Otwarty list do Rządu Polskiego i Prezydenta Rzeczypospolitej Polski 02.12.2008.
Nazywam się Günter Schlagowski. Urodziłem się w Wolnym Mieście Gdańsk (dzisiaj Pruszcz Gdański). Od przeszło czterdziestu lat mieszkam w Niemczech w Bremen. Od wielu lat działam w wolnej, zjednoczonej Europie. W 2004 roku z mojej inicjatywy utworzyłem firmę o nazwie Polski Instytut Budownictwa Pasywnego, który zajmuje się w Polsce rozpowszechnianiem wiedzy na temat budownictwa pasywnego oraz stosowania nowych i energooszczędnych technologii charakteryzujących się dużą efektywnością energetyczną. Moim celem i marzeniem jest nakłonić Państwa do korzystnych zmian w polskim budownictwie, aby uniknąć niepotrzebnych błędów z XX wieku. Takie efekty w kraju moglibyśmy rozpowszechniać stwarzając jak najlepsze warunki do efektywnego wykorzystania energii dla celów (c.o. i c.w.u.) ogrzania budynków i produkcji ciepłej wody użytkowej i obniżenia potrzeb energetycznych o 90 % w budownictwie nowym i w termomodernizacji.
Mój sposób działania przedstawiam na dzień dzisiejszy na CD. Jestem przygotowany do tego typu działań i chętnie przedstawię moją strategię. Chodzi przecież o jak najszybsze przystosowanie do standardów Unii i osiągnięcie 90% energooszczędności w budownictwie i 30% w transporcie.
Na dzień dzisiejszy Polsce potrzebny jest motor ekonomiczny dla gospodarki. Trzeba budować na masową skalę budynki pasywne (najbardziej energooszczędne i ekonomiczne), na co innego nie możemy sobie pozwolić. My przebywamy przeszło 80% naszego życia w budynkach, dlatego jest rzeczą bardzo ważną podnieść dla naszego zdrowia komfort cieplny i jednocześnie wartość budynku. To jest rewolucja w myśleniu a przede wszystkim w działaniu gospodarczym.
Apeluję do Państwa, aby zrealizować wspólny program przy współudziale powołanej „interministerialnej komisji”. Jestem przygotowany zarówno pod względem teoretycznym i praktycznym do przekazywania wiedzy dla społeczeństwa polskiego w jego i Państwa interesie.
2 -
- 2 -
Chcę moje doświadczenie przekazać ludziom, żeby taniej i lepiej można było budować w Polsce. Proszę o umożliwienie mi dofinansowania, abym mógł zrealizować swoje cele o których wcześniej wspominam. Chciałbym również z Polskim Instytutem Budownictwa Pasywnego przy pomocy Rządu i współpracy z wyższymi uczelniami w Polsce stworzyć modelowe domy pasywne na każdej Politechnice. Pierwsze kroki już poczyniłem wspólnie z Politechniką Poznańską, gdzie istnieje już prototyp domu pasywnego, sfinansowany z moich prywatnych pieniędzy, a służący do celów dydaktyczno szkoleniowych dla studentów.
W tym miejscu chciałbym przedstawić Państwu na kilku przykładach moje osobiste zaangażowanie w Polsce:
-utworzenie firmy pod nazwą Polski Instytut Budownictwa Pasywnego
-przetłumaczenie pakietu do projektowaniu budynków pasywnych PHPP(dostosowany
do warunków klimatycznych w Polsce)
-wydanie poradnika „Podstawy budownictwa pasywnego"
-zbudowanie 7 modelowych energooszczędnych domów w technologii pasywnej w
Gdańsku Osowa ( patrz na CD Wizja )
-prototyp domu pasywnego na Politechnice Poznańskiej
-zorganizowanie Forum Budownictwa Pasywnego w Warszawie, Krakowie i
Poznaniu
-wyposażenie i szkolenie wszystkich profesorów i asystentów na Politechnice
Poznańskiej i przekazanie im wiedzy poprzez organizowanie szkoleń
-w porozumieniu z Politechniką Poznańską i Polskim Instytutem Budownictwa
powstało pierwsze podyplomowe Centrum Budownictwa Pasywnego
-przez pierwsze miesiące istnienia Studium dofinansowywałem pensje powołanego
dyrektora pana Romana Pieprzyka.
Aby zrealizować te wszystkie przedsięwzięcia musiałem korzystać z własnych
prywatnych funduszy, których łącznie zainwestowałem €280.000,00
Szanowni Państwo, proszę mi wybaczyć stylistykę języka polskiego, ale postanowiłem sam do Państwa napisać. W Polsce ludzie często mnie pytają, dlaczego ja to robię, w imię czego i co ja z tego będę miał. Trudno im zrozumieć, że ktoś może coś robić bezinteresownie. Chcę przekazać swoją wiedzę i czas z całego serca, aby polepszyć warunki mieszkaniowe wszystkich Polaków, aby czuli się komfortowo i zdrowo w domach zbudowanych prawidłowo, ekonomicznie i ekologicznie. Pragnę przypomnieć, że znam bardzo dobre rozwiązania, technologie, które się stosuje w całej Europie i na świecie, a które dają możliwość efektywnego wykorzystania energii odnawialnej. Chciałbym z pomocą Rządu Polskiego i Prezydenta Rzeczypospolitej stworzyć specjalny „program szkoleniowy” dla przyszłych architektów, inżynierów budowlanych, projektantów, inżynierów ochrony środowiska oraz rzemieślników budownictwa. Kilkakrotnie usiłowałem korespondować z Ministerstwami, Marszałkami, Premierem i Klubami Parlamentarnymi, ale nikt nie ma czasu i chęci spotkania się ze mną osobiście, a może tak. Gdyż nie wiem kto odpowiada na moje listy..
Odpowiedzi które dostaje to są z kancelarii poszczególnych Ministerstw czy Prezydenta i może bez wiedzy odpowiednich osób odpowiadają i nie zdają sobie sprawy z tego o co chodzi.
Były Minister Budownictwa ( wsio równo z jakiej Partii ) był bardzo rozsądny i skłonny zrobić poparcie dla Budownictwa Pasywnego przez promocje i rozporządzenie dla
- 3 -
- 3 -
budynków energooszczednych 50 kWh/m²rok. Ale jego już nie ma.
Tez był na Politechnice Poznańskiej
Patrz:
· Wizyta Ministra Budownictwa Andrzeja Aumillera w szkoleniowym budynku pasywnym Politechniki Poznańskiej
Poznań 16 kwietnia 2007
o Pobierz plik pdf Wszystko pod
www.pibp. AKTUALNOSC /- Pattrz: Aktualne wydarzenia.
W Polsce buduje się przestarzałymi technologiami i te budynki nigdy nie będą spełniały wymogów Unii Europejskiej. Dzisiaj w Polsce buduje się szkoły, budynki, przedszkola, hale sportowe czy pływalnie z dotacją unijną dla późniejszej termomodernizacji. Dlaczego to się tak robi ??? Urzędnicy w Unii Europejskiej śpią i przyznają dotacje bez wymogów europejskich i w ten sposób marnuje się pieniądze obywateli w Europie.
Ja działam wyłącznie dla przyszłości. Pragnę ją tworzyć z nowymi, naukowymi rozwiązaniami innowacyjnych produktów techniki i wiedzy.
Oczekując poważnej odpowiedzi.
Z poważaniem
PIBP Prezez PIBP
Dipl. Ing. Günter Schlagowski
Do wiadomości:
Prezydent Rzeczpospolitej Polski Lech Kaczyński
Premier Donald Tusk
Ministerstwo Infrastruktury
Ministerstwo Finansów
Ministerstwo Gospodarki
Ministerstwo Ochrony Środowiska
Ministerstwo Rozwoju Regionalnego
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego
Kluby Parlamentarne w Polsce
Prasa: Gazeta Wyborcza, Dziennik, Rzeczpospolita, Doradca Energetyczny, Wprost, Nie