W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

 
Zdrowy cukier  
Znalazłeś na naszym forum temat podobny do tego? Kliknij tutaj!
Ocena:
6 głosów
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Człowiek i medycyna Odsłon: 1611
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mczesiekk




Dołączył: 28 Paź 2008
Posty: 286
Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 09:09, 17 Maj '09   Temat postu: Zdrowy cukier Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Cukier brzozowy - Ksylitol
Alkalizacja tkanek a cukier brzozowy - Ksylitol
Garść informacji dla Akademii Długowieczności opracował lekarz Jan Pokrywka
Ze względu na ogromne zmiany w diecie współczesnego przeciętnego mieszkańca, tak zwanego "cywilizowanego świata", jakie nastąpiły w ostatnim okresie około 50 lat, pojawiło się znaczące zagrożenie naszego zdrowia, co w sposób alarmujący odzwierciedlają statystyki chorób. Zmiany te, najogólniej można by określić w ten sposób, iż odeszliśmy od tradycyjnej, w naszej szerokości geograficznej diety, w przeważającej ilości składającej się z gotowanych warzyw i owoców

Dieta tradycyjna powodowała na stałe utrzymywanie korzystnego alkalicznego odczynu tkanek i narządów. Obecnie natomiast spożywamy, w porównaniu z okresem wcześniejszym zbyt dużo: mięsa, rafinowanego cukru i mąki i ich smacznych, mocno słodzonych przetworów: cukierków, mocno słodzonych napoi, ciastek i lodów oraz innych nowych, nie sprawdzonych przez pokolenia produktów spożywczych. Tę nową dietę, nazwę najogólniej dietą sklepową, gdyż w ponad 90% składa się z produktów kupowanych nie bezpośrednio u producenta żywności a u zinstytucjonalizowanego pośrednika, który musi spełniać pewne słuszne standardy. Główną, bardzo istotną dla naszego zdrowia, cechą oddziaływania tej nowej sklepowej diety na nasz organizm jest zakwaszenie ustroju, czyli coś odwrotnego do wcześniej wspomnianego alkalizowania, a następowo do wyziębienia naszych tkanek i narządów. Nie bez znaczenia jest fakt, że sprzedawane w sklepach produkty muszą być w sposób skuteczny utrwalone, by były przydatne do spożycia, co w pewnych kwestiach niszczy niektóre ważne składniki odżywcze, jak na przykład niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe - NNKT zwane tez witaminą F. Stan zakwaszenia i wyziębienia tkanek stwarza środowisko wydatnie sprzyjające rozwojowi chorób zwyrodnieniowych a następnie nowotworów, czyli tak zwanych, chorób cywilizacyjnych. Określanie tych problemów zdrowotnych mianem cywilizacyjnych jest tu jak najbardziej trafne, gdyż jednoznacznie wiążą się one z naszą sklepową cywilizacją. Szczególnie cukier - sacharoza - bardzo pożądany przez konsumentów ze względu na wspaniały słodki smak, jest najbardziej, i słuszniem, obwiniany o zakwaszanie i wyziębianie organizmu, a spożywany jest nadmiarze z wielkim zamiłowaniem, szczególnie przez młode pokolenie w ilościach zastraszających, pod postacią: cukierków, gum do żucia, mocno słodzonych napojów, czekolad i czekoladek, ciastek, batoników itp. Zamiłowanie to przechodzi w słodyczowy nałóg, który jest bardzo trudno zwalczyć. Wobec tej sytuacji szukano takiego artykułu spożywczego, który dając takie samo uczucie słodkości nie powodował by tak fatalnych zdrowotnie następstw jakim jest zakwaszenie tkanek. Niestety wszystkie cukry, nawet te, tak zwane nieoczyszczone, może nieco w mniejszym stopniu, ale nieodłącznie doprowadzały do zakwaszania organizmu. Pewne nadzieje wiązano z sorbitolem, ale w końcu jednoznacznie dowiedziono, że wspólną cechą, dokładnie wszystkich cukrów, w tym również cukrów złożonych jak skrobia i glikogen jest nieodłaczne zakwaszanie tkanek i organów. Gdy zaczęto szukać szerzej, to znaczy nie tylko wśród cukrów, znaleziono wreszcie naturalną substancję, szeroko rozpowszechnioną w przyrodzie, obecną właśnie w alkalizujących ustrój warzywach i owocach, szczególnie dobrze przyswajającą się z warzyw i owoców ugotowanych, z surowych gorzej, a gdy chodzi o odczucie słodkości równą sacharozie. Substancja ta nie będąc cukrem nie ulega rozkładowi w przewodzie pokarmowym, wchłania się dobrze, a metabolizuje już bezpośrednio w komórkach, przy tym wyraźnie alkalizując tkanki i narządy wewnętrzne człowieka. Jeszcze do niedawna ze względu na stosunkowo wysoką cenę około 80 zł za kilogram niedostępna szerokiej rzeszy potencjalnie potrzebującym osobom

Substancją tą jest ksylitol, zwany cukrem brzozowym, a chemicznie jest to po prostu pentanol o prostej budowie chemicznej (C5 H11 OH)

Ksylitol jest tak zwanym alkoholem cukrowym, najsłodszym z alkoholi, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla, stąd nazwa pentanol

W przeciwieństwie do cukrów 6-cio i 12-sto węglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza, maltoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym, a dodatkowo zmniejsza szkodliwą tam fermentację

Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru. Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując niski poziom insuliny

Ponadto, prze alkalizację tkanek przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia się narządów i tkanek, stąd własnie powstało zainteresowanie się nim Akademii Długowieczności

Ponadto zawiera prawie 2-razy mniej kalorii niż cukier! Zalecany jest z dobrym skutkiem dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż zwiększa przyswajanie wapnia i magnezu, przywracając w ten sposób właściwą mineralizację kości

Fińscy naukowcy zalecają spożywanie do 40 g ksylitolu, dziesięć płaskich łyżeczek dziennie, dla wydatnego wzmocnienia tkanki kostnej

Ksylitol może z powodzeniem zastąpić cukier do przyrządzania różnych produktów kulinarnych

Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmu
Potrafi przeciwdziałać drobnym ubytkom próchniczym oraz zapaleniu dziąseł i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny
Przed przełknięciem dawki ksylitolu zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem całej jamy ustnej - nawet, co ważne! już po umyciu zębów! Dla osiągnięcie efektu ochronnego jamy ustnej

Stosowanie ksylitolowego aerozolu do nosa ma ponadto zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii powodujących zapalenie ucha środkowego i zatok przynosowych oraz zmniejsza występowanie alergii, astmy i infekcji zatok

Ksylitol przeciwdziała szkodliwym bakteriom jelit - np. Helicobacter pylori której przypisuje się między innymi owrzodzenie żołądka i dwunastnicy

Ogranicza ponadto rozwój pleśni i drożdżaków - na przykład Candida albicans - w przewodzie pokarmowym
W przyrodzie ksylitol jest szeroko rozpowszechniony, choć występuje w niedużych ilościach. Można go znaleźć w niektórych owocach, jagodach, grzybach, warzywach, twardym drewnie (szczególnie brzozowym - Finowie nazywają go stąd "brzozowym cukrem") i kolbach kukurydzy

Na przykład w garści malin jest niespełna gram ksylitolu. Nasze organizmy w swoim codziennym metabolizmie używają ksylitolu, produkując go w ilości 15 gramów na dobę z różnych źródeł pokarmowych

Przez organizm ludzki ksylitol jest powoli stopniowo przyswajany, osiągając wartość kaloryczną niższą o 40% niż inne węglowodany

Dlatego możliwe jest, dzięki spożywaniu ksylitolu, osiąganie przez diabetyków znacznie lepszej kontroli poziomu glukozy we krwi, poziomu lipidów oraz wagi ciała

Odkryty już w 1891 roku był przez wiele lat zapomniany. Szerzej stosowany jest od lat sześćdziesiątych dwudziestego wieku. W szeregu krajów popularny zamiennik cukru dla diabetyków

FDA i JEFCA, organ doradczy WHO i FAQ stwierdził, że dla ksylitolu nie istnieje górna granica spożycia (ADI - dopuszczalna dzienna dawka), co znaczy, że jest on całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej

Ponad 25 lat badań potwierdza, że ksylitol jest najlepszym zamiennikiem cukru dla zębów. Używanie ksylitolu redukuje stopień psucia się zębów zarówno dla grupy o wysokim ryzyku (znaczny stopień uszkodzenia uzębienia) jak i niskim (brak oznak próchnicy i wysoka dbałość o zęby)

Badania, które uzyskały aprobatę 6 narodowych związków dentystycznych wykazują, że spożywanie od 4 do 12 gramów cukru brzozowego na dobę jest wystarczające do całkowitego i trwałego zabezpieczenia zębów przed próchnicą

Zastępuje on też skutecznie, dzięki podwyższeniu odczynu PH w ustach, odświeżacze oddechu
Dobroczynny wpływ ksylitolu jest odnotowywany nie tylko w powstrzymywaniu rozwoju bakterii z gatunku Sterptococcus mutans powodujących próchnicę, ale także tych z gatunku Sterptococcus pneumoniae, powodujących ostre zapalenie ucha środkowego

Badacze z Iowa - USA - wykazali natomiast, iż ksylitol może być skutecznym środkiem zapobiegawczym przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u chorych na mukowiscydozę

Ksylitol jest bardzo wskazany dla osób pragnących odchudzać się (bez ascetycznego odmawiania sobie słodyczy) ze względu na to, iż poza bezspornymi zaletami smakowymi i zdrowotnymi (zmniejszenie zapotrzebowania na insulinę) dostarcza on organizmowi o 40% mniej kalorii niż cukier, a jest (w 100%) równie słodki

Ksylitol jest białą, krystaliczną substancją, która wygląda i smakuje jak cukier, a w zasadzie jak glukoza. Różni się od innych substancji słodzących takich jak sorbitol, fruktoza czy glukoza tym, że w molekule ma 5 zamiast 6 atomów węgla

Efekt oddziaływania na organizm daje odczyn zasadowy w narządach i tkankach, a nie odczyn kwasowy jak cukier (hamuje rozwój bakterii a nie, jak czyni to cukier, powoduje ich rozwój)

Ksylitol, który doczekał się ponad 1500 opracowań naukowych pozyskiwany jest obecnie wyłącznie i jedynie ze źródeł naturalnych (np. w Finlandii tylko z brzozy)

Porównajmy teraz pobieżnie podstawowy cukier spożywczy - sacharozę - z cukrem brzozowym czyli z ksylitolem
Cukier - sacharoza - spożywana dziś powszechnie w nadmiarze powoduje m.in:- wytwarza odczyn kwasowy w organizmie, dokarmia bakterie oraz, co najbardziej niepokojące, również komórki rakowe, zakłóca to równowagę humoralną wyziębiając narządy wewnętrzne. Rak ma wtedy znakomite warunki do rozwoju w środowisku tkankowym zakwaszonym i wyziębionym, sacharoza spożywana w nadmiarze sprzyja rakowi- sprzyja rozwojowi grzybów i drożdżaków w organizmie (grzybice, kandydiaza, itp.)- ma wysoki Indeks Glikemiczny, może spowodować hiperglikemię i nadwagę prowadzące do cukrzycy i otyłości- "wypłukuje" z organizmu sole mineralne i witaminy, szczególnie z grupy B (mobilizując wapń z kości do swoich przemian biochemicznych przyczynia się do osteoporozy)- indukuje próchnicę zębów i zapalenie ozębnej, paradentozę- jest czynnikiem powodującym niewydolność układu immunologicznego indukuje procesy autoimmunologiczne- sacharoza działa jak uzależniający narkotyk, są to "puste kalorie" powoduje nadwagę- przyśpiesza procesy starzenia się tkanek i całego organizmu * sprzyja rozwojowi bardzo wielu chorób przewlekłych (np. istnieje udowodniony statystycznie jednoznaczny związek między nadmiernym spożyciem cukru, a chorobami serca, krążenia, zawałami serca) ****Teraz dla odmiany Ksylitol - cukier brzozowy powoduje: * sporzywany, w organizmie wywołuje odczyn zasadowy, wzmaga przez to działanie bakteriobójcze naszego układu immunologicznego, stabilizuje równowagę kwasowo - zasadową, odbudowuje równowagę humoralną rozgrzewając energetycznie narządy wewnętrzne, alkalizacja środowiska tkanek ustroju hamuje rozwój raka i stwarza wybitnie niekorzystne środowisko dla rakowacenia

Ksylitolowa, jak również każda inna alkalizacja tkanek człowieka, jest zalecana jako wybitnie wspomagająca w zwalczaniu raka we wszystkich jego postaciach. Alkalizacja tkanek ksylitolem jest łatwa, alkalizacja tkanek odpowiednią dietą warzywną jest uciążliwa i znacznie trudniejsza, a w dodatku nie tak szybka- hamuje rozwój grzybicy i drożdżaków- ma Indeks Glikemiczny czternastokrotnie niższy niż cukier (im niższy IG tym niższy poziom cukru we krwi po jedzeniu)- ułatwia mineralizację np. (przyswajanie wapnia i magnezu przez kości)- przeciwdziała próchnicy zębów, wzmacnia szkliwo, chroni dziąsła- poprzez przywrócenie równowagi kwasowo - zasadowej w organizmie wzmacnia układ immunologiczny, czyli układ odpornościowy- jest prawie o połowę mniej kaloryczny niż cukier zachowując niemal takie samo odczucie słodkości, w ten sposób powoduje zmniejszenie łaknienia na słodycze- ma własności opóźniające procesy starzenia się- bywa przydatny przy zaparciach- zalecany jest w diecie diabetyków, u osób z zakłóconą tolerancją glukozy, insulino opornością- polecany jest przy: "suchości w ustach", "zajadach w kącikach ust", infekcjach górnych dróg oddechowych, nieżytach nosa i gardła- stosowany przy zapaleniu ucha środkowego, zapobiegawczo przeciw bakteryjnemu zapaleniu płuc i oskrzeli- polecany jest przy przy mukowiscydozie,- przy nadkwasocie- likwiduje niemiły zapach z ust * stosowany miejscowo goi i naprawia uszkodzone tkanki lokalnie odżywiając je *Jak stosować cukier brzozowy?Ze względu na to, że organizm człowieka musi stopniowo przystosować się do przyswajania i metabolizowania zwiększonej podaży tego składnika pokarmowego oraz mieć nieco czasu do wytworzenia większych ilości enzymu trawiącego ksylitol, dawkę dobową ksylitolu należy zwiększać stopniowo

Najlepiej zaczynać od połowy łyżeczki na dobę - około 2,5 grama co odpowiada 5 -6 drażetkom by po 5 do 10 dniach dojść do dawki zalecanej około 40 gram

Spożycie nadmiernych ilości ksylitolu, bez stopniowego przyzwyczajenia się, może spowodować efekt łagodnego przeczyszczenia
Z tego właśnie powodu należy ostrożnie wprowadzać go do diety dzieci poniżej 3 roku życia poczynając od bardzo małych ilości. Głównym motywem podawania ksylitolu u dzieci jest profilaktyka dziecięcej próchnicy i skłonność do przeziębień, pasożytów, alergii - najogólniej objawów zakwaszenia organizmu

FDA i JEFCA - Organ doradczy WHO - Światowej Organizacji Zdrowia i FAO zgodnie stwierdzili, że ksylitol jest całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej dawki dziennej
Osobom dorosłym fińscy naukowcy zalecają spożywanie do 40 gram to jest 10 łyżeczek do herbaty dziennie, co odpowiada jednej paczuszce drażetek owocowych - 40 gram lub 4 lizakom po 10 gram. Wobec czego człowiek dorosły potrzebuje zamówić kilogram ksylitolu na około miesiąc

Dla dzieci odpowiednio mniej, proporcjonalnie do wagi ciała, najwygodniej podawać w drażetkach zaczynać dziennie od 0,5 grama - jedna drażetka

Substancją krystaliczną można dowolnie, do smaku słodzić wszystkie potrawy i napoje jak również można spożywać ją bezpośrednio
Ksylitol jest bardzo odporny na obróbkę termiczną - pieczenie gotowanie mrożenie
Pozytywne następstwa spożywania ksylitolu człowiek odczuwa zwykle już w trakcie spożywania pierwszego kilograma ksylitolu to jest po 10 - 20 dniach

W zachorowaniach przewlekłych zaleca się na stałe wprowadzenie tego składnika pokarmowego do normalnej diety zastępując nim w znaczącej części cukier - sacharozę do nadawania pokarmom smaku slodkiego

Jak nabyć cukier brzozowy?Strona internetowa:www.ksylitol.com,tel. 061 865 16 82Najprościej zamówić za zaliczeniem pocztowym, lub na miejscu w niemal wszystkich sklepach ze zdrową żywnością i w zielarniach na terenie całego kraju

Cena kilograma ksylitolu - średnia miesięczna dawka zdrowotna dla dorosłego człowieka wynosi około 60 - 80 zł zależy od dostwcy - w drażetkach nieco drożej, do tego ew. przesyłka i ew. pobranie, i odpowiada cenie nieco lepszych słodyczy

Dla uspokojenia dodam, że daje to koszt dzienny wyraźnie mniejszy niż jedna paczka najtańszych papierosów między 2 a 4 złote.


http://www.doktorpokrywka.pl/site/praktyka/wyklady/cukier_brzozowy.html

I tu moje pytania : czy mial ktos z tym stycznosc i czy mozna go wyprodukowac w warunkach domowych ?
_________________
Prawdę swą głoś spokojnie i jasno, słuchaj też tego co mówią inni, nawet głupcy i ignoranci, oni też mają swoją opowieść.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
mczesiekk




Dołączył: 28 Paź 2008
Posty: 286
Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 13:45, 18 Maj '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nic nikt nie wie na ten tamat Surprised ? Byly klotnie, ktory cukier jest zdrowszy. A tu nic ?
_________________
Prawdę swą głoś spokojnie i jasno, słuchaj też tego co mówią inni, nawet głupcy i ignoranci, oni też mają swoją opowieść.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
ya




Dołączył: 01 Sty 2009
Posty: 1036
Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 15:52, 18 Maj '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

??? niezły zamiennik dla aspartamu.
1 kg (69,00 zł) trochę przegrywa z cukrem
http://www.nieznany.pl/Cukier-brzozowy-ksylitol-p-3409.html
_________________
Kiedy wyeliminuje się wszytko co niemożliwe, cokolwiek pozostanie, choćby nie wiem jak nieprawdopodobne, musi być prawdą."
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
FallenAngel




Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 119
Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 17:30, 18 Maj '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chyba jest już dodawany do żywności.... Sprawdź E967
_________________
Ta piosenka powinna być myślą przewodnią tego forum Razz http://www.youtube.com/watch?v=8s_LnU8mH-Q
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
stefani




Dołączył: 20 Maj 2009
Posty: 315
Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 05:13, 20 Maj '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Próbowałam ksylidolu wielokrotnie.
Smak taki "zimny", słodycz innego rodzaju.

Zwykły cukier daje "kopa", a ksylitol jest ... słodki.
Czasem kupuję go w sklepie firmy bogutynmlyn.pl.

Nie chcę tu robić reklamy, ale oni dają atest do tego produktu.
Prawdziwy ksylidol produkowany jest z tylko z brzozy.

Tak się go produkuje w Finlandii.
Zaznaczam to, bo są podobno chińskie podróbki!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Człowiek i medycyna Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz moderować swoich tematów


Zdrowy cukier
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group.
Wymuś wyświetlanie w trybie Mobile