Mam pytanie:
Czy nagranie, na którym widać kto podpalił Ci samochód - to fajna rzecz, czy zamach na wolność podpalacza?
Równie dobrze można by się buntować przeciw internetowi, telewizji i t.d.
Czy aby po raz kolejny nie mylimy roli narzędzia i intencji ręki, która nim kieruje?
Albo inaczej - zostawiasz dziecko z baby sitterką i wierzysz, że mu nie fundnie traumy na całe życie - bo "jest z pewnością dobrym i odpowiedzialnym człowiekiem"...
Dla mnie problem polega na czymś innym:
Są dwa sposoby wykorzystywania monitoringu
1. Oficjalny, kiedy każdy jest poinformowany i monitoring pełni rolę prewencyjną.
2. Nieoficjalny, kiedy chodzi o to, by wykazać komuś, że jest zły i niedobry - wiąże się z niezdrową podnietą aby ujawnić jakieś ciemne strony i grzechy (lub wręcz mieć na kogoś haka)
Dla mnie nie ma problemu z monitoringiem oficjalnym i nawet go lubię (wiem, że mogę go sam wykorzystać w razie potrzeby w różnych sytuacjach)
ALE! stosowanie monitoringu ze złymi intencjami, w sposób, który sprawia, że dostęp do nagrań ma tylko "
nadzorca" jest etycznie naganny i tu powinno zmienić się prawo.
Bawią mnie sytuacje, w których przedszkolanki buntują się przeciw kamerze w przedszkolu - przecież, każdy kto ma dziecko wie jak wiele nieporozumień wynika z subiektywnej interpretacji faktów mających miejsce w szkołach i przedszkolach. - jednak co mi z monitoringu, z którego korzysta tylko dyrekcja?
Znam sytuację, w której uderzone przez przedszkolankę dziecko wyparło ten fakt - i pomimo świadectwa kilkorga innych dzieci sprawę trzeba było załatwić przez przenoszenie dzieciaka do innej placówki - czyli w rzeczywistości przez schowanie głowy w piasek.
Czy przedszkola powinny być monitorowane??
Tak na prawdę nikt z nas nie chciałby chyba żyć w anarchii - myślę, że zamiast bać się wszystkiego co nowe powinniśmy walczyć o dobre prawo, które nie daje możliwość wprowadzania rządów totalitarnych.
Czasem mam wrażenie, że Guttenberg to agent NWO, który umożliwił masowe procesy, druk propagandy nazistowskiej i komunistycznej, a nie człowiek dzięki, któremu "święta biblia" trafiła pod strzechy Kowalskich całego świata i dzięki któremu wytrącono "elicie" monopol na informacje.