W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

Olbrzymy - jak to z nimi jest naprawdę?  
Znalazłeś na naszym forum temat podobny do tego? Kliknij tutaj!
Ocena:
7 głosów
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Multimedia Odsłon: 2855
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Czy filmy tego typu uważasz za:
Wartościowe, wnoszą sporo nowego na dany temat
50%
 50%  [ 9 ]
MI tam wszystko jedno, nie mam zdania
16%
 16%  [ 3 ]
Beznadzieja, nie oglądam takiego amatorstwa
33%
 33%  [ 6 ]
Wszystkich Głosów : 18

Autor Wiadomość
Ripsonar

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 22:42, 02 Cze '09   Temat postu: Olbrzymy - jak to z nimi jest naprawdę? Odpowiedz z cytatem

Witam.

Na podstawie wielu wróżb i pytań do pierwszego filmiku z serii "Ukryta archeologia" i zainteresowaniu się głównie Olbrzymami... wyszedłem z założenia że taki film byłby chętnie obejrzany .Dlatego też przedstawiam wam " Ukryta archeologia 2 - giganci"

Jest to dokument składający się z kilku części , który myślę dosyć obszernie przedstawia ową tematykę. Materiał zebrany jest w większości z wcześniejszych publikacji znalezionych w internecie jak i czasopismach. Jest to wiec zbiór omawianego problemu jakim są Olbrzymy. Od mitologii, wierzeń, mitów i legend, poprzez fakty, znaleziska i odkrycia, dochodząc do wniosków i ewidentnych fake'ów krążących w internecie dochodzimy do zdumiewających wniosków. Jakich?. Sami to określcie- ale wnioski będą na pewno.....Smile

Krótko o samym dokumencie. Do filmu niestety mu dużo brakuje... Jest to raczej opis w formie prezentacji powyższych zagadnień. Można wprost powiedzieć, że to suche fakty bez oprawy, tła, materiału filmowego jak i nawet zdjęć. Niestety mając tak długą treść do przekazania, film poprzez te elementy budujące film, wydłużyłby się niebotycznie, co mogło by wystraszyć zainteresowanych. I tak mam pewne obawy co do wytrwałości oglądania, ale optymizm górą. Na swą obronę powiem, że materiał jest naprawdę świetny, i na pewno będzie obejrzany, jeżeli kogoś ta tematyka szczególnie interesuje.

Szczególne słowa uznania dla Stanisława Sawkiewicza, ponieważ gdyby nie jego esej o Olbrzymach, mój dokument nie wniósł by tyle informacji i ciekawych konkluzji....

Lista odtwarzania:
Kod:
http://www.youtube.com/view_play_list?p=6B2A03055760CE50

Ukryta archeologia 2- Giganci Ep 1

Ukryta archeologia 2- Giganci Ep 2

Ukryta archeologia 2- Giganci Ep 3

Ukryta archeologia 2- Giganci Ep 4

Pozdrawiam. Czekam oczywiście na wrażenia i dyskusję....

P.S- reszta części (2 Epizody) pod koniec tygodnia...

Ave

Rip

The Truth Is Out There. Find and enjoy it. It was only us
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Przesmiewca

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 10:32, 03 Cze '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Epizod pierwszy "Ten film wideo został usunięty przez użytkownika." :/

Drugi bangla.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Aya Sophia

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 10:35, 03 Cze '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To raz, a dwa, wrzuć całośc moze na GV w jednym kawałku.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Ripsonar

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 10:40, 03 Cze '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej jak tylko będę mógł zmienić (zaktualizować) post to poprawie link do 1 EP. Nie zauważyłem... Ale oczywiście jest działający. Na razie tu (potem zrobię porządek + wrzucę na wykop itp..)

Ukryta archeologia 2 - Giganci Ep 1

Sorki..

Przesmiewca napisał:
Drugi bangla.

Nie rozumiem?

P.S

No właśnie nie mogłem zaktualizowaćSmile Coś takiego mi się pokazuje....
.." Nie ma możliwości edycji postów poniżej 30 min od momentu ich wyświetlenia..."

Rip

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Aya Sophia

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 10:45, 03 Cze '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Możesz w każdej chwili aktualizować posta :

PS. "Drugi bangla" = drugi działa Laughing

Pada deszcz? Nie bangla...
Badgladesz?
Ripsonar

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 11:58, 03 Cze '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jednak nie mogę jej zaktualizować (pierwszego postu tak jak powinno być... ), ciągle mi piszę to samo ".." Nie ma możliwości edycji postów poniżej 30 min od momentu ich wyświetlenia..." ".
Cosik się zepsuło czy co??.

Powrót do góry
jozo2009

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 13:34, 03 Cze '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Film bardzo dobry. Świetne przygotowanie merytoryczne. Oceniam na 5+ Smile

Ale żeby nie uderzyła woda sodowa do głowy... konstruktywna (mam nadzieję) krytyka;

Rzeczywiście ubogi graficznie, to nic że masz mało materiałów graficznych, mógłbyś po prostu powtórzyć te z niezłego początku, jako przerywniki pomiędzy tekstem lub tło niektórych sekwencji. Czytanie takiej ilości bez oddechu, może w filmie znużyć, więc tu pierwszy Twój film wygrywa.

Czasami zajmuje się grafiką i takimi duperelami na poziomie niższym niż "mało zaawansowany" Wink więc jeśli chciałbyś zasięgnąć info, pomocy, bądź czego tam jeszcze, pisz a chętnie (jak znajdę odrobinkę czasu) przyłożę pomocną dłoń do Twych dzieł. Jeżeli cenisz sobie samodzielność to trzymam kciuki, i brnij w udoskonalaniu, a zobaczysz będziesz miał liczną widownię Smile
Powrót do góry
Ripsonar

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 14:43, 03 Cze '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jozo2009 napisał:
Czasami zajmuje się grafiką i takimi duperelami na poziomie niższym niż "mało zaawansowany" Wink więc jeśli chciałbyś zasięgnąć info, pomocy, bądź czego tam jeszcze, pisz a chętnie (jak znajdę odrobinkę czasu) przyłożę pomocną dłoń do Twych dzieł. Jeżeli cenisz sobie samodzielność to trzymam kciuki, i brnij w udoskonalaniu, a zobaczysz będziesz miał liczną widownię Smile

Dzięki za propozycje pomocy, na pewno skorzystam.

Ave

Powrót do góry
hoo

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 15:07, 03 Cze '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moim zdaniem rażący błąd: brak na końcu bibliografii(*jakieś linki, cokolwiek, np. http://www.ekumenizm.pl/article.php?story=20040706004909287), nie wiadomo, skąd te informacje zostały zaczerpnięte, no i prawie w ogóle zdjęć nie ma, a jak są to znów fake'i ...

Trzeba też dodać , że niektóre osoby to mogą być przypadki cierpiące na chorobę tzw. gigantyzm...
Ripsonar

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 15:24, 03 Cze '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hoo napisał:
Moim zdaniem rażący błąd: brak na końcu bibliografii, nie wiadomo, skąd te informacje zostały zaczerpnięte, no i prawie w ogóle zdjęć nie ma, a jak są to znów fake'i ...

ehh, a ty znowu ....

Przy filmie po prawej stronie jest opis tego dokumentu: (czyli na YouTube)

....".Materiał zebrany, składający się na mój dokument jest bardzo liczny... Tak więc wszystkie źródła oraz przypisy znajdziecie w ostatniej części filmu Ukryta archeologia 2 - giganci....

Jak być pomyślał i znał się trochę nawet jak ja amatorsko na zrobieniu czegokolwiek to źródła, muzyka, objaśnienia itp zawsze umieszcza się na koniec filmu!!!!.

Cytat:
P.S- reszta części (2 Epizody) pod koniec tygodnia...

Z tego powinieneś zauważyć więc że film nie jest jeszcze kompletny, a więc można wysnuć hipotezę że właśnie dlatego nie widać napisów końcowych, a więc źródeł itp...

Aha, a tak aby Ci ułatwić ewentualne następne pytania, z tymi fekami właśnie będzie oddzielny odcinek... i słowa wyjaśnienia w tej sprawie..

Powrót do góry
Voltar

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 18:49, 03 Cze '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie oglądałem jeszcze, ale rzucę tylko informacją, że "ostatni władca wikingów" miał 210 cm wzrostu. Wizyta Normanów w Ameryce Płd mogła dać początek legendom o rudowłosych olbrzymach...

Cytat:
Harald Sigurdsson zwany jest często "ostatnim wikingiem". Był budzącym postrach, żarliwie religijnym olbrzymem (miał 210 cm wzrostu), który jednak nie wahał dopuszczać się rozlicznych okrucieństw (jego przydomek "Hardraada" oznacza bezwzględny). Adam z Bremy nazwał go "piorunem północy".

http://pl.wikipedia.org/wiki/Harald_III_Surowy
Powrót do góry
Ripsonar

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 19:26, 03 Cze '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hoo napisał:
Trzeba też dodać , że niektóre osoby to mogą być przypadki cierpiące na chorobę tzw. gigantyzm...

Szczerze moze w końcu z czymś się zgodzimy:) . Ogólnie trochę wyprzedzę treść , ponieważ ten temat zobaczycie w następnych częściach o Gigantach. Ale jak już na tym etapie jesteśmy więc niech będzie.

Otóż Gigantyzm mamy udokumentowany i zbadany w dzisiejszych czasach.
Najwyższym uznanym i udokumentowanym człowiekiem jest Robert Pershing Wadlow (ur.22.02.1918 r ). Zmarł 15.07.1940 roku z powodu akromegalii. Jego wzrost -co udokumentowano i potwierdzono (źródło Panie hoo sam sobie znajdź) wynosił 272 cm (waga 199 kg.). Jego rozmiar stopy wynosił 47 cm. (i to jest przykład że stopa o takich parametrach jest możliwa) Najwyższą kobietą uważa się byłą akromegalityczkę, olbrzymkę Zeng Jinlian ( ur. 26.06 .964 r.) z wioski Yujiang w Chinach. Zmarła 13.02.1982 r. i miała wtedy 247 cm wzrostu.
Inne przykłady to np::

John Wiliam Rogan ( 1871 - 1905) - 264 cm
John F.Carroll (1932 - 1969) - 263,5 cm
Don Koehler (1909 - 1981) - 248,9 cm

Z powyższych przykładów już śmiem twierdzić że człowiek potrafi być wiekszy niż obowiązują standardy nauki . Jeżeli my mamy świadomość udokumentowanych przypadków bardzo dużych ludzi, to czemu odrzucamy możliwość, że wcześniej takowi też mogli zyc i w przeszłości??

Wracając jednak do Gigantyzmu.. Problem w tym względzie polega na tym ,że po pierwsze jest to choroba, w której jest szybka umieralność poprzez akromegalię (90% przypadków gigantyzmu stanowi ta choroba). Po drugie są to wyjątki w populacji nad wyjątkami. Po trzecie badania gigantyzmu zamykają się w obrębie najwyższych znanych nam ludzi. Co nigdy nie przekroczyło 3 metrów. A jak to się ma u omawianych Gigantów (tych z dokumentu) Nie są raczej chorzy, ponieważ to nie są oddzielne przypadki (najczęściej) zaś tworzą grupy czy nawet całe społeczności. Mają się dobrze, nieźle walczą, prowadzą wojny, nawet co jakiś czas rzucają się na Bogów (nasi z Gigantyzmem raczej mają trudności nawet z chodzeniem) Wyjątkowość jako jednostka (wybryk natury) w tym znaczeniu definitywnie zanika. Umieralność również jest tu odmienna, ponieważ u Olbrzymów wiek był o wiele dłuższy niż u ludzi. Kolejnym problemem porównując z Gigantyzmem to sam wzrost Gigantów. Wg przekazów, podań jak i odkrytych ale nie zaakceptowanych przez świat nauki przypadków wzrost waha się od 3 do 7 a nawet i więcej metrów.. co również wyklucza gigantyzm z tego względu że wg tej choroby, kiedy człowiek przekracza 250 cm ma coraz większe problemy zdrowotne (od krążenia, czucia kończyn i oczywiście akromegali włącznie). U omawianych olbrzymów tego nie zauważamy...Więc tutaj bardziej bym proklamował za nowym typem etnicznym, czy też rasowym. Na koniec wspomnę jeszcze o jednej kwesti. Jeżeli mamy problem z odwzorowaniem własnej ewolucyjnej historii powstania człowieka, to czemu mamy odrzucać np teoretycznie wydarzenie jakim mogło być odnoga w tej ewolucji która owszem szła w kierunku homo sapiens sapiens , ale jednak z większa dawką i domieszką hominidów np Gigantopitek'a co uważa paru naukowców..
Powyższe wywody są moimi wnioskami

Oczywiście podkreślam, że Gigantyzm w wielu opowiadać i doniesieniach, a nawet odkrytych kościach jest jak najbardziej prawdopodobny i możliwy. I sądzę ze tak właśnie jest. Nie wyjaśnia to jednak skali i rozmiarów wszystkich przykładów omawianego zagadnienia

Reasumując gigantym jaki znamy to wyjaśnienie tylko wierzchołka tajemniczych Gigantów, omawianych w tym temacie. Jak jest naprawdę? Każdy sam sobie odpowie na to pytanie. Mam tylko nadzieję , że nauka się zreflektuje i zajmie się tym tematem. Choćby nawet na niekorzyść ich istnienia. Oczekuje jedynie prawdy i tylko prawdy.. To jest dla mnie najważniejsze. Ja wierze...

@Voltar- dokładnie takie samo mam zdanie o Rudowłosych olbrzymach, też uważam że Wikingowie mogli maczać w tym palce- tylko im paru palców brakuje....Smile

Nie ma tego w filmie (bo musiałem z niektórych materiałów zrezygnować, lub skrócić, bo wogule nikomu by się nie chciało oglądać tak długiego dokumentu), dlatego pozwolę sobie rozwinąć stwierdzenie Voltara.

tekst pochodzi z tąd:
http://www.wrozka.com.pl/06_02/66.html

Cytat:
O rudowłosych olbrzymach wiedzieli natomiast Indianie ze szczepu Pajutów. Jedna z córek ich wodza, edukowana przez misjonarzy, napisała w 1883 roku książkę o historii i życiu jej plemienia. Są w niej wzmianki o rudowłosych wielkoludach!
Mieszkali w jaskiniach w pobliskich wzgórzach i mocno dawali się Indianom we znaki. Napadali na nich, ale nie porywali kobiet: rozmnażali się we własnym kręgu. Pajutów przerażało i odstręczało to, że rudowłosi zjadali swych zmarłych.
Wreszcie Indianie postanowili pozbyć się olbrzymów. Podkradli się do ich jaskini, obłożyli wyjście stosem drewna i podpalili je. Gdy do środka zaczęły wpływać kłęby duszącego dymu, Indianie wołali ponoć, że jeśli ktoś chce ocalić życie, niech wyjdzie. Ale nikt nie pojawił się u wylotu jaskini. Tyle córka wodza. Czy to zmumifikowane resztki tych właśnie olbrzymów odkryto pod warstwą nawozu? Nie wiadomo. Czy byli uosobieniem barbarzyństwa? Zjadanie ciał zmarłych mogło być przecież symbolicznym rytuałem zatrzymywania zmarłego wśród bliskich.
Rudzi umieli mówić i znali język sąsiadów. Czy byli jakimś odłamem wymierającej rasy?
Najwyraźniej - tak. Na Środkowym Zachodzie Stanów wiele jest ziemnych usypisk, które zgodnie z prastarymi indiańskimi wierzeniami są uważane za groby olbrzymów. Około 1850 roku, kiedy na tych ziemiach rozkwitło osadnictwo, przekopano wiele takich usypisk, prawdopodobnie szukając ukrytych skarbów. W pobliżu Clear Water znaleziono szkielety 7 osób pochodzące sprzed 2 tysięcy lat. Miały po 2,5 metra wzrostu. Ale nie to było szokujące. W niektórych ogromnych czaszkach widać było dodatkowe rzędy zębów. U innych - na rękach i nogach - po 6 palców.

Ave

Rip

Powrót do góry
Voltar

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 20:40, 03 Cze '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rudowłosi "olbrzymi" (mówimy tu o ludziach o wzroście 2-2,5 m a nie 7m) występują w podaniach ludności okolic Titcaca, Wyspy Wielkanocnej ("czapki" z czerwonego tufu to fryzury), wschodniej Australii, dziesiatek innych zakątków świata itd. Znamienne jest to, że za każdym razem podania te są bagatelizowane i wyśmiewane, wystarczy porównac książki Thora Heyerdala i francsuskich archeologów (mowa jest w prost o rasie białej) z oficjalną wykładnią wedle której Długousi byli zwykłymi Polinezyjczykami

Możemy wyodrębnić tu kilka wspólnych motywów:
- wzrost
- kolor włosów
- długogłowe czaszki (rasa biała)
- kult ptaka
- wiara w moc drzemiącą we włosach
- wydłużanie uszu
- budowle megalityczne
- wiedza astronomiczna
...

Skąd ta fascynacja gwiazdami, ptakami, długie włosy, znajomość astronomii i ruchów ciał niebieskich?...

I w tym momencie w mym umyśle pojawiło się słowo klucz: żegluga W sumie dziwne, że wcześniej na to nie wpadłem...

Gwiazdy stają się obsesją ludzi spędzających lata na morzu...

Czy to przypadek że wszystkie największe cywilizacje powstały w deltach największych rzek w tym samym okresie?

Czy to przypadek że kultura megalityczna rozkwitła na zachodnich wybrzeżach Anglii i Normandii? Tak jakby jakąs kultura przybyłą z Zachodu...

Z utraconej krainy Avalon...

http://www.playback.pl/numer24/pibi/skriny/screen531.jpg
Powrót do góry
Leech

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 00:41, 04 Cze '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to mnie rozwaliło:
Cytat:
Wcale nie chodzi o potwierdzenie prawd biblijnych, lecz koranicznych. Mahomet twierdził, że Bóg stworzył Adama na swoje podobieństwo – posiadającego 30 metrów wzrostu. Od czasu, gdy Adam postawił swą stopę na ziemi, kolejne pokolenia malały. Cyfrowo sfałszowane zdjęcie ma na celu potwierdzenie, że Mahomet mówił prawdę. Zdaniem Faith Freedom, zgodnie z tradycyjnym nauczaniem islamskim, kłamanie w celu budowania wiary w Allaha jest jak najbardziej etyczne

http://www.faithfreedom.org/oped/sina40428.htm
Powrót do góry
Rassero

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 18:17, 04 Cze '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zgadzam się z jozo2009. Film bardzo mi się podobał, więc zmusiłem się do napisania pozytywnego komentarza. Wink Oczywiście jak już jozo i hoo zauważyli - sporo błędów i brak bibliografii. Na następny raz to możesz poprawić. Przykłady błędów z samego końca filmu: "ludzie prowadziły" i "skwalifikować". Czekam na kolejne filmiki Twojego autorstwa.
Powrót do góry
respondent

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 22:26, 04 Cze '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To że na ziemi żyli ludzie o wzroście daleko ponad 2 metry nie ulega żadnych watpliwości.
Z uwagi na to że nie mamy możliwości ocenienia wiarygodnośći odnalezionych szczątków pozostaje nam skupić sie na słowie pisanym.
Co ciekawe Biblia równiez potwierdza że w zamierzchłej przeszłości faktycznie zyli ludzie o niezwykłej sile i wzroscie.Przypomnijcie sobie postac Goliata mierzącego około 2,90 i noszącego zbroję o wadze ok 70 kilo.Również o ludziach nadzwyczajnego wzrostu wspomniano w ksiedze LICZB 13:31-33 gdzie izraelscy zwiadowcy czuli się niczym koniki polne wobec tamtych wojowników.Jesli cofnieny się do czasu przed potopem biblijnym, to mamy następujące relacje :

W Księdze Rodzaju czytamy: „Synowie prawdziwego Boga zaczęli zwracać uwagę na córki ludzkie, jako że były piękne; i pojmowali za żony wszystkie, które sobie wybrali. (...) W owych dniach byli na ziemi nefilimowie, a także potem, gdy synowie prawdziwego Boga dalej współżyli z córkami ludzkimi i one rodziły im synów; byli to mocarze, którzy istnieli od dawna, ludzie sławni” (Rodzaju 6:2-4).
Hebrajski wyraz „nefilimowie” dosłownie znaczy „ci, którzy powalają” lub przemocą przywodzą drugich do upadku. Nic więc dziwnego, że Biblia dodaje: „Ziemia została napełniona przemocą” (Rodzaju 6:11). Mityczni półbogowie, tacy jak Herakles czy babiloński bohater Gilgamesz, bardzo przypominają nefilimów.
Voltar

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 15:52, 05 Cze '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A hebrajki Jakub poczęty za sprawą Pana siłujący się z bogiem nie przypomina Heraklesa siłującego się z Zeusem?
Powrót do góry
Matiesc

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 19:39, 10 Cze '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ripsonar świetny film Smile
Naprawdę dobrze zrealizowany, wspaniale się go ogląda. Może i trochę za dużo czytania i kilka kosmetycznych błędów, ale naprawdę jest godny poleceni Smile
Następnym razem spróbuj zrobic film z lektorem Laughing
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Multimedia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: