W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

tak- możemy  
Znalazłeś na naszym forum temat podobny do tego? Kliknij tutaj!
Ocena:
7 głosów
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Gospodarka i pieniądze Odsłon: 2791
Strona: 1, 2   »  Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lider

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 21:17, 16 Kwi '09   Temat postu: tak- możemy Odpowiedz z cytatem

Wszyscy, którzy zmagamy się z "wyścigiem szczurów" mieliśmy od dawna odczucie, że coś z tym wszystkim jest nie tak.
Osobiście od 16 lat prowadzę działalność gospodarczą i boleśnie odczuwam fakt, że jak większość, pierwsze 4-5 miesięcy każdego roku pracuję tylko na podatki i inne formy wyłudzenia.
Od ponad roku nie płacę ZUS-u gdyż uważam go za wielkie oszustwo, zalegalizowaną piramidę finansową okradającą ludzi w majestacie prawa.
Kiedy obejrzałem film "Zeitgeist" -obie części dotarło do mnie, że nasze chore prawodawstwo jest tylko malutkim kółkiem w maszynie międzynarodowego systemu kradzieży i bandyctwa.
Teraz jestem pewien, że to tylko kwestia czasu i zaangażowania takich ludzi jak ja czy Ty by dokonać koniecznych zmian.
Postanowiłem zacząć od robienia tego co mogę zrobić już tu i teraz:
BĘDĘ PROPAGOWAŁ ZE WSZYSTKICH SIŁ TĄ STRONĘ, POLECAŁ WSZYSTKIM PRZYJACIOŁOM, ZNAJOMYM OGLĄDANIE FILMÓW I CZYTANIE WYPOWIEDZI NA FORUM.
Liczę też, że z czasem pojawią na tej stronie ujednolicone, konkretne, zebrane w całość punkty ustalone i promowane przez świadomych, mądrych ludzi.
Mam na myśli konkretne instrukcje dla przeciętnych ludzi co i jak mogą robić, by wesprzeć Polski i międzynarodowy ruch na rzecz pozytywnych przemian.
Wiem już z jakich banków nie korzystać, wiem, że mam dążyć do korzystania z niezależnych źródeł energii itp.
Liczę na dalsze, precyzyjne instrukcje, które można będzie wprowadzać już teraz w Polsce.
Pozdrawiam,
Grzegorz Think
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
BlackiceWR

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 21:51, 16 Kwi '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja też nie płaciłem zusów ...do czasu jak mi nie wsiedli na konto i nie zablokowali dostępu do kasy. Z tymi skurwysynami nie wygra się łatwo.
Powrót do góry
jabba

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 23:05, 16 Kwi '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

oddałem pozytywny głos na twoje podanie tylko z jednego powodu.
Chcę się dowiedzieć jakim cudem udaje ci się nie płacić zusu i jednocześnie nie mieć tych bydlaków u szyi.
Kur.....cze dziecku można jeść nie dać, a na daniny musi starczyć!!!
i LEWACY

Raz sierpem raz młotem w czerwoną hołotę
Powrót do góry
Greg

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 21:46, 17 Kwi '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No własnie, kolego, w jaki sposób nie płacisz Zusu Question Shocked
Powrót do góry
chokebore

PostWysłany: 22:01, 17 Kwi '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przy dzialalnosci gospodarczej, zakladasz konto firmowe, faktury wystawiasz na firme lecz w adnotacji na fakturze vat, podajesz konto kogos innego, tytulujac np " przelew na konto tymczasowe Pani Pana etc" najlepiej kogos z rodziny o tym samym nazwisku:) ja nie place zusu od 2,5 rok, oczywiscie firmowe konto ma bloka, czyli coraz wiekszy minus.. ale to tylko puste konto:D kasa z faktur schodzi na inne konto osoby prywatnej:)
potrzeba matka wynalazku

w skali dwoch lat oszczednosc rzedu 20 tys:) juz po okresie 2 lat kiedy sa ulgi przy pierwszej dzialalnosc
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
qweq3

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 22:22, 17 Kwi '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Siedzisz w Anglii 3 miechy, zakladasz tam firme i otwierasz oddzial w Polsce, wtedy nie placisz ZUSu.

Wypowiedz mojego kolegi:

Cytat:
Firme mozesz zalozyc w Irlandii bez klopotu. Jedyne co bedziesz placil to ubezpieczenie(cos kolo 180E na rok) plus bodajze potem 5% na ubezpieczenie w MOMENCIE KIEDY TWOJA FIRMA BEDZIE PRZYNOSIC ZYSKI.

Bardzo dobrym wyjsciem w UK jest skorzystanie z uslug bussiness link i podobnych, a wyglada to tak:
-przedstawiasz firmie swoj biznes plan
-jesli zostanie zaakceptowany, ubiegasz sie u nich o pozyczke w wysokosci od 5k do 25 tysiecy £ (niektore z firm nawet do 100k) na start w biznesie,
-JESLI, twoja firma, JESLI, zacznie sie zwracac(zysk) w przeciagu pierwszych 5 lat pozyczka jest likwidowana(placi panstwo)
-jesli nie masz zysku w przeciagu 5 lat co byloby cholernie trudna rzecza, zaczynasz splacac jakas tam czesc pozyczonej kwoty(na 99% nie bedzie to calosc a raczej mniej niz 30%) bez procentu.

-zalozenie firmy w UK zajmuje...10 minut na telefonie i zgloszenie dzialanosci(employed---->self employed, partnership czy public limited company.)

3/4 kebabow, sklepikow i malych przedsiebiorstw zostalo otwarte ta droga w uk w ostatnich 10 latach.
Masz prawo otworzyc firme w obojetnie jakim kraju w EU i zrobic odzial w PL.

A w UK jesli Ty przebywasz poza granicami kraju wiecej niz 90dni to podatek zostanie scedowany na kraj w ktorym jestes czyli w tym wypadku..polske. Czyli otwierasz biuro i siedzisz tam ponad 90 dni i placisz podatki w UK.

Tylko w Polsce takie manewry, ze czlowiekowi utrudnia sie zakladanie firmy i dzialalnosci wszelkimi sposobami.
Co za rzady, ludzie, tu trzeba REWOLUCJI !!
Powrót do góry
Rep

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 23:10, 17 Kwi '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

qweq3

Zgadzam sie ze tu trzeba rewolucji.
Tylko pytanie jak ja zrobic. Ja osobiscie sie zastanawiam nad UK IRL - jesli wystarczajaco duzo podatnikow zbojkotowalo by ten rezim w RP to bankructwo szybciej i szybciej zmiany.

Zastanawia mnie co Twoj kumpel pisze.
Niby 90 dni pobytu w UK i przez reszte roku w RP i placisz Zus angielski ?
Ja slyszalem, ze w UE jest zasada ze podatki placisz w kraju w ktorym masz zarejestrowana dzialalnosc, ale zusy w kraju w ktorym przebywasz wiecej niz polowe roku.

*Nie odpowiadam na posty lekcewazace i niskiego poziomu.
Powrót do góry
Lama

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 23:15, 17 Kwi '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mówimy tylko o zusie, a nie zapominajmy o podatku dochodwym i podatku VAT...

Szkoda gadać - jesteśmy potrójnie okradani!

Dobry pomysł z tym niepłaceniem ZUS-u, tylko:
1. Czy dług pozostaje na osobie fizycznej? np. po zamknięciu dzialalności?
2. Czy dłużnik jest wpisany na listę dłużników?
3. Czy podatku dochodowego też da się nie płacić tym samym sposobem?
4. Co w chwili np. wypadku - jeśli ktoś nie płaci składek to co sie z taką osoba dzeje?

Pozdr:) !
Powrót do góry
lider

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 09:07, 29 Lip '09   Temat postu: witam, przepraszam za długą nieobecność Odpowiedz z cytatem

Widzę, że jak można było przypuszczać nie jestem jedyną osobą, która w ten czy w inny sposób zaprzestała płacenia haraczu o dźwięcznej nazwie ZUS.
Odpowiadając na pytanie jak to możliwe, że nie płacę składek odpowiadam:
1 dotyczy to tylko składek za mnie osobiście, nie ma mowy o pracownikach.
2 po prostu od marca zeszłego roku przestałem dokonywać wpłat.
3 na koncie firmowym nigdy nie mam więcej niż 2000 zł a jeśli zdarza się więcej, natychmiast to usuwam.
4 z niewyjaśnionych przyczyn dotychczas nikt nie siadł mi na konto, ani nie upomniał się o składki.
5 nie mam pojęcia dlaczego, ale nie mam też jakiejkolwiek ochoty ani motywacji by sprawdzać jaki jest mechanizm tego "przeoczenia" ze strony oprawców.
6. nawet jeśli zablokują mi w przyszłości konto i dopiszą do wszelkich rejestrów dłużników nie ma to dla mnie znaczenia gdyż:
nie chcę od nikogo żadnego kredytu, nie interesuje mnie branie pożyczek ani niczego co pociągałoby za sobą konieczność sprawdzania w takowych rejestrach.
moja działalność dotyczy współpracy czy usług świadczonych fizycznym osobom, które nie mają zwyczaju zaglądania do jakichś idiotycznych rejestrów.
Kontami wszelkimi dysponuje żona, a nie sądzę by mogli wejść też na jej konto, a jeśli to zrobią to mam jeszcze sporo innych przyjaciół, którzy pozwolą mi korzystać z ich konta.
Uważam, że jedynym sposobem na złodziei jest ustalenie konkretnej daty np 01.01.2010 kiedy wszyscy przestajemy płacić haracz. najpierw tysiące ludzi, a w ciągu kilku miesięcy setki tysięcy ludzi przestają karmić ten system.
nie wiem co z emerytami, jestem świadomy, że nie dostają ani grosza z tego co płacili tylko my ich utrzymujemy.
Sądzę, że w takim wypadku szybko będą musieli wymyślić jakąś taktykę. np dodrukują setki miliardów jak to mieli i mają nadal w zwyczaju. Szczególnie chodzi o starsze osoby samotne, bezdzietne.
Dzieci będą wspomagać rodziców. chyba każdy wolałby oddać część kasy matce czy ojcu a nie Zakładowi Utylizacji Składek.
Nie jestem ekonomistą ani teoretykiem finansowym, po prostu zwykły gość, który postanowił nie zasilać kasą systemu.
Smile[/b]
Powrót do góry
Aya Sophia

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 11:38, 29 Lip '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Żeby był dłużnik, potrzebne jest zaciągnięcie zobowiązania. Dobrowolne i obustronne. W Przypadku ZUSu taki wypadek nie zachodzi, słowem jebać ZUS Wink
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
slidexman

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 12:27, 29 Lip '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

prowadze dzialalnosc od wielu lat i ani razu nie zaplacilem zusu
nigdy sie nie upominali a jak sie upomna to i tak nic na siebie nie mam
z zona mam intercyze wiec jej nie maja prawa nic zabrac
dzialalnosc firmy przenosze pod skrzydla sp z o.o. ktorej wlascicielem bedzie zona i siostra.

moj brejdak kilka miesiecy temu zrobil myk w uk
tz tam zarejestrowal firme i tam placi zus

Polska jest rajem podatkowym jesli dostajesz wynagrodzenie z organizacji miedzynarodowej bo wtedy nie palcisz podatku

Cytat:
Zdaniem wnioskodawczyni zwolniona jest ona z obowiązku płacenia podatku dochodowego od pensji otrzymywanej z zagranicy z organizacji międzynarodowej , na podstawie art. 21 ust. 1 pkt. 46 lit. a ustawy z dnia 26 lipca 1991 roku o podatku dochodowym od osób fizycznych.
Naczelnik Urzędu Skarbowego w Zakopanem uznaje stanowisko Podatniczki za prawidłowe.

http://poradapodatkowa.pl/czy_podlega_op.....iedzy.html

teraz pytanie
jak zalozyc organizacje miedzynarodowa?
teraz umiejetnie poprzezucac kase i legalnie dostac ja od takiej instytucji Smile
yauzeph

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 18:45, 29 Lip '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Też bym z chęcią po prostu nie płacił tym gnojom ale jak sie dowiedzą że nie płacę to wielkie odsteki mi naliczą + jakieś kary... oni nawet o 1 grosz sie ludzi czepiają przez co muszą kary płacić, a co dopiero gdy ktoś w ogóle zusu nie płaci.

Cytat:
przy dzialalnosci gospodarczej, zakladasz konto firmowe, faktury wystawiasz na firme lecz w adnotacji na fakturze vat, podajesz konto kogos innego, tytulujac np " przelew na konto tymczasowe Pani Pana etc" najlepiej kogos z rodziny o tym samym nazwisku:) ja nie place zusu od 2,5 rok, oczywiscie firmowe konto ma bloka, czyli coraz wiekszy minus.. ale to tylko puste konto:D kasa z faktur schodzi na inne konto osoby prywatnej:)

Gorzej jak sie bliżej zainteresują sprawą.

Można kombinować ale nawet jeśli zgodnie z prawem to jest ryzyko gdy kombinujemy zwłaszcza gdy jest to na granicy prawa. Zresztą tutaj to nie ma pewności z niczym... zawsze mogą sie doczepić, chociażby przez pomyłki czy brak kompetencji z ich strony.

"Urzędnicy wciąż niszczą firmy

Sprawa Romana Kluski, twórcy potęgi Optimusa, którego aresztowano w 2002 r. pod zarzutem wyłudzenia przez firmę VAT, jest najgłośniejszym w Polsce przypadkiem niszczenia firmy przez urzędniczą machinę. Ale w jej cieniu cały czas rozgrywają się dramaty setek kolejnych przedsiębiorców - pisze "Rzeczpospolita".
Jak dowiedziała się gazeta, do Janusza Kochanowskiego, rzecznika praw obywatelskich, w latach 2005-2008 wpłynęło 338 próśb od przedsiębiorców o interwencję związaną z działaniami organów państwowych, które doprowadziły do upadku firmy lub poważnie zagroziły ich istnieniu na rynku.

- Interwencja została podjęta w 326 sprawach - mówi Kochanowski. - Tylko w 75 z nich zarzuty przedsiębiorców się nie potwierdziły.
Niestety, zwykle te sprawy kończą się tak, jak te, których losy prześledziła "Rz". Na przykład Mitch Nocula, Amerykanin polskiego pochodzenia, stracił firmę P. Z. Alucon. W 2000 r. wkroczyli do niej policjanci, którzy podejrzewali nielegalne korzystanie z amerykańskich programów komputerowych. Firma stanęła, sprawa trafiła do sądu, który dopiero po pięciu latach ogłosił wyrok: przestępstwa nie ma, zarząd niewinny. Ale z depozytu policji zniknęły zajęte komputery. Bez nich firma nie mogła działać. Policja zaproponowała zwrot 700 zł. Nocula w ubiegłym roku złożył wniosek do sądu. Żąda 9 mln dolarów. W Polsce inwestować już nie będzie.

Nasz wymiar niesprawiedliwości potrafi być - w skutkach swych działań - niemal tak samo niszczycielski jak globalny kryzys - komentuje "Rz"."
http://finanse.wnp.pl/urzednicy-wciaz-niszcza-firmy,84615_1_0_0.html
Powrót do góry
nobody

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 07:19, 30 Lip '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a potem ZUS musi zaciągać pożyczki, by wypłacić Waszym rodzicom emki Smile
przypominam, że oni - no, większość z nich, całe życie odkładała pół pensji (przynajmniej teoretycznie) na swoją starość...

system jest chory - fakt, także uważam, że należy to zmienić, bo nie wierzę w to, że kiedyś odzyskam to co odpłacam (a nie jest tego mało)... ale powyższe zagrania powinny być tępione, z całą surowością Twisted Evil

że płaci jeden z drugim tyle podatków, składek i innych opłat? pierdolenie!! bo później jako pierwszy ustawia się w kolejce do lekarza i drze mordę w chwili gdy słyszy, że kontrakt na usługę się wyczerpał, nie mówię o tym, że dziecku za szkołę nie chce płacić, o studiach nie wspomnę...

też uważam, że każdy powinien mieć wybór - czy chce płacić, czy nie... po co mi NFZ skoro płace na priv służbę zdrowia, a w emeryturę nie wierzę - wolałbym te siano przelać na konto, na fundusz... zakopać w ziemi...
ale skoro ma być "państwo" to się chyba tak nie da

ps. składki (ZUS) naszych rodziców przejedli za komuny mundurowi - oni nic nie płacili (kto ma trepa, albo psa w rodzinie??) i rolnicy (darmozjady) - no i dostają z tego co my oddamy Laughing

a to tak do poczytania:
http://podatki.wp.pl/kat,66248,title,Lep.....caid=18797
slidexman

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 08:01, 30 Lip '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

skladki zus zostaly wyprowadzone min przy pomocy kosciola na poczatku lat 90

wydaje mi sie ze placenie na nieefektywne szkolnictwo, sluzbe zdrowia
jak i caly ten biurokratyczny system nie ma sensu i obowiazkiem kazdego obywatela
jest unikanie wplacania do tej dziury jakichkolwiek pieniedzy
toto

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 08:40, 30 Lip '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

slidexman napisał:
skladki zus zostaly wyprowadzone min przy pomocy kosciola na poczatku lat 90

tej koncepcji jeszcze nie znam, możesz rozwinąć?
Powrót do góry
Genezyp_Kapen

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 22:37, 02 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jest taki pan co POBORCĄ PODATKOWYM sie zwie. I to naprawde nie sa przelewki. Przychodzi do domu z egzekucją i pozamiatane. Na zus mam taki sposob, aby te 800zl psim pieniadzem byly i zebym tego nie odczuwal płacąc. Na emeryture nie licze, do lekarza chodze tylko prywatnie.
ZUS I RZĄD - JEBAŁ WAS PIES JEBAŁA CAŁA WIEŚ !
Powrót do góry
AQuatro

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 23:00, 02 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Największym problemem jest to, że te instytucje bazują na naszym społeczeństwie. To są nasi sąsiedzi, może nawet krewni, itp.
Zdołali oni opanować wygodne stołki i łatwo ich nie puszczą, zwłaszcza, że władza jest w ich rękach. Zawsze będą szukać dochodu.

Najlepsza jest zwykła robota na czarno. Usługa, towar - pieniądz.
Instytucje te zabezpieczają się w ten sposób, aby każdemu była potrzebna faktura.
Przez to jedni wymuszają faktury na drugich.

Tak udało się im np. zlikwidować w prosty sposób całą sieć pirackich sieci internetowych. Goście mieli DSL-e czy inne tanie łącza, rozdzielali na kilkadziesiąt domów i trzepali czysty pieniądz, pomijając te instytucje.
Wtedy ogłosili, że fakturę można sobie odliczyć od podatku, i rozreklamowali głośno kwotę 700 zł. W tym momencie, każdy odbiorca zaczął żądać faktury. I nielegalne sieci internetowe mocno upadły.

Tak jest ze wszystkim. Żadnej firmie pozornie nie opłaca się brać bez faktury, bo zawsze fakturę mogą sobie odliczyć. Choć zdarzają się goście, którzy oferują usługi bez Vatu, i są to faktycznie usługi bez Vatu, bo jest to całkowicie czarna robota.

W tej dziedzinie w dupę zawsze najbardziej będzie dostawał najbiedniejszy, albo najmniej przebiegły. A ludzie, którzy znają doskonałe mechanizmy kiwania skarbówki i Zusu, po prostu o tych metodach nie mówią, bo mija się to z czymkolwiek.
Powrót do góry
erde

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 12:17, 06 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

By posprzątać ten bałagan, najpierw trzeba zakasać rękawy i się pobrudzić. Czyli stworzyć ruch społeczny na rzecz obrony pieniędzy podatnika (czyli nas wszystkich). Na scenie politycznej nie ma, żadnej partii liberalnej gospodarczo, której zadaniem byłoby ułatwienie życia przeciętnym obywatelom poprzez likwidację papierologi i zmienieniu polityki podatkowej kraju. Pomysł taki zradzał się co jakiś czas w pewnych środowiskach i za każdym razem upadał. Taki też pomysł zrodził się w mojej głowie i w głowach kilku innych osób. Oczywiście zaszła stagnacja i projekt stoi w miejscu (ale się nie cofa i nie umarł jeszcze Smile i potwierdziły się słowa krytykanckich osób, gdyż zarejestrowanie się 9 zainteresowanych osób (w przeciągu 2 miesięcy) na forum z czego tylko 2 czy może 4 osoby są aktywne nie wróży najlepiej. Zadziwia mnie, że wszyscy chcą zmian, ale czekają chyba na grom z jasnego nieba i nie chcą wziać czynnego udziału w podobnych przedsięwzięciach. No bo zadaję sobie pytanie kto by nie chciał niskich podatków? Wolnej energii? Prawa do zarządzania własnym majątkiem? Albo nawet realizowania swoich anarchistycznych (czy jakichś innych) enklaw ludzi zrzeszajacych się na zasadzie dobrowolności? Kto może nam to zabronić? Widocznie obywatelom jest to bez różnicy.
Projekt możliwy do zrealizowania, gdyż już temu podobne ruchy były zakładane: http://www.wprost.pl/ar/?O=60594
Naszym celem jest scalenie tych stowarzyszeń w jedność oraz przyciągnięcie uwagi ludzi, którzy bojkotują wybory z wiadomych przyczyn. Musielibyśmy skupić: programistów, grafików, prawników, copywriterów i nnych przydatnych profesji, poprostu każdego, kto by promował naszą akcję i wspomagał ludzi w sprawach prawnych. Każda jednostka jest ważna.
Jeśli ktoś chce forum (zaznaczam, że organizacyjne) to może sobie wejść tutaj: http://www.kop2010.fora.pl możliwe, że nasze dyskusje mogą sprawiać wrażenie jakiegoś kółka wzajemnej adoracji, ale jak może wyglądać dyskusja kilku osób? Smile
Były "wielkie" plany utworzenia strony internetowej, ale nie ma wystarczajacej ilości pieniędzy na fachowego webmastera, wiec fajnie jakby do akcji dołączył programista co by z wolnej woli wspomógł projekt swoimi umiejętnościami. Uważam, że kasy na domenę i miejsce na serwer da radę uzbierać nawet w tak małym gronie, nawet ja mógłbym wyłożyć 100% kosztów.
Bodajże wspomniany wyżej pan Kluska wypowiedział o to takie słowa:
Cytat:
"Tylko przygotowanie konkretnych ustaw przed podjęciem władzy i wprowadzenie ich od razu, na pierwszym posiedzeniu Sejmu, przyniesie skutek. Tak, żeby nowi ministrowie objęli stołki z dużo mniejszym władztwem. Bo inaczej wchodzi ekipa, przyzwyczaja się do władztwa i wiadomo, że za żadne skarby nie odstawi sobie mleczka. Nie ma sposobu, żeby sprawujący władzę sam dokonał ograniczenia."

Dlatego trzeba sprecyzować fundamentalne cele. Najpierw ruch o statusie stowarzyszenia zrzeszałby coraz to więcej zwolenników i jednocześnie tworzył projekty ustaw oraz walczył z absurdami rządzących (dlatego wspomniałem o prawnikach) które następnie miałyby być wdrożone w sejmie (zaraz po utworzeniu partii i wejścia do parlamentu). Proces długi i brudny (nie lubię polityki w obecnym wydaniu), ale chyba jedyny. Do tego możnaby współdziałać i wspierać inne projekty. Jak demokracjabezposrednia.org (chyba jedyna alternatywa dla spoleczenstwa "chorego" na demokrację), antyGMO-Codex Alimentarius, wolnemedia.net i inne tego typu organizacje, których publikowane treści są skutecznie pomijane w mainstreamowej opini publicznej. Co o tym sądzicie? Pewnie znowu usłyszę echo i nic więcej. Pozdrawiam!
Powrót do góry
Voltar

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 15:27, 06 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to nie jest walka z systemem tylko zwykłe kunktatorstwo

wszyscy pracownicy od swych pensji mają odprowadzany zus i pit ok. 40 % od kwoty w pełni ubruttowionej, natomiast "biednego" przedsiębiorce nie stać na to by płacić 330 zł przez dwa lata a potem 900 zł "haraczu"
jakie wy macie dochody z tej działalności? 200 zł na m-c?

czynszu też nie placicie? telefonów? oplat za internet? podatkow od nieruchomosci?

system jest chory ale nie placenie nie jest rozwiazaniem

a jak ktos nie chce placic to niech zatrudni sie na etat to z dzialalnosci bedzie placil tylko zdrowotne... :/
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Erwin

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 17:52, 06 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nieprawda Voltar. Płacenie zusu w swoim założeniu traktuje obywatela jak nieodpowiedzialną istotę. Niby to oni za nas pomyślą, bośmy są głupcy, a potem byśmy mogli pozdychać z głodu na starość. Tacy to k..a troskliwi o nas.
Właśnie w zdrowym systemie, każdy ma sam zdecydować czy w starości chce żyć, czy wegetować. Oraz nie tylko to powinien sobie każdy sam ustalić w swoim własnym życiu, ale również i to, czy to zbieranie jego własnej kasy na starość ma robić ktoś za niego, czy on sam. Jak ktoś zna siebie i wie że by go ciągło za życia do tej kasiorki, to sobie powierzy to zbieractwo instytucji. Jak się nie boi, to sobie sam będzie zbierał, albo w coś inwestował. Jasne, że prawie wszędzie w systemach państwowych są te idiotyzmy, bo wiecznie na bieżąco nie ma dla tych nieczynnych już starych ludzi, bo wcześniejsze ekipy też o to nie zadbały. Powinna być pełna dobrowolność. Tak jak zawsze gadał o tym Korwin.M. Chyba się zgodzisz ze mną no nie?
Powrót do góry
wiraz

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 20:03, 06 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"(...) i owoc żywota Twojego je ZUS (...)"
na razie nie płace.. samo się płaci.
szara strefa + staz (z automatu sie odlicza skladka)
potem pokombinuje... co za parszywa instytucja...
najlepsza inwestycja za młodu, co procentuje na stare lata, to..
rodzina:)
Powrót do góry
Al Kohol

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 22:01, 06 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przeciez zus w calosci odlicza sie od dochodowego wiec po co to biadolenie? w najgorszym wypadku zamykacie rok stratą ale jestescie czysci. no chyba ze nie wykazujecie zadnych obrotow i wszystko robicie na czarno to w takim razie po kiego grzyba wam dzialalnosc?
Powrót do góry
AndyPSV

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 22:42, 06 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ZUS = Zaklad Utylizacji Szmalu

zeby placic zus trzeba byc glupim, lepiej ominac albo wyjechac
pozdrawiam myslacych

ew. wyjsciem jest kupno dzialki i placenie krusu
suspenser

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 01:24, 07 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

AndyPSV napisał:
ZUS = Zaklad Utylizacji Szmalu

zeby placic zus trzeba byc glupim, lepiej ominac albo wyjechac
pozdrawiam myslacych

ew. wyjsciem jest kupno dzialki i placenie krusu

To napisz nam maluczkim jak wejść w płacenie krusu pracując dziś na etacie, bo z tego co wiem to było proste kilka lat temu, ale nie dzisiaj ...

Za niezgodność poglądów i działań z własnymi Bimi zmniejsza limity.

Na szczęście kary ta są mniej dotkliwe niż za to samo 30 lat temu.

Pozdrowienia dla oficera prowadzącego.
Powrót do góry
nobody

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 07:42, 07 Sie '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

@suspenser
To napisz nam maluczkim jak

znajoma dostała po dziadku ziemię, skończyła średnią szkołę rolniczą (wcześniej normalnie liceum), bo warunkiem bycia rolnikiem jest posiadanie min. średniego wykształcenia rolniczego, jednocześnie studiując na akademii medycznej (jest lekarzem) i tak: na ziemie dotacja UE, zamiast ZUS to Krus (150zł kwartalnie?) i zero podatku dochodowego Cool

nota bene dziadek był prof. medycyny, jak i jej ojciec również, żeby wszystko było jasne
Razz

tak to się chyba robi Twisted Evil
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Gospodarka i pieniądze Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona: 1, 2   » 
Strona 1 z 2

Skocz do: