Cytat: |
Nowy regulamin realizacji poleceń wypłaty zleconych w BZWBK24
Szanowni Państwo,
Pragnę poinformować, iż ”Regulamin realizacji przez Bank Zachodni WBK S.A. dyspozycji dotyczących obrotu dewizowego z zagranicą i obrotu wartościami dewizowymi w kraju zlecanych drogą elektroniczną oraz realizacji przez Bank Zachodni WBK S.A. przelewów transgranicznych zlecanych drogą elektroniczną” (Regulamin) został w rozdziale I uzupełniony o punkt 12 informujący Klientów, że w związku z dokonywaniem międzynarodowych transferów pieniężnych za pośrednictwem SWIFT, dostęp do danych osobowych może mieć administracja rządowa Stanów Zjednoczonych.
Dokonana zmiana jest zgodna ze stanowiskiem Głównego Inspektora Ochrony Danych Osobowych o konieczności wdrożenia w dokumentacji bankowej klauzuli informującej klientów banków o potencjalnych odbiorcach ich danych. Wprowadzenie takiego zapisu zostało rekomendowane przez Związek Banków Polskich.
Informuję ponadto, iż władze amerykańskie zobowiązały się do wykorzystywania danych osobowych pozyskiwanych ze SWIFT wyłącznie w celu walki z terroryzmem, z poszanowaniem gwarancji przewidzianych przez europejski system ochrony danych osobowych wyrażony w Dyrektywie 95/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z 24 października 1995 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w zakresie przetwarzania danych osobowych i swobodnego przepływu tych danych.
Z poważaniem
Miłosz Brakoniecki
dyrektor ds. Internetu i integracji międzykanałowej
Załączniki
Regulamin |
Nie bez powodu temat będzie widoczny również w "Wojnach i terroryźmie" bo w końcu to dąży do terroru.
To również przestroga, która ma zachęcać do mielenia każdej chęci odchodzenia od gotówki....
Jednocześnie tym tematem chciałbym powiatać wszystkich forumowiczy - cieszę się, że w końcu znalazłem informację godną uwagi (niestety pesymistyczną)
Bóg z Nami - siła w jedności!