|
Autor
|
Wiadomość |
krystao
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 14:20, 31 Lip '09
Temat postu: Gwałciciele, iPhone i chipy |
|
|
Cytat: | Amerykanie mają do swojej dyspozycji nową, nieco kontrowersyjną aplikację do swoich iPhone’ów. Pokazuje ona lokalizacje skazanych za przestępstwa seksualne. |
Więcej na http://republika.onet.pl/38294,26,1,51,fabryka.html
Rozumiem, że gwałciciele musieli być jakoś zachipowani, żeby można ich było tak sobie śledzić?
Ciekawe, czym teraz Nokia, czy inna Motorola, to przebije? Ofertą dla Afroamerykanów 'śledź skazanych za rasizm', dla Żydów 'śledź skazanych za antysemityzm'? Może jeszcze śledź skazanych za oszustwa finansowe? I w ogóle wszystkich śledź. Kup nasz badziewny telefon i śledź! Dla twojego i społecznego dobra, a jakże! Zważywszy na ilość skazanych w USA, zabawa gwarantowana!
A państwo przy okazji potrenuje chipowanie i śledzenie. I to nie tylko odgórne państwo-obywatel, ale także obywatel-obywatel.
Człowiek człowiekowi policjantem i klawiszem, Korea Północna i Orwell razem wzięci...
No to kto się ze mną bawi? Niedzielna wycieczka rodzinna 'szlakiem gwałcicieli'. Kreatywne pomysły co z nimi zrobimy mile widziane.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
outlaw87
|
Wysłany: 14:27, 31 Lip '09
Temat postu: |
|
|
Teraz to już większośc amerykańskiego społeczeństwa będzie za chipowaniem, po tym jak CNN powie że dzięki temu będziemy czuli sie bezpieczniej, a każdy iPhone będzie posiadał GPS z mapą gwałcicieli ,pedofilów i skazanych za morderstwa SICK
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
grappler
|
Wysłany: 14:44, 31 Lip '09
|
|
bardzo fajna aplikacja. generalnie jestem przeciw zbytniej kontroli panstwa ale w przypadku gwalcicieli, pedofili i mordercow i tak jestesmy zbyt lagodni. co jakis czas wypuszczony na wolnosc debil atakuje kolejne dziecko wiec chipowanie tych zwierzat uwazam za bardzo humanitarna alternatywe dozywocia.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Tańcząca
|
Wysłany: 14:53, 31 Lip '09
|
|
grappler
a może tak wytęż szare komórki swojego narządu zwanego mózgiem i powiedz co Tobie osobiście taka ''fajna aplikacja'' w telefonie da.
Innymi słowy do czego Tobie osobiście jest potrzebna taka aplikacja?
Jakie masz obawy wenwętrzne...?
Z ciekawością o tym poczytam , a następnie rozważę.
P.S Do tych co myślą podobnie co grappler to samo pytanie.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
grappler
|
Wysłany: 15:10, 31 Lip '09
|
|
Tańcząca z wilkami
Rozumiem ze to kontrowersyjny temat. Moze najpierw co pozytywnego widze w chipowaniu takich ludzi? Mozliwosc trzymania ich z dala od szkol czy przedszkoli bez koniecznosci trzymania pod kluczem. W przypadku gwaltu dokonanego przez 'recydywiste' mozna zlokalizowac wszystkich ktorzy byli w poblizu co ulatwi zatrzymac sprawce.
Czy mi osobiscie jest to niezbedne? Pewnie nie ale zerknalbym na taka mapke od czasu do czasu odbierajac dziecko ze szkoly czy bedac w domu. Na pewno spojrzalbym przed kupnem domu.
Czy mam wewnetrzne obawy? Tak sie sklada ze osobiscie na codzien stykam sie z przemoca i juz dawno zrozumialem ze niektorzy ludzie sa po prostu zli i zdolni do najgorszych rzeczy, inni sa chorzy i rownie popaprani jak ci pierwsi. Podsumowujac swiat jest pelen debili i nie sadze ze wszystkich da sie zresocjalizowac. Mam nadzieje ze troche rozjasnilem Ci moj punkt widzenia.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Tańcząca
|
Wysłany: 15:28, 31 Lip '09
|
|
grapper
Cytat: | Rozumiem ze to kontrowersyjny temat. |
dla mnie ani trochę ...
Szczerze to nic mi się nie rozjaśniło...
Moje pytanie brzmiało wyraźnie co Tobie osobiście daje taka fajna aplikacja?
I tylko ta odpowiedź mnie interesuję.
grapper
Cytat: | Czy mi osobiscie jest to niezbedne? Pewnie nie ale zerknalbym na taka mapke od czasu do czasu odbierajac dziecko ze szkoly czy bedac w domu. Na pewno spojrzalbym przed kupnem domu. |
Masz dziecko tak?
ok
i co zerknąłbyś na swoją ''fajną apikiację'' w Iphonie i co dalej co byś zrobił?
widząc ,że aktualnie skazany człowiek jest oddalony od owej szkoły 500 m?
( bo z artykułu wynika ,że są to skazani za przestępstwa seksualne związku z tym prawdopodobnie mają elektryczną obroże założoną na nogę itp.)
I dalej piszesz ,że byłoby to również wyznacznikiem przy kupnie domu.
1)Rozumiem ,że masz w planach kupić dom?
2) Skoro ''fajna aplikacja'' pokazuję , gdzie aktualnie znajduję się przestępca to chyba lokalizacja przestępców jest zmienna , a nie stała?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
grappler
|
Wysłany: 15:45, 31 Lip '09
|
|
Tańcząca z wilkami
Tak mam corke. Jeszcze nie chodzi do szkoly ale pojdzie.
Co zrobilbym gdyby skazany byl w promieniu 500m? Jezeli jest to ponizej dopuszczalnej odleglosci zglosilbym to. Moze czyjes dziecko unikneloby tragedii. Moze nie.
Tak planuje kupic dom. Nie ma znaczenia czy lokalizacja przestepcow jest zmienna. Interesuje mnie ilu zyje i porusza sie w okolicy a nie konkretne adresy i lokalizacje.
Juz odpowiedzialem ze aplikacja nie jest mi niezbedna ale uwazam ja za ciekawa i moze sie okazac przydatna. To chyba wystarczajaco wyjasnia uzycie przeze mnie slowa fajna.
Pozwol, ze teraz ja zapytam.
1.Czy widzisz cos zlego w tych elektrycznych obrozach?
2.Co negatywnego widzisz w tej aplikacji?Lub inaczej -czy szkodzi ona komus a jesli tak to komu?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Tańcząca
|
Wysłany: 16:02, 31 Lip '09
|
|
grappler
Cytat: | Co zrobilbym gdyby skazany byl w promieniu 500m? Jezeli jest to ponizej dopuszczalnej odleglosci zglosilbym to. Moze czyjes dziecko unikneloby tragedii. Moze nie. |
O kurcze to taki skazany nie mógłby się poruszać nigdzie ani na metr bo każdy obywatel posiadający Iphona by teraz zaczął zgłaszać policji , gdzie znajduję się w tym momencie skazany.
Biedny skazany , a jeszcze biedniejsza policja - poza tym policja i tak go monitoruję cały czas bo to przecież ona ma głównie dostęp do monitoringu więc o policje bym się nie martwiła... Cytat: |
grappeler
Tak planuje kupic dom. Nie ma znaczenia czy lokalizacja przestepcow jest zmienna. Interesuje mnie ilu zyje i porusza sie w okolicy a nie konkretne adresy i lokalizacje. |
No jak nie ma znaczenia ?
przecież jednego dnia w okolicy swojego domu ...miałbyś 10 skazanych seksualnie , a drugiego dnia tylko jednego np.
i dalej jak wybudujesz dom to przecież może się okazać ,że dane się zmieniły bo przybyło przestępców seksualnych.
Ba ,może się zmienić bo skazany wyrok odbył obrożę mu zdjęto.
Odpowiedzi:
1) Nie widzę nic złego w obrożach elektrycznych dla skazanych.
Powiem więcej uważam ,że jest to lepsze niż Zakład Karny dla większości przypadków skazanych.
2)Aplikacja sama w sobie nie szkodzi nikomu. Jest po prostu głupotą w czystej postaci.
Jest nieprzydatna. Jest kolejnym etapem w przyzwyczajaniu społeczeństwa do permanentnej inwigilacji pod płaszczykiem bezpieczeństwa.
Podobna anologia walka z terrorystami tak tutaj walka z przestępcami seksualnymi.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
grappler
|
Wysłany: 16:29, 31 Lip '09
|
|
Tańcząca z wilkami
Nie mowilem o zakazie poruszania sie 'ani na metr' tylko o zakazie zblizania sie na dopuszczalna odleglosc do szkoly.
O kurcze to taki skazany nie mógłby się poruszać nigdzie ani na metr bo każdy obywatel posiadający Iphona by teraz zaczął zgłaszać policji , gdzie znajduję się w tym momencie skazany.
Biedny skazany , a jeszcze biedniejsza policja- poza tym policja i tak go monitoruję cały czas bo to przecież ona ma głównie dostęp do monitoringu więc o policje bym się nie martwiła...
Cala powyzsza odpowiedz jest bez sensu, nic takiego nie powiedzialem to sa Twoje slowa.
I tak, fajnie jakby kazdy posiadacz Iphona i nie tylko Iphona moglby sobie sprawdzic czy policja skutecznie to monitoruje.
Inwigilacja spoleczenstwa a inwigilacja przestepcow to dwie rozne rzeczy.Aplikacja jednym sie spodoba innym nie. Twoj osobisty lek przed inwigilacja sprawia ze demonizujesz zwykly programik dla telefonu, robiac z niego 'kolejny etap w przyzwyczajaniu spoleczenstwa do permanentnej inwigilacji pod plaszczykiem bezpieczenstwa'. Napewno ta aplikacja jest czescia wdrazania wiekszego planu zniewolenia ludzkosci.Nie popadaj w paranoje.Rownie dobrze moge stwierdzic ze napisaly ja jaszczurki.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Tańcząca
|
Wysłany: 16:42, 31 Lip '09
|
|
grapper
Cytat: |
Napewno ta aplikacja jest czescia wdrazania wiekszego planu zniewolenia ludzkosci.Nie popadaj w paranoje.Rownie dobrze moge stwierdzic ze napisaly ja jaszczurki. |
Oho zaczyna się... brak argumentów i na wierzch wyciągamy jaszczury
grapper
Cytat: |
Twoj osobisty lek przed inwigilacja sprawia ze demonizujesz zwykly programik dla telefonu, robiac z niego 'kolejny etap w przyzwyczajaniu spoleczenstwa do permanentnej inwigilacji pod plaszczykiem bezpieczenstwa'. |
Ja się inwigilacji nie boję. Absolutnie nie.
Ja jestem z tym faktem pogodzona ,że system mnie inwigiluję.
A to ,że Ty czy inni nie widzą mechanizmów urabiania społeczeństwa i inżynerii społecznej to tez zdążyłam się przyzwyczaić.
To ,że nie widzą ,że aplikacja to kolejny pusty gadżet , którym można nakarmić klientów sieci.
I jeszcze lęki---> ja leku nie mam. To Ty się boisz przestępców seksualnych grappler w panice dzwoniąc od razu na policje.
grappler
Cytat: | Nie mowilem o zakazie poruszania sie 'ani na metr' tylko o zakazie zblizania sie na dopuszczalna odleglosc do szkoly. |
słowo metr było użyte przeze mnie jako metafora...
grappler Cytat: |
I tak, fajnie jakby każdy posiadacz Iphona i nie tylko Iphona moglby sobie sprawdzic czy policja skutecznie to monitoruje. |
Aha to teraz jeszcze monitorowanie policji. Buhehe ale zabawa.
Śledzisz Ty ,śledze Ja, mam Iphona , Iphona każdy z nas ma trarararlala.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
grappler
|
Wysłany: 16:56, 31 Lip '09
|
|
Jaszczurki tak sie maja do tej aplikacji jak twoja teoria o przyzwyczajaniu spoleczenstwa do permanentnej inwigilacji pod plaszczykiem bezpieczenstwa. To byl sarkazm.
Tak ta aplikacja to pusty gadzet. Ale nie sadze ze jest to mechanizm inzynierii spolecznej i nie dopatruje sie w nim jakichs ukrytyw celow poza checia zwiekszenia sprzedazy. I niektorym sie moze spodobac.
A to ,że Ty czy inni nie widzą Rozumiem, ze ty nalezysz do Tych co widza i wiedza .. Nie rozsmieszaj mnie, wyraz swoj punkt widzenia ale nie szufladkuj innych
Osobiscie nie mam lekow.Potrafie o siebie zadbac.Widzisz w glebi serca wolalbym go sam spod tej szkoly usunac zamiast dzwonic.Niestety prawo na to nie zezwala.Martwie sie o tych co nie potrafia sie obronic,wlasciwie z tego zyje.Jak kiedys obudzisz sie w krzakach z wybitymi zebami i rozjechana dupa zrozumiesz,ze inwigilowanie przestepcow to co innego niz inwigilowanie spoleczenstwa.Czego Ci nie zycze.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
ya
|
Wysłany: 17:28, 31 Lip '09
|
|
przed wszystkim, największe sukcesy Policja uzyskuje tam gdzie najlepiej jest zespolona ze społeczeństwem. Paradoksalnie najmniejsze szansy na obudzenie się ...z wybitymi zebami i rozjechana dupa zrozumies... ma np w Kanadadzie, Australii czyli w państwach o minimalnym inwigilowaniu społeczeństwa czy jak się wyraziłeś przestępców, a za to maksymalnym zżyciem Policji ze społeczeństwem. Z drugiej strony największe szanse na taka pobudkę ma właśnie i czy to nie dziwne w państwach o największym stopniu inwigilowania społeczeństwa patrz USA. Wiec możesz budować mit dzielnego policjanta naginającego czasem prawo w walce o słuszną sprawę, a możesz po prostu wyciągnąć wnioski z tego co napisałem i pomyśleć, to Ci postaram się ułatwić.
Widzisz Policja musi funkcjonować w społeczeństwie, ma do tego dwie drogi zżyć się z nim lub je kontrolować.
Czyli w pierwszym przypadku być częścią społeczeństwa w drugim być częścią władzy nad społeczeństwem.
Użyłeś określenia, inwigilowanie przestępców to co innego niz inwigilowanie spoleczenstwa ładny tekst wiesz co 50 lat temu wyparowało z tego kraju ok 6mln ludzi wiesz od czego sie to zaczęło? Od oczyszczania społeczeństwa z przestępców zwyrodnialców, pedałów i innej maści degeneratów w latach 30 w Niemczech.
Bo widzisz granica tego czy dany osobnik to przestępca czy już częścią społeczeństwa jest bardzo płynna i zależy od tego co zleci w danym momencie władza. Dzisiaj policjant w Niemczech jeśli nazwiesz kogoś pedałem wypisze ci mandat, 60 lat temu aresztował by pedała a przynajmniej zlecił zbadanie jego przypadku.
Martwie sie o tych co nie potrafia sie obronic,wlasciwie z tego zyje. - widzisz mnie to tez martwi,
i gwarantuje Ci że znacznie wieksze szanse na obronę tych ludzi miałbyś gdybyś współpracował z ludźmi był po prostu człowiekiem do którego mogą się zwrócić w razie potrzeby, niestety obecnie policja jest narzędziem represji i wymuszania prawa, prawa które dyktują bandyci. Uwierz mi ludzie chętnie wspierali by policje, ale nie robią tego bo mają obawy czy właściwie postępują, nie uważają Policji za tych dobrych.
_________________ Kiedy wyeliminuje się wszytko co niemożliwe, cokolwiek pozostanie, choćby nie wiem jak nieprawdopodobne, musi być prawdą."
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
grappler
|
Wysłany: 18:01, 31 Lip '09
|
|
ya
Ciekawy punkt widzenia.Napewno masz duzo racji nie jestem jednak pewien zwiazku inwigilacji z przestepczoscia. Tz. chcialbym zeby tak bylo ale np. do najmniej inwigilowanych krajow naleza np. Niemcy wedlug tej mapki http://www.privacyinternational.org/article.shtml?cmd[347]=x-347-545269 a przestepczosc maja stosunkowo wysoka http://www.wykop.pl/ramka/189087/a-niemc.....estepczosc. Napewno jest jakis zwiazek ale nie wiem na ile mniejsza inwigilacja przestepcow pomoglaby zwalczac przestepczosc. Zzyc sie ze spoleczenstwem brzmi fajnie ale nie moge tego sobie wyobrazic w zastraszanym przez gangi LA czy chociazby Londynie. Dla jasnosci- nie pracuje w policji ani dla zadnej agencji rzadowej po protu stykam sie z tym gownem na codzien. Byc moze masz racje. Ja nie jestem tego pewien i patrzac na niektorych debili jestem za surowszym prawem.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
krystao
|
Wysłany: 18:20, 31 Lip '09
|
|
Surowsze prawo: TAK
Większa inwigilacja: NIE
Ja na przykład nie rozumiem jaki jest w ogóle sens wypuszczania pedofila na wolność. Przecież istnieje ogromne ryzyko, że znowu zgwałci jakieś dziecko i tym samym ZNISZCZY MU ŻYCIE. Spotkałem ofiarę pedofila, naprawdę zniszczono jej życie - a co za tym idzie życie jej rodziny. Więc czemu nie poświęcić raczej pedofila i więcej go do ludzi nie wypuścić?
Natomiast każdy krok w celu upowszechnienia inwigilacji, w dzisiejszych czasach, jest niezwykle niepokojący. Nowością też są dla mnie te rozwiązania, za pomocą których obywatele mają inwigilować sami siebie. Czy to system donosów omawiany w innym temacie, czy te iPhony - obawiam się, że to do niczego dobrego nie prowadzi. Walka z przestępczością jest tu dla mnie wymówką do zwiększania kontroli obywateli.
_________________ Capitalism is the astounding belief that the most wickedest of men will do the most wickedest of things for the greatest good of everyone. - J.M.Keynes
http://www.storyofstuff.com/
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
franek12
|
Wysłany: 21:27, 31 Lip '09
Temat postu: Re: Gwałciciele, iPhone i chipy |
|
|
krystao napisał: |
Rozumiem, że gwałciciele musieli być jakoś zachipowani, żeby można ich było tak sobie śledzić?
|
Osoby ktore popelnily takie przestepstwo musza sie meldowac na "komisariacie" co jakis czas. Lista takich osob jest publicznie dostepna. Nie ma mowy o zadnych chipach, etc... Zreszta w polsce jak kogos spierzesz na ulicy to tez trzeba latac na komisariat hehe. Gwalcicieli i pedofilow to juz chronimy ot co, cywilizacja ;|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
|