|
Autor
|
Wiadomość |
lukashh
Dołączył: 25 Wrz 2006 Posty: 227
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 13:56, 24 Wrz '09
Temat postu: 26 letnie mięso w pierogach |
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
ya
Dołączył: 01 Sty 2009 Posty: 1036
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 14:07, 24 Wrz '09
Temat postu: |
|
|
e tam, zaledwie 200 000 kilogramów 26 letniego mięsa trafiło do sprzedaży w Polsce.
Jak z codexem wejdzie możliwość napromieniowania go to przez 50 lat, będzie dostępne w sprzedaży.
http://kuchnia.wp.pl/index.php/health/prop/id/479/
wklejam linka, bo artykuł był przez jakiś czas na stronie teraz nie można sie na niego wbić.
_________________ Kiedy wyeliminuje się wszytko co niemożliwe, cokolwiek pozostanie, choćby nie wiem jak nieprawdopodobne, musi być prawdą."
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Dr Know
Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 189
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 14:53, 24 Wrz '09
Temat postu: |
|
|
wprawdzie kolejne nieprzyjemne fakty wychodzą na światło dzienne
ludzie ciągle kupują kota w worku
_________________ "Reality is what doesn't cease to exist when you stop believing in it."
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
re-ligio
Dołączył: 24 Maj 2008 Posty: 367
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 14:58, 24 Wrz '09
Temat postu: |
|
|
Normalne oni kaskę za stare mięso zainkasowali a my wpierda**my przeterminowane 26 letnie powinni takim co to sprzedali od razu łeb uciąć! albo na siłę wciskać im do buźki te ich mięsko jak by zjedli kilka kilo tego gówna to by na przyszłość zapamiętali
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Dr Know
Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 189
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 15:02, 24 Wrz '09
Temat postu: |
|
|
tak czy inaczej robili by swoje
ludzie się nie zmieniają, a zwłaszcza tacy
_________________ "Reality is what doesn't cease to exist when you stop believing in it."
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Zero
Dołączył: 10 Sty 2009 Posty: 111
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 15:08, 24 Wrz '09
Temat postu: |
|
|
Tak a'propos mi się przypomniało, dziadek mi kiedyś opowiadał, jak za komuny złapali jakiegoś przedsiębiorce który dodawał papier do pasztetowej, to poleciała głowa... Szkoda, że dzisiaj tak nie ma;/.
_________________ "Nic nie jest skończone, dopóki się nie skończy" Miś Yogi.
"Wysoko rozwinięta technika jest nieodróżnialna od magii" I. Asimov
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Wyspa
Dołączył: 28 Lis 2007 Posty: 1242
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 15:48, 24 Wrz '09
Temat postu: |
|
|
ma ktoś może ten materiał do pobrania na dysk?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
re-ligio
Dołączył: 24 Maj 2008 Posty: 367
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 16:02, 24 Wrz '09
Temat postu: |
|
|
Ten Materiał będzie dzisiaj wyemitowany na tvn o 19.50 w programie UWAGA
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Dysputant
Dołączył: 02 Lut 2009 Posty: 803
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 16:55, 24 Wrz '09
Temat postu: |
|
|
Dlatego jem tylko mięso "czyste".
Inaczej zwykła pierś z kurczaka , schabowy rzadziej mielone.
Wybieram te nie najtańsze. I nie kupuję w supermarketach.
Przynajmniej wątpię że ktoś może przemywać kawałek kurczaka przez 26 lat
Zresztą powoli eliminuję mięcho z diety.
Jak dobiję tak 26 lat to już chyba tylko na rybach i nabiale zostanę. (warzywa też )
_________________ Moja odpowiedź na zaczepki TROLL-i.
http://www.pown.it/3385
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
lukashh
Dołączył: 25 Wrz 2006 Posty: 227
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 17:20, 24 Wrz '09
Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Yussuf
Dołączył: 08 Sie 2009 Posty: 113
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 17:53, 24 Wrz '09
Temat postu: |
|
|
Łeb sprawie już został ukręcony...
Cytat: | Mięso wyprodukowane w latach 80. w Szwecji, które trafiło na polski rynek, ma datę spożycia do 2010 roku. Badanie Sanepidu wykazało, że nie zawiera zarazków chorobotwórczych. - Prawdopodobnie nie doszło do zatrucia pokarmowego po jego spożyciu - poinformowała Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie.
200 ton mięsa, które zostało wyprodukowane w okresie zimnej wojny, zostało sprowadzonych do Polski w 2007 roku. Produkt miał postać pozbawionego cieczy proszku mięsnego. Jego odbiorcami było 12 firm produkujących żywność na południu i w centralnej Polsce.
Na trop międzynarodowej afery mięsnej natrafili reporterzy programu "Uwaga!" w TVN i dziennikarze szwedzkiego dziennika "Svenska Dagbladet".
Mięso można jeszcze jeść?
Jak poinformowała rzecznik krakowskiego Sanepidu Anna Armatys, Szwedzi potwierdzili, że produkt jest przydatny do spożycia dla ludzi do 2010 roku.
Ponadto inspektorzy Sanepidu nie odnaleźli w żadnej z firm handlujących szwedzkim proszkiem mięsnym tego produktu. Według handlowców mięso zostało zużyte do wyrobów garmażeryjnych.
Inspektorzy zbadali natomiast dwie puszki z mięsem, do których dotarli dziennikarze TVN. - Analiza mikrobiologiczna i fizykochemiczna wykazała brak zarazków chorobotwórczych i metali ciężkich w produkcie, co mogłoby dyskwalifikować żywność do spożycia - poinformowała Armatys.
Ale wymogi formalne nie spełnione
Inspektorzy prowadzący kontrolę u importera i głównego dystrybutora stwierdzili jednak szereg uchybień formalnych. Firma nie zgłosiła do Państwowej Inspekcji Sanitarnej faktu prowadzenia obrotu żywnością. Grozi jej z tego powodu duża kara finansowa.
Armatys dodała, że polskie służby sanitarne zwróciły się do służb szwedzkich o zweryfikowanie dokumentów w tej sprawie.
nsz//kwj |
A tu inny rodzaj mięsnych atrakcji :
Cytat: | Mięso wieprzowe w kujawsko-pomorskiem świeci w ciemności słabym, zielonkawym światłem - informują regionalne media. To nie pierwszy taki przypadek. Świecącą łopatkę wieprzową kupiła kilka dni temu mieszkanka Inowrocławia. Teraz okazuje się, że na zielono świeci również ogonówka.
W kujawsko-pomorskiem po raz kolejny zgłoszono przypadek "świecącej" wieprzowiny. Teraz wiadomość o takim mięsie nadeszła z gminy Wielgie w powiecie aleksandrowskim. Zielonkawa poświata otaczała kawałek ogonówki.
Mięso poza tym nie wyglądało podejrzanie - było świeże, miało zwyczajny zapach. Smakowało też normalnie, o czym przekonała się rodzina kobiety, która kupiła ogonówkę - pisze "Gazeta Pomorska".
Świeci niezidentyfikowana substancja
Informacja dotarła do służb sanitarnych i weterynaryjnych. Zastępca głównego lekarza weterynarii, odpowiedzialny za sprawy sanitarne, doktor Krzysztof Jażdżewski, mówi, że najprawdopodobniej nie jest to skażenie drobnoustrojami. Przyczyny świecenia mięsa wyjaśni szczegółowe badanie.
Doktor Jażdżewski przyznaje, że są bakterie, które powodują poświatę, ale w tym przypadku jest to mało prawdopodobne. Jak zaznaczył, fluoryzujące bakterie raczej nie bytują w normalnym środowisku. - To raczej chemiczna substancja, która powoduje taki efekt - dodaje.
Teraz najprawdopodobniej Inspekcja Sanitarna zabierze cały transport mięsa ze sklepu, gdzie "świecąca wieprzowina" została kupiona, ustali jego producenta i sprawdzi zakład produkcyjny. Sprawdzana będzie też cała droga dystrybucji mięsa.
aga//kdj |
za: Gazeta Pomorska; tvn24.pl
_________________ Homo liber sum.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Entrop
Dołączył: 30 Kwi 2009 Posty: 276
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 17:57, 24 Wrz '09
Temat postu: |
|
|
Szkoda, ze miesozercy nie chca (nie chcecie) sobie uswiadomic, ze upodobanie do jedzenia miesa jest w dzisiejszych czasach, zmasowanej obrobki technologicznej i nieszczescia upodlonych zwierzat niemal uposledzeniem.
To nie prawda, ze potrzebujemy bialka miesnego by funkcjonowac. Sam zrobilem na sobie eksperyment: nie jadlem miesa dwa lata i nie zauwazylem nic szwankujacego w zdrowiu. Rodzisz sie i wcinasz 100% pokarmu zwierzecego - mleko matki, potem stopniowo przechodzisz na weg i po trzydziestce spoko mozesz ciagnac na marchewce i soi.
Inaczej czekaja na ciebie niespodzianki jak ta pysznosc z puchy.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Wyspa
Dołączył: 28 Lis 2007 Posty: 1242
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Pumcia
Dołączył: 13 Lip 2009 Posty: 233
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 18:46, 24 Wrz '09
Temat postu: |
|
|
A co z rybami ? Czy ryby sa faktycznie o wiele bardziej zdrowe niż mięcho ?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
re-ligio
Dołączył: 24 Maj 2008 Posty: 367
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 19:19, 24 Wrz '09
Temat postu: |
|
|
Entrop napisał: | Szkoda, ze miesozercy nie chca (nie chcecie) sobie uswiadomic, ze upodobanie do jedzenia miesa jest w dzisiejszych czasach, zmasowanej obrobki technologicznej i nieszczescia upodlonych zwierzat niemal uposledzeniem.
To nie prawda, ze potrzebujemy bialka miesnego by funkcjonowac. Sam zrobilem na sobie eksperyment: nie jadlem miesa dwa lata i nie zauwazylem nic szwankujacego w zdrowiu. Rodzisz sie i wcinasz 100% pokarmu zwierzecego - mleko matki, potem stopniowo przechodzisz na weg i po trzydziestce spoko mozesz ciagnac na marchewce i soi.
Inaczej czekaja na ciebie niespodzianki jak ta pysznosc z puchy. |
Weź sobie przeczytaj książkę"Życie bez pieczywa" to może ci się otworzą oczy i przestaniesz pisać bzdury,że wystarczy jest tylko marchewkę i soję
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
re-ligio
Dołączył: 24 Maj 2008 Posty: 367
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
|
Powrót do góry
|
|
|
czekan
Dołączył: 17 Sie 2009 Posty: 1440
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 19:22, 24 Wrz '09
Temat postu: |
|
|
Co tam sucha karma dla wojska szwedzkiego? Zastanówcie się przez chwilę ,jak sięgacie w slkepach po Mleko -UHT - toż to jest też z zapasów wojskowych, TZW, ZASOBY OBRONNE, A tanie mielonki w sklepach to co? ... haha .... z puszki wojskowej do puszki mniejszej , dodać świerzego smalcu i ...wakacje...cena słoniny już spadła ,czyli zapasy wojenne odnowione.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Voltar
Dołączył: 29 Sie 2006 Posty: 5408
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 19:25, 24 Wrz '09
Temat postu: |
|
|
to tak jakby napisali "2-letni chleb" a potem okazało się że chodzi o suchary...
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
Dołączył: 20 Sie 2005 Posty: 20448
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 19:26, 24 Wrz '09
Temat postu: |
|
|
z technicznego punktu widzenia mięso jest zdatne do spożycia jeszcze przez kolejnych 15 miesięcy.
dobre konserwy robią w szwecji
Cytat: | Mięso zapakowane w 2,5 kg puszki i sprowadzone do Polski w 2007 roku ma datę przydatności do spożycia do 2010 roku - poinformowała Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie. | http://wiadomosci.onet.pl/2049039,11,san.....,item.html
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
czekan
Dołączył: 17 Sie 2009 Posty: 1440
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 19:31, 24 Wrz '09
Temat postu: |
|
|
Ah ,zapomniałem dodać ,że producentem tej suchej karmy,dla wojska szwedzkiego jest FIRMA -UNILEVER - ta sama co wam sprzedaje chemię i kosmetyki. mniam.....o k..... ale chemia.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
lukashh
Dołączył: 25 Wrz 2006 Posty: 227
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
|
Powrót do góry
|
|
|
randomuser
Dołączył: 13 Sie 2009 Posty: 80
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 23:44, 24 Wrz '09
Temat postu: |
|
|
czekan napisał: | Ah ,zapomniałem dodać ,że producentem tej suchej karmy,dla wojska szwedzkiego jest FIRMA -UNILEVER - ta sama co wam sprzedaje chemię i kosmetyki. mniam.....o k..... ale chemia. |
Przecież to jest jedna wielka korporacja, myślisz, że tam gdzie produkuje się żarcie to również produkuje się proszki do prania? Popatrz w sklepie na różne produkty do jedzenia bo już dawno znalazłem na opakowaniu nazwę Unilever.
Nawet znalazłem:
Algida
Amino
Brooke Bond
Delma
Flora
Hellmann's
Kasia
Knorr
Lipton
Rama
Saga
http://www.unilever.pl/nasze-produkty/?topic=1
_________________ "Kiedy znalazłem się na dnie, usłyszałem pukanie od spodu." S. J. Lec
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Entrop
Dołączył: 30 Kwi 2009 Posty: 276
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 07:50, 25 Wrz '09
Temat postu: |
|
|
re-ligio
To dobrze, ze czytasz ksiazki, ale jeszcze lepiej gdy w tym temacie sam piszesz je dla siebie!
Marchewka i soja to tylko skrot, oczywiscie nie wystarcza do zycia .....
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
kenboi
Dołączył: 14 Maj 2008 Posty: 428
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 09:51, 25 Wrz '09
Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Wyspa
Dołączył: 28 Lis 2007 Posty: 1242
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
|
Powrót do góry
|
|
|
|