Cytat: |
Jeżeli tak sądzisz, to Ziemi też nie powinno być widać w czasie dnia księżycowego
|
skoro można zobaczyć księżyc z Ziemi za dnia, to dlaczego nie na odwrót?
tym bardziej, jak pisałeś - duże znaczenie ma atmosfera.
ziemia i księżyc są niezwykle blisko siebie, biorąc poprawkę na sąsiedztwo najbliższych gwiazd.
zdjęcie, z tymi kolorkami |
to mapa topograficzna. przy takiej skali używa się warstwic - byłyby nieczytelne.
nie jest to rzeczywisty obraz - zaledwie odwzorowanie w marnej skali.
na Księżycu miejsca o poziomie -6 km i +7 km nie sąsiadują ze sobą |
z mapy wynika, że sąsiadują.
na ziemi też, np rów Atakamski i szczyty Aconcagua. ale nieważne, to nic nie wnosi:P
tak jakby patrzeć ze środka okręgu o promieniu 3 m i widzieć nierówności rzędu 1 - 1,5 cm |
dobre porównanie, dość wiernie oddaje charakterystykę zjawiska. Gołym okiem to są wielkości niezauważalne.
ale wystarczyłoby zastosować obiektyw o polu widzenia 30st. Ale nie wiem jaki stosowano obiektyw - tak szacuję z tego co widać na filmiku.
i jeszcze taka sprawa - z jakiego powodu jaxa miałaby wypuszczać takiego 'klejucha'?
po granty? mają sporo wpływów z komercyjnych zamówień.
jeśli siedziałbym sobie w jaxie na jakimś ciepłym stanowisku i chciałbym zrobić taki numer - puściłbym w eter filimszcze po uzyskaniu 100% pewności, że obraz jest perfekcyjny, nie do odróżnienia z rzeczywistością.
ja nie jestem w stanie dowieść, że filmik jest autentyczny. nie widze w nim nic co by sugerowało montaż, albo rendering. nie widze też powodów dla których mieli by wypuszczać takiego fake'a.
to Japończycy, nie? Honorowy naród ;]