Źródło:
Kurt Sonnenfeld : Exclusive interview
Tłumaczenie
Było wiele rzeczy na celowniku, które były niepokojące, na Poziomie Zero. Zdziwiło mnie, że zostałem wysłany do Nowego Yorku nawet zanim drugi samolot uderzył w Południową Wierze, podczas kiedy media wciąż donośiły, że "mały samolot" zderzył się z Północną Wierzą - o wiele za mała katastrofa, na tym etapie, aby włączać FEMA. FEMA została zmobilizowana w ciągu minut, podczas gdy dotarcie do Nowego Orleanu, aby zareagować na Huragan Katrina trwało dziesięć dni.
Bardzo się zdziwiłem, kiedy dowiedziałem się, że FEMA i kilka innych agencji federalnych znajdowało się już w swoich centrach dowodzenia na Molo 92, 10 września, dzień przed atakami!
Kiedy Północna wierze runeła, Amerykański Urząd Celny (budynek 6), został zmiarzdżony i cały płonoł. Duża część podziemnych poziomów, pod budynkiem, również została zniszczona. Ale tam były dziury. I właśnie do jednej z takich dziur, niedawno odkrytej, do której udałem się [w dół] z jednym z Odziałów Specjalnych aby je zbadać. Tam znaleźliśmy poważnie zniszczony przedsionek ochrony. Na drugim końcu biura ochrony znajdowały się szerokie stalowe dżwi do skarbca, a obok w w osmolonej ścienie klawiatura kodowa. Ale ściana była popękana i częściowo zawalona, a dżwi wypadły i były częściowo otwarte. Więc zajrzeliśmy do środka świecąc naszymi latarkami. Z wyjątkiem kilku rzedów pustych półek nie było tam nic tylko kurz i gruz. Skarbiec został opróżniony. Czemu był pusty? I kiedy mógł zostać opróżniony?