Pozwolę sobie odpowiedzieć
Nikt nie zaprzeczy że palenie tytoniu jest szkodliwe - problem polega na tym że nie ma szans zdelegalizowania tytoniu, głownie ze względu na bardzo wysokie wpływy do budżetu z tego tytułu.. zresztą - nigdy nie będę zwolennikiem ograniczania wolności jednostki. Są prowadzone kampanie informujące o zagrożeniach, każdy palacz je zna. Jako że nikotyna ma działanie silnie uzależniające, pomimo świadomości zagrożenia, wiele osób nie jest w stanie wyzwolić się z nałogu. ok. 5 milionów polaków pali nałogowo lub sporadycznie, pewnie 2x tyle ma styczność z dymem tytoniowym na odzień (praca, dyskoteka, ulica). Otóż "dym" z e-papierosa nie jest tak naprawdę dymem - bo w e-papierosie zachodzi waporyzacja(odparowanie), a nie spalanie. Produkt e papierosa, czyli "dym" jest ABSOLUTNIE nie szkodliwy dla osób przebywających obok. Można go bezpiecznie "palić" w pociągu, kinie, szkole - gdziekolwiek.
Produktem, który ulega waporyzacji i jest nośnikiem nikotyny jest glikol propylenowy (nie mylić w etylenowym, używanym w chłodnicach samochodowych
). Główne zarzuty dotyczą oczywiście ww. substancji, że niby nie przebadana, bla bla bla. dla chętnych garść informacji o glikolu:
http://www.digicig.pl/dc/zdrowie
Cytat: |
Nikotyna jest silnym agonistą receptorów N-acetylocholinowych. W niskich dawkach (1-3 mg) wykazuje działanie stymulujące, co jest głównym powodem, dla którego palenie tytoniu sprawia przyjemność. Nikotyna działa na organizm człowieka na wiele różnych sposobów, gdyż wiąże się trwale i blokuje działanie kilkudziesięciu różnego rodzaju enzymów. W małych dawkach działa ona stymulująco, powodując wzmożone wydzielanie adrenaliny, co powoduje wszystkie związane z tym objawy (zanik bólu i głodu, przyspieszone bicie serca, rozszerzone źrenice itp). W większych dawkach powoduje trwałe zablokowanie działania układu nerwowego, gdyż wiąże się ona trwale z tzw. receptorami nikotynowymi w komórkach nerwowych zaburzając ich metabolizm. Pojawia się uczucie lekkości, następnie zmiana percepcji, zmiana postrzegania otoczenia, światłowstręt, zmęczenie, brak energii, uczucie oderwania od rzeczywistości, myślotok, wymioty, biegunka. W jeszcze większych dawkach występuje zamroczenie pola widzenia i pojawić się mogą halucynacje - zazwyczaj czarno-białe "wizjonerskie" obrazy. W ekstremalnie wysokich dawkach następuje utrata przytomności, drgawki i zgon. Nikotyna działa przeciwzakrzepowo. W przypadku palenia papierosa nikotyna działa niemal natychmiast po zażyciu (ok. 7 sekund - czas potrzebny na przedostanie się nikotyny szlakiem: jama ustna, płuca, krew krążenia małego, serce, aorta, tętnice mózgu), (czas półtrwania nikotyny w mózgu wynosi ok. 1h). Wszystko to razem powoduje, że jest ona substancją silnie uzależniającą. Nikotyna uzależnia fizycznie. Jakkolwiek dawki pochłanianie przy paleniu są minimalne, gdyż większość obecnej w papierosach nikotyny ulega spaleniu, wystarczają one do szybkiego uzależnienia. |
A tu o nikotynie z ww. strony.
Nikotyna ogólnie jest bardzo silną toksyną - jest szkodliwa dla zdrowia.
Nie uważacie za dziwny fakt, iż legalne papierosy - które są 1000x bardziej szkodliwe od e-fajka, nikotyna w nich zawarta nie jest tak czysta jak ta w e-liquidzie, a oprócz niej zawierają tysiące innych, mniej lub bardziej zabójczych substancji - mają się całkiem dobrze... natomiast próbuje się zdelegalizować jedyna skuteczna alternatywę dla świństwa które morduje na całym świecie miliony ludzi? Fakt - nikt ich do palenia nie zmusza.. ale siła uzależnienia od nikotyny jest porównywalna z siłą uzależnienia od twardych narkotyków - kto pali i kiedyś doświadczył skończenia się paczki oraz braku możliwości zakupu następnej wie, o czym mówię
. Na prawdę nie jest łatwo z dnia na dzień odstawić papierosy wieloletniemu palaczowi.
zderzak (i wszyscy inni palacze, nie posiadający e-fajka) - przed zakupem KONIECZNIE poświećcie parę godzin na lekturę jednego z for o e-paleniu ( wystarczy wpisać e-papierosy forum w googlach, nie chcę robić tu reklamy). Zaoszczędzie to wam nerwów i rozczarowań. Na początek, aby komfortowo i bezstresowo odstawić fajki, trzeba wydać na e-fajka i jego akcesoria około 200-300 zł. Następnie w zależnosci od intensywności palenia wydajemy 50-150 zł. na liquid miesiecznie i ewentualne częsci zapasowe w przypadku braku gwarancji. Gwarancja jest bardzo ważna jeśli chodzi o e-fajki i powinna wynosić minimum 2 miesiące na atomizer i 3-6 na baterie. E-papierosy to stosunkowo nowe wynalazki, niektóre modele nie są dopracowane tak jak być powinny. Atomizery lubią się nagle popsuć, baterie rozładować - dlatego trzeba mieć przynajmniej 2-3 baterie (polecam USB pass do komputera - palimy np. siedząc przy kompie zasilając atomizer z portu usb - nie trzeba martwić się rozładowaniem baterii, uzywąc batek tylko przy "wyjściach".. takie 3 sztuki starcza na cały dzień w miarę intensywnego palenia.
). Obecnie nowością i myślę że przyszłością e-fajek są papierosy składające się z dwóch części - Baterii i kartomizera. Połączono w nich kartridż z atomizerem, co po pierwsze obniżyło cenę atomizera,po drugie rozwiązało problem psujących się atomizerów i oczekiwania na reklamację, a po trzecie zmniejszyło obsługowość oraz polepszyło ekonomiczność palenia - liquid w kartomizerze jest lepiej wykorzystywany niż w tradycyjnych, 3 częsciowych papierosach. Obecnie markowy papieros korzystający z karomizerów można nabyć za około 110 zł (sklepy internetowe) - USB pass, dodatkowa bateria, 10 kartomizerów (można je napełniać kilkanaście/dziesiąt razy liquidem, 10 kartomizerów powinno starczyć na 2 miesiące, może i 3), oraż 30 ml. liquidu ( ja zużywam około ml dziennie) to wydatek rzędu 250 zł.
Polecam lekturę for
Lub pytania do mnie na PW - nie chcę zaśmiecać i robić reklamy urządzeniu.. choć osobiście uważam że wszelkie rzeczy mogące pomów wyrwać się z nikotynizmu są propagowania warte
.
A teraz prośba do was - wiem że użytkownicy tego forum są mistrzami w wyszukiwaniu informacji w sieci - zachęcam wszystkich zainteresowanych do pomocy w dojściu do prawdy o szkodliwości e-palenia
. Mimo że jestem entuzjastą tego wynalazku, nie ufam do końca liquidom made in china Każdy raport ministerstw i niezależnych instytucji na temat szkodliwości/składu e-liquidów będzie bardzo cenny. Jeśli coś znajdziecie to wrzucajcie
Ja na dniach postaram się umieścić dostępne dla mnie raporty.