Konserwanty
E 200 nieszkodliwy (kwas sorbowy, syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)
E 201 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu sodowego, sorbinian sodu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)
E 202 nieszkodliwy (sól potasowa kwasu sorbowego, sorbinian potasu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)
E 203 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu sorbowego, sorbinian wapnia - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)
E 210 benzoesan, syntetyczny, (dodatek do napoi gazowanych, majonezów, marynat, konserw owocowych i warzwnych, sałatek)Po jego spożyciu osoby wrażliwe, chorujące na astmę, katar sienny lub alergie skórne mogą odczuwać zaostrzenie stanów chorobowych. Odradza się częste spożywanie.
E 211 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól sodowa kwasu benzoesowego. Patrz E 210. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
E 212 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól potasowa kwasu benzoesowego Patrz E 210. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
E 213 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól wapniowa kwasu benzoesowego. Patrz E 210. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
E 214 Syntetyczniy,pochodna kwasu benzoesowego. Stosowany przeważnie w produktach rybnych, sałatach i innych wyrobach owocowo-warzywnych. Może powodować zmiany smaku potraw. Odnotowano jego działanie jako środka odurzającego, rozszerzającego naczynia i wywołującego skurcze mięśni.Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
E 215 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
E 216 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
E 217 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
E 218 - ester metylowy kwasu p-hydroksy-benzoesowego; reakcje alergiczne.
E 219 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Pochodna kwasu benzoesowego. Patrz E 214. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
E 219 rakotwórczy (benzoesan estru metylu, p-hydroksybenzoesan metylu i pochodne, syntetyczny)
E 220 niszczy witaminę B 12 (bezwodnik siarki, dwutlenek siarki, syntetyczny; w sokach owocowych i koncentratach, winie, suszonych owocach).Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.
E 221 siarczyn sodu; astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład
E 222 wodorosiarczyn sodu; astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach.
E 223 disiarczyn sodu (pirosiarczyn sodu); astma, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach.
E 224 disiarczyn potasu, syntetyczny (zakłóca czynności jelit) Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy, bóle głowy, podrażnienie układu trawiennego, nudności, rozkład witaminy B1 w produktach.
E 226 Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.
E 227 Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Patrz E 220. Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy.
E 230 Syntetyczny. Dozwolony tylko do zabezpieczenia przed rozwojem pleśni i grzybów, skórek owoców cytrusowych . Stosowany także jako pestycyd. Zakłóca czynności skóry. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową. .
E 231 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Patrz E 230. Odradza się spożywania skórek owoców cytrusowych. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową.
E 232 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Patrz E 230. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową.
E 233 Syntetyczny. Używany do spryskiwania skórek owoców cytrusowych i bananów. Stosowany także jako pestycyd (np. w uprawie ziemniaków i owoców pestkowych) oraz jako lek (np. przeciwko pasożytom jelitowy). Brak pełnych danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie jednoznacznej opinii.
E 234 - nizyna
E 235 - natamacyna (pimarycyna); podrażnienia nerek
E 236 nieszkodliwy (kwas mrówkowy, syntetyczny, dodatek do ryb wędzonych, surowych soków owocowych)
E 237 nieszkodliwy (mrówczan sodu, syntetyczny)
E 238 nieszkodliwy (mrówczan wapnia, syntetyczny)
E 239 Syntetyczny konserwant. Czasami stosowany do utrwalania serów Provolone. Śladowa jego ilości, tj. 25 mg na 1 kg sera, są dopuszczalna. Używany także jako środek do dezynfekcji skóry i dróg moczowych oraz jako środek konserwujący do kosmetyków. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
E 242 - ester dimetylowy kwasu pirowęglowego; podejrzany
E 249 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Patrz E 250. Odradza się częste spożywanie. szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn potasu, syntetyczny, dodatek do wędlin)
E 250 szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin(wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy). Odradza się częste spożywanie.
E 251 szkodzi przy nadciśnieniu (azotan sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych)Syntetycznie produkowany konserwant. Patrz E 250. Odradza się częste spożywanie.
E 252 szkodzi przy nadciśnieniu (azotan potasu, syntetyczny, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych)) Patrz E 250. Odradza się częste spożywanie.
E 260 nieszkodliwy (kwas octowy, syntetyczny lub fermentacyjny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)
E 261 nieszkodliwy (octan potasu, syntetyczny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)
E 262 nieszkodliwy (dwuoctan sodu, datek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)
E 263 nieszkodliwy (octan wapnia, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)
E 270 nieszkodliwy (kwas mlekowy.U noworodków może prowadzić do zaburzeń w przemianie materii, jeśli układ trawienny nie jest wystarczająco rozwinięty. Dotyczy to jednak tylko formy D(-) oraz DL kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt stosuje się tylko formę L(+).
E 280 Syntetycznie produkowany konserwant. Może zmieniać zapach i smak potraw. Dopuszczony do stosowania w paczkowanym, krojonym chlebie i opakowanych drobnych wyrobach cukierniczych – ciasta i herbatniki. Występuje naturalnie w niektórych gatunkach sera. Dopuszczony do użytku w krajach Unii Europejskiej. Odradza się częste spożywanie.
E 281 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól sodowa kwasu propionowego. Patrz E 280. Odradza się częste spożywanie.
E 282 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól wapniowa kwasu propionowego. Patrz E 280. Odradza się częste spożywanie.
E 283 Syntetycznie otrzymywany konserwant. Sól potasowa kwasu propionowego. Patrz E 280. Odradza się częste spożywanie.
E 284 - kwas borny; podrażnienie nerek
E 285 - boraks; podrażnienie nerek
E 290 - dwutlenek węgla
E 296 - kwas jabłkowy
E 297 - kwas fumarowy
Barwniki
E 100 nieszkodliwy (kurkumina, kurkuma z kłączy roślin tropikalnych; żółty, stosowany m.in. w przyprawach, koncentratach).) Naturalny, roślinny, żółty barwnik z rozłogów rośliny Curcuma longa.
E 101 nieszkodliwy (ryboflawina, laktoflawina, witamina B2) żółto-pomarańczowy, naturalny lub syntetyczny; stosowany m.in. w przyprawach).Występuje w przyrodzie.
E 101a - ester fosforanowy ryboflawiny; nieszkodliwy
E 102 Odradza się spożywanie, syntetyczny; stosowany m.in. w napojach w proszku, esencjach owocowych, miodzie sztucznym. Może wywoływać alergie. Zagrożone są zwłaszcza osoby, które reagują alergicznie na aspirynę (kwas acetylsalicylowy) i astmatycy.
E 103 zabroniony
E 104 podejrzany, dodatek do wyrobów cukierniczych,syntetyczny, zielonkawo-żółty barwnik. Może wywoływać alergie. W testach na szczurach po podaniu czystej chinoliny obserwowano powstawanie nowotworów wątroby. Uwaga alergicy.
E 105 zabroniony
E 110 niebezpieczny,żółć pomarańczowa ;(dodatek do marmolady, żeli, gum do żucia, powłok tabletek).Może wywoływać alergie. W testach na zwierzętach przy podaniu dużych dawek stwierdzono powstawanie nowotworów nerek.
E 111 zabroniony
E 120 Naturalny, zwierzęcy barwnik czerwony. Pozyskiwany z wysuszonych owadów Dactylopius coccus cacti. Uważany za nieszkodliwy.
E 121 zabroniony
E 122 czerwony barwnik azowy, syntetyczny;(stosowany w dżemach i marmoladach wiśniowych, budyniach, lodach, polewach). Może wywoływać alergie. Uwaga alergicy.
E 123 Syntetyczny, czerwony barwnik azowy. Dozwolony do stosowania tylko do dobarwiania win, alkoholi i ikry. W testach na zwierzętach stwierdzono jego wpływ na odkładanie się wapnia w nerkach. Odradza się spożywanie. Uwaga alergicy.
E 124 Syntetyczny, czerwony barwnik azowy.(dodatek do wędzonych ryb, cukierków pudrowych). Uwaga alergicy.
E 125 zabroniony
E 126 zabroniony
E 127 Syntetyczny, czerwony barwnik. Dozwolony do stosowania tylko do wiśni koktajlowych lub kandyzowanych, sałatek owocowych z dodatkiem wiśni. Osoby z problemami tarczycy powinny unikać artykułów spożywczych barwionych tą substancją.
E 128 - czerwień 2G
E 129 - czerwień allura; czerwony
E 130 zabroniony
E 131 Syntetyczny, niebieski barwnik. Uważany za nieszkodliwy.
E 132 Uważany za nieszkodliwy.Przy jednoczesnym podawaniu zwierzętom dużych dawek indygotyny i azotynu sodowego stwierdzono uszkodzenia materiału genetycznego. Połączenie takie może wystąpić w diecie np. szynka lub kiełbasa i barwione słodycze lub likiery.
E 133 - błękit brylantowy FCF; zielono-niebieski; odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych
E 140 Naturalne, roślinne barwniki zielone, pozyskiwane z materiału roślinnego (lucerna, szpinak, wyciąg z pokrzywy itp.) Uważane za nieszkodliwe.
E 141 związek chlorofilowy- kompleks miedziowy chlorofilu - zielony, roślinny modyfikowany; dodatek do groszku konserwowego.Uwazany za nieszkodliwy.
E 142 Syntetyczny, zielony barwnik. Dotychczas opublikowano niewiele wyników badań. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii
E 150 Naturalny, roślinny barwnik koloru brązowego. Otrzymywany przez podgrzewanie cukru bez dodatku kwasów lub zasad. Silnie barwiący, lekko słodzący. Uważany za nieszkodliwy
E 150a - karmel; brązowo-czarny; nieszkodliwy
E 150b - karmel siarczynowy; brązowy
E 150c - karmel amoniakalny; brązowy
E 150d - karmel amoniakalno-siarczynowy; brązowy
E 151 Syntetyczny, czarny barwnik azowy. (podbarwianie nieszlachetnych rodzajów kawioru) Uwaga alergicy.
E 152 zabroniony
E 153 Naturalna substancja otrzymywana przez suche zwęglanie surowca roślinnego. Dodawany m.in. do barwienia skórki niektórych rodzajów sera, w cukiernictwie. Uważany za nieszkodliwy.
E 154 - brąz FK; odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych
E 155 - brąz HT; odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych
E 160 nieszkodliwy (karetonoidy)
E 160a - karoteny (beta - karoten, prowitamina A); żółty; nieszkodliwy
E 160b - annaty; pomarańczowy; reakcje alergiczne
E 160c - kapsantyna; pomarańczowy
E 160d - likopen; czerwony; nieszkodliwy
E 160e - beta-apo-8-karotenal; pomarańczowo-czerwony; nieszkodliwy
E 160f - ester etylowy kwasu beta-apo-8-karotenowego; pomarańczowo-czerwony; niedopuszczony w Polsce
E 161 nieszkodliwy (ksantofil, karetonoidy, niedopuszczony w Polsce)
E 162 nieszkodliwy (betanina, betacyjany z buraków ćwikłowych, czerwień buraczana, naturalny; dodatek do przetworów owocowych)
E 163 nieszkodliwy (antocyjan), występuje w winogronach i jagodach - czerwonawy, naturalny; do napoi, konserw owocowych, słodyczy.
E 170 nieszkodliwy (węglan wapnia, biały; środek ścierny w pastach do zębów, kalcpiryna - substancja osłonowa)
E 171 (Syntetyczny, mineralny biały barwnik, dwutlenek tytanu, biały dodatek do gum do żucia, drażetek, past do zębów, ) Uważany za nieszkodliwy
E 172 Syntetyczne, mineralne żółte, czerwone lub czarne barwniki,żadko stosowany - dodawany do sztucznych osłonek kiełbas.Uważane za nieszkodliwe
E 173 Syntetyczny, srebrno-szary, mineralny barwnik (stosowany do dekoracji słodyczy). Podejrzewa się, że jest jednym z czynników powodujących chorobę Alzheimera. Osoby chore na nerki mogą nie wydalać aluminium.
E 174 Naturalny, mineralny, srebrny barwnik i konserwant. Dozwolony wyłącznie do stosowania w polewach słody- czy, dekoracji pralinek i do likierów. Może odkładać się w tkankach. Do zatruć dochodzi już przy podaniu kilku gram. Wydziela się bardzo powoli z moczem. Odradza się częste spożywanie.
E 175 Naturalny, mineralny złoty barwnik. Dozwolony tylko do dekoracji cukierków i czekoladek oraz do likierów. Może prowadzić do zaburzeń w obrazie krwi. Wysoka cena powoduje, że stosuje się je w małych ilościach. Odradza się częste stosowanie.
E 180 Syntetyczny, czerwony barwnik azowy. Stosowany do barwienia przeznaczonych do spożycia skórek serów. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
Antyutleniacze
E 300 Syntetycznie wytwarzana substancja o aktywności witaminy C. Ze względów technologicznych coraz częściej stosowany w przemyśle spożywczym. Przy ciągłym przedawkowywaniu (kilka gram dziennie) może przyczyniać się do powstawania kamieni moczowych w nerkach i pęcherzu. Uważany za nieszkodliwy.
E 301 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Sól sodowa kwasu askorbinowego. Patrz E 300. Uważany za nieszkodliwy.
E 302 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Sól wapniowa kwasu askorbinowego. Patrz E 300. Uważany za nieszkodliwy.
E 304 Syntetycznie otrzymywane przeciwutleniacze. Pochodne kwasu askorbinowego. Patrz E 300. Uważane za nieszkodliwe.
E 306 Naturalny, otrzymywany z olejów roślinnych, przeciwutleniacz. Tylko w przypadku nadmiernego spożycia preparatów zawierających witaminę E istnieje niebezpieczeństwo przedawkowania, co może niekorzystnie oddziaływać na stan zdrowia. Uważane za nieszkodliwe.
E 307 Syntetycznie produkowana witamina E. Przeciwutleniacz i substancja wzbogacająca. Patrz E 306. Uważany za nieszkodliwy.
E 308 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E 306. Uważany za nieszkodliwy.
E 309 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E 306. Uważany za nieszkodliwy.
E 310 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Istnieje podejrzenie, że substancja ta utrudnia wchłanianie żelazo. Wszystkie galusany podejrzewane są o możliwość wywoływania alergii. Uważany za nieszkodliwy. Uwaga alergicy.
E 311 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E 310. Uważany za nieszkodliwy.
E 312 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E310. Uważany za nieszkodliwy.
E 315 - kwas izoaskorbinowy
E 320 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. W dużych dawkach powoduje zaburzenia pracy wątroby i powstawanie wrzodów dwunastnicy. Przy przyjmowaniu dużych dawek możliwe jest odkładanie się w organizmie. BHA podejrzewany jest o możliwość wywoływania alergii. Odradza się częste spożywanie.
E 321 Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. Patrz E 320. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
E 322 Naturalny, roślinny emulgator i przeciwutleniacz pozyskiwany z olejów: sojowego, słonecznikowego lub rzepakowego. Występuje w żywych komórkach. Uważany za nieszkodliwy.
E 325 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu mlekowego)U noworodków może prowadzić do zaburzeń przemiany materii, jeśli system trawienny nie został jeszcze dostatecznie wykształcony. Dotyczy to tylko formy D(-) kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt występuje nieszkodliwa postać (pochodna kwasu L(+) mlekowego).
E 327 Syntetyczny regulator kwasowości. Związek wapnia i kwasu mlekowego. Patrz E 270. Uważany za nieszkodliwy.
E 327 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu mlekowego)
E 330 Otrzymywany na drodze fermentacji pleśniowej (Aspergillus niger). Substancja występująca w przemianie materii człowieka. Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie są stosowane w żywności, może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia. Uważany za nieszkodliwą.
E 331 Syntetyczne regulatory kwasowości i stabilizatory. Sole sodowe kwasu cytrynowego. Patrz E 330. Uważane za nieszkodliwe.
E 332 Syntetyczne regulatory kwasowości i stabilizatory. Sole potasowe kwasu cytrynowego. Patrz E 330. Uważane za nieszkodliwe.
E 333 Syntetyczne regulatory kwasowości i stabilizatory. Sole wapniowe kwasu cytrynowego. Patrz E 330. Uważane za nieszkodliwe. ,
E 334 - kwas winowy; nieszkodliwy
E 335 Naturalne, roślinne regulatory kwasowości i przeciwutleniacze. Sole sodowe kwasu winowego. W dużych dawkach działają przeczyszczająco. Uważane za nieszkodliwe.
E 336 Naturalne, roślinne regulatory kwasowości i przeciwutleniacze. Sole potasowe kwasu winowego. Znane także jako kamień winny. Działają przeczyszczająco. Uważane za nieszkodliwe.
E 337 Naturalny, roślinny regulator kwasowości i przeciwutleniacz. Sól sodowo-potasowa kwasu winowego. Działa przeczyszczająco. Patrz E 334. Uważany za nieszkodliwy.
E 338 Przeciwutleniacz i regulator kwasowości. W dużej dawce może upośledzać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza. Duże spożycie fosforu może prowadzić do osłabienia kości i odkładania się wapnia. Odradza się częste spożywanie.
E 339 zakłóca trawienie (sól sodowa kwasu ortofosforowego)
E 340 Naturalne przeciwutleniacze, emulgatory i regulatory kwasowości. Sole potasowe kwasu ortofosforowego. Patrz E 339. Odradza się częste spożywanie.
E 341 zakłóca trawienie (sól wapniowa kwasu ortofosforowego)
E 350 - jabłczan sodu
E 351 - jabłczan potasu
E 352 - jabłczan wapnia
E 353 - kwas metawinowy
E 354 - winian wapnia
E 355 - kwas adypinowy; podejrzany
E 356 - adypinian sodu
E357 - adypinian potasu
E 363 - kwas bursztynowy
E 380 - cytrynian amonu
E 385 - wersenian wapniowo-sodowy
Emulgatory
E 400 Naturalna, roślinna substancja zagęszczająca, żelująca i do powlekania otrzymywana z glonów morskich. Może upośledzać wchłanianie substancji mineralnych, np. wapnia, żelaza, manganu i cynku. W przypadku regularnego spożycia może dojść do obniżenia poziomu składników mineralnych w organizmie. Odradza się częste spożywanie
E 401 Naturalny, roślinny środek zagęszczający, do powlekania i substancja żelująca. Sól sodowa kwasu alginowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie.
E 402 Naturalny, roślinny środek zagęszczający, do powlekania i substancja żelująca. Sól potasowa kwasu algi- nowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie.
E 403 Naturalny, roślinny środek zagęszczający, do powlekania i substancja żelująca. Sól potasowa kwasu algi- nowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie.
E 404 Naturalny, roślinny środek zagęszczający, stabilizator i substancja żelująca. Sól wapniowa kwasu alginowego. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie.
E 405 Naturalny, roślinny środek zagęszczający, emulgator i stabilizator piany. Pochodna kwasu alginowego. Może przekształcać się w glikol propylenowy, wtedy działa jak alergen. Patrz E 400. Odradza się częste spożywanie. Uwaga alergicy.
E 406 - agar; nieszkodliwy
E 407 Naturalny, roślinny środek żelujący i zagęszczający z czerwonych glonów morskich. W bardzo małym stopniu wchłaniany w przewodzie pokarmowym. W dużych dawkach może ograniczać przyswojenie składników mineralnych (np. potasu) i działać przeczyszczająco. Odradza się częste spożywanie.
E 410 - karob (mączka chleba świętojańskiego); nieszkodliwy
E 412 - guma guar; wzdęcia i kurcze żołądka
E 413 - tragakanta; wypryski skórne
E 414 - guma arabska; alergie
E 415 - guma ksantanowa; nieszkodliwy
E 416 - guma karaya
E 417 - guma taro
E 418 - guma gellan
E 420 - sorbitol; wzdęcia, biegunka, bóle brzucha
E 421 - mannitol
E 422 - glicerol (gliceryna)
E 432 - E 436 - polioksyetylenosorbitany (polisorbitany); nieszkodliwy
E 339. Odradza się częste spożywanie.
E 440a - pektyna; nieszkodliwy
E 440b - pektyna amidowana; nie rozkłada się w organizmie
E 441 - żelatyna
E 442 - fosforan amonu; nieszkodliwy
E 444 - izobutylooctan sacharozy; podejrzany
E 445 - ester glicerynowy żywicy; nieszkodliwy
E 450 Syntetyczne emulgatory, stabilizatory i regulatory kasowości. Spożywane w dużych ilościach mogą pogarszać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza oraz powodować osteoporozę i odkładanie się wapnia. Patrz
E 451 - trifosforany sodu i potasu; zaburzenia w gospodarce wapniowej
E 452 - polifosforany; zaburzenia w gospodarce wapniowej
E 460 - celuloza sproszkowana i mikrokrystaliczna; nie budzi zastrzeżeń
E 461 Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Przy dawkach powyżej 6 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uważany za nieszkodliwy.
E 462 zakłóca trawienie (związki celulozy)
E 463 Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Przy dawkach powyżej 6 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uważany za nieszkodliwy.
E 464 - hydroksypropylometyloceluloza; nieszkodliwy
E 465 Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Uważany za nieszkodliwy.
E 466 Naturalny środek zagęszczający i stabilizator. Przy dawkach powyżej 5 g możliwe jest działanie przeczyszczające. Uwaga alergicy.
E 470a - sole potasowe, sodowe i wapniowe kwasów tłuszczowych
E 470b - sole magnezowe kwasów tłuszczowych
E 471 - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; nieszkodliwy
E 472a - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym; nieszkodliwy
E 472b - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym; nieszkodliwy
E 472c - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym; nieszkodliwy
E 472d - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym; nieszkodliwy
E472e - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym, nieszkodliwy
E 472f - mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego
E 473 - estry kwasów tłuszczowych i sacharozy
E 474 - cukroglicerydy (gliceryna poddana estryfikacji z kwasem tłuszczowym i cukrem); nieszkodliwy
E 475 - estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu; nieszkodliwy
E 476 - polirycynolan poliglicerolu
E 477 - estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego
E 477 Syntetyczne emulgatory. Brak wystarczających danych. Niemożliwe jest obecnie wydanie wiążącej opinii.
E 479b - termicznie utleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych
E 500 - węglan sodu (soda), wodorowęglan sodu; nieszkodliwy
E 501 - węglan potasu; nieszkodliwy;
E 503 - węglan amonu; nieszkodliwy;
E 504 - węglan magnezu; nieszkodliwy;
E 507 - kwas solny;
E 508 - chlorek potasu; działanie przeczyszczające;
E 509 - chlorek wapnia;
E 511 - chlorek magnezu;
E 512 - dichlorek cyny; podrażnienie żołądka;
E 513 - kwas siarkowy;
E 514 - siarczan sodu; działanie przeczyszczające;
E 515 - siarczan potasu; działanie przeczyszczające;
E 516 - siarczan wapnia; działanie przeczyszczające;
E 517 - siarczan amonu; działanie przeczyszczające;
E 520 - siarczan glinu;
E 521 - siarczan glinowo-sodowy;
E 522 - siarczan glinowo-potasowy;
E 523 - siarczan glinowo-amonowy;
E 524 - wodorotlenek sodu;
E 525 - wodorotlenek potasu;
E 526 - wodorotlenek wapnia;
E 527 - wodorotlenek amonu;
E 528 - wodorotlenek magnezu;
E 529 - tlenek wapnia; nieszkodliwy;
E 530 - tlenek magnezu; nieszkodliwy;
E 535 - żelazocyjanek sodu; w postaci czystej jest trujący;
E 536 - żelazocyjanek potasu; w postaci czystej jest trujący;
E 538 - żelazocyjanek wapnia; w postaci czystej jest trujący;
E 541 - wodorofoforan glinowo-sodowy;
E 551 - dwutlenek krzemu; nieszkodliwy;
E 552 - krzemian wapnia; nieszkodliwy;
E 553a - krzemian magnezu; nieszkodliwy;
E 553b - talk;
E 554 - glinokrzemian sodu; nieszkodliwy;
E 555 - glinokrzemian potasu;
E 556 - glinokrzemian wapnia;
E 558 - bentonit;
E 559 - krzemian glinu (kaolin);
E 570 - kwasy tłuszczowe; nieszkodliwy;
E 574 - kwas glukonowy; nieszkodliwy;
E 575 - lakton kwasu glukonowego;
E 576 - glukonian sodu;
E 577 - glukonian potasu;
E 578 - glukonian wapnia;
E 579 - glukonian żelaza;
E 585 - mleczan żelaza; zaburzenia w przewodzie pokarmowym;
E 620 - kwas glutaminowy; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); s stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
E 621 - glutaminian sodu; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
E 622 - glutaminian potasu; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
E 623 - glutaminian wapnia; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
E 624 - glutaminian amonu; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
E 625 - glutaminian magnezu; syndrom "restauracji chińskiej" (bóle głowy, ucisk w skroniach, sztywność karku); stosowanie w żywności dla dzieci i niemowląt zakazane;
E 626 - kwas guanylowy; zmienia się w kwas moczowy;
E 627 - guanylan sodu; zmienia się w kwas moczowy;
E 628 - guanylan potasu; zmienia się w kwas moczowy;
E 630 - kwas inozynowy; zmienia się w kwas moczowy;
E 631 - inozynian sodu; zmienia się w kwas moczowy;
E 632 - inozynian potasu; zmienia się w kwas moczowy;
E 633 - inozynian wapnia; zmienia się w kwas moczowy;
E 634 - rybonukleotydy wapnia; zmienia się w kwas moczowy;
E 635 - rybonukleotydy sodu; zmienia się w kwas moczowy;
E 640 - glicyna;
E 900 - dimetylopolisiloksan;
E 901 - wosk pszczeli; nieszkodliwy;
E 902 - wosk kandelilla; nieszkodliwy;
E 903 - wosk karnauba; nieszkodliwy;
E 904 - szelak; nieszkodliwy;
E 912 - ester kwasu montanowego;
E 914 - wosk polietylenowy utleniony;
E 938 - karbamid; nieszkodliwy;
E 939 - argon; nieszkodliwy;
E 940 - hel; nieszkodliwy;
E 941 - azot; nieszkodliwy;
E 942 - tlenek azotu; nieszkodliwy;
E 948 - tlen; nieszkodliwy;
E 950 - acesulfam K (acetosulfam);
E 951 - aspartam; nieszkodliwy z wyjątkiem chorych na fenyloketonurię;(przypis re-ligio"dziwne,że napisane nie szkodliwy autor chyba sam nie wie do końca co jest dobre a co szkodliwe aspartam jest bardzo szkodliwy")
E 952 - cyklaminiany; podejrzany;
E 953 - izomaltina;
E 954 - sacharyna; podejrzany;
E 957 - taumatyna; nieszkodliwy;
E 959 - neohesperdyna; nieszkodliwy;
E 965 - maltitol; działanie przeczyszczające;
E 966 - laktitol; działanie przeczyszczające;
E 967 - ksylitol; działanie przeczyszczające;
E 999 - ekstrakt kwilai (mydłoka);
E 1105 - lizozym; podejrzany;
E 1200 - polidekstroza;
E 1201 - poliwinylopirolidyna;
E 1202 - poliwinylopolipirolidyna;
E 1404 - skrobia utleniona; podejrzany;
E 1410 - fosforan skrobiowy;
E 1412 - fosforan diskrobiowy;
E 1413 - fosforylowany fosforan diskrobiowy;
E 1414 - acetylowany fosforan dikrobiowy; nieszkodliwy;
E 1420 - skrobia acetylowana; nieszkodliwy;
E 1422 - acetylowany adypinian diskrobiowy; nieszkodliwy;
E 1440 - skrobia hydrokypropylowana;
E 1442 - hydroksypropylowy fosforan diskrobiowy;
E 1450 - sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego;
E 1505 - trietylocytrynian;
E 1518 - triacetyna;
http://forum.montignac.com.pl/skladniki-ktorych-nie-znamy-vt210.htm