W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

Ekspert: Ostatnie nagranie Osamy to fałszywka  
Znalazłeś na naszym forum temat podobny do tego? Kliknij tutaj!
Ocena: Brak ocen
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Odsłon: 670
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Voltar

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 21:59, 15 Wrz '07   Temat postu: Ekspert: Ostatnie nagranie Osamy to fałszywka Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Wideo Osamy bin Ladena, wyemitowane w rocznicę ataków z 11 września, to fałszywka. Tak przynajmniej twierdzi ekspert ds. bezpieczeństwa komputerowego, dr Neal Krawetz. Materiał ponoć sfabrykowano ze starego wideo, w które wpleciono głos mający przypominać głos bin Ladena.

Na filmie widać Osamę ubranego w biały kapelusz, białą koszulę i żółty sweter. Dokładnie ten sam zestaw miał na sobie na nagraniu z 29 października 2004 roku. Wtedy jednak sweter był rozpięty, a w ostatnim wideo - zapięty do połowy. Tło i wyposażenie "studia", gdzie kręcono film, wydają się takie same. "Nawet kąt nachylenia kamery wydaje się być identyczny" - czytamy w blogu Neala Krawetza.

"Gdyby nałożyć nagranie z 2007 roku na wideo z 2004, twarz Osamy nie zmieniła się ani na jotę z tą różnicą, że jego broda jest ciemniejsza. W programie do obróbki wideo wzmocniono kontrast. Przez to wokół jego oczu pojawiły się ciemne kręgi, nadające mu poważniejszego wyglądu" - pisze ekspert. Jak sam jednak twierdzi, najważniejsze są jednak cięcia i sposób wyedytowania materiału.

Mniej więcej po półtorej minuty obraz jest nagle ucięty. Bin Laden spuszcza wzrok z obiektywu na ziemię w mniej niż 1/25 sekundy. W sumie, pisze Krawetz, jest sześć takich cięć. Samego "ruszającego się" bin Ladena pokazano dwa razy. Pierwszy segment trwa niespełna dwie minuty, ucina się i przez kolejne dziesięć głos dołożono do nieruchomego zdjęcia. Drugi segment to półtorej minuty w środku nagrania. W sumie "na 26 minut nagrania pokazano jedynie 4 minuty wideo z bin Ladenem" - tłumaczy Krawetz.

Równie dziwnie wygląda sprawa ścieżki dźwiękowej. Wedle Krawetza, najbardziej aktualne informacje w nagraniu, jak odwołanie się do ostatnich wydarzeń w świecie, towarzyszą nieruchomemu zdjęciu. Nie ma ani sekundy nagrania z bin Ladenem, gdzie faktycznie mówiłby coś nowego. Samo audio to zbiór kilkudziesięciu pociętych fragmentów, "których ilość sprawia wrażenie, że ktoś pociął i posklejał pojedyncze słowa Osamy" - pisze Krawetz i dodaje: "Nie mogę wykluczyć, że jego głos został <wyprodukowany> przy pomocy cyfrowego imitatora".

Krawetz tłumaczy, że autorzy (kimkolwiek są) wykorzystali 3,5 minuty starego nagrania i zmontowali je przy użyciu jednej nieruchomej klatki wideo z fragmentami nowego dźwięku. Pozostaje pytanie, czy głos na taśmie to głos Osamy. Tu jednak ekspert bezradnie rozkłada ręce.

"Nie jestem ekspertem od audio, nie znam arabskiego i nie jestem w stanie stwierdzić, czy są modyfikacje w akcencie. Zastanawia mnie jedynie ogromna ilość pociętych i posklejanych fragmentów, które wykorzystano. Czy więc Osama żyje? Ja dowodu żadnego nie widziałem, przynajmniej od trzech lat" - pisze Neal Krawetz i dodaje: "Bin Laden zawsze będzie żywy, zupełnie jak Elvis".
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
freemind

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 16:10, 16 Wrz '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bin Laden już za czasów 9/11 cierpiał na poważne zaburzenia pracy nerek ,do tego była mowa o jeszcze innych chorobach. Osobiście mi się wydaje ,że już dawno nie żyje albo wygrzewa się na plażach wysp Pacyfiku popijając amerykańską Brandy...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
vicarious

Post zebrał 0.000 mBTC

PostWysłany: 15:20, 19 Wrz '07   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie ważne czy żyje czy nie, czy istnieje czy nie, amerykanie i tak depczą mu po piętach Cool Swoja drogą ucichło o Afganistanie i o ludziach gór. Ale to może tylko polskie media mają ważniejsze sprawy od jakiś tam wojen, w dodatku nie swoich, że tam żołnierze polscy to już kwestia.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: