W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

Banderowcy uratowali mi życie  
Podobne tematy
Zbrodnie UPA są mitem2
Stefan Bandera nasz sławny rodak11
Banderowskie kurwy43bez ocen
Pokaz wszystkie podobne tematy (8)
Znalazłeś na naszym forum inny podobny temat? Kliknij tutaj!
Ocena:
4 głosy
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Odsłon: 1441
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pszek

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 21:20, 20 Paź '15   Temat postu: Banderowcy uratowali mi życie Odpowiedz z cytatem

powiedziała tegoroczna laureatka nagrody nobla w dziedzinie literatury Białorusinka (?) Swietłana Aleksiewicz.
http://ru.espreso.tv/article/2015/10/08/.....moyu_zhyzn
W wywiadzie pojawia się wątek takiego owo zwierzenie O "banderowcach którzy uratowali życie"(О "бандеровцах", которые спасли жизнь) którego nie rozumiem.A przynajmniej nie do końca.Noblistka opowiada że dzieciństwo spędziła na wsi w Winnickim okręgu gdzie jej ojciec będący pilotem stacjonował w okolicy.Ona (znaczy się ta Swietłana) umierała wskutek krzywicy albowiem miejscowa ludność bojkotowała jednostkę wojskową i za nic na świecie nie dostarczała jej produktów spożywczych.Wówczas jej zdesperowany ojciec-pilot "przedarł" się do miejscowego klasztoru (nie mam pojęcia o jaki chodzi) i na kolanach prosił przeoryszę o pomoc dla swej córki.Przeorysza się ulitowała i zezwoliła na codzienne dostarczanie dziecku pół litra koziego mleka.Tyle narracji samej pisarki.
Niech mnie diabli jak ja co z tego rozumiem,bo:jak łatwo policzyć na paluszkach jednej ręki (pisarka rocznik 1948) wszystko to działo się na przełomie 40 i 50-tych lat XX w w ZSRR.Panuje stalinowski mores,ludzie boją się oddychać bez zezwolenia a tu jakieś bojkoty,zaopatrzeniowe blokady urządzane przez chochłów.
Coś mi tu nie pasuje.W tym tkwi jakaś niekonsekwencja.Albo noblistka pierdzieli w celu "dowartościowania" zszarganej opinii banderowców albo wspomniany mores nie był znów taki srogi.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: