|
Autor
|
Wiadomość |
GrzegorzP
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 12:37, 23 Kwi '10
Temat postu: Dziwny obiekt na niebie - przypadkowa fotka |
|
|
Czołem!
Pół godziny temu, sprawdzając sobie aparat strzeliłem kilka fotek w niebo.
Testowałem po prostu dwa różne obiektywy, bo zauważyłem, że na zdjęciach powtarza mi się plamka (potem okazało się, że to był pyłek na matrycy i po wyczyszczeniu plamka zniknęła).
Ale nie o to chodzi.
Na jednym zdjęciu uchwyciłem na niebie coś dziwnego. I musiało to lecieć bardzo szybko, a przy tym wygląda jakby skierowane w dół. Nie chodzi mi o to całkiem z lewej strony, bo to raczej ptak, lecz obiekt w centralnej części zdjęcia.
Czy ktoś się z czymś takim spotkał? Daję słowo honoru, że to nie jest z mojej strony żaden fake czy żart, a do pasjonatów ufo, itp. nie należę. Lekko się zdziwiłem, więc postanowiłem tu napisać.
Oto oryginalne zdjęcie, tak jak było wykonane, nie obracałem.
pozdrawiam
Grzegorz
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Janiekowalsk
|
Wysłany: 13:12, 23 Kwi '10
Temat postu: |
|
|
Wygląda mi to na nurkującą jaskółkę zdjecie robiłeś w kwietniu 23 więc te ptaki już są u nas
przy ogniskowej 18 mm była całkiem blisko ciebie a 1/400 dało lekkie tylko smużenie ale to tylko moje wrażenie ...
Ps...Słaby ten kit Canona Canon EF-S 18-55 bez duszy taki , polecam stałki
_________________ Gaza Strefa śmierci
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Millais
|
Wysłany: 13:27, 23 Kwi '10
|
|
To jest z całą pewnością ptak. Wygląda na jakiś gatunek rybitwy lub mewy ( mewa śmieszka) . Gołąb ma mniejsze skrzydła w proporcji do ciała. Z drugiej strony to właśnie charakterystyczne u gołębi silne uderzenia wierzchnią częścią skrzydeł o siebie podczas lotu.
WIDOK OCZYWIŚCIE "EN FACE" TYLE ŻE OD TYŁU.
tyle w temacie
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
zainteresowany
|
Wysłany: 13:56, 23 Kwi '10
|
|
To jest prawie pewne, że to jakiś czujnik od HAARPa , no ewentualnie sonda albo sterownik, ale coś od tego, no, HAARPa
_________________ Myśl jest bronią.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
GrzegorzP
|
Wysłany: 13:56, 23 Kwi '10
|
|
privilege napisał: | Wygląda mi to na nurkującą jaskółkę zdjecie robiłeś w kwietniu 23 więc te ptaki już są u nas
przy ogniskowej 18 mm była całkiem blisko ciebie a 1/400 dało lekkie tylko smużenie ale to tylko moje wrażenie ...
Ps...Słaby ten kit Canona Canon EF-S 18-55 bez duszy taki , polecam stałki |
Ok, nie pomyślałem o ptaku, bo już dawno na niebie nie było ptaków, ale wiosna wreszcie przyszła, to może faktycznie to był jakiś szybki ptaszek.
A co do obiektywu, to wiadomo, kit to kit, jak sama nazwa wskazuje (zresztą i tak go prawie nie używam). Widzę, że pewnie masz doświadczenie. Co byś polecił taniego z dużym zoomem? Nie musi być lustrzanka. Potrzebuje drugi aparat do focenia jakiś dużych zbliżeń, np. szczegółów jakiegoś zabytu, itp. i się zaczynam zastanawiać nad czymś za parę stówek.
Edit:
Drugi obiektyw do tej puszki co mam nie wchodzi w grę, muszę mieć drugi aparat.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
jurek
|
Wysłany: 15:00, 23 Kwi '10
|
|
wrzuc na forum.przyroda.org do dzialu ptaki
jaskolka to to nie jest, najpredzej mewa
_________________ Pisanie na forum często uświadamia, lecz do niczego konkretnego nie prowadzi.
Czas już się organizować.
Podlaskie, wyświetlanie filmów, spotkania, dyskusje- priv, gg 19041758
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
November09
|
Wysłany: 15:09, 23 Kwi '10
|
|
no,do Billy Meiera Ci jeszcze daleko,ale trening czyni mistrza ;]
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
5k18a
|
Wysłany: 16:56, 23 Kwi '10
|
|
Czy nie macie wrażenia że na forum jest coraz więcej dzieciaków z paragimnazjalne.pl? Czekam z niecierpliwością na tematy o duchach oobe, sex eksperymentach kosmitów itd...
_________________ Z Korwina wyrosłem jak z Teletubisiów.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Janiekowalsk
|
Wysłany: 17:15, 23 Kwi '10
|
|
5k18a napisał: | Czy nie macie wrażenia że na forum jest coraz więcej dzieciaków z paragimnazjalne.pl? Czekam z niecierpliwością na tematy o duchach oobe, sex eksperymentach kosmitów itd... |
ostatni podany przez ciebie temat wydaje mi się ciekawy nawet jeśli będzie to wyłącznie S.F. albo zwłaszcza wtedy
Grzegorzu P .
Jak masz już 450D canona to nie lepiej dokupić nowe lub używane szkło niż nową zabawkę za parę stówek która będzie nic nie warta no chyba ze chcesz mieć coś małego pod ręką do focenia chemtrails
Sprzedałem jakiś czas temu 70-200 F4 IS ..Do tego co ty potrzebujesz byłby idealny a i na twoim sprzęcie byłoby jeszcze większe zbliżenie bo ja miałem FF czyli pełna klatkę a u ciebie na 450D 70-200 mm dało by 112-320 czyli lornetka jak chcesz foty z tego szkła zobaczyć to pisz na PW
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
GrzegorzP
|
Wysłany: 18:46, 23 Kwi '10
|
|
privilege napisał: |
Jak masz już 450D canona to nie lepiej dokupić nowe lub używane szkło niż nową zabawkę za parę stówek która będzie nic nie warta no chyba ze chcesz mieć coś małego pod ręką do focenia chemtrails
Sprzedałem jakiś czas temu 70-200 F4 IS ..Do tego co ty potrzebujesz byłby idealny a i na twoim sprzęcie byłoby jeszcze większe zbliżenie bo ja miałem FF czyli pełna klatkę a u ciebie na 450D 70-200 mm dało by 112-320 czyli lornetka jak chcesz foty z tego szkła zobaczyć to pisz na PW |
No właśnie, nie mogę mieć drugiego szkła, bo to za dużo mieszania obiektywami. Po prostu używam w 95% szerokiego kąta fisheye i nie mogę co minutę zmieniać obiektywu, tylko po to by strzelić jakiś jeden czy dwa dokładne szczegóły. Miałem drugiego nikona do tego celu, ale sprzedałem i chcę coś bardziej kieszonkowego, żeby nie łazić obwieszony.
Ale foty możesz podesłać na priva, bo dobrze wiedzieć jak te szkła działały.
pozdrawiam
Grzegorz
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
GrzegorzP
|
Wysłany: 18:59, 23 Kwi '10
|
|
Jeszcze raz popatrzyłem na spokojnie na to moje zdjęcie i gdy się je przekręci a następnie nie sugeruje, że to coś spada, to może to być ptak lecący normalnie w poziomie w kierunku od lub do mnie, a aparat uchwycił go akurat w momencie jak miał skrzydła w górze.
Ja zaś w pierwszym wrażeniu zdecydowałem chyba podświadomie, że to coś spada i wygląda jak mała rakietka z kulistym przodem. A pierwsze wrażenie zawsze zaciemnia umysł.
Ale nie śmiejcie się ze mnie. Być może ktoś na podobnej zasadzie słyszy głosy ludzi dobijających ofiary katastrofy lotniczej.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
AQuatro
|
Wysłany: 20:52, 23 Kwi '10
|
|
Chm, dziwne. Zdjęcie wykonane o 13.01 a zamieszczone na forum o 12.37 tego samego dnia.
Nie wiem co to jest i ten obiekt z lewej również, ale zastanawiam się po co fotografowałeś czyste niebo? Obiekt jest w centrum kadru.
Czy zdjęcie byłro robione przez szybę? Wygląda mi to na wadę szyby bąbel powietrza wewnątrz. Jeżeli tak. Możesz sprawdzić czy czegoś tam faktycznie nie ma.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
jozo2009
|
Wysłany: 22:13, 24 Kwi '10
|
|
na 99% ptak uchwycony w odpowiednim momencie
już ciekawszy jest ten ptak po lewej - bardziej wygląda na nowoczesne urządzenie zwiadowcze
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Voltar
|
|
Powrót do góry
|
|
|
GrzegorzP
|
Wysłany: 09:15, 25 Kwi '10
|
|
No właśnie, Bimi, jeśli możesz przenieś to do pierdolni, albo skasuj...
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
softsoul1802
|
Wysłany: 18:34, 25 Kwi '10
|
|
Na 100% jest to ptak. Na 95% gołąb szary, zupełnie taki jak na fotce w linku:
http://c.wrzuta.pl/wm12409/62b25b570001600f465301e6/0/ptak%20golab
Grzegorz po prostu zrobił fajowe ujęcie skrzydeł w trakcie, gdy ptak ten podbija wysokość. Ma widocznie przychylony ogon, aby proces łapania wysokości przebiegał bez amortyzacji.
Na przykład przy wzbijaniu się ptak składa ogon, tak jak na fotce z linku poniżej:
http://lh6.ggpht.com/_OlGduRetqIM/SnYQRq.....G_1510.JPG
a gdy podchodzi do lądowania, ogon rozkłada. To amortyzuje osiadanie. Tak jak poniżej:
http://lh3.ggpht.com/_VefGwVts3qA/Rq-ZTK.....192223.JPG
Przybliżyłam zdjęcie Grzegorza możliwie najlepiej jak mogłam i na pewno nie jest to jaskółka. Ptaki z rodziny jaskółkowatych mają tzw. proporcowe ogony, niektóre z przedłużką, niektóre bez. Natomiast ten na fotce Grzegorza ma zbyt łagodny kształt ogona, dlatego może to być gołąb. Przy podbijaniu przez gołębia wysokości, skrzydła mogą wydawać się dość długie.
Po prostu niecodzienne ujęcie. Powiem szczerze, że nawet doświadczonemu ornitologowi, który lubi fotografować ptaki, uchwycenie ptaka w takim ujęciu to na prawdę sztuka.
_________________ The main cause of stress is daily contact with idiots.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
theonly
|
Wysłany: 20:00, 25 Kwi '10
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Janiekowalsk
|
Wysłany: 17:51, 26 Kwi '10
|
|
Voltar napisał: | nie macie nic innego do roboty tylko rozmyślanie nad kropką na zdjęciu? |
Voltar Przyznaj się że sam powiększałeś ptaka znaczy się chodzi mi o niezidentyfikowany obiekt
softsoul1802 nie będę się upierał że to jaskółka to tylko takie skojarzenie z moje strony tym bardziej że nie brałem pod uwagę że ptak leci w poziomie teraz bardziej wygląda mi to na gołębia
Cytat: | AQuatro napisał
Chm, dziwne. Zdjęcie wykonane o 13.01 a zamieszczone na forum o 12.37 tego samego dnia.
Nie wiem co to jest i ten obiekt z lewej również, ale zastanawiam się po co fotografowałeś czyste niebo? Obiekt jest w centrum kadru.
Czy zdjęcie byłro robione przez szybę? Wygląda mi to na wadę szyby bąbel powietrza wewnątrz. Jeżeli tak. Możesz sprawdzić czy czegoś tam faktycznie nie ma. |
Fotografowanie czystego nieba służy np sprawdzeniu winietowania czyli pokazuje nam jak obraz zostaje zaciemniony na rogach, czyste niebo nadaje się do tego doskonale
To na pewno nie jest bąbel na szybie nawet przy tej przysłonie f 10 nie zobaczył byś niczego na szybie... Jaką głębię ostrości musiało by posiadać zdjęcie aby obiekt kilka cm pd obiektywu był ostry oraz daleki horyzont ? nie realne przy tym sprzęcie i tych parametrach
GrzegorzP ale na matrycy to cały czas masz niezła plamę na samym środku
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
GrzegorzP
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Al Mudrasim
|
Wysłany: 07:32, 22 Cze '10
|
|
Nigdy bym nie uwierzył,gdybym sam tego nie widział. Oprócz mnie widziało te dziwne samoloty czterech innych świadków. Byliśmy zszokowani. To było 21.06.010r o godz 22. Wyszedłem sobie na podwórze odetchnąć świeżym powietrzem i nagle widzę silne błyski. Patrzę,a w odległości ok. 300-400m ode mnie lecą nisko dwa duże transportowe samoloty. Leciały bezgłośnie. Nic,żadnego dźwięku , tylko te dziwne silne błyski z środka kadłuba. Na drugi dzień rano rozmawiałem o tym z kolegami w pracy i o dziwo trzech z nich też to zaobserwowało. Jednemu z nich przeleciały prawie nad głową.Wysokość ich lotu ocenił na jakieś ok 150-200m i też nic nie słyszał,żadnego dźwięku silników. Jak szybowce. Normalnie hałas byłby byłby dość potężny, zwłaszcza wieczorem, a tu nic. Absolutna cisza. Koło mnie jest lotnisko polowe z którego startują i lądują motolotnie. Silniki tych motolotni słychać z paru kilometrów, a tu takie potężne , wręcz ogromne maszyny i nic,cisza. To wszystko naprawdę staje się bardzo dziwne. Ta cisza i bardzo silne błyski z kadłuba.
_________________ Ja w cuda nie wierzę, ja na nich polegam .
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Papekk27
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Dysputant
|
Wysłany: 17:01, 22 Cze '10
|
|
taa...
banda imbecyli. powinni dostawać bany za takie zmyślanie -.-
_________________ Moja odpowiedź na zaczepki TROLL-i.
http://www.pown.it/3385
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
rafal811
|
Wysłany: 21:26, 21 Kwi '20
|
|
słuchajta ludzie z wielu miast polski ,zgłaszają teraz obiekty swiecące lecące jeden od kolejnego w pewnej odległosci, wyglądają jak gwiazdy, ale lecą jakby nieco wężykiem, wygląda to na drony, tylko nie pierdolcie ze to satelity muska, w łódzkiem, zachodniopomorskie, koziegłowy, śląsk, no wszędzie mam zrzut ekranu właśnie teraz naliczyłem koło siebie z podwórka z 40 szt. dość szybko to sie przemieszcza, wg mnie to jakieś drony, na pewno nie satelity, jest tego multum co to u licha jest? są tu mądre głowy, najmundrzejsze?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
aximia
|
Wysłany: 22:07, 21 Kwi '20
|
|
rafal811 napisał: | słuchajta ludzie z wielu miast polski ,zgłaszają teraz obiekty swiecące lecące jeden od kolejnego w pewnej odległosci, wyglądają jak gwiazdy, ale lecą jakby nieco wężykiem, wygląda to na drony, tylko nie pierdolcie ze to satelity muska, w łódzkiem, zachodniopomorskie, koziegłowy, śląsk, no wszędzie mam zrzut ekranu właśnie teraz naliczyłem koło siebie z podwórka z 40 szt. dość szybko to sie przemieszcza, wg mnie to jakieś drony, na pewno nie satelity, jest tego multum co to u licha jest? są tu mądre głowy, najmundrzejsze? |
he, dobre myślałam że to tylko u ruskich, bo dzisiaj były takie wrzutki że coś się tam grubo na niebie dzieje
_________________ https://www.youtube.com/watch?v=a6EnyQ0Dy50
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
goral_
|
Wysłany: 22:49, 21 Kwi '20
|
|
aximia napisał: | rafal811 napisał: | słuchajta ludzie z wielu miast polski ,zgłaszają teraz obiekty swiecące lecące jeden od kolejnego w pewnej odległosci, wyglądają jak gwiazdy, ale lecą jakby nieco wężykiem, wygląda to na drony, tylko nie pierdolcie ze to satelity muska, w łódzkiem, zachodniopomorskie, koziegłowy, śląsk, no wszędzie mam zrzut ekranu właśnie teraz naliczyłem koło siebie z podwórka z 40 szt. dość szybko to sie przemieszcza, wg mnie to jakieś drony, na pewno nie satelity, jest tego multum co to u licha jest? są tu mądre głowy, najmundrzejsze? |
he, dobre myślałam że to tylko u ruskich, bo dzisiaj były takie wrzutki że coś się tam grubo na niebie dzieje |
A masz jakieś zdjęcie?
Może podobne do tego:
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
|