|
Autor
|
Wiadomość |
NDNS
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 20:47, 15 Gru '09
Temat postu: Eli Roth w Bękartach wojny |
|
|
Witam.
Wklejam tekst pochodzący z strony FilmWeb.
-----------------------------------------------------------------------
Tytuł: Eli Roth w "Bękartach wojny" jak Jezus Chrystus
UWAGA! NEWS ZDRADZA ZAKOŃCZENIE "BĘKARTÓW WOJNY"!
Ojciec Eliego Rotha był wzruszony, patrząc jak syn masakruje w "Bękartach wojny" Quentina Tarantino nazistów kijem baseballowym. Mężczyzna postanowił opowiedzieć o swoich odczuciach w trakcie seansu na łamach gazety "Jewish Journal".
Roth senior uronił najwięcej łez podczas sceny, gdy sierżant Donny Donowitz strzela do Hitlera: "Patrzyłem, jak mój syn, wcielający się w Żyda-Niedźwiedzia, zamienia za pomocą pistoletu maszynowego twarz Fuhrera w krwawą miazgę. W tym momencie poczułem, że mój ukochany chłopczyk spełnia moje życzenia z czasów dzieciństwa w Brooklynie. [...] Poczułem potężną mieszankę ratunku, zemsty, odkupienia, ulgi i dziwnego smutku. Mój syn poświęcił się dla nas wszystkich. Zrobił to, czego ja nie mogłem zrobić. I zapłakałem."
Sheldon Roth przyznał, że wszyscy amerykańscy Żydzi marzyli w trakcie II Wojny Światowej o mordowaniu nazistów. "Bękarty wojny" stanowiły dla jego pokolenia swoiste katharsis.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Niewiem czy z tym tekstem i z osobami go wypowiadającymi jest wszystko wporządku, dla mnie jest on "chory", i nieważne jakich narodowości on dotyczy.Jeśli to ma być reklama to życze filmowi wszystkiego najgorszego.Jeśli to coś więcej to ręce opadają.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
p4lm
|
Wysłany: 19:47, 20 Gru '09
Temat postu: |
|
|
zboczenie żydów.
kino tarantino to tylko rozrywka i nie ma co się tu doszukiwać jakichś głębszych treści.
to tak jakby jakiś sadysta zapłakał nad tym tasiemcem 'SAW', że spełniło się jego marzenie z dzieciństwa. w końcu mógł zobaczyć jak się na różne sposoby ktoś znęca nad ludźmi.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
franek12
|
Wysłany: 13:25, 01 Sty '10
|
|
film jest nudny a fabula przewidywalna, sceny "walki" kiepskie. zupelnie nic go nie ratuje... poziom dla niedouczonych nastolatkow. ogladajac go czulem zazenowanie...
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
davidoski
|
Wysłany: 14:54, 01 Sty '10
|
|
Najpierw poczułem niesmak w trakcie sceny odcinania skóry z włosami z czaszki zabitego żołnierza. Potem przy scenie tłuczenia kijem bejsbolowym czaszki kolejnego dałem sobie spokój. Naprawdę Tarantino nie ma już chyba nic innego do przekazania tylko takie gówna.
_________________ The Truth Hurts
http://bankowaokupacja.blogspot.com
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Krzysiak
|
Wysłany: 12:55, 02 Sty '10
|
|
Mi sie ten film bardzo podobal. Poczatkowo byl nudny ale potem juz bylo niezle Bardzo fajnie zagrane role. Doszukiwanie sie w tym glebokich tresci mija sie z celem. Jak chcieliscie ambitnego kina to trzeba sobie było coś ambitnego wypozyczyc.
_________________ Nikt nie ma monopolu na prawdę
www.chomikuj.pl/Filmyprawdy
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
bolis
|
Wysłany: 18:57, 02 Sty '10
|
|
Krzysiak napisał: | Mi sie ten film bardzo podobal. Poczatkowo byl nudny ale potem juz bylo niezle Bardzo fajnie zagrane role. Doszukiwanie sie w tym glebokich tresci mija sie z celem. Jak chcieliscie ambitnego kina to trzeba sobie było coś ambitnego wypozyczyc. |
Zgadzam się, też mi się zajebiście podobał.
franek12 napisał: | film jest nudny a fabula przewidywalna, sceny "walki" kiepskie. zupelnie nic go nie ratuje... poziom dla niedouczonych nastolatkow. ogladajac go czulem zazenowanie... |
A jaki film byś polecił?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Ordel
|
Wysłany: 19:05, 03 Sty '10
|
|
W filmie była jedna scena warta uwagi ( reszta to prymitywna rozrywka , co nie znaczy że nie można obejrzec ) . Scena w której sierżant wehrmachtu klęczał przed żydem z kijem bejsbolowym . Żyd "niedźwiedź" zapytał się sierżanta za co dostał ten krzyż który ma na piersi . Niemiec odpowiedział , patrząc mu się w oczy , za odwagę . Potem żyd z furią , zaczął napierdalac niemca . Sierżant do końca zachował się godnie .
Może Quentin , chciał pokazac jak żydzi potrafią się mścic , Jaką im to sprawia przyjemnośc . Że warci są tyle co ich oprawcy . Ale to tylko takie gdybanie
_________________ https://www.youtube.com/watch?v=0K4J90s1A2M
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Krzysiak
|
Wysłany: 23:31, 03 Sty '10
|
|
mi tez ta scena zapadla w pamiec i powiem szczerze ze wg mnie nie pasowala do tego filmu
_________________ Nikt nie ma monopolu na prawdę
www.chomikuj.pl/Filmyprawdy
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
brainwash
|
Wysłany: 02:39, 04 Sty '10
|
|
Z kim w filmie można utożsamić tytułowe "bękarty wojny" ? Kogo twórca filmu miał na myśli ?
_________________ Kto wyrządził rasie ludzkiej tak wiele złego ? Inimicus homo hoc fecti - " nieprzyjaciel człowieka to uczynił "
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Krzysiak
|
Wysłany: 11:32, 04 Sty '10
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
brainwash
|
Wysłany: 16:37, 04 Sty '10
|
|
Krzysiak napisał: | to byla ta 8smio osobowa grupa co rozwalala niemcow |
To były "dzieci wojny" spłodzone przez wojnę i będące jej skutkiem. Wydaje mi się że "bękartami" były dwie postacie które giną w pomieszczeniu projekcyjnym.A największym bękartem który zasługuje na to miano, był Pułkownik Hans Landa. Ewentualnie jeszcze żołnierz, któremu urodziło się dziecko. Przeaziła mnie końcowa scena, konkretnie pożar kina i słowa Shosann-y.
_________________ Kto wyrządził rasie ludzkiej tak wiele złego ? Inimicus homo hoc fecti - " nieprzyjaciel człowieka to uczynił "
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
bolis
|
Wysłany: 16:53, 04 Sty '10
|
|
brainwash napisał: | Krzysiak napisał: | to byla ta 8smio osobowa grupa co rozwalala niemcow |
To były "dzieci wojny" spłodzone przez wojnę i będące jej skutkiem. Wydaje mi się że "bękartami" były dwie postacie które giną w pomieszczeniu projekcyjnym.A największym bękartem który zasługuje na to miano, był Pułkownik Hans Landa. Ewentualnie jeszcze żołnierz, któremu urodziło się dziecko. Przeaziła mnie końcowa scena, konkretnie pożar kina i słowa Shosann-y. |
Ale co tu gdybać? Przecież tak sobie reżyser określił tę grupę - kilkukrotnie tak była określana w filmie i tytuł przecież nie wziął się z kosmosu. To tylko film i jak komuś wydaje się za mało ambitny czy coś w tym stylu to niech idzie do teatru, opery czy przeczyta sobie książkę. Może rzeczywiście reżyser chciał coś tym filmem przekazać a może nie. Wydaje mi się, że w tym filmie Żydzi i Naziści zostali pokazani w zarówno pozytywnie jak i negatywnie i bardzo dobrze bo prawda zwykle jest pośrodku. Skoro ktoś wypowiada się na temat tego filmu, że był nudny to ciekaw jestem jaki film kinowy według niego był ciekawy.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Ordel
|
Wysłany: 17:01, 04 Sty '10
|
|
Pułkownik SS Hans Landa reprezentuje najlepsze cechy elity białego człowieka . Dyscypline , porządek , przebiegłośc , wysoki poziom kultury osobistej , biegle włada językami ( wysoki poziom edukacji ) , prywata . Mogę się założyc że podczas seksu lubi podduszac kobiety i czasem dac mocniejszego klapsa .
Zydzi też zostali odpowiednio przedstawieni , szczególnie ten moment kiedy koleś z dziką furią katuje kijem niemieckiego sierżanta . Prymitywna dzika bestia
Sprawdzic czy nie nazista ( Tarantino )
_________________ https://www.youtube.com/watch?v=0K4J90s1A2M
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
brainwash
|
Wysłany: 17:23, 04 Sty '10
|
|
bolis napisał: | kilkukrotnie tak była określana w filmie i tytuł przecież nie wziął się z kosmosu. |
Niby tak, ale film po cześć jest prowokacją i zmusza do myślenia.Często sam tytuł jest tematem rozważań,odkrywającym głębsze intencje autora,Zofia Nałkowska "Medaliony" Pulp Fiction, na przykład, widzenie świata zależne od aktualnie zajmowanego miejsca, pełnionej roli w społeczeństwie.
Lubie czasem sobie popisać, a co mi tam ?
Ordel napisał: | Pułkownik SS Hans Landa reprezentuje najlepsze cechy elity białego człowieka... |
A płonące kino i zapewnienie że tak wygląda zemsta, na sali sama elita światowa i wszystko w ogniu ? Daje do myślenia.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
astrit
|
Wysłany: 17:55, 04 Sty '10
|
|
odpowiedzcie sobie na pytanie kim/są byli "rodzice wojny" to będziecie wiedzieć kim byli/są "bękarty wojny"
_________________ nie konwersuje z babochłopami.
*miarą twojej wiedzy jest zasięg twojej intuicji* astrit
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
|