Przygotowania do wojny!
toto napisał: |
http://www.portalspozywczy.pl/mleko/wiadomosci/duza-interwencja-na-rynku-omp-w-usa,16192.html
Duża interwencja na rynku OMP w USA
Interwencyjne zakupy odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) w Stanach zjednoczonych, prowadzone od początku października ub. r., przekroczyły na koniec kwietnia br. 104,7 tys. ton - informuje FAMMU/FAPA.
-------------------------------
Może ktoś wie do czego rządowi potrzebne jest w takich ilośćiach mleko w proszku? |
http://www.portalspozywczy.pl/mleko/wiad.....16128.html
Wzrosły ceny mleka w proszku
ARR
12-05-2009, 12:46
Na przełomie kwietnia i maja br. w zakładach objętych Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW ceny masła obniżyły się, a mleka w proszku wzrosły - podała Agencja Rynku Rolnego.
Za masło w blokach producenci średnio w kraju uzyskiwali 9,20 zł/kg, tj. mniej niż przed tygodniem i przed miesiącem o ok. 1,5 proc. Cena masła konfekcjonowanego wyniosła 10,76 zł/kg i była nieco (o 0,4 proc.) niższa niż tydzień wcześniej, ale o 1,4 proc. wyższa niż na przełomie marca i kwietnia. W odniesieniu do notowań sprzed roku masło było o ponad 3 proc. droższe.
Za odtłuszczone mleko w proszku w analizowanym okresie płacono 6,87 zł/kg, tj. nieco więcej (o 0,5 proc.) niż w poprzednim tygodniu, ale jednocześnie o prawie 2 proc. mniej niż miesiąc wcześniej. Natomiast ceny pełnego mleka w proszku były wyższe niż przed tygodniem i przed miesiącem o ok. 1,5 proc. i wyniosły 7,87 zł/kg. W porównywaniu do analogicznego okresu 2008 r. OMP potaniało o 8 proc., a PMP o 17 proc.
==============================================
Na moje zapytanie , odpowiada mi Pan Roman prosto z Texasu
"Dokładnie nie wiem, ale jak już panu pisałem od 2 lat robią u nas straszliwe zapasy, Od trzech lat Texas obsiany 100% wszystko i to starą pszenicą wąsatką, której ludzie nie widzieli lata! Teraz padają deszcze, wiec żniwa za dwa tygodnie- trzy, będą rekordowe, pszenica- jak gigant!
To samo z krowami bydłem, obój idzie na trzy zmiany i pakują chłodnie i konserwy. Mleko proszkują i składają w wielkich bębnach po 2 tony...
Czegoś takiego nie pamiętają najstarsi cowboys. Najciekawsze ze z miejscowych elewatorów pszenica znika wywożona do centralnych magazynów, zazwyczaj magazynowali ja na miejscu teraz naganiali w zimie do remontów i malowania elewatorów najprawdopodobniej dlatego ze już maja pełne centralne i zatrzymają teraz w tych miejscowych.,..
To samo z rybami,,skupują od rybaków wszystko Niech sie pan nie pyta co to znaczy, bo ja nie wiem.
RK
Niech pan zrobi zapasy tez,..,i przygotuje się na ...galopującą inflacje."