bedzie to smiala teza ale wpadlo mi do glowy, ze szkolnictwo (poza garstka najlepszych collegow) w usa to element nwo
Easy_Rider napisał: |
U nas odpowiedzi na te testy zapewne wypadłyby lepiej, tylko czy większy zasób wiedzy ogólnej w Polsce przekłada się na mniejszą podatność ludzi na manipulację? Wydaje mi się, że między tymi czynnikami nie ma prostej zależności. Równie dobrze można manipulować ludźmi stosunkowo dobrze wykształconymi - wystarczy wmówić im, że "teorie spiskowe" to coś w rodzaju zabobonu. Nie jest też tutaj wyznacznikiem wiek - czego przykładem jest nasz niemłody kol. M., będący bezkrytycznym wyznawcą wszystkiego, co podaje NASA.
P.S. Nie ironizuję z wieku M., bo ja dokładnie taki sam stary. Ale inaczej patrzę na świat. |
to jest wlasnie to, nalezy zrozumiec, ze im czlowiek wiecej wie tym trudniej go zmanipulowac,
wiem to z doswiadczenia, np gdy ogladalem zeitgeista,a byla to jedna z pierwszej rzeczy ktora mnie uswiodomila w pewnych tematach,
znalem wczesniej historie roznych religii i bogów i wiedzialem, ze info z pierwszej czesci nie jest do konca prawdziwe, czyli nie dalem sie zmanipulowac i nie uwierzylem w niektore rzeczy tam podane
jesli amerykanie sa ta glupi i nie znaja ze slyszenia nawet nazw stanow lub majac 80 lat nie maja pojecia o wojnach swiatowych a co najgrosze uwazaja, ze to im w ogole nie potrzebne to co tu sie dziwic, ze zgadzaja sie na to czy na tamto a wtc11 to oficjalnie bylo za sprawa al qaidy
jakby kazdy na swiecie wiedzial, ze stal pali sie w wiekszej temp niz paliwo to by nikomu nie trzeba by tlumaczyc, ze cos jest nie tak z tym wyjasnieniem itp itd
tak czy inaczej ogladajac filmik swietnie sie bawie, po raz kolejny