|
Autor
|
Wiadomość |
Wyspa
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
|
Powrót do góry
|
|
|
kondrath
|
Wysłany: 12:11, 27 Kwi '09
Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Wyspa
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bofain
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Wyspa
|
Wysłany: 12:16, 27 Kwi '09
|
|
na pyłki jakieś chyba? ale na pewno nie na czarną porzeczki -> a przynajmniej z tego co wiem to kiedyś jadłem czarną pożeczke i nic mi nie było -> no jak bedą jakies objawy to powiem wam czy coś mi się stało po tej witaminie -> ale chyba jedynie moge poczuć się lepiej
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Aya Sophia
|
Wysłany: 12:17, 27 Kwi '09
|
|
A Wyspa, weź poszukaj z kwiatów dziwkiej róży preparaciki, i porównaj zasobność w Vitke C ;]
_________________ "W pozornie beznadziejnej walce, rozwiązanie tych problemów jest proste. Jedyną broń jaką mają przeciwko nam jest ukrywanie przed nami wiedzy. Musicie dużo czytać, by
poznać prawdę i dostrzec korzenie zła"
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Prrivan
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bofain
|
Wysłany: 12:18, 27 Kwi '09
|
|
Chodziło mi bardziej o 4 paczki chusteczek w tle i kadzidełko
Sam jestem uczulony i wszędzie mam pełno tego
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Wyspa
|
Wysłany: 12:20, 27 Kwi '09
|
|
Bofain: hehe nie no chusteczki zawsze się przydarzą i leżą na biurku zawsze w dużych ilościach... czasem musze nos wydmuchać ale nie ma to nic wspólnego z alergią -> a kadzidełko sobie leży i pachnie no i świeczka sobie jest i się pali
Aya Sophia: tu jest coś http://www.allegro.pl/item620689522_wita....._tabl.html ale skład jakis nie ciekawy:
SKŁAD :
kwas askorbinowy (80,541 g/100g), fosforan wapniowy, kwas stearynowy, dzika róża (1,953 g/100 g), karboksymetyloceluloza, stearynian magnezowy
a w tym co ja kupiłem jest tak:
Skład:
czarna porzeczka - olej (69,93 g/100 g), żelatyna, glicerol, woda
Wygląda znacznie lepiej jak na moje oko...
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
kondrath
|
Wysłany: 13:54, 27 Kwi '09
Temat postu: Re: Witamina C z czarnej porzeczki |
|
|
Prrivan napisał: | Po pierwsze to rzuc tabletki w cholere i zainwestuj w pare sadzonek porzeczki a efekty naprawde naturalnej kuracji wprawia cie w oslupienie,a po drugie jak chcesz sobie zaaplikowac prawdziwa bombe witaminy C to zainteresuj sie aronia |
Dokładnie...jak można być takim lekomanem, aptekofanem....już Ci natura nie wystarcza?
Dlatego też współczuję Ci takiego podejścia...nie chciałbym być Twoim dzieckiem!
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
FallenAngel
|
Wysłany: 19:06, 27 Kwi '09
|
|
Lepiej po prostu jeść jjakieś warzywo z wit C dostępne przez caly rok - cebula, kapusta itp. Najlepiej sprawdz ile człowiek potrzebuje wit C i tyle sobie dawkuj ale nie w suplementach bo to tylko szkodzi portwelowi
_________________ Ta piosenka powinna być myślą przewodnią tego forum http://www.youtube.com/watch?v=8s_LnU8mH-Q
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
gerwazjana
|
Wysłany: 19:13, 27 Kwi '09
Temat postu: Re: Witamina C z czarnej porzeczki |
|
|
kondrath napisał: | Prrivan napisał: | Po pierwsze to rzuc tabletki w cholere i zainwestuj w pare sadzonek porzeczki a efekty naprawde naturalnej kuracji wprawia cie w oslupienie,a po drugie jak chcesz sobie zaaplikowac prawdziwa bombe witaminy C to zainteresuj sie aronia |
Dokładnie...jak można być takim lekomanem, aptekofanem....już Ci natura nie wystarcza?
Dlatego też współczuję Ci takiego podejścia...nie chciałbym być Twoim dzieckiem! |
Przesadzasz. Moze suplementy nie sa az tak skuteczne jak naturka, ale napewno pozytywnie oddzialywuja..
@FallenAngel
Wypowiedz sie bardziej fachowo prosze, rozumiem ze syntetyczne witaminki to nie to samo, ale z pewnoscia pozytywnie wplywaja na bioracego?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
FallenAngel
|
Wysłany: 19:53, 27 Kwi '09
|
|
Hmm... jak próbuje po swojemu gadać to chcecie fachowo a jak gadam fachowo to się wymądrzam P
No dobra http://witaminy.eu.interia.pl/witamina_c.htm . Przepraszam ale sprzedałem podręcznik do biochemii i trudno mi z rękawa o fachowe dane. Pytanie czy pozytywnie wpływają na biorącego.... powiem tak jeśli masz awitaminozę tak, ale jeśli masz normalną dietę (nawet niespecjalnie wyszukaną) to nie potrzebujesz suplementacji. Polecam wziąć tabele żywieniowe i sobie sprawdzić ile co tam ma danej witaminki i porównać sobie z tym co aktualnie jesz. Jeśli podajesz wystarczającą ilość to nie ma większego sensu suplementować. Te wszystkie centrumy witaminki pakowane po 1000 i uśmiechnięte dzieci w reklamach to pic na wodę. Ostatnio właśnie ubolewam nad boomem na suplementy i jakimś ukrytym strachem który każe suplementować dietę. Ja nie suplementuje diety i na przeziębienie też nic nie biorę. NLPZ-ty łykam tylko w wypadku kiedy mimo choroby muszę pracować nad czymś i żeby zbić gorączkę. Jak to mówią przeziębienie leczone i nieleczone trwa 7 dni No i musze oczywiście powiedzieć że nie daje nikomu porad - żeby potem nie było że dostane wezwanie do sądu P Wg. mnie na suplementacji najbardziej zyskują firmy sprzedające preparaty. Aha pamiętajcie że przedawkowywanie witamin też może mieć złe skutki.
PS Jak się dokopie do jakiś norm to chętnie podam.
_________________ Ta piosenka powinna być myślą przewodnią tego forum http://www.youtube.com/watch?v=8s_LnU8mH-Q
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
coyote
|
Wysłany: 20:04, 27 Kwi '09
|
|
FallenAngel napisał: | Aha pamiętajcie że przedawkowywanie witamin też może mieć złe skutki. |
FallenAngel napisz nam coś o tych skutkach - tylko nie na podstawie Wikipedii w której między innymi jest podane, że nadmiar witaminy C powoduje powstawanie kamienicy nerkowej....
Od jakiegoś czasu miałem ataki kamienia nerkowego - tak co do pół roku skręcałem się regularnie z bólu oczywiście jedyną sugestią lekarza było profilaktyczne płukanie nerek jakąś okropna zawiesiną jedną w kolorze zielonym a drugą brązowym nic poza tym.
Poczytałem, pooglądałem - ogólnie zapoznałem się sam z tym tematem.
Zacząłem łykać witaminy miedzy innymi witaminę C i jak na razie (odpukać w niemalowane) od ponad roku moje nerki czują się świetnie
Wnioski każdy sam może sobie wyciągnąć...
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
pepe
|
Wysłany: 20:47, 27 Kwi '09
|
|
Polecam poczytać temat "Medycyna komórkowa": viewtopic.php?t=6975 są tam linki do bardzo ciekawego wywiadu z dr. A. Niedźwiecki (nasz człowiek u dr. Ratha) i inne informacje. Ciekawe jaką normę znajdzie FallenAngel, jeżeli tą którą przytacza dr. Niedźwiecka ... na stronie http://witaminy.eu.interia.pl/witamina_c.htm zalecana norma to 90 mg/dzień. Moim zdaniem to za dużo aby umrzeć, ale w sam raz aby być doskonałym klientem przemysłu farmaceutycznego! Rozmawiałem z człowiekiem zajmującym się medycyną komórkową. Dla zdrowego, dorosłego człowieka dawka profilaktyczna to 2000 mg, tyle podają na stronie witaminy.eu jako dawkę bezpieczną. Z innych źródeł wynika, że witaminy C nie da się przedawkować, (było chyba też w filmie "jedzenie ma znaczenie") ale uwaga: dotyczy to tylko witaminy naturalnej! W Polsce prawdopodobnie oficjalnie dostępna jest tylko syntetyczna witamina, taka jaką kupimy w aptece, ale na tą trzeba uważać bo można faktycznie dorobić się kamieni nerkowych. W necie można kupić takie suplementy jakie kupił Wyspa, ale są one importowane.
Macie rację,ze najlepsza jest witamina C zawarta w żywności, jest tylko mały problem, czarna porzeczka, dzika róża oraz inne warzywa i owoce są sezonowe, a świeża porzeczka dostępna jest ile ... 3 tygodnie? I tutaj prośba do fachowców o podanie przepisów na przetwory (soki, galaretki) aby jak najmniej utracić witaminy C gdyż:
Cytat: | witamina C należy do najmniej trwałych. Ulega zniszczeniu w wyższej temperaturze, w obecności tlenu, enzymów typu oksydaz (takich jak askorbinaza, peroksydaza i inne) oraz niektórych jonów metali. Przy sporządzaniu potraw (gotowanie, duszenie) traci się do 75% witaminy C, przy suszeniu owoców do 90%. Procesy technologiczne, takie jak pasteryzacja, sterylizacja, a także mieszanie połączone z napowietrzaniem, niszczą witaminę C, |
Widzę jeden produkt dostępny cały rok, tylko nie wiem ile traci się witaminy w procesie ... technologicznym
czy też myślicie o ... winie z czarnej porzeczki lub jeszcze lepsze z dzikiej róży?
Przy okazji pytajcie farmaceutów i lekarzy o naturalną witaminę C, zobaczycie ilu nie odróżnia naturalnej od syntetycznej, a my powierzamy w ich ręce nasze zdrowie.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
FallenAngel
|
Wysłany: 21:26, 27 Kwi '09
|
|
@pepe
Narazie nie mam czasu odnosić się do kolejnej magicznej medycyny, może potem I przepraszam za te normy (już drugi raz) jak znajde lepsze to podam.
@coyote
Ja tam nie wiem. Nie umiem sobie wytłumaczyć jak wit C mogła ci pomóc, ale skoro cię nie boli to fajnie.
Cytat: | Wnioski każdy sam może sobie wyciągnąć... |
Właśnie żadnych wniosków z tego nie umiem wyciągnąć.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
coyote
|
Wysłany: 21:36, 27 Kwi '09
|
|
FallenAngel napisał: |
@coyote
Ja tam nie wiem. Nie umiem sobie wytłumaczyć jak wit C mogła ci pomóc, ale skoro cię nie boli to fajnie.
Cytat: | Wnioski każdy sam może sobie wyciągnąć... | Właśnie żadnych wniosków z tego nie umiem wyciągnąć. |
Chciałem Ci pokazać jak wyglądają te "złe skutki" brania witaminy C w nadmiarze.
Zgodnie z ogólnie przyjętą wiedzą to przy zwiększonej suplementacji witaminą C problemy z kamienica nerkową powinny się nasilić, a tak nie jest i o takie wnioski mi chodzi.
Mam nadzieje ze teraz to wyraźnie wyartykułowałem.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Goli
|
Wysłany: 07:00, 28 Kwi '09
|
|
A co powiecie na produkty tej firmy www.sanbios.pl/ ?
Osobiście łykałem NaturC Active przez zimę z żonką i nawet nie byliśmy przeziębieni.
Czytając skład to zbyt syntetyczne to nie są: dzika róża, aronia, czarna porzeczka, żurawina + niestety jakieś dwa (nie pamiętam teraz) środki antyspulchniające. Tabletki wyglądają jak "pokarm dla rybek".
Do tego producent informuje: "Tabletki nie posiadają słodzika ani otoczki. Preparat może być stosowany przez diabetyków."
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Wyspa
|
|
Powrót do góry
|
|
|
FallenAngel
|
Wysłany: 17:03, 29 Kwi '09
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Wyspa
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Teodoryk
|
Wysłany: 19:45, 29 Kwi '09
|
|
Po co zamawiać tabletki ? To już nie można jeść warzyw i owoców ? Szkoda kasy na tabletki, ja tam wolę warzywa, owoce i soczki z nich domowej roboty. W zimie preferuję wodę z sokiem malinowym, bądź z sokiem z aronii, teraz natomiast pijam wodę z sokiem z wiśni . Nie ma jak przydomowy sad i działeczka
Wyspa Nie zachowuj się jak kobieta, nie kupuj tabletek na wszystko .
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Wyspa
|
Wysłany: 20:06, 29 Kwi '09
|
|
ja i tak kupiłem te tabsy z myślą o babuli bo ja jak się czuje tak się czuje a stale lekko ulepszam swoją dietę więc jest coraz lepiej...
wziąłem tylko 2 tabsy w sumie i jakoś niechce mi się brać więcej ale może kiedyś wezme jeszcze nie wiem -> wole experymentować nad dietą
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Teodoryk
|
|
Powrót do góry
|
|
|
LCH
|
Wysłany: 22:16, 29 Kwi '09
|
|
Cytat: | Po co zamawiać tabletki ? To już nie można jeść warzyw i owoców ? Szkoda kasy na tabletki, ja tam wolę warzywa, owoce i soczki z nich domowej roboty. W zimie preferuję wodę z sokiem malinowym, bądź z sokiem z aronii, teraz natomiast pijam wodę z sokiem z wiśni . Nie ma jak przydomowy sad i działeczka |
chyba pierwszy raz sie zgadzam z toba Teodoryku
Cytat: | Jeżeli zaś chodzi o diety to hmm chyba nie masz na myśli wegetarianizmu lub czegoś podobnego mam nadzieję |
hmm a tutaj juz raczej nie
_________________ Infinite Love Is the Only Truth, Everything Else Is Illusion
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
|