[quote]Poseł Jarosław Zieliński (PiS):
Przewodniczący poseł Marek Biernacki (PO):
Głos chciał jeszcze zabrać przedstawiciel związków zawodowych. Proszę bardzo,
ale krótko.
Przedstawiciel Związku Zawodowego Celnicy PL Sławomir Siwy:
Panie przewodniczący, przepraszam bardzo, potrzebuję kilku minut, żeby zreferować,
jak sprawy przedstawiają się z punktu widzenia funkcjonariuszy Służby Celnej, którzy
mają realizować zadania, które Sejm i Senat na nas nakłada. Chcemy państwu wskazać,
w jaki sposób państwo, czyli parlament, jesteście wprowadzani w błąd.
Nie chcę, żeby powtórzyła się dyskusja, która odbyła się na posiedzeniu podkomisji.
Proszę o syntetyczną wypowiedź.
15
NR 2360/VI KAD.
KOMISJA ADMINISTRACJI I SPRAW WEWNĘTRZNYCH
KOMISJA FINANSÓW PUBLICZNYCH 18.06.2009
Dobrze, będę mówił syntetycznie. Służba Celna nie realizuje, lub realizuje w ograniczonym
zakresie, szeregu podstawowych zadań, które nakłada na nas prawo. Jest to opinia
Szefa Służby Celnej, który jest obecny na sali, zawarta w uzasadnieniu do jednej z pierwszych
wersji projektu ustawy, który Komisje rozpatrują. Potwierdza ją opinia wykonana
na zlecenie parlamentu przez pana doktora Mirosława Raszuka z Wydziału Zarządzania
Politechniki Białostockiej, który wskazuje, że za taki stan rzeczy nie należy winić
funkcjonariuszy, lecz ustawodawcę, który jest niekonsekwentny w swych działaniach,
ponieważ nie daje tej formacji możliwości i narzędzi prawnych do realizacji ustawowych
obowiązków. Proszę państwa, podczas pierwszego posiedzenia podkomisji powołanej do
rozpatrzenia rządowego projektu ustawy w dniu 5 marca 2009 r. dowiedzieliśmy się od
Szefa Służby Celnej, że skuteczność Służby Celnej nie zostanie poprawiona ze względu
na decyzje polityczne, a aktywność Służby Celnej ma się skupić na kontrolach legalnie
działających firm. Proszę państwa, Wysoka Komisjo, taka decyzja godzi wprost w interes
Polski oraz Unii Europejskiej. Stoi to przede wszystkim w niezgodzie z założeniami
programu modernizacji Służby Celnej. Proszę państwa, Wysoka Komisjo, panie przewodniczący,
mamy do czynienia z wprowadzaniem w błąd parlamentu Rzeczypospolitej
Polskiej, premiera i ministra finansów, który ostatecznie będzie przecież odpowiadał
za przyjęte regulacje prawne w tym zakresie. Jako funkcjonariusze celni nie możemy
się zgodzić na to, żeby błędy w stanowieniu prawa powodowały wielomiliardowe straty
Skarbu Państwa rocznie.
Panie przewodniczący, proszę naprawdę już kończyć. Nie chcę, żebyśmy powtarzali dyskusję,
bo prace nad tym projektem ustawy trwają już od jakiegoś czasu.
Jeżeli pan przewodniczący da mi jeszcze kilka minut, to ja już nie będę zabierał głosu
do końca posiedzenia.
Dobrze, daję panu kilka minut.
To jest temat trudny, ale musimy pamiętać, że mamy dziurę budżetową spowodowaną
kryzysem. Służba Celna naprawdę może być źródłem większych dochodów do budżetu
państwa. Nie możemy się zgodzić na to, żeby wskutek rozkwitu szarej strefy burzono
zasady zdrowej konkurencji, żeby narażano życie i zdrowie tysięcy rodaków i żeby upadały
kolejne firmy.
Poseł Jan Widacki (DKP):
Panie przewodniczący, chcę zabrać głos w sprawie formalnej. Niech pan przewodniczący
zwróci mówcy uwagę, że to nie jest miejsce na wygłaszanie referatów.
Mówię cały czas do rzeczy. Panie profesorze, za chwilę … Ja nie sformułowałem wniosku
o postawienie przed Trybunałem Stanu. Panie przewodniczący, proszę pozwolić mi
dokończyć wypowiedź.
Proszę po minucie zakończyć wypowiedź.
Chcemy pokazać, proszę państwa, w jaki sposób garstce nieuczciwych urzędników udało
się w dużej organizacji urzędniczej zawładnąć na długie lata grupą 15 tysięcy uczciwych
urzędników i konstruować bezkarnie kryminogenne struktury, przepisy prawa, procedury
i napędzać fortuny oszustom. Czy pan przewodniczący pozwoli mi powiedzieć,
w jaki sposób od lat premier, minister finansów i parlament są wprowadzani w błąd?
16
|