Wysłany: 19:24, 09 Maj '09
Temat postu: Battlefield - Vietnam (napisy pl)
Battlefield - Vietnam: Dien Bien Phu - The Legacy
Przedstawiam pierwsze w Polsce tłumaczenie serii dokumentalnej Battlefield poświęconej wojnie w Wietnamie.
Gratka dla miłośników historii i nie tylko. Zapraszam na część pierwszą pod tytułem: Dien Bien Phu - Dziedzictwo
Około tygodnia zajmuje mi przetłumaczenie 1 części. W przyszły weekend powinienem mieć gotową następną. W dalszych częściach zaczyna się dużo dziać - zastrzelony zostaje Kennedy, a L.B. Johnson rozpoczyna interwencję amerykańską na pełną skalę.
_________________ The Truth Hurts http://bankowaokupacja.blogspot.com
mało kto wie ze byly 3 wojny wietnamskie - trzecia z Chinami.pod pretekstem niesienia 'bratniej pomocy narodowi kambodzanskiemu" 200 tys chinczykow przeroczylo w 1979 r polnocna granice z Wietnamem.
Wojna trwala zaledwie miesiac, a zginelo kilkadziesiat tysiecy zolniezy po obu stronach nie liczac dziesiatek tysiecy wietnamskich cywiliow. Co ciekawe oficjalny pokoj zostal zawarty dopiero w 1999 r.
ten narod wycierpial bardzo wiele, podobnie jak my w II wojnie swiatowej. podobnie jak my byli pionkiem w grze wielkich mocarstw.
Naprawde nie zasluzyli na to.
Malo kto wie takze ze podczas ostatnich gier olimpijskich Chinczycy zajeli jedna z wietnamskich wysp w zatoce Tonkijskiej. Po prostu weszli i zostali.... :-/ rzecz jasna w glownych mediach u nas takiej informacji nie mieliscie szansy uslyszec
Ciężko idzie, nie miałem ostatnio czasu. Ale będzie na pewno.
Spróbuję zaprzęgnąć do roboty translatora ze strony www.translate.pl to może trochę szybciej pójdzie. Do tej pory tłumaczyłem wszystko na piechotę, a to zajmuje masę czasu.
_________________ The Truth Hurts http://bankowaokupacja.blogspot.com
Naprawde podjales sie nie lada wyzwania. Moje gratulacje. Zostalo jeszcze 9 czesci. Czy starczy Ci czasu i checi zeby dokonczyc dziela?
_________________ Per aspera ad astra.