Home - S.O.S. Ziemia!
DokumentPo raz pierwszy na świecie, jednego dnia, w Dniu Ziemi, 5 czerwca 2009 - równocześnie w 85 krajach, w kinach, w telewizji, na DVD i w Internecie będzie miała miejsce premiera największego na świecie multimedialnego wydarzenia pro-ekologicznego. Premiera filmu Home - S.O.S. Ziemia!. Wspólny projekt Luca Bessona i fotografa Yanna Arthusa-Bertranda. To podróż w głąb australijskiej rafy koralowej, wędrówka przez niebezpieczne amazońskie lasy, bezkresną pustynię Gobi i industrialne dzielnice Szanghaju Podróż przez wszystkie kontynenty, której celem jest zwrócenie uwagi świata na problemy i zagrożenia środowiska naturalnego: globalne ocieplenie, umierające lasy, wymieranie gatunków zwierząt i roślin, na kończące się zasoby naturalne. Efekt przewracającego się domina klęsk ekologicznych może zapoczątkować katastrofalne konsekwencje. Film to ostrzeżenie przed zagładą, to wołanie naszej Planety o ratunek.
Źródło: http://film.gazeta.pl/film/2,23804,,,,123596284,P_FILMY2.html
Cytat:
"Home - S.O.S Ziemia!": film o pięknej planecie, którą niszczymy
14 tys.osób zobaczyło "Home - S.O.S Ziemia!" Yanna Arthusa-Bertranda na Polach Marsowych w Paryżu. Ten pierwszy film dokumentalny słynnego fotografa miał premierę w Międzynarodowy Dzień Ochrony Środowiska w 130 krajach. - Spieszę się, bo za 10 lat będzie po planecie - tłumaczył reżyser na łamach "Le Monde".
Paryską projekcję otworzył producent filmu Luc Besson, który podziękował widzom "za przybycie dla planety".
Arthus-Bertrand powiedział widzom, że film nie jest objęty prawami autorskimi, a dochody z niego zostaną w całości przeznaczone na rzecz stowarzyszenia GoodPlanet.
Film inny niż wszystkie, bez scenariusza
Arthus-Bertrand, znany m.in. z bestsellerowego obrazu "Ziemia widziana z nieba", wykorzystał przypadający 5 czerwca Międzynarodowy Dzień Ochrony Środowiska, aby przeprowadzić akcję o zasięgu globalnym. Jego film został tego dnia udostępniony na portalu YouTube oraz pokazany - przeważnie bezpłatnie - w 130 krajach w kinach, telewizji lub w plenerze, np. w Central Parku w Nowym Jorku.
"Home - S.O.S Ziemia!" to bezprecedensowe przedsięwzięcie, którego celem jest zwrócenie uwagi świata na problemy środowiska naturalnego - globalne ocieplenie, hiperkonsumpcję, zaostrzający się brak wody, wymieranie gatunków.
Nakręcony z helikoptera, bez scenariusza i zdjęć próbnych film ukazuje piękno odległych zakątków Ziemi, ale także miejsca dotknięte katastrofami ekologicznymi.
"Za dziesięć lat będzie po planecie Ziemia"
- Mam za sobą 20 lat pracy. Wiedziałem, że deforestację najlepiej kręcić w Afryce, w Brazylii czy na Borneo, problemy związane z wodą - w Indiach i w Las Vegas, globalne ocieplenie - w Australii, przeludnienie - w Lagos, industrializację - w Chinach - powiedział Arthus-Bertrand na łamach "Le Monde". - Spieszę się, bo za 10 lat będzie po planecie - tłumaczył.
Yohan De Faria z firmy EuropaCorp, której właścicielem jest Besson, powiedział, że "ten film wpłynie na świadomość ludzi, bo opowiada historię świata w takiej formie, w jakiej go naprawdę widzimy". - Nikt wcześniej nie zdecydował się na takie pokazanie życia na Ziemi - podkreślił.
Film rodzi się w bólach
Film kręcono w 55 krajach i nie zawsze było to proste. Rwanda, Dubaj i Korea Południowa nie zezwoliły na zdjęcia. W Stanach Zjednoczonych wytoczono Arthusowi-Bertrandowi proces, a w Argentynie aresztowano członka ekipy filmowej. - Moim największym koszmarem były Indie. Skonfiskowano połowę nakręconych kopii - skarży się autor filmu.
Z 500 godzin nakręconego materiału powstały dwie wersje filmu. Prawo zabrania bowiem premiery tego samego filmu na trzech nośnikach równocześnie: w kinie, w telewizji i na DVD. Wersja kinowa trwa dwie godziny i ją właśnie zobaczyli widzowie na Polach Marsowych. Wersja dla telewizji, internetu i na DVD trwa półtorej godziny.
"Home - S.O.S Ziemia!" stał się też trzecim najlepiej sprzedającym się filmem na DVD w pierwszym dniu dystrybucji na rynku francuskim - kupiono większość z 90 tysięcy kopii.
Także w Polsce film wszedł na ekrany kin w piątek.
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 12:10, 12 Cze '09
Temat postu:
Piękne, niesamowite, majestatyczne zdjęcia, muzyka genialnie dobrana aż się oczu i uszu nie da oderwać od filmu. Film jest niesamowity tak bardzo, że nie chciało mi sie słuchać co narratorka nawija po angielsku, bo reszta tak wciągała.
Wysłany: 09:47, 13 Cze '09
Temat postu:
Film udanie zrealizowany. Piekne zdjecia przyrody, przedtsawione powiązania w naturze i jej piekno. Wszystko ok przez dokladnie 60 minut kiedy to pojawia sie komentarz , ze całe zlo to dwutlenek wegla jaki produkujemy. Lodowce sie stopią zaleją lądy. Przypomina mi to inconvenient truth Ala Gore'a.
Slowa 50% zasobow planety nalezy do 2%, skala rozwarstwienia miedzy bogatymi a biednymi zwiekszyla sie przez ostatnie 50 lat jak nigdy przedtem zderzaja sie z tym jednym wnioskiem: DWUTLENEK WĘGLA.
Nie korporacjinizm, nie monopolizowanie surowców - dwutlenek węgla. Gdzies po drodze co prawda bylo wspomniana przymusowa migracja ludzi z terenow wiejskich do miast nie dla 'prosperity' ale dla przetrwania, ale temat ten nie zostal pociagniety. Zastapily je obrazy topniejacych lodowcow Grenlandii i misiow polarnych na krach lodowych.
Film na pewno zwraca słuszną uwagę na konieczność oszczedniejszego, lepszego zarzadzania zasobami Ziemi.
Obejrzyjcie film, bo warto, porownajcie swoje wrazenia, wyciagnijcie wlasne wnioski
Wysłany: 11:26, 13 Cze '09
Temat postu:
Jeśli ktoś nie oglądał jeszcze "Erthlings" (Ziemianie), to niech po tym filmie nadrobi zaległość. Oba te filmy stanowią nieprawdopodobną kompilację "BUDZĄCĄ".
Ciekawi mnie - dlaczego w okienku wstępnym pojawia się info restrykcji dotyczących dostępu do niego w naszym kraju?
Wysłany: 12:19, 13 Cze '09
Temat postu:
Stanley napisał:
Ciekawi mnie - dlaczego w okienku wstępnym pojawia się info restrykcji dotyczących dostępu do niego w naszym kraju?
tez sie zastanawiam, bo u mnie (CH) link tez przestal dzialac (a dzialal w momencie wklejania).
gdzies natrafilem, ze ten film udostepniony na youtube bedzie mozna obejrzec jedynie do 14 czerwca. potem zniknie. taki chlyt marketingowy. pozostanie wiec torrent (zapodalem juz linka)
Wysłany: 12:25, 13 Cze '09
Temat postu:
ciekawy film, miło się ogląda
_________________ nie ma żadnej prawdy, wszystko jest tym samym, wielu się załamie, wielu parsknie śmiechem, to wszystko jedno
Wysłany: 12:39, 13 Cze '09
Temat postu:
Cześć >Jordii< !
Wczoraj próbowałem kilkakrotnie ściągnąć ten film na dysk, ponieważ denerwowało mnie "doładowywanie" co kilka sekund streamingu na YT. Żaden downloader nie mógł sobie z tym poradzić ( zawsze info: "błąd serwera"). Ostatecznie poradził sobie z tym Any Video Converter i to też dopiero za 3 razem. Trwało to w sumie niecałe 2 godziny. Tak, że jeśli to prawda, że będzie dostępny jedynie do 14 czerwca, to niech każdy profilaktycznie ściągnie go sobie już teraz.
Ten film jest naprawdę niepowtarzalnym dziełem, nie mającym sobie równych.
Pozdrawiam.
Wysłany: 13:02, 13 Cze '09
Temat postu:
cześć stanley!
hmmm...dziwne
jak ja ściągałem (jakieś kilka godzin po zapodaniu), to nie było żadnych problemów. Ściągałem µTorrent'em. Było jakieś 1300 Seedsów. W niecałą godzinkę miałem film na dysku.
Może ktoś coś majstruje, żeby się nie dało ściągnąć. Nie wiem co prawda jak, ale skoro wystąpiły u ciebie błędy, to skądś musiały się one wziąć.
A filmik ładnie nakręcony i raczej nie wysuwa jakiś dziwnych teorii do których można by się przyczepić. Podoba mi się, że na końcu pokazane jest co już do tej pory udało się osiągnąć. Np nie wiedziałem, że Costa Rica całkowicie zrezygnowała z armii, a pieniądze przeznacza na edukację i ochronę środowiska.
@arwena: ja tego tak nie odebrałem, że całe zło to CO2. Wspominają też o metanie, który jest jeszcze większym gazem cieplarnianym, zdaje się, że mówią o tym, że ludzkość jeszcze nie żyła jeszcze "w takiej atmosferze". Ja tego nie odebrałem, że wszystko na bark CO2, ale obejrzę sobie jeszcze raz.
Każdy odbierze sobie filmik jak chce, jeśli o mnie chodzi, to priorytetem nie jest, to czy ziemia się ociepla, czy nie, lecz to, że trzeba dbać o środowisko naturalne. Często negując globalne ocieplenie (dla mnie to bez znaczenia) wysuwa się tezę, że dalej można smrodzić, zanieczyszczać wodę, glebę i powietrze, produkować śmiecio-żarcie.
Jak ładnie w filmiku pokazano istnieją już gotowe rozwiązania i istnieją technologie, które należy zaimplementować i dalej rozwijać.
_________________ www.demokracjabezposrednia.pl
Wysłany: 13:10, 13 Cze '09
Temat postu:
Dokładnie. W film głównie mówi o tym by zadbać o Ziemię, globlane ocieplenie czy z naszej winy czy nie powinno pokazać jak delikatna jest natura i nasza ingerencja gdziekolwiek powoduje zachwianie tej równowagi. Dlatego potrzebna jest dobra ochrona środowiska, nie poprzedzona jakimiś interesami (tak jak w Polsce z ekologicznych foliówek przeszło się na nieekologiczne papierówki ).
Przyjrzyj się kolorowi tej rzeki. Pomyśl, że to co widać na zdjęciu to już super wynik osiągnięty dzięki zamknięciu największych trucicieli, budowie oczyszczalni ścieków i ochrony środowiska Woda w tej rzeczce miała jeszcze niedawno konsystencję zużytego oleju silnikowego o kolorze błyszczącej smoły. W tej chwili rzeka "już" płynie prawie jak woda, a przechodząc przez most nie trzeba zatykać nosa, aby nie umrzeć ze smrodu (który otaczał okolice tego płynącego ścieku na przestrzeni kilometrów). Dodam, że jeden z dopływów ma podobny kolor i oczywiście poza pewnie niebezpiecznzmi bakteriami nic w nim nie żyje. Po prostu nie chce się wierzyć, że jeszcze mój ojciec łowił w nim raki. A jeszcze bardziej się nie chce wierzyć, że ten stan jest możliwiy do przywrócenia. Dlaczego tak twierdzę? Czytaj dalej.
Chcesz usłyszeć coś ciekawego, co można osiągnąć dbając o środowisko? Otóż w Szwajcarii jeszcze nie tak dawno jeziora i rzeki nie wiele różniły się od tego co widać na podesłałanym zdjęciu śląskiej Kłodnicy. Małe referendum, decyzja obywateli i w przeciągu (zdaje się dekady) w każdym jeziorze i w każdej rzece w Szwajcarii można się znów kąpać.
Może niektórym odpowiada życie w symbiozie "ziemia+plastik", ja jednak wolę rzeki w których nie pływają żadne plastikowe butelki i inne gówna. Wolę rzeki z których można pić krystalicznie czystą wodę, w których można się kąpać nawet jeśli przepływają przez centra wielkich miast.
Wysłany: 19:37, 14 Cze '09
Temat postu:
JA - uwazam ze nie musimy niczemu zapobiegac, wszystko sie toczy tak jak powinno sprawa jest prosta - gdyby mialo byc inaczej to by bylo
jordii - ok, tylko skonczmy z tym obludnym pieprzeniem o ratowaniu planety, bo tak na prawde chodzi tylko i wylacznie o ratowanie nas, ludzi.
Cytat:
Spieszę się, bo za 10 lat będzie po planecie - tłumaczył.
ja sie pytam co to za pierdolenie jest? chlopaczyna chyba na glowe upadl. i on tym swoim filmikiem planete uratuje. no co za megaloman. niech sie za slonce teraz zabierze bo cos sie burze rozstroily. potem moze zbawic cala galaktyke.
Wysłany: 20:46, 14 Cze '09
Temat postu:
Al Kohol napisał:
bo tak na prawde chodzi tylko i wylacznie o ratowanie nas, ludzi.
Zgadzam się z Tobą w 100%, dlatego warto coś zrobić, bez względu na to czy lodowce się stopią, czy też nie.
A filmik warto obejrzeć, bo jest dobrze zrobiony. Moim zdaniem jedynie nieliczne wypowiedzi krytyczny widz może zakwestionować. To że się czepia, to akurat dobrze, bo to dowód, że myśli. Tylko trzeba uważać, aby nie wpaść w pułapkę własnej pychy i nie zaprzeczyć całemu przesłaniu. W moim zrozumieniu jest to dbanie o środowisko, jak słusznie AlKohol wspomniałeś, dla naszego własnego dobra.
Wysłany: 18:18, 29 Cze '09
Temat postu:
Nie przegapcie uzupełnienia tego filmu:
Premiera - Nasza planeta: Ziemia z nieba: Biologiczna różnorodność - część 1. (1/16)
Planete wtorek, 30 czerwca 200916:9, godz. 20:50
serial dokumentalny (Vu du ciel), Francja, 2006
Francuski fotograf Yann Arthus-Bertrand jest aktywnym obrońcą przyrody. Swoim ośmioczęściowym cyklem chce zwrócić uwagę ludzi, że jeśli nie zostaną podjęte odpowiednie kroki, by chronić przyrodę, mogą ulec nieodwracalnemu zniszczeniu unikatowe ekosystemy świata. - http://www.teleman.pl/prog-1489379-premi.....esc-1.html