Aha.. dzięki za wyczerpującą odpowiedź Bimi...
Zastanawiające że nie pisałem nawet średnio 2 postów dziennie...
Więc w sumie nie wiem po kiego to ? :/
Daj mi limit na 1 żebym coś poczuł.
Ludzie boję się o to nie co ich czeka w przyszłości tylko w dniu dzisiejszym.
Gdyby powiedział przełożonemu że nie będzie wywoził ludzi nad morze bo go w przyszłości mogą za to zastrzelić.
Za niesubordynację dostałby kulę w łeb , lub wysłali by go do jakiegoś niestabilnego rejonu.
W najlepszym przypadku sąd wojskowy lub karcer.
Z tego co do tej pory słyszałem wojsko nie należy do szczególnie sprawiedliwych elementów państwa.
Nie rób z tego pilota idioty.
"Ja tylko latam samolotem"
On wiedział co robił , i podjął decyzję. A za taką decyzję w świetle propagowanej sprawiedliwości należy mu się kara.
"Gdyby"
To jest dopiero mistyczne słowo.
Gdyby... podać kilka przykładów tego toku rozumowania ?
Gdyby żydzi wiedzieli co ich czeka w obozach , nie dawali by się tam tak łatwo wywieść.
Gdyby Japończycy wiedzieli co szykują na nich amerykanie w Hieroshimie i Nagasaki zginęło by mniej ludzi.
Gdyby chłopcy jadący do Iraku wiedzieli co ich tam czeka , nie szukali by innej pracy w swoim kraju?
...Ilość kombinacji jest nieskończona
Lecz jednego jestem pewien gdybanie nigdy nikomu w niczym nie pomogło...
Ci którzy torturują więźniów to zazwyczaj zwyrodnieńcy.
Pod wpływem stresu i często stymulantów nie ma dla nich znaczenia w kogo celują.
OCZYWIŚCIE są inni , ale nie mówię iż wszyscy więźniów torturowali tak?
Masz także rację.
Ci żołnierze którzy po upadku reżimu się ogarną i przestaną słuchać rząd ok.. jak najbardziej będą tacy.
Ale pojawiają się nowe reżimu i nowi żołnierze.
I ponownie adrenalina , fruwające kule , nierozwinięta świadomość
poglądowa (czy jak to zwał) sprawia iż nowi ludzie niszczą życie kolejnych pokoleń.
Ja zadałem pytanie czy jeśli takowy pilot zasłużył na miejsce na stronie to czy każdy ukarany żołnierz biorący udział w tego typu "operacjach" powinien się tu także pojawić?
Czy taka odpowiedź daje Tobie uczucie iż osoba ją pisząca zastanowiła się nad treścią tego co chce przedstawić na tym publicznym forum?
Poza tym muszę teraz pisać dłuższe posty, tak na wszelki wypadek abym o niczym nie zapomniał.