Albo nie jestemw temacie albo juz sam nie wiem co myslec. weszlem na strone INSPEKCJI HANDLOWEJ ARTYKULOW SPOZYWCZYCH i znalazlem pytania i odpowiedzi:
1. Co to jest Codex Alimentarius / Kodeks Żywnościowy?
Codex Alimentarius (łac. "Kodeks Żywnościowy") jest zbiorem przyjętych w skali międzynarodowej norm, wytycznych i kodeksów postępowania w zakresie żywności, opracowany przez Komisję Kodeksu Żywnościowego i jej komitety techniczne.
Odpowiedź znajduje się w załączniku poniżej.
2. Jaki jest cel Codex Alimentarius / Kodeksu Żywnościowego?
Głównym motorem prac Kodeksu jest zasada, że konsumenci mają prawo oczekiwać, że żywność jest bezpieczna, dobrej jakości i nadająca się do spożycia.
Odpowiedź znajduje się w załączniku poniżej.
3. Kto stworzył Codex Alimentarius / Kodeks Żywnościowy?
Na wspólnym zgromadzeniu FAO i WHO w 1963 roku podjęto decyzję o utworzeniu Komisji Kodeksu Żywnościowego.
Odpowiedź znajduje się w załączniku poniżej.
4. Kim są osoby reprezentujące Kodeks Żywnościowy?
Komisja Kodeksu Żywnościowego wybiera swojego przewodniczącego spośród delegatów krajowych na zgromadzeniu organizowanym w lipcu każdego roku. Przewodniczący pełni swoje obowiązki przez następny rok. Pracownicy sekretariatu Kodeksu są zatrudniani przez FAO i WHO.
Odpowiedź znajduje się w załączniku poniżej.
5. Czy korzystanie z Kodeksu Żywnościowego i zawartych w nim norm oraz wytycznych jest odpłatne?
Wszystkie normy kodeksu są ogólnie dostępne na stronie internetowej Komisji Kodeksu Żywnościowego
www.codexalimentarius.net.
Odpowiedź znajduje się w załączniku poniżej.
6. Czy normy kodeksowe są obowiązkowe?
Teksty kodeksowe nie są obowiązkowe, mają charakter zaleceń i dobrych praktyk w zakresie produkcji bezpiecznej żywności o wysokiej jakości oraz uczciwych praktyk międzynarodowego obrotu żywnością.
Odpowiedź znajduje się w załączniku poniżej.
7. Co się stanie, jeśli rząd mojego kraju nie wdroży normy lub wytycznych Kodeksu Żywnościowego? Czy Organizacja Narodów Zjednoczonych nałoży na Polskę sankcje?
Nie. Normy kodeksowe mają charakter zaleceń. Komisja Kodeksu Żywnościowego nie kontroluje ich wdrażania do prawodawstwa państw członkowskich. Natomiast wiele rządów wprowadza te normy widząc w tym korzyść dla swoich konsumentów, handlu i przetwórstwa.
Odpowiedź znajduje się w załączniku poniżej.
8. Czy Kodeks Żywnościowy stanie się obowiązującym prawem?
Nie. Normy i wytyczne Kodeksu Żywnościowego nie są prawnie wiążące; także Komisja Kodeksu Żywnościowego nie może ich przekształcić w obowiązujące prawo.
Odpowiedź znajduje się w załączniku poniżej.
9. Dlaczego niektóre media dzień 31 grudnia 2009 r. wymieniają jako termin istotnych zmian w polskim prawodawstwie żywnościowym?
Nie jest to niczym uzasadnione. Zmiany w prawodawstwie są ciągłe a doniesienia związane z powyższą datą mogą wiązać się z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 9 października 2007 r. w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety, zgodnie z którym, po 31 grudnia 2009 roku w skład produkowanych suplementów diety nie będą mogły wchodzić inne witaminy i sole mineralne niż wymienione w Załączniku nr 1.
Odpowiedź znajduje się w załączniku poniżej.
10. Jakie prace były prowadzone na forum Komisji Kodeks Żywnościowego odnośnie witamin i suplementów diety?
Na początku lat 90., w ramach Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO ds. Żywienia oraz Żywności Przeznaczonej do Specjalnych Celów Żywieniowych (Codex Committee on Nutrition and Foods for Special Dietary Uses - CCNFSDU) rozpoczęto dyskusję w sprawie wytycznych dla witamin i suplementów diety. Komitet ten jest odpowiedzialny za badanie problemów żywieniowych określonych przez Komisję Kodeksu Żywnościowego - w razie potrzeby, za redagowanie wymagań w zakresie wartości odżywczej środków spożywczych oraz za rozwój norm, wytycznych lub tekstów związanych, dotyczących żywności specjalnego przeznaczenia.
Odpowiedź znajduje się w załączniku poniżej.
11. Czy Kodeks spowoduje, że suplementy diety będą dostępne tylko na recepty?
Nie. W 2005 r. Komitet Komisji Kodeksu Żywnościowego ds. Żywienia oraz Żywności Przeznaczonej do Specjalnych Celów Żywieniowych (CCNFSDU) opracował Wytyczne dotyczących witamin i mineralnych suplementów diety (CAC / GL 55-2005).
Odpowiedź znajduje się w załączniku poniżej.
12. Czy Kodeks zabroni sprzedaży suplementów diety, to znaczy że witaminy byłyby nielegalne tak jak heroina i że wszystkie naturalne zioła będą zakazane i leczenie alternatywne nie będzie już możliwe?
Nie. W 2005 r. Komitet Komisji Kodeksu Żywnościowego ds. Żywienia oraz Żywności Przeznaczonej do Specjalnych Celów Żywieniowych (CCNFSDU) opracował Wytyczne dotyczących witamin i mineralnych suplementów diety (CAC / GL 55-2005).
Odpowiedź znajduje się w załączniku poniżej.
13. Czy dostępna jest polska wersja językowa Kodeksu Żywnościowego/Codex Alimentarius?
Nie. Codex Alimentarius/Kodeks żywnościowy jest zbiorem przyjętych w skali międzynarodowej norm, wytycznych i kodeksów postępowania w zakresie żywności, opracowanych przez Komisję Kodeksu Żywnościowego i jej komitety techniczne.
Odpowiedź znajduje się w załączniku poniżej.
14. Czy za sprawą Kodeksu cała żywność będzie obowiązkowo napromieniowywana?
Nie. Kodeks nie zaleca stosowania tych technik, ani ich nie nakazuje. Regulacje prawne w tym zakresie należą do kompetencji danego kraju.
Odpowiedź znajduje się w załączniku poniżej.
15. Czy Kodeks będzie zobowiązywał producentów żywności (także ekologicznej) do obowiązkowego stosowania pestycydów? Czy w związku z tym cała żywność będzie nimi skażona?
Nie. Normy kodeksowe dotyczące pozostałości pestycydów w żywności określają maksymalne dopuszczalne limity tych pozostałości, a nie zalecenie ich stosowania.
Odpowiedź znajduje się w załączniku poniżej.
16. Czy Kodeks sprawi, że wszystkie zwierzęta rzeźne (w tym pochodzące z hodowli ekologicznych) będą musiały zażywać antybiotyki i hormony wzrostu?
Nie. Kodeks nie reguluje kwestii leczenia zwierząt antybiotykami, bądź hormonami wzrostu, a tym bardziej nie nakazuje tego typu terapii. W normach dostępnych na stronie
www.codexalimentrius.net określone są jedynie maksymalne poziomy pozostałości leków weterynaryjnych w żywności.
Odpowiedź znajduje się w załączniku poniżej.
17. Czy Kodeks oznacza „wolną drogę” dla żywności genetycznie modyfikowanej (GM), a znakowanie żywności GM zostanie zniesione?
Nie. Nie istnieją przepisy Kodeksu Żywnościowego dotyczące znakowania żywności genetycznie modyfikowanej z wyjątkiem alergenów. Prace Komisji Kodeksu Żywnościowego w tej kwestii są na etapie konsultacji i szerokich dyskusji.
Odpowiedź znajduje się w załączniku poniżej.
18. Czy to prawda, że dopuszczalna ilość rakotwórczej substancji Aflatoksyny ma zostać podniesiona?
Nie. Kodeks ustanowił bezpieczne limity pozostałości dla poszczególnych zanieczyszczeń w żywności, a także wytyczne postępowania określone dla producentów w celu zapobiegania i ograniczenia tych zanieczyszczeń.
Odpowiedź znajduje się w załączniku poniżej.
19. Kto podejmuje decyzje dotyczące Kodeksu Żywnościowego? Czy przemysł (producenci) może mieć silny wpływ na decyzje podejmowane na forum Komisji Kodeksu Żywnościowego?
Wiele organizacji pozarządowych reprezentujących konsumentów, środowiska akademickie, przemysł itp., może brać udział i wyrażać swoje poglądy w ramach prac nad normami kodeksowymi.
Odpowiedź znajduje się w załączniku poniżej.
20. Kto jest odpowiedzialny za finansowanie prac Komisji? Czy Kodeks jest opłacany przez przemysł (producentów)?
Kodeks jest finansowany przez rządy państw członkowskich FAO i WHO. Ich wkład przekazywany jest za pośrednictwem wpłat dla FAO i WHO lub np. w formie organizacji posiedzenia Komitetu Kodeksowego w danym kraju.
Odpowiedź znajduje się w załączniku poniżej.
21. Czy konsumenci mogą zaufać Kodeksowi i Komisji Kodeksu żywnościowego?
Kodeks opiera swoje normy na najbardziej aktualnych osiągnięciach naukowych, ale wiemy również, że nauka ciągle rozwija się i decyzje raz podjęte muszą być w związku z tym rewidowane.
To co tu jets napisane roznie sie od teori wyglaszanych wszedzie ie nie przedstawia sie az tak zle. Chyba ze o czyms nie wiem.
jak sądzicie??