Nero12 napisał: |
arabski syf w stylu CNN czy moze wiarygodne zrodlo informacji z perspektywy arabow ? |
Za mało ogladałem, zeby oceniać, ale na pierwszy rzut oka jest całkiem spoko. Spodziewałem się jakiś allah akbar itp, a tu całkiem normalna TV. Nic dziwnego, że Bush chciał kiedyś ją zbombardować. Serbską TV zbombardował...ku chwale demokracji.
Arabowie nie mają żadnej widocznej, spojnej polityki, więc trudno oczekiwać że w ich TV bedzie jakiś lobbyng, np. poparcie dla wojny, nawet przeciw Izraelowi. Jasne, że Izrael nie jest tam przedstawiany jak u nas, ale do cholery. Izrael to całkiem porąbane sztuczne panstwo zbuodwane na cudzej ziemi i zasilane pomocą z zewnatrz. To nasze media mają jakieś klapki na oczach i udają, że wszytsko jest OK.
Al-dzazira, jako stacja arabska, może nie być zbyt proirańska. Poza tym na pewno już dawno temu ta stacja zaczeły się interesować odpowiednie wywiady, odpowiedni kapital i odpowiedni lobbyści. Nie mogli wymordowac dziennikarzy, to sprobuja ich zjeść od środka. Byc moze za 10 lat al-jazira bedzie oswojona.
@iar0 - nie wiem co XTC zrobi jak zobaczy, ze wchodzisz w jego buty. Mesjasz czy tam inny Neo może być tylko jeden.