|
Dlaczego nie oceniasz tematów? |
Bo nie wiem, że można |
|
4% |
[ 1 ] |
Bo mi się nie chce i raczej mi się nie zachce |
|
12% |
[ 3 ] |
Bo mi się nie chce, ale może mi się zachce |
|
20% |
[ 5 ] |
Jak to nie oceniam?! |
|
62% |
[ 15 ] |
|
Wszystkich Głosów : 24 |
|
Autor
|
Wiadomość |
Bimi Site Admin
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 21:41, 07 Kwi '11
Temat postu: Dlaczego nie oceniasz tematów? |
|
|
Ocenianie tematów jest bardzo pożyteczne
Zapewne o wiele bardziej pożyteczne niż ocenianie podań rejestracyjnych.
Wątpię by ktokolwiek był w stanie sprawdzać na bieżąco wszystkie tematy, każdy chce szybko przelecieć przez forum, a klikając chce znaleźć te najciekawsze, w miarę możliwości unikając linków xtc.
Głosowanie może w tym bardzo pomóc.
Czy tak trudno jest ocenić temat? Czy w ogóle wymaga to jakiegokolwiek wysiłku?
Co to za problem ocenić temat który się czyta?
ciekawy / nieciekawy - to chyba proste
Więc dlaczego nie chcecie pomóc?
Wiadomo, że ocena jest subiektywna i do niczego nie zobowiązuje, a poza tym zawsze można ją zmienić czy cofnąć.
Więc dlaczego dziennie oddaje się tylko kilka głosów?
Czy jakby ocena była "anonimowa" to więcej ludzi oceniało by tematy?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
connard
|
Wysłany: 22:23, 07 Kwi '11
Temat postu: |
|
|
Ocena jest w mojej ocenie trochę wadliwa:
-ktoś uważa, że temat jest chójowy i ocenia na 1
-ktoś inny uważa go za zajebisty i ocenia na 5
pomijając wagi wyjdzie ocena 3, a wykres oceny przechyli się w stronę oceny pozytywnej, a powinno być po środku..
Oprócz jedynki przydałoby się zero.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 22:30, 07 Kwi '11
|
|
nie bardzo rozumiem na czym polega twój problem, ale myślę, że może się dać mu zaradzić, jeśli tylko wyjaśnimy sobie pewne kwestie
1. "wykres oceny przechyli się w stronę oceny pozytywnej" - co to znaczy?
2. zero czyli co, brak głosu? przecież jest brak głosu
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
mamamia
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 22:38, 07 Kwi '11
|
|
każdy kto ma konto sam ustala swoją "równość" a standardowo ma wszystkich po równo.
tylko niezalogowani mają według moich wag.
gdyby był sens mogę zrobić i tak, żeby i niezalogowani mogli sobie wybrać czyje wagi preferują. ale wątpię by ogólna ocena policzona według innych wag jakoś diametralni różniła się od mojej. może z wyjątkiem tematów religijnych i o ufo
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
mamamia
|
Wysłany: 22:44, 07 Kwi '11
|
|
Bimi napisał: | tylko niezalogowani mają według moich wag. |
nono, wlasnie o to mnie biegalo, ze niezalogowani widza oceny trochu inne niz zalogowani, wiec w sumie ocenianie jest troche bez sensu wg mnie. moze jakby zawsze ocena byla taka sama, toby nabralo sensa? no nie wiem... ja duzo przegladam jako niezalogowany i loguje sie tylko jak chce skomentowac dlatego oceny tematow sa dla mnie niemiarodajne i z nich nie korzystam = nie oceniam.
pzdr
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
brainwash
|
Wysłany: 22:45, 07 Kwi '11
|
|
A nie da się jakiegoś skryptu załadować ? Przykładowo od ilości wyświetleń można uzależnić ocenę tematu, albo przynajmniej składową. Tak żeby ocena nie była całkowicie uzależniona od użytkownika. Jest jasne, jak ktoś wchodzi na dany wątek to świadczy o zainteresowaniu. Coonard ma trochę racji, przynajmniej tak mi się wydaje że wiem o co mu biega. Do jakiejś sensownej oceny tematu musi być więcej oddanych głosów, co by średnia wyszła. Jednakowo potwierdza się to co napisałeś Bimi. Jak ktoś ma przypalony dekiel to i tak będzie wszystkie tematy oceniał na "1" i nic nie poradzisz. A ocena od ilości wyświetleń możne trochę pomóc. Nie będę mądrował bo sam mam problem z ocenianiem teamów. No ale, od czego jest technika ?
_________________ Kto wyrządził rasie ludzkiej tak wiele złego ? Inimicus homo hoc fecti - " nieprzyjaciel człowieka to uczynił "
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
connard
|
Wysłany: 22:45, 07 Kwi '11
|
|
Bimi napisał: | nie bardzo rozumiem na czym polega twój problem, ale myślę, że może się dać mu zaradzić, jeśli tylko wyjaśnimy sobie pewne kwestie
1. "wykres oceny przechyli się w stronę oceny pozytywnej" - co to znaczy?
2. zero czyli co, brak głosu? przecież jest brak głosu |
zero - czyli najniższa ocena
ten temat oceniły tylko dwie osoby: bacjuszka pszek i connard:
voters.php?t=15857
obaj ocenili skrajnie, jeden pozytywnie, drugi negatywnie. Wynik powinien być po środku. A jest 3, które na wykresie sprawia wrażenie, że bliżej mu do 5
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 22:48, 07 Kwi '11
|
|
mamamia napisał: | nono, wlasnie o to mnie biegalo, ze niezalogowani widza oceny trochu inne niz zalogowani, wiec w sumie ocenianie jest troche bez sensu wg mnie. moze jakby zawsze ocena byla taka sama, toby nabralo sensa? no nie wiem... ja duzo przegladam jako niezalogowany i loguje sie tylko jak chce skomentowac dlatego oceny tematow sa dla mnie niemiarodajne i z nich nie korzystam = nie oceniam. |
ale przecież akurat twoja ocena wlicza się do tej którą widzą niezalogowani. więc jaki masz problem?
że ocena kogo się niby nie wlicza?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 22:48, 07 Kwi '11
|
|
brainwash napisał: | Jest jasne, jak ktoś wchodzi na dany wątek to świadczy o zainteresowaniu. |
Nie. To świadczy wyłącznie o tym że temat był chwytliwy.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 22:50, 07 Kwi '11
|
|
connard napisał: | zero - czyli najniższa ocena
voters.php?t=15857
obaj ocenili skrajnie, jeden pozytywnie, drugi negatywnie. Wynik powinien być po środku. A jest 3, które na wykresie sprawia wrażenie, że bliżej mu do 5 |
co za różnica czy najniższą oceną jest 1 czy 0?
jak ja chodziłem do szkoły to najniższą oceną było 2 - dwa czyli przejeb. i nikt nie stwarzał problemów.
teraz jest 1, to chcą jeszcze 0. co się z tym światem do chuja porobiło
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 22:53, 07 Kwi '11
|
|
connard, czyli ile powinna wynosić twoim zdaniem średnia jak jeden jest za a drugi przeciw?
bo w sumie o to tylko chciałem zapytać
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
connard
|
Wysłany: 22:57, 07 Kwi '11
|
|
Bimi napisał: | connard napisał: | zero - czyli najniższa ocena
voters.php?t=15857
obaj ocenili skrajnie, jeden pozytywnie, drugi negatywnie. Wynik powinien być po środku. A jest 3, które na wykresie sprawia wrażenie, że bliżej mu do 5 |
co za różnica czy najniższą oceną jest 1 czy 0?
jak ja chodziłem do szkoły to najniższą oceną było 2 - dwa czyli przejeb. i nikt nie stwarzał problemów.
co się z tym światem do chuja porobiło |
przecież tutaj chodzi o manipulację, efekt psychologiczny się liczy. 3 jest oceną pozycji neutralnej, ale wykres ciąży do pozytywu. Ktoś kto zobaczy 3 i zwróci uwagę, że najniższa ocena to jeden punkt, a najwyższa to 5 punktów, policzy sobie średnią to będzie wiedział, że 3 to neutral. Ale komu by się chciało liczyć? Spojrzy na wykres i widzi żółte 3, które jest bliżej 5, czyli interpretuje, że bardziej ok niż chójowy, a faktycznie wcale nie bardziej ok tylko neutral.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
mamamia
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 23:01, 07 Kwi '11
|
|
ale jaką manipulację?
jeśli uważasz że ocena służy manipulacji to powinieneś udowodnić że jest opiniotwórcza. a moim zdaniem ta ocena nie jest bardziej opiniotwórcza niż znajomi na facebooku. jest w pełni jawna a jak ktoś nie chce to nie musi z niej korzystać. nie musi mnie nawet o tym informować
tak czy owak powinien, jeśli chce pomóc innym
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
connard
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 23:03, 07 Kwi '11
|
|
no właśnie. a gdy mamy od 1 do 5 to wychodzi 3,0
więc w czym problem?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 23:05, 07 Kwi '11
|
|
mamamia napisał: | chodzi o to ze ocenianie jest bez sensu bo jego wynik jest niejednoznaczny przez pryzmat usera zalogowanego/niezalogowanego |
niejednoznaczność wyniku jest niewątpliwie obiektywnym zarzutem, jednakże spójrz na to inaczej: możesz sobie wybrać czy wolisz oglądać oceny przez pryzmat usera zalogowanego, czy nie.
więc w czym problem?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
brainwash
|
Wysłany: 23:09, 07 Kwi '11
|
|
Bimi napisał: | Nie. To świadczy wyłącznie o tym że temat był chwytliwy. |
Czyli chcesz merytorycznie wzbogacić forum. No to sobie zabiłeś ćwieka. Ciężko będzie ustalić zasadę, każdy ma inną, tego co jest chwytliwe a co wartościowe. Wydaje mi się że temat który założyłeś już da jakiś efekt. Jednak ocena uzależniona od ilości wyświetleń też może być częścią średniej. To może półśrodek ale zawsze coś.
_________________ Kto wyrządził rasie ludzkiej tak wiele złego ? Inimicus homo hoc fecti - " nieprzyjaciel człowieka to uczynił "
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
connard
|
Wysłany: 23:09, 07 Kwi '11
|
|
oceny są ok. Wydaje mi się, że fajniej byłoby tak, że dopiero jak ktoś dokona oceny tematu to ujawniałaby się historia ocen innych użytkowników. Tak jak przy ocenianiu podań.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
connard
|
Wysłany: 23:11, 07 Kwi '11
|
|
Bimi napisał: | no właśnie. a gdy mamy od 1 do 5 to wychodzi 3,0
więc w czym problem? |
Z rachunkiem nie ma problemu. Problem jest z prezentacją graficzną. Wykres trójki wygląda tak, jakby ocena miała być bardziej pozytywna niż negatywna, podczas gdy jest neutralna.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
mamamia
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Piioottrr
|
Wysłany: 23:15, 07 Kwi '11
|
|
Bimi napisał: | mamamia napisał: | chodzi o to ze ocenianie jest bez sensu bo jego wynik jest niejednoznaczny przez pryzmat usera zalogowanego/niezalogowanego |
niejednoznaczność wyniku jest niewątpliwie obiektywnym zarzutem, jednakże spójrz na to inaczej: możesz sobie wybrać czy wolisz oglądać oceny przez pryzmat usera zalogowanego, czy nie.
więc w czym problem? |
A czytelnicy, ktorzy nie sa zarejestrowani?
Czy maja swiadomosc, ze tematy zawieraja "prawde" wg tylko Twojej oceny?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
connard
|
Wysłany: 23:18, 07 Kwi '11
|
|
ja nie oceniam tematów, które sam założyłem i nie oceniam tych, których nie chce mi się czytać - czyli nie oceniam, kiedy uważam, że ocena mogłaby być obciążona jakąś ułomnością
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Adwokat Diabła
|
Wysłany: 23:27, 07 Kwi '11
|
|
To ocenianie tematów jest trochę bez sensu w obecnej formie. Jak w jakiejś szkole, tylko szóstki brakuje. Albo rozwiń do skali beauforta np 12 - temat tsunami lub 0 - życie seksualne Matki Boskiej, albo uprość maksymalnie: "podoba mi się", "nie podoba mi się" oraz "mam to w dupie". Będzie bardziej przejrzyście. Bo co oznacza np 4??? Prawie bardzo lubię? Albo 3? Podoba mi się średnio na jeża?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
|