zamiast lepic kawalki w calosc zapytaj autora czy nie udostepni napisow a wywiad pewnie znajdziesz na torrentach
_________________ Otwarte Piramidy Finansowe
I oczywiście o wiele wiele więcej, kiedy miał wytrwałość prowadzić wywiady i prezentacje publicznie...
Myślę że ten materiał również warty jest przetłumaczenia, który dodatkowo potwierdza informacje z innymi danymi które można się dowiedzieć z innych źródeł.
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 23:22, 18 Sie '09
Temat postu:
... zwróćcie uwagę na emblemat, który mr. Collier nosi na szyi (widoczny od 5 części filmu).
Facet, który tak pięknie ex cathedra mówi o wolności, odpowiedzialności za siebie, "wsłuchiwaniu się w swoją częstotliwość", znalezieniu własnej ścieżki, odrzucaniu fałszu ego, etc... ten facet zdaje się być zaangażowany (uwikłany) w jakąś odmianę new-age'owej "duchowości", (Prawdziwy od razu przyporządkowałby go do grupy wyznawców diabła i całkiem możliwe, że nie bez pewnej dobrej intuicji ) , która do jego słów o tej prawdziwej Wolności pasuje jak wół do karety Ja mam to gdzieś, niech sobie misio nosi co chce i angażuje się duchowo i intelektualnie w cokolwiek jest zgodne z "jego ścieżką". Tyle, że momentalnie jakoś facet stracił wiele na wiarygodności.
A poza tym, w rzeczonym wywiadzie (nie wiem jak podczas innych wypowiedzi publicznych) strasznie przynudza i gada przeważnie ogólnikami, które równie sprawnie mógłby wyartykułować pierwszy lepszy punk z Los Angeles.
EDIT:
Ponadto rzeczywiście o 5-tej części Collier zaczyna gadać jak new age'owy kaznodzieja (same banały na poziomie intelektualnym egzaltowanej licealistki) i "duchowo indoktrynować".
Proszę, niech ktoś tu napisze dlaczego ten pan jest takim autorytetem (jeśli jest). Bo ja nie mogę pojąć.
A jeszcze poza tym tłumaczenie (fajnie, że jest "wogle") momentami jest tak ułomne, że się tak eufemistycznie wyrażę, że czasami słyszę co innego, a czytam jakby inną wypowiedź. Jednak w ogólnym zarysie oddaje sens. Ale już nie niuanse.
Mimo wszystko dzięki za spolszczenie i zwrócenie uwagi na ten materiał.
Wysłany: 23:38, 18 Sie '09
Temat postu:
Lech napisał:
... zwróćcie uwagę na emblemat, który mr. Collier nosi na szyi (widoczny od 5 części filmu).
Facet, który tak pięknie ex cathedra mówi o wolności, odpowiedzialności za siebie, "wsłuchiwaniu się w swoją częstotliwość", znalezieniu własnej ścieżki, odrzucaniu fałszu ego, etc... ten facet zdaje się być zaangażowany (uwikłany) w jakąś odmianę new-age'owej "duchowości", (Prawdziwy od razu przyporządkowałby go do grupy wyznawców diabła i całkiem możliwe, że nie bez pewnej dobrej intuicji ) , która do jego słów o tej prawdziwej Wolności pasuje jak wół do karety Ja mam to gdzieś, niech sobie misio nosi co chce i angażuje się duchowo i intelektualnie w cokolwiek jest zgodne z "jego ścieżką". Tyle, że momentalnie jakoś facet stracił wiele na wiarygodności.
Nie jakąś odmianą, ale to rozumowanie to jest ruchem New age. I czym stracił na wartości jeżeli można spytać- bom nie załapał...
Natomiast nie jestem pewien jak się odniosłeś do tego symbolu, który nosi na szyi. Dla przypomnienia jest to przecież SYMBOL ZIEMI.
Symbol planety ziemi przedstawia się nam w postaci krzyża (symbol człowieka), otoczonego kołem. Krzyż materii jest tutaj objęty kołem ducha, innymi słowy: duch działa w materii. Duch znajduje się jednak w więzach materii ziemskiej, która go krzyżuje. Symbol ziemi oznacza zmienność stosunków, obracających się w kwadraturze czterech żywiołów, jak również czterech pór roku, na skutek nieustannej wędrówki ziemi naokoło słońca. Symbol ziemi w astrologii rzadko zachodzi. Ziemia nie stanowi bowiem czynnika prognostycznego. Natomiast posługują się nim astrologowie w horoskopie, określając tym znakiem matematycznie obliczony czuły punkt szczęścia.
Wysłany: 00:10, 19 Sie '09
Temat postu:
Ripsonar:
zgoda, oczywiście, że jest to "symbol ziemi", jednak ten symbol bywa nazywany również "krzyżem solarnym" już bez takich konotacji znaczeniowych, które przytoczyłeś - nie będę tu wchodził w analizę tego podwójnego paradoksu znaczeń jednego symbolu, który równocześnie może odnosić się do ziemi jak i do słońca, bo to temat na doktorat
Mnie jednak chodzi o to, że pan Collier nosząc to coś na sobie utożsamia się z wartościami o charakterze parareligijnym, czy prezentuje "parareligijny typ rozumowania i osobowości" co w moich oczach dyskwalifikuje go jako truthtellera. Zwróć uwagę na to, że on cały czas mówi o:
- nawiązywaniu do wiedzy, która ma tysiące lat
- podążaniu własną scieżką
- byciu samemu dla siebie Chrystusem (zbawicielem). [Dlaczego facet, który rzekomo ma wiedzę o istotach pozaziemskich, konstrukcji tajnych systemów technologicznych, etc musi koniecznie wtrynić tam Chrystusa zamiast mówić o FAKTACH i przez kilkadziesiąt minut posuwać głodne kawałki, mające słuchacza nawrócić na "jedynie słuszny" ogląd spraw. Mnie interesują fakty, a nie refleksyjne i płytkie ezoteryczne interpretacje]
- o duszy
Nie czepiam się tego że Collier coś nosi, ale sam fakt, że nosi świadczy o pewnym typie osobowości, który jest całkowicie sprzeczny z jego definicjami "wolnego człowieka", itd. Toteż trzeba chyba tutaj postawić się za grubą szybą i cztery razy posłuchać co ten pan mówi, zanim się wyciągnie jakiekolwiek wnioski odnośnie jego rewelacji.
Wysłany: 13:44, 24 Sie '09
Temat postu:
Najnowsze tłumaczenie części wykładu tym razem z 1995 roku...(same konkrety!!!) Reszta myślę w niedługim czasie powinna również być dostępna, zwróciwszy uwagę na oddźwięk osób zainteresowanych tematem i proźb o kontynuację tłumaczeń. 2012NewWorldOrder- daje czadu, bez dwóch zdań..
Wysłany: 13:54, 24 Sie '09
Temat postu:
ehh
wydaje mi sie ze nie trzeba sie az tak odgradzac gruba szyba od
tego co ktokolwiek mowi niezaleznie co ma zawieszona na szyji
mysle ze najwazniejsze to zdac sobie sprawe ze jest taka mozliwosc
i nie wierzyc ani nie odrzucac to dwie strony tej samej monety
Wysłany: 15:16, 24 Sie '09
Temat postu:
slidemax
Cytat:
tak owszem, nie trzeba się odgradzać grubą szybą od tego co ktokolwiek mówi niezależnie co ma zawieszone na szyi, ale także nie trzeba łykać wszystkiego jak świeże bułeczki.
To po primo było.
A po secundo to ,że ktoś ma coś na szyi, oznacza to z czym dany człowiek się utożsamia ,a także co mu parafrazując powiedzenie ''w duszy gra'' ja bym raczej powiedziała co mu w podświadomości gra.
a tak generalnie to ja już naprawdę nie mogę się doczekać, aż nadjedzie rok 2012 i wreszcie skończą się te spekulacje i dywagacje. Te ''wasze'' -(dla tych co wyznają kult roku 2012) wyczekiwania na Bóg wie jaką katastrofę i przemianę tak jakby za pstryknięciem palców miało się wszystko zmienić.
Te ''wasze'' infantylne egzaltacje byle jakim wykładem i retoryką , którą mogłaby uprawiać co trzecia osoba z tego forum czy co piaty cwaniaczek co wie w jaki sposób wpływać na ludzi.
w 100% zgadzam się z opinią @Lecha.!
Cytat:
A poza tym, w rzeczonym wywiadzie (nie wiem jak podczas innych wypowiedzi publicznych) strasznie przynudza i gada przeważnie ogólnikami, które równie sprawnie mógłby wyartykułować pierwszy lepszy punk z Los Angeles.
EDIT:
Ponadto rzeczywiście o 5-tej części Collier zaczyna gadać jak new age'owy kaznodzieja (same banały na poziomie intelektualnym egzaltowanej licealistki) i "duchowo indoktrynować".
Proszę, niech ktoś tu napisze dlaczego ten pan jest takim autorytetem (jeśli jest). Bo ja nie mogę pojąć.
A jeszcze poza tym tłumaczenie (fajnie, że jest "wogle") momentami jest tak ułomne, że się tak eufemistycznie wyrażę, że czasami słyszę co innego, a czytam jakby inną wypowiedź. Jednak w ogólnym zarysie oddaje sens. Ale już nie niuanse.
Mimo wszystko dzięki za spolszczenie i zwrócenie uwagi na ten materiał.
wystarczy ,że w tych wszystkich filmikach jakiś ''oświecony'' rzuci sloganami :
wolność, czakra, plejadanie, repitalianie, obcy , 2012, rozwój duchowy , uduchowienie,
fraktale, świadomość , podświadomość , wibrację, duchowa ścieżka, katastrofa, przemiana,
spisek, tajny rząd, matrix, zagadka, astral, itd itp...
i już ''Was'' ma bo już ''lecicie'' jak te barany egzaltować się.
egzaltacje i chwilową fascynację tyle z tych filmików wynosicie.
Wysłany: 15:47, 24 Sie '09
Temat postu:
Czy coś ze mną nie tak? Kilka miesięcy temu na przetłumaczenie wykładu jakiegoś "ktosia" zareagowałbym natychmiastowym ściągnięciem i obejrzeniem. A teraz... rzygać mi się chce jak myślę o zmarnowaniu 2 godzin czasu na słuchanie po raz n-ty o ewolucji świadomości, 2012, UFO,matriksie, miłości i indywidualnej ścieżce rozwoju duchowego. Trochę mi głupio z tego powodu.
Wysłany: 23:15, 24 Sie '09
Temat postu:
Tańcząca z wilkami napisał:
slidemax
Cytat:
tak owszem, nie trzeba się odgradzać grubą szybą od tego co ktokolwiek mówi niezależnie co ma zawieszone na szyi, ale także nie trzeba łykać wszystkiego jak świeże bułeczki.
cytujesz czesc mojej wypowiedzi, zgadzasz sie z nia
potem kasujesz to "ale" i piszesz mniej wiecej to co napisalem a czego juz nie zacytowalas
nie wiem czy to swiadomy zabieg lingwistyczny z twojej strony a nawet jesli nieswiadomy
to nie rozumiem intencji tego primo
Cytat:
A po secundo to ,że ktoś ma coś na szyi, oznacza to z czym dany człowiek się utożsamia ,a także co mu parafrazując powiedzenie ''w duszy gra'' ja bym raczej powiedziała co mu w podświadomości gra.
nie chodzi tylko o szyje :) szyja to maly fragment, jest koszula,
zobacz jak zapieta, kolor, czy uprasowana, postawa ciala etc
jest wiele roznych przeslanek ktore moga cos powiedziec o danym
czlowieku i choc potrafie dostrzec wiele szczegolow nigdy nie mam
pewnosci ze to cos oznacza, moge tylko stwierdzic ze jest to
bardziej prawdopodobne
Cytat:
w 100% zgadzam się z opinią @Lecha.!
Cytat:
nie wiem dlaczego w Lecha glowie pojawil sie obraz
Collera sprzezajacego sie z "takim autorytetem" i zaprzeczeniem tego autorytetu
natomiast ja slucham kolesia bo jestem ciekawy tego co inne cywilizacje
tu i gdziekolwiek robia, zyja etc
ot zwykla ciekawosc
i nie obchodzi mnie czy ktos kto to mowi jest dla kogos mniej lub bardziej wiarygodny
bo wiem ze ani Alex nie udowodni ze to prawda ale tez nikt nie udowodni ze tak nie jest
Wysłany: 00:53, 25 Sie '09
Temat postu:
chodzi Tobie o użycie słowa ''ale'' które ma za zadnie kasować pierwszą część zdania w podświadomości czytelnika?
Heh , nie nie zrobiłam tego triku świadomie.
Wychodzi z tego ,że sama sobie je wykasowałam w podświadomości
już cytuję co napisałeś dalej:
Cytat:
mysle ze najwazniejsze to zdac sobie sprawe ze jest taka mozliwosc
i nie wierzyc ani nie odrzucac Smile to dwie strony tej samej monety
i może jeszcze to zacytuję:
Cytat:
i nie obchodzi mnie czy ktos kto to mowi jest dla kogos mniej lub bardziej wiarygodny
bo wiem ze ani Alex nie udowodni ze to prawda ale tez nikt nie udowodni ze tak nie jest
Ten sposób retoryki stał się bardzo popularny na forum szczególnie rozchodzi mi się o cytat drugi.
I właśnie o to mi chodzi ,że prawda i kłamstwo zaczynają się na siebie nakładać.
Takie filmiki infekują spustoszenie w głowach oglądających.
I mam coraz większe wrażenie ,że właśnie o taki proces spustoszenia chodzi i ,że właśnie jest to interesowne dla tych , którzy je rozsiewają czyli dla twórców/sponsorów tych filmików. Bo przecież tak jak mówimy oni są także świadomi tego faktu ,że nie można tych informacji ani potwierdzić ani podważyć ...skoro nie można dokonać takiej weryfikacji to dlaczego one powstają? no chyba nie dlatego ,żeby nam coś wartościowego i rzetelnego przekazać skoro nie można ich potwierdzić to oczywistym jest wartość poznawcza tych informacji ulega degradacji.
Dla mnie zaiste ciekawym zjawiskiem jest to ,że obecnie na forum poszukiwacze prawdy dostarczają do oglądu 90% filmików z których informacje są nieweryfikowalne.
Rozchodzi mi się o proporcje, rozchodzi mi się o infantylną egzaltacje i chwilową fascynację bo właśnie z braku wartości poznawczych tych filmików nie mogą one niczego innego oglądającemu dostarczyć oprócz tego co wyżej wymieniłam.
Nie mam na myśli ,żeby popadać w skrajności i np. odrzucać pewne możliwości istnienia różnych zjawisk i je koniecznie udowodniać ponieważ w niektórych przypadkach nie da się tego zrobić. Niestety mam wrażenie ,że spora cześć użytkowników popadła jednak w skrajność po przez skupianie swojej uwagi i koncentracji w poszukiwaniu prawdy głównie za pomocą takich i temu podobnych filmików. A przyciągają ich uwagę między innymi te slogany , które przytoczyłam w poprzednim poście.
Natomiast te watki, w których ukazane są pewne zdarzenia , fakty , które o wiele łatwiej są weryfikowalne leżą odłogiem. Widać to np. po ilości ocen danego wątku czyli poniekąd ilość ocenianych wątków jest odzwierciedleniem zainteresowania się użytkowników danym tematem.
slidemax
Cytat:
nie chodzi tylko o szyje szyja to maly fragment, jest koszula,
zobacz jak zapieta, kolor, czy uprasowana, postawa ciala etc
jest wiele roznych przeslanek ktore moga cos powiedziec o danym
czlowieku i choc potrafie dostrzec wiele szczegolow nigdy nie mam
pewnosci ze to cos oznacza, moge tylko stwierdzic ze jest to
bardziej prawdopodobne
Może być tutaj pomocna nieinwazyjna analiza osobowości.
Pewności nigdy nie można mieć do samego skrajnego końca, ponieważ psyche to
subtelna emanacja ,której właściwości i progresu nie jest pewien nawet sam jej posiadacz
Mimo wszystko psychologia jest dziedziną nauki i posiada ona narzędzia pomiaru, metody i techniki , które podlegają weryfikacji.
Wysłany: 08:36, 25 Sie '09
Temat postu:
Tańcząca z wilkami napisał:
Bo przecież tak jak mówimy oni są także świadomi tego faktu ,że nie można tych informacji ani potwierdzić ani podważyć ...skoro nie można dokonać takiej weryfikacji to dlaczego one powstają?
gdybys miala kontakty z np z jakimis pierdzianami z ukladu wielka dupa
i prosili by cie bys przekazala info ziemianom to zrobila bys to czy
uznalabys ze nie bedziesz przekazywac info ktorego nie mozesz udowodnic?
widzialem kilka razy ufo i prawie zawsze kiedy o tym mowie jest identyczna reakcja :)
nawet nie probuje sobie wyobrazic jaka by byla reakcja jesli opowiadalbym ze ich statki wyladowaly wyszly z nich jakies stworki i z nimi gadalem
dla mozgu nie ma roznicy miedzy prawda a falszem
tzn jesli np alex opowiada o tym ze mozna budowac uklady sloneczne
to rysuje sie pod czaszka obraz jak te planety sie ustawia
i masz te wizje w glowie, a wg mnie swiadomosc moze teraz w to uwierzyc,
nie wierzyc (w tych przypadkach angazujemy emocje w jedna strone monety)
lub uznac ze jest taka mozliwosc (nie angazowac emocji i widziec cala monete)