|
Autor
|
Wiadomość |
Glopez
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 13:54, 17 Maj '09
Temat postu: Udana akcja antyterrorystów |
|
|
http://www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090516/POMORZE/944055678
Cytat: | Wyłamana brama, powybijane szyby, strzały z broni. Tak wyglądała obława na 19-latka, który dwa lata temu miał sprzedać narkotyki za 30 zł.
- Jestem zaskoczony. Użyto środków niewspółmiernych do ewentualnej winy chłopaka. Przecież sam stawiłby się na przesłuchanie. Wystarczy porównać koszty takiej akcji, nie mówiąc już o stratach jakie poniosła rodzina - mówi mec. Marek Kędziora.
Sprawa dotyczy poniedziałkowej akcji w Wolinie. 19-letni Daniel S. to jeden z trzech zatrzymanych wtedy mężczyzn. Prokuratura postawiła mu jeden zarzut. Dwa lata temu miał sprzedać 16-letniej dziewczynie marihuanę. Na transakcji zarobił ok. 30 zł. Nie przyznaje się do winy. Trafił do aresztu.
Wczoraj o zatrzymaniu oficjalnie poinformowała komenda wojewódzka. Według komunikatu cała trójka to dilerzy narkotyków, a udział antyterrorystów był konieczny, bo mężczyźni mogli mieć broń palną.
Policja przyznaje, że podczas zatrzymania Daniel S. nie stawiał oporu. Nie znaleziono przy nim narkotyków, ani innych obciążający go przedmiotów. A rzekoma broń palna okazała się wiatrówką, którą miał inny z zatrzymanych (nie miał na nią pozwolenie). Rodzina i adwokat S. zarzucają policji brutalną akcję.
- Mój klient jest podejrzany o jedno przestępstwo sprzed dwóch lat. Nie ma zarzutu, że działał w jakiejś grupie zorganizowanej. To, że przy kimś znaleziono wiatrówkę i narkotyki nie może być argumentem najazdu na inny dom. Takie środki użyte do zatrzymania muszą dziwić - dodaje mec. Kędziora.
Oto relacja jednego ze świadków policyjnej akcji. Jest znajomym rodzinny S. Był w ich w domu z niedzieli na poniedziałek. O godzinie 6 rano szykował się do pracy.
- Byłem w kuchni. Widziałem jak rozpędzony wóz taranuje bramę i wjeżdża na podwórko. Obok wbiegło kilku antyterrorystów w kominiarkach. Zastrzelili psa, który biegał na dworze. Drugiego, sześciomiesięcznego szczeniaka, który wybiegł z merdającym ogonem, ranili pięcioma strzałami. Nie zareagowali, gdy mama Daniela widząc co się dziele krzyknęła, że idzie im otworzyć drzwi. Używali nabojów hukowych i ostrej amunicji. Mnie rzucili na ziemię i przycisnęli butem, choć w ogóle nie mam nic wspólnego ze sprawą. Uszkodzili mi rękę - opowiada.
Antyterroryści strzałami rozbili kilka szyb w mieszkaniu. Potem zatrzymali Daniela S., który spał w swoim pokoju. Ślady po pociskach są na drzwiach i ścianach. Nasz rozmówca znalazł kilka łusek po pociskach, których policjanci nie zdążyli zabrać. Prokuratura zaprzecza, że wydała polecenie użycia oddziału antyterrorystycznego.
Policja broni akcji.
- Takie działania przygotowuje się wcześniej, aby zapewnić ochronę zdrowia i życia osób i policjantów. Mieliśmy informacje, że podejrzani mogli mieć narkotyki i broń. stąd decyzja o zastosowaniu takich środków - powiedziała asp. Alicja Śledziona z zachodniopomorskiej policji.
|
Poszli na całość...
_________________ "Nie jest miarą zdrowia być dobrze przystosowanym do głęboko chorego społeczeństwa"
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
FreeG
|
Wysłany: 14:14, 17 Maj '09
Temat postu: |
|
|
Najgorsze w takich zdarzeniach jest to, że policja nie potrafi przyznać się do winy, przeprosić i zadośćuczynić, a ma czelność jeszcze się usprawiedliwiać.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Dysputant
|
Wysłany: 14:20, 17 Maj '09
|
|
czekamy tylko na ostrzał artyleryjski...
"Aby zabezpieczyć życie policjantów , postanowiono zrównać z ziemią szkołę w której przebywał podejrzany.."
"14 letni narkoman był akurat na wagarach więc śmierć jego kolegów była zbędna , ale nie do uniknięcia" komentuje
komendant policji...
_________________ Moja odpowiedź na zaczepki TROLL-i.
http://www.pown.it/3385
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
PrawdoWyszukiwato
|
Wysłany: 14:21, 17 Maj '09
|
|
haha to tera wystarczy że ktoś idzie na komende i mówi że ktoś może miec w domu narkotyki i broń palną i masz przedstawienie akcji antyterrorystycznej. Pewnie zrobili sobie ćwiczenia na prawdziwym zdarzeniu
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
outsider
|
Wysłany: 14:31, 17 Maj '09
|
|
Wina AT?
Nie sądzę. Winny jest ten, kto wydał rozkaz użycia tego oddziału. Może zawinił informator.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
coyote
|
Wysłany: 14:51, 17 Maj '09
|
|
Cytat: | A rzekoma broń palna okazała się wiatrówką, którą miał inny z zatrzymanych (nie miał na nią pozwolenie). |
czy coś się ostatnio zmieniło, że na wiatrówkę należy mieć pozwolenie? co to za k... manipulacja?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
King Crimson
|
Wysłany: 15:21, 17 Maj '09
|
|
Coyote, na wiatrówkę z lufą gwintowaną zdaje się trzeba mieć pozwolenie.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
coyote
|
Wysłany: 15:51, 17 Maj '09
|
|
King Crimson napisał: | Coyote, na wiatrówkę z lufą gwintowaną zdaje się trzeba mieć pozwolenie. |
Cytat: | 1 stycznia 2004 roku wprowadzono w życie nowe przepisy znowelizowanej Ustawy o Broni i Amunicji (Dz. U. 2003 Nr 52 poz. 451), obejmujące regulowania dotyczące wiatrówek, replik broni oraz broni pozbawionych cech użytkowych.
Zgodnie z nową ustawą wszystkie wiatrówki zarówno z lufą gwintowaną, jak i z lufą gładką o energii kinetycznej pocisku do 17 J (prędkość max ok. 270 m/s), dostępne są na terenie Polski od 1 stycznia 2004 roku bez zezwolenia dla osób pełnoletnich.
Urządzenia pneumatyczne o energii kinetycznej do 17 J nie są bronią, dlatego też można je kupować leganie.
W Polsce w sprzedaży bez zezwolenia dostępne są wiatrówki długie jak i krótkie o energii pocisku poniżej 17 J. Wiatrówek takich nie trzeba rejestrować ani zdobywać na nie pozwolenia. |
info z militaria.pl
Cytat: | Wiatrówki specjalne (energia pocisku powyżej 17 J)
W naszej ofercie znajduje się kilka wiatrówek o energii pocisku powyżej 17J (dżuli). Są one również dostępne bez zezwolenia, jednak nie można ich kupić drogą wysyłkową. Zakup możliwy jest tylko w naszych salonach firmowych. Dodatkowo po zakupie wiatrówki o energii pocisku powyżej 17 dżuli trzeba zarejestrować.
Rejestracja musi odbyć się do 5 dni od daty zakupu. Aby wiatrówkę zarejestrować, należy uzyskać:
- badania lekarskie - wzroku oraz psychotesty (listę lekarzy, które takie badania mogą przeprowadzić, uzyskać można na przykład na pobliskim komisariacie policji)
- zaświadczenie o niekaralności
Po uzyskaniu tych dwóch dokumentów należy wypełnić specjalny wniosek (do uzyskania na policji). Wypełniony wniosek, wraz z wyżej wspomnianymi dokumentami oraz dwoma zdjęciami (jak do dowodu), kopią dowodu osobistego i dowodu zakupu wiatrówki (oryginały muszą być dostępne do wglądu), a także opłatą skarbową należy złożyć na policji.
Możemy spodziewać się jeszcze wywiadu środowiskowego - jednak uzyskanie rejestracji jest raczej formalnością. |
Tak czy inaczej próbują nam sprzedać jakiś kit w tym artykule...
Być może policja mogła się pochwalić jedynie zarekwirowaną wiatrówka więc teraz wszyscy mogą myśleć "no faktycznie gość z tą wiatrówka był niebezpieczny, nawet zezwolenia na nią nie miał" .
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Lestar
|
Wysłany: 15:54, 17 Maj '09
|
|
Proces ws. pomyłki policji; złamano mu kręgosłup
Ponad 200 tys. zł odszkodowania chce od policji Piotr D. z Warszawy, do którego przed rokiem przez pomyłkę wkroczyli antyterroryści, powalając na podłogę i powodując złamanie kręgosłupa. Cywilny proces w tej sprawie zaczął się przed stołecznym Sądem Okręgowym.
Pozwana komenda wojewódzka policji z Białegostoku przyznaje, że doszło do pomyłki, ale płacić nie chce. Wskazuje, że to Komenda Główna Policji, której podlega CBŚ, miała informację, iż w mieszkaniu jest groźny przestępca i to dlatego w lutym 2008 r. o 6 rano doszło do tej omyłki. - Bo do niej doszło, ale to nie nasza wina - powiedział po rozprawie mec. Janusz Radwański.
Sąd postanowił, że dopozwanym w sprawie będzie Komenda Główna Policji. Wcześniej przesłuchał Piotra D. Jest on informatykiem i w kawalerce na stołecznym Wawrzyszewie mieszka od kilku lat z narzeczoną.
Opisywał, jak w lutym 2008 r. o szóstej rano usłyszał walenie do drzwi. Wstał z łóżka w koszulce i bokserkach i usłyszał "policja, otwierać!". - Otworzyłem natychmiast i zobaczyłem kogoś w kominiarce. Odwróciłem się plecami do drzwi chcąc przejść w głąb mieszkania. Wtedy poczułem silny ból w okolicach lędźwiowych. Siła uderzenia przemieściła mnie aż pod okno - relacjonował mężczyzna.
Gdy już skuty leżał na ziemi, do jego mieszkania wkroczyło troje nieumundurowanych policjantów i zaczęło się przesłuchanie. Dopiero wtedy się okazało, że doszło do pomyłki. - Pokazywali mi zdjęcia kompletnie nieznanych mi osób, pytali o jakieś brzmiące z rosyjska nazwiska. Na koniec stwierdzili, że najwyraźniej doszło do pomyłki, bo oni mieli informacje, że ukrywa się tu jakiś groźny przestępca - zeznał Piotr D.
Według niego, już wtedy odczuwał silny ból w plecach, więc poszedł do lekarza. Prześwietlenie wykazało, że ma złamany kręgosłup i że musiał chodzić w gorsecie ortopedycznym. Do dziś musi unikać sportu, nie może też nosić ciężkich rzeczy. - Czym pan został uderzony? - dopytywał go pełnomocnik, mec. Piotr Bytnerowicz. - Na koszulce, w której spałem, był odcisk buta - odparł powód, który przyniósł do sądu tę koszulkę.
Według powoda, policja nigdy go nie przeprosiła. - Od tamtego zajścia boję się policji, unikam jej, nie chcę mieć z nią nic do czynienia. Mam też psychiczny problem z tym, że będąc młodym człowiekiem nie mogę pomóc, gdy np. ktoś w pociągu poprosi mnie o ułożenie walizki na półce, gdy idę z narzeczoną na zakupy i to ona musi nieść ciężkie rzeczy - opowiadał sądowi. Wcześniej, jak dodał, lubił grać w koszykówkę, pływać kajakiem czy jeździć na nartach.
- Dziś mój stan jest taki, że po dłuższych okresach siedzenia - a jako informatyk mam siedzącą pracę - ból się nasila. Czasem ból budzi mnie ze snu, gdy źle się ułożę. Lekarze powiedzieli, że proces zrastania się kręgosłupa już dobiegł końca i lepiej już nie będzie, a gorzej - to prawdopodobnie w przyszłości tak - oświadczył pytany przez sąd.
Według Joanny Lory z Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka, która zajęła się tą sprawą w ramach Programu Spraw Precedensowych, pomyłki w policji zawsze zdarzają się i będą się zdarzać, ale największym błędem jest, że policja nie potrafiła przeprosić za zajście. - Zachowują się trochę tak, jakby chcieli udowodnić, że nic złego się nie stało - dodaje mec. Bytnerowicz, który reprezentuje Piotra D. pro bono.
Według prawnika policji mec. Radwańskiego, dobrze się stało, że nadzorująca CBŚ Komenda Główna Policji została dopozwana do sprawy. - My tylko dostaliśmy polecenie udania się w to miejsce. My jesteśmy tylko z Białegostoku - dodał.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
rEvolution
|
Wysłany: 17:06, 17 Maj '09
|
|
Lestar napisał: | (...)My tylko dostaliśmy polecenie udania się w to miejsce. My jesteśmy tylko z Białegostoku - dodał. |
my nie myślimy my tylko wykonujemy rozkazy; jak ktoś nam każe skakać z wieżowca - skoczymy.
Faktycznie "udana" akcja, trudniej bowiem jest zauważyć przekręt dot. np. cukrowni wartej miliony zł niż niezauważyć pijaczka z niedopitym piwem.
W przypadku nieprawidłowego zaparkowania pojazdu wejdzie AT a w przypadku okradzenia dużej firmy winnych oczywiście trudno wskazać bo... zapewne działali "zgodnie z prawem" albo jak powiedział pewien pozwany p-oseł przechowywane za grubą kasę zboże z rezerw agencji... zjadły myszy
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
|
|