W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

Pilot  
Znalazłeś na naszym forum temat podobny do tego? Kliknij tutaj!
Ocena:
3 głosy
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Odsłon: 867
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lukup

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 02:38, 26 Wrz '09   Temat postu: Pilot Odpowiedz z cytatem

Hiszpanska policja aresztowala Juan Alberto Poch, argentynskiego wojskowego pilota oskarzonego o udzial w "smiertelnych lotach" w czasie ktorych setki przeciwnikow Argentynskiej wojskowej dyktatury bylo wyrzuconych z samolotu do morza.

Wolność - albo wszyscy sa wolni, albo nikt nie jest. Inna mozliwosc nie istnieje.
Jesli nie jestes czescia rozwiazania, to jestes czescia problemu.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Dysputant

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 11:52, 26 Wrz '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To ma jakiekolwiek znaczenie?
Chyba nie będziemy tu umieszczać aresztowań każdego skurczybyka na świecie?.

ps: Bimi a za co limit 4?

http://www.pown.it/3385
Powrót do góry
lukup

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 19:51, 26 Wrz '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gdybys troche bardziej zastanowil sie to nie pisal bys bzdur.
Oczywiscie ze to ma wielkie znaczenie, naduzywanie praw przez elity rzadzace jest tylko i wylacznie mozliwe dzieki biernym ludziom, ktorzy usprawiedliwiaja samych siebie ze sluchaja polecen z gory. W momencie gdy tacy ludzie zrozumieja ze moga byc pociagnieci do odpowiedzialnosci w innym kraju, lub po upadku rezimu to nie beda tacy sklonni do sluchania rozkazow.
Gdyby kazdy zolnierz amerykanski odpowiedzialny za torturowanie wiezniow zdawal sobie sprawe ze moze byc za to rozstrzelany w przyszlosci, to watpie by doszlo do afery torturowania wiezniow o czym tak duzo sie mowilo i jeszcze mowi. Gdyby wszystkich winnych milicjantow i urzednikow komunistycznych osadzono za naduzywanie praw i ukarano to w chwili obecnej bylo by duzo mniej naduzyc. Tak dlugo jak winni biernej kolaboracj uwazaja ze nikt ich nie ukara, tak dlugo beda oni popierac wszelkiej masci dyktatury tylko dlatego ze maja bardzo dobre zarobki.

Wolność - albo wszyscy sa wolni, albo nikt nie jest. Inna mozliwosc nie istnieje.
Powrót do góry
Bimi
Site Admin

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 20:02, 26 Wrz '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dokładnie.
co sobie myślał taki pilot gdy wywoził ludzi nad ocean by ktoś ich tam mógł wyrzucić z samolotu?
pewnie że 'ja tu tylko pilotuję samolot'.

limit za całokształt. rzadko zmieniam limit za jedną wypowiedź. chyba że jest dosadna, albo mnie naprawdę wpieni Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Dysputant

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 00:56, 27 Wrz '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aha.. dzięki za wyczerpującą odpowiedź Bimi...
Zastanawiające że nie pisałem nawet średnio 2 postów dziennie...
Więc w sumie nie wiem po kiego to ? :/
Daj mi limit na 1 żebym coś poczuł.

Ludzie boję się o to nie co ich czeka w przyszłości tylko w dniu dzisiejszym.
Gdyby powiedział przełożonemu że nie będzie wywoził ludzi nad morze bo go w przyszłości mogą za to zastrzelić.
Za niesubordynację dostałby kulę w łeb , lub wysłali by go do jakiegoś niestabilnego rejonu.
W najlepszym przypadku sąd wojskowy lub karcer.

Z tego co do tej pory słyszałem wojsko nie należy do szczególnie sprawiedliwych elementów państwa.
Nie rób z tego pilota idioty.
"Ja tylko latam samolotem"
On wiedział co robił , i podjął decyzję. A za taką decyzję w świetle propagowanej sprawiedliwości należy mu się kara.
"Gdyby"
To jest dopiero mistyczne słowo.
Gdyby... podać kilka przykładów tego toku rozumowania ?
Gdyby żydzi wiedzieli co ich czeka w obozach , nie dawali by się tam tak łatwo wywieść.
Gdyby Japończycy wiedzieli co szykują na nich amerykanie w Hieroshimie i Nagasaki zginęło by mniej ludzi.
Gdyby chłopcy jadący do Iraku wiedzieli co ich tam czeka , nie szukali by innej pracy w swoim kraju?
...Ilość kombinacji jest nieskończona
Lecz jednego jestem pewien gdybanie nigdy nikomu w niczym nie pomogło...
Ci którzy torturują więźniów to zazwyczaj zwyrodnieńcy.
Pod wpływem stresu i często stymulantów nie ma dla nich znaczenia w kogo celują.
OCZYWIŚCIE są inni , ale nie mówię iż wszyscy więźniów torturowali tak?
Masz także rację.
Ci żołnierze którzy po upadku reżimu się ogarną i przestaną słuchać rząd ok.. jak najbardziej będą tacy.
Ale pojawiają się nowe reżimu i nowi żołnierze.
I ponownie adrenalina , fruwające kule , nierozwinięta świadomość
poglądowa (czy jak to zwał) sprawia iż nowi ludzie niszczą życie kolejnych pokoleń.

Ja zadałem pytanie czy jeśli takowy pilot zasłużył na miejsce na stronie to czy każdy ukarany żołnierz biorący udział w tego typu "operacjach" powinien się tu także pojawić?
Czy taka odpowiedź daje Tobie uczucie iż osoba ją pisząca zastanowiła się nad treścią tego co chce przedstawić na tym publicznym forum?

Poza tym muszę teraz pisać dłuższe posty, tak na wszelki wypadek abym o niczym nie zapomniał.

Powrót do góry
lukup

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 16:19, 27 Wrz '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dysputant napisal:

Cytat:
Ludzie boję się o to nie co ich czeka w przyszłości tylko w dniu dzisiejszym.
Gdyby powiedział przełożonemu że nie będzie wywoził ludzi nad morze bo go w przyszłości mogą za to zastrzelić.
Za niesubordynację dostałby kulę w łeb , lub wysłali by go do jakiegoś niestabilnego rejonu.
W najlepszym przypadku sąd wojskowy lub karcer.

To jak dzisiaj zyjemy jest wynikiem dzialan z przeszlosci.
Jesli ktos nie przejmuje sie konsekwencjami swojego postepowania w przyszlosci, to dlaczego kto kolwiek ma sie nim przejmowac? Jesli takiemu zolnierzowi nie przeszkadza zabijanie ludzi majacych inne poglady od pogladow panujacego rezimu, to jakim prawem ubiega sie o "uniewinnienie" swojego postepowania? Jesli jestes za zabijaniem inaczej myslacych, to musisz zaakceptowac ze inni maja prawo cebie zabic z powodu na twoje poglady.
Bzdura jest myslenie ze przelozoni spytali by go o jego "przyslugi" gdyby wiedzieli ze jest to sprzeczne z jego pogladami. Poza tym jesli wymaga sie od innych aby gineli w wojnach za nasza wolnosc to musimy byc przygotowani na oddanie wlasnego zycia w imie tych idealow zgodnie z powiedzeniem:
Badz wolny lub zdychaj, bo jesli nie jestes czescia rozwiazania to jestes czescia problemu.

Powrót do góry
Dysputant

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 17:51, 27 Wrz '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lukup ile ty masz lat?
Nie wiesz że jak działa system rozkazów oraz hierarchii w wojsku ?

"Bzdura jest myslenie ze przelozoni spytali by go o jego "przyslugi" gdyby wiedzieli ze jest to sprzeczne z jego pogladami"

Rozumiem że w wojsku szwedzkim , kanadyjskim , może polskim
przełożeni biorą pod uwagę tego typu elementy.

I przecież ten facet poją taką decyzję tak? (ten pilot)
Oznacza to że jeśli było jak Ja mówię bał się karceru/ sądu , lub może czegoś gorszego.

Jeśli Ty masz w tym racje .. co oznacza że w armiach na świecie przełożeni szanują poglądy podległych im ludzi i nie wydadzą rozkazu który z tymi poglądami może być zbieżny...
To ten pilot zdecydował to zrobić , a jego przełożeni wcześniej
wydali mu taki rozkaz.
łącząc to z poszanowaniem jego poglądów , przełożeni
wzięli je pod uwagę i podjęli decyzje iż nadaje si on na pilota tych kursów.

Podsumowując czemu umieszczać tutaj jednego faceta pomijając pozostałych?
Co z żołnierzami którzy wyrzucali ludzi z samolotu.
Tymi którzy tankowali samolot i być może znali jego cel podróży.

Karać należy tych którzy wydali rozkaz.
Jeśli chcesz się trzymać mrzonek o ogólnym powstaniu przeciw władzy to twoja sprawa.

Nikt nie mówił o uniewinnieniu.
Jego wybór jego kara.

Hmm.. to już chyba wszystko. Na razie...

Powrót do góry
lukup

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 19:05, 27 Wrz '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dysputant a tobie ze starosci muzg nie pozwala samodzielnie myslec? Przeczytaj jeszcze raz co wczesniej napisalem, albo dziesiec razy i spokojnie przemysl co ja napisalem. Zapomnij na chwile ze inaczej ciebie w przeszlosci "zaprogramowano" i spokojnie przemysl bez unoszenia sie i usprawiedliwiania winnych. Jesli myslisz ze obecna sytuacja jest wynikiem woli jednej osoby u wladzy to jestes cholernie naiwny, zeby nie uzyc mocniejszego slowa.

Powrót do góry
Dysputant

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 20:31, 27 Wrz '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To ty nie umiesz czytać i myśleć...

Nie umiesz odpowiedzieć na podane prze zemnie argumenty , więc lepiej zamilcz w tej sprawie .
Jeśli jednak zamierzasz kontynuować napisz coś co zajmie więcej niż10 sekund na przeczytanie.

1.
Mam dopiero 20 lat choć nadal walczę z pewnymi cechami wpajanym za młodu, mój mózg jest w dobrej kondycji.
2.
Moje emocje są w jak najlepszym porządku.
Nie usprawiedliwiam nikogo, zadaję pytanie o cel tej informacji.
*Pilot jest winien.
*Przełożeni są winni.
*Inni którzy w tym procesie pomagali , lub nie zareagowali są winni.
3. Nie nie myślę iż obecna "sytuacja" jest wynikiem woli jednej osoby.
"Karać należy tych którzy wydali rozkaz. "
słowo "tych" różni się od słowa "tego"
"tych" <> "tego" szukaj liczby mnogiej.

"Badz wolny lub zdychaj, bo jesli nie jestes czescia rozwiazania to jestes czescia problemu. "

Czy to pasuje do każdej grupy społecznej?
Czy ci ludzie wyrzuceni z samolotu są sobie winni iż nie walczyli o swoje życie do końca?
Jest to puste zdanie, możesz je włożyć w usta każdej osoby.
Jeśli wypowie je dyktator ludzie są wyrzucani z samolotu.
(przykładowo)
Wszystko stacza się do tego iż każdy jest inny , a nowe pokolenia popełniają błędy poprzednich.

4.
Ponawiam pytanie.
Czym ten pilot wyróżnił się tak od grupy ludzi przez którą dokonano mordu iż to jego "sytuację" tutaj umieszczasz?

ps:
Jeśli nie chcesz odpowiedzieć na poprzednie punkty [1,2 i 3]
Podaj przynajmniej Swoje wyjaśnienie do pytania z punktu 4.

Powrót do góry
lukup

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 00:47, 28 Wrz '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Czym ten pilot wyróżnił się tak od grupy ludzi przez którą dokonano mordu iż to jego "sytuację" tutaj umieszczasz?

Ci ktorzy decydowali dobrze wiedzieli ze moga za to byc pociagnieci do odpowiedzialnosc i ze nie beda mieli zadnego usprawiedliwienia. Jesli ktos ich dorwal i oskarzyl to z pewnoscia oberwali po uszach. Problem jest w tym ze jedna osoba podejmujaca decyzje nic sama nie moze zrobic tak dlugo jak dlugo nie ma poparcia takich ludzi jak ten pilot. Ludzie tacy wlasnie sa najbardziej odpowiedzialni, gdyz to oni stanowia 99,99% takiego rezimu. Tak dlugo jak takie osoby nie chca widziec swoj odpowiedzialnosci tak dlugo beda sluzyc wszelkiej masci rezimom.
Trzeba zeby kazdy drobny urzednik, policjant czy zolnierz zdawal sobie sprawe ze za to co robi moze byc kiedys ukarany, ze tlumaczenie sie ze wykonywal polecenia nadprzelozonych nie jest zadnym usprawiedliwieniem. Jesli cos robi to znaczy ze chce to robic i ze musi zdawac sobie sprawe z konsekwencji w przyszlosci. Trzeba zeby kazdy kapus rezimu wiedzial ze jak rezim upadnie to zadne usprawiedliwienia mu nie pomoga. Ze za wspolprace z przestepcami zostanie powieszony i usprawiedliwianie sie ze robil to nieswiadomie, lub aby wyzywic rodzine na nic sie nie zdadza. Dopuki nie bedzie widma kary za wspolprace z przestepcami zawsze beda szuje gotowe gnebic uczciwych bezbronnych ludzi.
Jesli to co ty robisz przypomina ci w jakims stopniu to co robil ten pilot to jest to twuj problem. Gdybym byl sedziom to nie mial bym najmniejszego problemu ze skazaniem tego pilota na wyrzucenie go z samolotu do morza, tak jak on sie do tego wczesniej przyczynial.

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: