A gdzie ja napisałem że nie wierzę że są przestarzałe? Napisałem że:
Jeśli któryś z satelitów zniknie jako źródło sygnału pomiarowego, będzie można dokonać korekty w oprogramowaniu odbiornika GPS. Z całą pewnością nie sparaliżuje to systemu. Mamy dość informatyków potrafiących skorygować tego typu zagrywki ze strony krwiożerczych organizacji państwowych. Zwróć uwagę na fakt że wszystko co zaczyna mieć związek z Microsoft-em (np. win.mobile) lub podobnymi, coraz częściej jest dostępne w wersjach demo, trial, obwarowane zawiłymi umowami które swoją konstrukcją przypominają Traktat Lizboński. Ludzie dostali zabawkę, przyzwyczaili się do niej, więc teraz pora na zarobek. Taka jest strategia obecnego rynku konsumpcyjnego. Narobić chęci, przyzwyczaić, uzależnić, w wielu wypadkach wygenerować nowe przepisy i regulacje prawne z produktem w tle - po to by za jakiś czas ogłosić potrzebę modernizacji, zmiany, uzupełnienia luk w zabezpieczeniach, itd. Typowy monopol. W kwestii zaś nowego systemu na razie nie będę się wypowiadać, ale na pewno masz rację mówiąc że chodzi o inwigilację i dodatkową kasę. Na wiki nie polegałbym raczej jako 100%-owym źródle informacji. Nie raz miałem okazję przekonać się że lawirują i mataczą (chociażby ostatni przykład dotyczący Polańskiego).