@fifi - właśnie dobre pytanie zadałeś. Dlaczego nie można?
W filmie wypowiadają się osobistości ze środowisk akademickich min. wielu naukowców zajmujących się min. mechaniką kwantową, teorie mają poparcie w praktyce i są spójne, nieustannie są przeprowadzane eksperymenty w takich kwestiach jak super pozycja, nieoznaczoność kwantowa, czy nawet eksperymenty z kryształami wody by Masaru Emoto.
Tak naprawdę dla środowisk akademickich nie będzie się liczyć żadna ilość dowodów do puki poruszana tematyka będzie dotyczyć kwestionowania statyczności materii, czyli świata bez obserwatora.
What the Bleep Do We Know jest jak najbardziej filmem stricte naukowym z tym, że przedstawia teorie od strony nie akceptowanej przez popularne nurty społeczności akademickich, kto ma racje w teoretyzowaniu historia pokaże ale nie zgadzanie się z powszechnie akceptowanym modelem świata jaki prezentuje pozycja nie oznacza, że nie jest to film naukowy.
Wiem, że wiele osób ma wizje tego, że film naukowy musi być prowadzony przez osoby w białych fartuchach i smutno opowiadających suche fakty rodem z Dexter Laboratory
z tym, że w tej pozycji takie osoby właśnie występują. może są ubrani normalnie ale mają te cholerne tytuły, które są ludziom potrzebne aby mieć autorytet do zaakceptowania, prawdę mówiąc w takim założeniu Pioruny Bogów także nie powinny być zaliczane do pozycji naukowej ponieważ teoria tam zaprezentowana także nie jest akceptowana przez akademickie mądre głowy, pomimo tego, że w filmie wypowiadają się prawie wyłącznie fizycy i astronomowie.
W ostatnich minutach filmu W.T.B.D.W.K. jest wypowiedziane fajne stwierdzenie:
Cytat: |
{85325}{85396}Dwa punkty. Przede wszystkim,|chcę podziękować Davidowi,
{85400}{85446}bo zdrowy sceptycyzm jest ważny,
{85450}{85521}a nadzwyczajne twierdzenia|wymagają nadzwyczajnych dowodów.
{85525}{85571}Problem w tym,
{85575}{85671}że ludzie broniący konwencjonalnego|podejścia do świadomości,
{85675}{85746}mózg równa się umysł równa się komputer,
{85750}{85846}zachowują się tak, jakby|oni mieli dowody, a my nie.
{85850}{85896}A mają... (cenzura)
{85900}{85946}Jasne? Wybaczcie mój...
|
W jedności siła nie w budowanych murach!!!