E 1420 - skrobia acetylowana; nieszkodliwy;

E 1422 - acetylowany adypinian diskrobiowy; nieszkodliwy;

E 1440 - skrobia hydrokypropylowana;

E 1442 - hydroksypropylowy fosforan diskrobiowy;

E 1450 - sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego;

E 1505 - trietylocytrynian;

E 1518 - triacetyna;
http://forum.montignac.com.pl/skladniki-ktorych-nie-znamy-vt210.htm
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Volv




Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 107
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 21:19, 11 Gru '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wszyscy opierają się na najnowszych badaniach, które albo zostały zrobione z przymrużeniem oka, albo ich nie było wcale. Nie bez powodu człowiek mający patent na aspartam przepchnął go, gdy był ministrem.
_________________
Więcej zrozumiesz patrząc oczami zamkniętymi. Więcej dostrzeżesz, mając otwarty umysł.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Cham




Dołączył: 04 Gru 2008
Posty: 448
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 02:44, 12 Gru '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Widzę pewne nieporozumienia i bagatelizowanie chemii w spożywce.
W naszym żarciu jest mnóstwo syfu, ale największym syfem są trzy produkty: słodziki aspartam i acesulfam K oraz wzmacniacz smaku glutaminian sodu. Szkodliwość aspartamu jest tak wielka, że każda inna chemia przy nim może być nazwana witaminą Smile
Doświadczenia przeprowadzone we włoskich laboratoriach wykazały, że wszystkie szczury karmione maksymalną dopuszczalną dawką dziennego spożycia (w proporcjonalnym przeliczeniu do masy ludzkiej) dostały raka mózgu. 100% zachorowalności! Zastanawia mnie stwierdzenie: "to szczur a nie człowiek". Dość zabawne. Zjedz więc trutkę na szczury, jesteś człowiekiem a nie szczurem, więc nic Ci się nie stanie, prawda?? Po opublikowaniu danych z tego doświadczenia w UE zawrzało, zastanawiano się nad wycofaniem wszystkich produktów z aspartamem. I niewiarygodnie szybko temat zniknął... Jakiś wałek? Nie, nie wierzę, żeby euro-politycy brali w łapęWink

Polecam stosowanie diety zgodnej z grupą krwi. Jeden z najlepszych pomysłów na odżywianie.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
goral_




Dołączył: 30 Gru 2007
Posty: 3715
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 04:13, 12 Gru '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cham napisał:
Po opublikowaniu danych z tego doświadczenia w UE zawrzało, zastanawiano się nad wycofaniem wszystkich produktów z aspartamem. I niewiarygodnie szybko temat zniknął... Jakiś wałek? Nie, nie wierzę, żeby euro-politycy brali w łapęWink


Firma która ma patent na aspartam jest tak potężna, że można ją porównać jedynie z bankami. Większość dyrekcji, szefostwa w tej firmie to byli pracownicy FDA.
Przemysł farmaceutyczny jest międzynarodowy. To tak jak naczynia połączone. Jest niby setki firm, ale tak na prawdę zarząd jest praktycznie jeden. Bo jak prześledzisz, do kogo co w danej spółce, firmie należy to stwierdzisz, że właścicielami tych setek firm jest parę może parędziesiąt osób.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
suspenser




Dołączył: 20 Sty 2008
Posty: 669
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 19:53, 14 Gru '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cham napisał:

Polecam stosowanie diety zgodnej z grupą krwi. Jeden z najlepszych pomysłów na odżywianie.


Możesz polecić jakieś źródło do stworzenia sobie odpowiedniej diety ?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Tomkiewicz




Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 989
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 21:34, 14 Gru '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Krowa ma chyba dobrych kilkadziesiąt grup krwi i je ciągle to samo.
Odżywianie zgodnie z grupą krwi - jaki to bezsens. Kolejne sięgnięcie do szarlatanerii. To jest tak - istnieją fakty na temat żywienia, których nie podaje się publicznie do wiadomości. Istnieje cała masa beznaukowych pierdół - jak silva, reiki, opukiwanie się palcami, zappery, oficjalne zalecenia żywieniowe, jedzenie antycholesterolowe, weganizm, picie ponad 4 litrów płynów na dzień i cała masa pseudo-diet opartych na chęci zarobku z głupoty ludzkiej.
Istnieje też to forum, na którym ponoć demaskuje się kłamstwa, ale ja tu widzę jakichś reptilian, kosmitów, agentów ściemniających fakty, "ghost story" itp.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Krzysiak




Dołączył: 20 Lis 2008
Posty: 410
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 12:22, 15 Gru '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ale Ty jednocześnie popełniasz błąd starając się nam wmówić że tylko Twoja racja jest dobra. Przeczytałem niedawno książkę Charlotte Gerson (wydana niedawno po PL) i musze powiedziec, że zrobiła na mnie naprawdę duże wrażenie. Jest tam bardzo dużo informacji o tym czego powinno się unikać Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Volv




Dołączył: 02 Gru 2008
Posty: 107
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 13:02, 15 Gru '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niektórzy są świadomi szkodliwości aspartamu.
Wchodzę do apteki i proszę o "multiwitaminę bez aspartamu". Bez słowa z gąszcza opakowań aptekarka podała mi "Pluszsz" czy jakoś tak się to nazywa. Fakycznie, nie ma w sobie aspartamu.
_________________
Więcej zrozumiesz patrząc oczami zamkniętymi. Więcej dostrzeżesz, mając otwarty umysł.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
re-ligio




Dołączył: 24 Maj 2008
Posty: 367
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 15:05, 15 Gru '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Właśnie otrzymałem paczkę świąteczną z pracy oglądam smakołyki patrzę szynka Jarosław w ładnej czerwonej puszce opakowanie cudeńko aż mi ślinka cieknie jednak jak zawsze myślę sobie sprawdzę skład i oto co w tej niby szyneczce w ładnym opakowaniu jest:
E-1422,E-451,E-450,E-452,E-339,E-621,E-301,E-250
Jako,że nie ma zbytnio opisane co oznaczają te E więc sprawdziłem
E-1422 acetylowany adypinian diskrobiowy(skrobia modyfikowana,zagęszcza produkt dając złudzenie, że jest on bardziej tłusty)
E-451 trifosforany sodu i potasu; zaburzenia w gospodarce wapniowej
E-450 Syntetyczne emulgatory, stabilizatory i regulatory kasowości. Spożywane w dużych ilościach mogą pogarszać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza oraz powodować osteoporozę i odkładanie się wapnia
E-452 polifosforany; zaburzenia w gospodarce wapniowej
E-339 zakłóca trawienie (sól sodowa kwasu ortofosforowego)
E-621 glutaminian sodu (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane
E-301 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz uważany za nieszkodliwy(przypis re-ligio odziwo chyba jedyne E nieszkodliwe)
E-250 azotyn sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin(szkodzi przy nadciśnieniu wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy)
I tak to wygląda zgroza większość puszek same EConfused
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
dunkelheit




Dołączył: 25 Gru 2007
Posty: 321
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 17:18, 15 Gru '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

suspenser napisał:
Cham napisał:

Polecam stosowanie diety zgodnej z grupą krwi. Jeden z najlepszych pomysłów na odżywianie.


Możesz polecić jakieś źródło do stworzenia sobie odpowiedniej diety ?


Najlepszy pomysł na dobrą dietę to wsłuchiwanie się w potrzeby swojego organizmu, nie ma diety uniwersalnej która byłaby dobra dla każdego, ponieważ każdy organizm jest inny.
Nie ma co przesadzać też z kurczowym trzymaniem się zaleceń jakiegoś super-autorytetu, wystarczy umiar aby sobie nie zaszkodzić, ogólnie zasada: czym bardziej naturalne produkty i mniej przetworzone tym lepiej będzie chyba optymalną wskazówką w dobieraniu właściwej dla siebie diety.

Śmieszą mnie coraz to nowe super-diety wymyślane przez różnych ludzi, którym wydaje się że odkryli Amerykę, później setki (zwykle) kobiet naśladuje ich, często robiąc sobie krzywdę.

Czytałem kiedyś o babce, która przesadziła z otrębami, próbując zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na błonnik pokarmowy i wylądowała w szpitalu.
Wydaje się, że nic nie zastąpi zdrowego rozsądku i umiaru.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
mczesiekk




Dołączył: 28 Paź 2008
Posty: 286
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 21:29, 15 Gru '08   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zgadzam sie =) Kazdy organizm to ewenement i ma rozne potrzeby - nie da sie stworzyc optymalnej diety dla wszystkich, ale im blizej natury tym lepiej
_________________
Prawdę swą głoś spokojnie i jasno, słuchaj też tego co mówią inni, nawet głupcy i ignoranci, oni też mają swoją opowieść.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
suspenser




Dołączył: 20 Sty 2008
Posty: 669
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 22:48, 15 Gru '08   Temat postu: . Odpowiedz z cytatem

Dzięki za odpowiedzi Very Happy

Właśnie takie chciałem sprowokować - i wiecie co ... macie rację Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
mishka




Dołączył: 04 Lut 2009
Posty: 1
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 17:24, 04 Lut '09   Temat postu: GMO zagraża płodności ludzi oraz bezpieczeństwu żywności Odpowiedz z cytatem

Sikorski napisał:
Cytat:
Większość wpisanych to nie żywieniowcy a biolodzy (w dużej części genetycy). Przyznam szczerze, że na kwestiach żywieniowych się nie znam. Większość zastrzeżeń odnośnie GMO nie jest jednak związanych z pożywnością, ale z lękiem przed "jedzeniem genów". Lęk ten jest absurdalny. I przy okazji - opinie większości naukowców odnośnie szkodliwości GMO dla ludzkiego zdrowia (z samego faktu bycia GMO) ostatnimi czasy się raczej nie zmieniały. Na dzień dzisiejszy nie ma żadnych (piszę to z pełną odpowiedzialnością) potwierdzonych oraz istotnych statystycznie dowodów na szkodliwość roślin GMO. Co chwila pojawiają się różne "doniesienia", ale na doniesieniach się kończy. Nie było natomiast jeszcze żadnej poważnej publikacji w znaczącym czasopiśmie biomedycznym która przedstawiałaby nawet hipotetyczny model tłumaczący na czym owa szkodliwość miałaby polegać...

Jakub Piątkowski


Czekam aż ktoś mi to obali lub potwierdzi.


PROSZE BARDZO - OBALAM wypowiedz Jakuba Piatkowskiego--> GMO SZKODZI i to BARDZO - Jest to udowodnione najnowszymi badaniami naukowymi - czytaj ponizej:

GMO zagraża płodności ludzi oraz bezpieczeństwu żywności

"Badania austriackiego rządu potwierdzają, że genetycznie zmodyfikowane uprawy zagrażają płodności ludzi oraz bezpieczeństwu żywności.

Wezwanie do natychmiastowego zakazu genetycznie modyfikowanej żywności i upraw.

(13 listopada 2008)

Długoterminowe badania zlecone przez Austriacką Agencję ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności, zarządzaną przez Austriackie Federalne Ministerstwo Zdrowia, Rodziny i Młodzieży, a prowadzone przez Uniwersytet Weterynaryjny we Wiedniu, potwierdza że zmodyfikowana genetycznie (GM) kukurydza poważnie wpływa na zdrowie reprodukcyjne myszy. Przeciwnicy GMO, którzy ostrzegali o niepłodności i innych zagrożeniach dla zdrowia, domagają się prowadzania natychmiastowego zakazu dla GMO w celu ochrony zdrowia ludzi i płodności kobiet na całym świecie.

Badania prowadzone przez Uniwersytet Weterynarii w Wiedniu dowiodły, że karmienie myszy genetycznie modyfikowaną kukurydzą firmy Monsanto doprowadziło do niższej płodności i mniejszej masy ciała. Jeden z prowadzących badanie profesorów prof. Zentek powiedział, że była bezpośrednia zależność między spadkiem płodności a dietą GM, i że myszy karmione tradycyjnym zbożem rozmnażały się w bardziej efektywny sposób..

Podczas badania austriaccy naukowcy wykonali kilka długoterminowych prób w ciągu 20 tygodni z myszami laboratoryjnymi karmionymi dietą zawierającą 33% kukurydzy GM (NK 603 x MON 810), albo podobnej kukurydzy nie-GM używanej w wielu krajach. W porównaniu do grupy kontrolnej, statystycznie istotna wielkość miotów i spadki wagi szczeniąt zostały udokumentowane w trzecich i czwartych miotach myszy żywionych kukurydzą GM."

źródło:
http://www.responsibletechnology.org/GMF...../index.cfm

Zapraszam na www.icppc.pl www.gmo.icppc.pl www.eko-cel.pl - tutaj wiecej informacji na ten temat (a jesli ktos z Was jest na myspace to rowniez http://www.myspace.com/icppc )
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
pepe




Dołączył: 21 Sty 2009
Posty: 239
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 11:44, 05 Lut '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szczypior rośnie na leżąco
Rozmowa o sztucznym chlebie, barwionej szynce, pędzonym szczypiorku, czyli jak się trujemy
* Ewa Czerwińska: Jak się ma rolnictwo ekologiczne w Polsce? To wciąż mało znaczący fragment rolniczej całości?
Dr hab. Jerzy Szymona z Katedry Ekologii Rolniczej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie: Tak bym nie powiedział. Obecnie mamy 12 tysięcy gospodarstw, które posiadają certyfikat ekologiczny lub właśnie są w trakcie ubiegania się o niego.
To 250 tysięcy hektarów upraw. Wcale niemało. Jednak w porównaniu z innymi państwami w Polsce mamy nieduży udział rolnictwa ekologicznego – w rankingu jesteśmy na ósmym miejscu w Europie, dajemy się wyprzedzić na przykład takiej małej Austrii. Więc mamy wiele do zrobienia. Polska jest krajem rolniczym, pod względem areału wszystkich użytków rolnych zajmuje czwarte miejsce w Europie. Chciałoby się, żeby była także w czołówce ekologicznego rolnictwa w Europie.
* Pani w sklepie ogrodniczym kupowała środek na pędraki. Ekspedient przestrzegał, że po jego użyciu przez dwa miesiące nie będzie mogła jeść sałaty z podsypanej grządki. Będę podejrzliwa: może ta pani jeść jej nie będzie, za to sprzeda na targu innym? Klient zje chemię razem z sałatką. Jaka jest społeczna świadomość problemu?
Nieoficjalnie wiadomo, że rolnicy produkują dla siebie i na sprzedaż. Dla siebie – nie podsypywane, na handel – i owszem. Nie przestrzega się okresów karencji, dawek środków chemicznych, między innymi pestycydów, które są truciznami. Nawet jeśli wszystkie warunki używania owych środków zostaną dotrzymane, to jednak szczątkowe ilości pozostaną w roślinie. My te rośliny zjadamy, więc niektóre środki kumulują się także w naszych organizmach. Na przykład DDT, który odkłada się w tkance tłuszczowej człowieka, a kiedy człowiek chudnie, środek uwalnia się i powoduje zatrucia. Na szczęście został wycofany z rynku. Ale nawet jeśli stosujemy chemię zgodnie z zasadami, to i tak jedząc na przykład sałatę przez cały rok kumulujemy w organizmie trujące związki. Jeżeli na dodatek dziś zjemy warzywko, które było pryskane wczoraj, to zatrucie jest bardzo możliwe.
* Więc mamy odmawiać sobie nowalijek? Trudno oderwać oczu od tych dorodnych pyszności.
No tak. Szczypiorek, rzodkiewka, sałata – „napędzone” sztucznie przy pomocy nawozów azotowych. Gromadzą się w nich azotany i azotyny – środki rakotwórcze. Ponieważ roślina ma mało energii, żeby je przerobić na białko, to je kumuluje. Sałata hodowana w tunelach w marcu, kwietniu, bez światła musi dostać wysoką dawkę azotu, żeby urosnąć. Badania niejednokrotnie wykazują nawet dziesięciokrotne przekroczenia azotanów w nowalijkach. Wie pani, jak produkuje się szczypiorek? Nie tak, że cebulkę wkładamy do ziemi i ona rośnie szczypiorem do góry. Nie. Cebulki układa się poziomo, na boku w specjalnych rynienkach wypełnionych roztworem z azotanami – mocznikiem lub saletrą – i ten szczypior rośnie sobie na leżąco, długi i prosty, w dodatku bardzo szybko. Ale jest tak napełniony azotanami, że staje się trucizną. Na szczęście jadamy go w niewielkich ilościach.
* Marchewkę i pietruszkę też się popędza do wzrostu?
Tych warzyw raczej nie. Ale stężenie środków chemicznych w glebie może być tak wysokie, że ma wpływ na skład chemiczny rośliny.
* Od kiedy więc możemy śmiało jeść wiosenne przysmaki – sałatę, szczypiorek, wiedząc, że urosły bez udziału chemii?
Sałatę już po 15 maja. Wówczas roślina ma sporo światła, jest długi dzień na to, żeby rosnąć. Rośnie więc dorodna, ale nie pędzona sztucznie. Jestem zwolennikiem rolnictwa, w którym stosuje się nawozy ekologiczne.
* Jakie są z nich pożytki?
Nawozy chemiczne zmieniają skład chemiczny roślin – dajemy azot, fosfor i potas, więc przeważnie roślina zawiera tylko te trzy podstawowe pierwiastki. Inne są w niedoborze. My także mamy ochotę czasem na tort, a innym razem na śledzia. Roślina podobnie, też powinna być różnorodnie odżywiana. Pełnej gamy pierwiastków dostarczają jej nawozy organiczne. Produkcja jest oczywiście droższa. Za produkt wyższej jakości musimy zapłacić wyższą cenę. W zamian mamy lepsze zdrowie, samopoczucie, oszczędzamy na lekach.
* Z jednej strony rynek oferuje towary drogie, ale zdrowe, z drugiej oszustwa spożywcze.
Na naszym rynku można kupić produkty spożywczopodobne. Na przykład robi się sery z oleju roślinnego. Jest masło roślinne, w którym nie ma masła, bo przecież się go nie robi z oleju roślinnego. Są produkty mięsopodobne, czyli takie, w których nie ma mięsa. Z kilograma mięsa można zrobić półtora kilo szynki. A są tacy spec¬jaliści, którzy zrobią i dwa kilo. W paluszkach jest 30-40 procent mięsa, reszta to kazeina z mleka i soi. W produkcji spożywczopodobnej najważniejsze są dla przetwórcy dwa składniki: woda i powietrze. Wodę pompuje się do miękkich szynek. Najpierw masuje się mięso, żeby je rozluźnić, potem nakłuwa igiełkami gęstymi jak szczotka do włosów i wprowadza wodę. Żeby nie wyparowała, dodaje się fosforany. Ponadto farbę, żeby ta szyneczka była różowa, ładna, a nie blada. Do pieczywa dodaje się wybielaczy, spulchniaczy, substancji antypleśniowych i mamy chlebek jak gąbka. Dodaje się gips, żeby był jak najbielszy. Bo bielutki jest podobno najsmaczniejszy.
* Ja z kolei szukam jak najczarniejszego...
Też można się natknąć na spożywczą sztuczkę: piecze się chleb z dodatkiem karmelu, żeby go zabrązowić, ale on nie ma nic wspólnego z razowym pieczywem. W dodatku piekarze wymagają mąki wysokoglutenowej, a gluten zwiększa ich zysk. Jemy oczami.
Mamy na przykład dwa gatunki sera – tańszy i droższy. Kupimy tańszy, żeby zaoszczędzić, ale w nim nie ma białka z mleka, tylko z soi. Na etykiecie soku zobaczymy informację, że zrobiony został z owoców naturalnych, a on jest z koncentratu. Wyciska się owoc, że nic z niego nie zostaje, odparowuje wodę i rozwozi po całym świecie, miesza w rozlewniach z wodą i butelkuje. A na etykiecie wpisuje: 100 procent soku.
Druga sprawa to konserwanty. Dziś żaden handlowiec nie kupi produktu, który nie będzie miał przynajmniej trzymiesięcznego okresu trwałości. Inaczej musiałby część towarów wyrzucać na śmietnik. Są jeszcze substancje nabłyszczające, wybarwiające...
* Co się nabłyszcza?
Na przykład czekoladę, cukierki, żeby ładnie połyskiwały. Z kolei środki wybarwiające służą temu, żeby wydobyć kolor. Obowiązuje rozporządzenie ministra zdrowia dotyczące stosowania środków konserwujących, jest lista dozwolonych. Jak się ją czyta, to czasem włos staje na głowie, czego tam nie ma w tej żywności. Bardzo dużo syntetyków z literką e na początku.
* Myśli Pan, że ktoś czyta te litanie na etykietach wydrukowane maczkiem?
Oczywiście, że nie. Chyba że pracownicy PIH. Klient patrzy na cenę, wygląd i... kupuje. Na Zachodzie są już całe supermarkety z żywnością ekologiczną. Proekologiczna jest polityka rządu amerykańskiego. Stawia na to, żeby ludzie jedli zdrowo i mniej chorowali. Rozmawiałem niedawno z Amerykanami. Mówią: oh, McDonald’sy już nie dla nas! Dla was!
* Rynek to gra. Rządowi amerykańskiemu może zależeć na zdrowiu obywateli. Ale już przemysłowi farmaceutycznemu – na produkowaniu coraz to nowych leków, bo z tego żyje. Obłuda.
Oczywiście, lobby farmaceutyczne jest potężne i każdy koncern walczy o swoje zyski. Teraz przebojem są organizmy modyfikowane genetycznie. Połączono w sposób sztuczny geny bakterii z genami rośliny po to, żeby stworzyć roślinę odporną na owady. Na przykład wszczepiono kukurydzy gen bakterii, żeby ona była trująca dla szkodników, które ją atakują. Podobnie produkuje się rzepak powszechnie stosowany. Ponadto różne dziwolągi, na przykład kwadratowe pomidory. Kwadratowe dlatego, żeby je łatwiej można było układać w skrzynce. Czy ziemniaki, które długo się nie psują... Wiele laboratoriów pracuje na te sztuczki. Odbiorcą są duże gospodarstwa, które stać na zakup licencji na taki zmodyfikowany organizm. Jest jednak niebezpieczeństwo, że kukurydza BT (transgeniczna) skrzyżuje się z kukurydzą niemodyfikowaną. Toczy się wielka walka w Europie i Polsce, żeby wyeliminować te organizmy, bo wkrótce w ogóle nie będzie naturalnych roślin.

* Kto i kiedy zapoczątkował te modyfikacje?
Właścicielem i pomysłodawcą tych zmodyfikowanych organizmów (GMO) są koncerny, często chemiczne, które produkują jednocześnie środki ochrony roślin. Masz rośliny GMO, musisz kupić nasz środek do ochrony, bo żaden inny się nie nadaje – to najporostsze wyjaśnienie zależności. Sprawa stała się głośna na początku lat 90., kiedy do Polski zaczęły napływać ogromne ilości soi modyfikowanej. Jej właścicielem jest Monsanto. Ta soja jest bardzo podatna na chwasty, więc wymyślono preparat, który zniszczy chwasty, a pozostawi roślinę, odporną na ten środek. Zrozumiałe, że producenci soi będą kupować tylko ten produkt na chwasty. Koncern sprzedaje im i nasiona, i środek ochrony – zarabia więc na dwóch produktach.
* W gruncie rzeczy nie chodzi o to, żebyśmy jedli zdrowiej.
Przedstawiciel Monsanto wyraźnie powiedział, że nie zależy mu na zdrowiu, tylko na zysku. O zdrowie niech się martwią inni. W Stanach już się nie uprawia soi naturalnej, ani kukurydzy i rzepaku – tylko GMO. Natomiast Europa – jak dotychczas – się broniła. Było moratorium na stosowanie, które skończyło się 1 stycznia 2006 roku. Wiele krajów unijnych zaczęło używać różnych kruczków prawnych, żeby podtrzymać obronę, wtedy Stany Zjednoczone oskarżyły Unię w WTO, że straciły w ciągu pierwszego półrocza 2006 roku 150 mln dolarów, bo nie sprzedały nasion do Europy.
* Europa nadal się broni?
Tak. Niektóre państwa, na przykład: Grecja, Węgry, Austria i Francja wprowadziły moratorium na stosowanie GMO. Polska, niestety, nie.
* Dlaczego?
Polska ma ustawę, która mówiła, że od 1 stycznia 2009 r. nie wolno będzie stosować pasz modyfikowanych genetycznie. Już niektórzy protestują. Lobby amerykańskie działa prężnie, żeby Polska nadal importowała paszę z USA. Minister rolnictwa ugiął się i prawdopodobnie moratorium wejdzie w życie dopiero od 2011 roku.
* Może modyfikowana pasza jest tańsza?
Nie. Nie o to chodzi. Po prostu lobby za importem jest silniejsze i fakt jest taki, że sprowadzamy z USA 2 mln ton soi modyfikowanej genetycznie rocznie. We wszystkich mieszankach pasz dla drobiu, świń, bydła znajduje się soja GMO. Jednocześnie w tym samym czasie – odkąd ją kupujemy ze Stanów – nie wprowadzono żadnych zachęt, żeby rolnicy produkowali soję naturalną, co zakończyłoby import. Na odłogach można przecież produkować pasze wysokobiałkowe, naturalne, takie jak bobik, soja, peluszka, łubin. A jeśli nie – to na Ukrainie moglibyśmy kupić soję naturalną.
* We wsi usłyszałam od rolnika: „Dziś prawdziwych świń już nie ma. Albo są na słoninę, albo na mięso, a te na mięso, niskoskanalizowane, wyglądają dosłownie jak jamniki”. A jajka? Na fermach daje się kurom czerowną farbę, żeby żółtka jaj były pomarańczowe, nie blade. To wszystko przypomina jakiś nadmuchany plastik – fantastik. Jak daleko można się posunąć w tych manipulacjach?
Nawiasem mówiąc, w Stanach Zjednoczonych zauważono, że nawet po 25 latach zmarli leżą sobie zakonserwowani, bo ich ciała są przesycone środkami chemicznymi... Z jednej strony rzeczywiście upowszechniamy żywność plastikową. Z drugiej zaś są działania protestujące – na przykład Brytyjska Akademia Nauk żąda od rządu wprowadzenia moratorium na 25 lat o zakazie stosowania upraw GMO w związku z licznym alergiami u dzieci. Nie wiemy, jaki wpływ ma GMO na zdrowie, nie robi się badań, wprowadza się uprawy w ciemno. Przecież kukurydza zmodyfikowana może krzyżować się z kukurydzą naturalną, z chwastami, i tak dalej. Mogą powstać nowe szczepy bakterii, całkiem nowe organizmy, na które organizm ludzki nie znajdzie żadnej bariery obronnej. Jak z AIDS. Ale AIDS można jeszcze jakoś opanować, pod warunkiem, że osoby nie zbliżają się do siebie. A co zrobić z jakimiś fruwającymi w powietrzu pyłkami transgenicznymi?...
DR HAB. JERZY SZYMONA
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
kondrath




Dołączył: 13 Lip 2008
Posty: 93
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 13:03, 05 Lut '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W sklepach szczególnie należy uważać na wszelkiego rodzaju produkty przetwórstwa mięsnego(szynki , balerony, polędwiczki,..itd)...
Problem w tym ,że brak jest jakichkolwiek obowiązujących przepisów(unijnych i krajowych) określających parametry decydujące o jakości wędlin...
To znaczy ,że część producentów produkuje wędliny w oparciu o własne normy zakładowe zaś druga część w oparciu o polskie normy. Jednak od momentu wejścia Polski do UE nie są one obligatoryjne..jednym słowem producent robi co chce i jak chce i sam ustala normy...

Jednym z większych świństw w wędlinach są azotany i fosforany(azotyny - potasu E249 i sodu E250 ,azotany sodu E251 i potasu E252)..są one stosowane do peklowania, oprócz tego azotyny nadają produktowi ładne czerwone zabarwienie, poprawiają smak,przedłużają trwałość...ponoć WHO postuluje potrzebę zakazania stosowania tych związków w przetwórstwie...jak widać bez skutku

Druga grupa świństw to wielofosforany, dodawane do solanki powodują zwiększenie przez mięso zdolności wiązania wody. Oprócz tego spełniają takie funkcje jak:
-zwiększają soczystość i kruchość
-polepszają związanie plastrów...a tym samym krajalność
-wpływają na kształtowanie barwy i jej trwałość
-itp,itd

Myślę,że warto to wiedzieć...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
guinness




Dołączył: 19 Sty 2009
Posty: 209
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 11:28, 10 Lut '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"Rzecznik Praw Obywatelskich uważa, że zakaz stosowania pasz genetycznie modyfikowanych jest niezgodny z unijną dyrektywą oraz konstytucją. RPO zwrócił się do ministra rolnictwa o przedstawienie stanowiska w tej sprawie.
Janusz Kochanowski poinformował w piśmie ministra rolnictwa Marka Sawickiego, że organizacje gospodarcze zrzeszające producentów rolno-spożywczych zwróciły się do niego w sprawie dotyczącej zakazu wytwarzania i wprowadzania do obrotu pasz GMO."

Posłowie, zmieniając przepisy, nie zgodzili się na wykreślenie zakazu, lecz przesunęli termin, od którego będzie on obowiązywał z 2009 na koniec 2012 r.

Niech Pan Rzecznik sam truje swoja rodzine, ale nie moze byc to norma dla wszystkich. Niech ktos napisze do niego, ze nie chcemy zadnych GMO u nas. Nasze prawa obywatelskie wlasnie sa gwalcone jak ktos faszeruje GMO zwierzeta a pozniej je zjadamy nawet o tym nie wiedzac.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
pcw




Dołączył: 03 Lut 2009
Posty: 32
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 11:54, 10 Lut '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.mafiapress.pl/d_1686_Nutrasweet_lub_Aspartam.html
świetne opracowanie nt. aspartamu, ale może już czytaliście:)
a co do kryterium żywności zdatnej do spożycia (bo nie po prostu zdrowej)
to chyba najbardziej sensowne znalazłem tu:
http://doza.o2.pl/?s=4097&t=11566
"Każdy, kto ma znajomego lub krewnego pracującego w sklepach z mięsem, usłyszał od niego zapewne dobrą radę, którą da się streścić w zdaniu: lepiej nie kupować nic, co kosztuje mniej niż 30 złotych za kilogram."
oczywiście to się sprowadza do - przykładowo - jedzenia jednej zdatnej (wiem, naciągane) parówki zamiast 4 niezdatnych,
ale zawsze parówki można zastąpić migdałami, że sobie pozwolę na takie odkrywcze spostrzeżenie..
aha, ostatnio "odkryłem" np. wiórki kokosowe - b. tanie, w miarę dobre i mają jakąś sensowną ilość wartości odżywczych

cholera, czy to się nie ociera o histerię?Smile przecież i tak nas niedługo przetrzebią za pomocą codex alimentarius i wojny nuklearnej:)
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Tomkiewicz




Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 989
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 12:52, 10 Lut '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pcw napisał:
cholera, czy to się nie ociera o histerię?Smile


Chyba jednak się ociera, bo jak inaczej nazwać sytuację, gdy człowiek dobrowolnie skazuje się na rakotwórczy i prowokujący zapalenie śluzówki peeling jelit za pomocą błonnika (DUŻE ilości orzechów, wiórki i inne gówna). Wiórkami chcesz zastąpić białko ? Jak chcesz. A tak w ogóle, po co Ci parówki ? Nie lepiej przynieść ociekający posoką kawał mięcha i go przyrządzić ?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
pcw




Dołączył: 03 Lut 2009
Posty: 32
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 13:10, 10 Lut '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tomkiewicz napisał:
pcw napisał:
cholera, czy to się nie ociera o histerię?Smile


Chyba jednak się ociera, bo jak inaczej nazwać sytuację, gdy człowiek dobrowolnie skazuje się na rakotwórczy i prowokujący zapalenie śluzówki peeling jelit za pomocą błonnika (DUŻE ilości orzechów, wiórki i inne gówna). Wiórkami chcesz zastąpić białko ? Jak chcesz. A tak w ogóle, po co Ci parówki ? Nie lepiej przynieść ociekający posoką kawał mięcha i go przyrządzić ?



orzechy - rakotwórcze gówna? hm..
tzn. jedzenie orzechów, wiórek i innych ma raczej niewiele wspólnego z histerią
jeśli chodzi o uszkodzenia mechaniczne, to w takim razie z chleba pełnoziarnistego też wypadałoby zrezygnować
wydaje mi się, że takie zachowanie bardziej podpada pod histerię
o parówkach napisałem przykładowo. ociekający kawał mięcha skąd? skoro zgodnie z ustaleniami w tym wątki mięcho jest faszerowane, peklowane i bógwiecojeszcze
jak masz znajomego rzeźnika, to tylko pozazdrościć
a parówki mi po to, żeby mieć co zjeść, jak mi się nie chce poświęcać czasu na przyrządzanie mięcha.
nie jem parówek codziennie. nie rezygnuję z parówek zupełnie. bo nie jestem histerykiem:)
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Tomkiewicz




Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 989
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 14:41, 10 Lut '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ano,zrezygnować ZWŁASZCZA z pełnoziarnistego chleba. Zobacz sam. Tego uczucia nikt nie jest w stanie opisać. Niebawem opiszę, jak rozumiem schemat działania systemu podaży żywności i spróbuję udowodnić, że te działania przerastają swoją grozą tego rodzaju zdarzenia jak 9/11.

ps: Pisząc o orzechach, miałem na myśli duże ich ilości. Takie, które mają zastąpić posiłek. Ale z drugiej strony pojadanie ich w tym samym dniu co jajka i mięso, jest ciosem we własne samopoczucie. Jak pojesz troszkę włóknika więcej, to masa kałowa Ci się zwiększy i pomęczysz jelita, ale pojadania codziennie dużych ilości ziaren, łusek, otrębów - to tak, jakbyś zażywał babcine porcje arszeniku w pączkach.
Tą histerię potraktuj z przymróżeniem oka Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Kraken




Dołączył: 27 Maj 2007
Posty: 72
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 15:05, 10 Lut '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tomkiewicz, na czym się opierasz, pisząc o orzechach? Dlaczego nie mogą stanowić posiłku? W ogóle co ty określasz słowem "posiłek"?

Nie jem jajek ani mięsa, natomiast wcinam sporo orzechów cedrowych, laskowych, włoskich... nie zauważyłem żadnych problemów, chyba że zje się ich naprawdę dużo (trzeba mieć samozaparcie).
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Tomkiewicz




Dołączył: 11 Gru 2007
Posty: 989
Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 15:46, 10 Lut '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kraken, bo to białko upośledzone biologicznie. Tak jak upośledzone w tlen jest powietrze na wysokości 5000 m. Żeby coś pożytecznego pozyskać z orzechów, trzeba ich zjeść dużo, a i tak nie masz pewności, czy uszkodzone mechanicznie przez błonnikowe jedzenie jelita, zdołają wchłonąć składniki odżywcze prawidłowo. To tak jak z pozyskaniem białka z trawy u przeżuwaczy z wielokomorowym żołądkiem i bardziej od nas złozonym układem pokarmowym. Przy krowim nasz układ jest prosty jak cep. Nie trawimy celulozy. Mami się nas na każdym kroku obietnicą zdrowia za zjedzenie pokarmu nam nie należnego.
Orzechy można jeść. W zasadzie jako uzupełnienie, mocno się bronią, ale jako pełnowartościowe danie to jakaś pomyłka. Człowiek zjadając trochę składników odzywczych, słabe białko, słaby tłuszcz, pochłania też dużo odpadów, które niepotrzebnie obciążają jelita. Mało tego, w dużych ilościach uszkadzają nabłonek, peelingują ściany jelita, drażnią okolice odbytu, zmuszają organizm do wytwarzania cuchnących gazów. Oczywiście, duże znaczenie ma to też, w jakim towarzystwie znajdują się w przewodzie pok. orzechy. Orzechy - tak. Duże ilości orzechów - nie.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Człowiek i medycyna Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona:  «   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9   » 
Strona 4 z 9

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz moderować swoich tematów


Żywność - na co uważać w sklepach
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group.
Wymuś wyświetlanie w trybie Mobile