|
Autor
|
Wiadomość |
Bimi Site Admin
Dołączył: 20 Sie 2005 Posty: 20449
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 22:33, 20 Kwi '09
Temat postu: Głód na świecie |
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
FortyNiner
Dołączył: 08 Paź 2015 Posty: 2131
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 05:49, 31 Mar '16
Temat postu: |
|
|
Bardzo jasno pokazuje Pan, że problem głodu nie wynika z tego, że jedzenia jest na świecie za mało. Produkujemy pożywienie, którym możemy wykarmić ponad 7 miliardów ludzi zamieszkujących Ziemię, zostaje jeszcze zapas dla 4–5 miliardów, ale równocześnie 30–50 proc. tej żywności jest całkowicie marnotrawione.
Po raz pierwszy w historii znaleźliśmy się w punkcie, w którym mamy wystarczającą ilość pożywienia, żeby wykarmić wszystkich. Widać więc dokładnie, że problem nie tkwi w produkcji, a w dystrybucji. System gospodarczy i ekonomiczny jest tak skonstruowany, żeby zaspokoić bogatszą część świata: zamożniejsze kraje i ludzi. To właśnie jest przyczyną głodu i to należy zmienić.
http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie.....-go/zmnxmg
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
FortyNiner
Dołączył: 08 Paź 2015 Posty: 2131
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 06:01, 06 Paź '16
Temat postu: |
|
|
Ponad połowa z 28 mln mieszkańców Jemenu nie ma wystarczających ilości jedzenia; setki tysięcy umierają z głodu. To efekt trwającej od ponad półtora roku wojny domowej i polityki rządu, która próbuje odciąć rebeliantów – a wraz z nimi cywili – od reszty świata.
http://strajk.eu/jemen-umiera-z-glodu/
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
FortyNiner
Dołączył: 08 Paź 2015 Posty: 2131
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 06:38, 25 Paź '16
Temat postu: |
|
|
Malnutrition Hits Record High in UK, World's 5th Richest Nation
The public health system recorded more than 16,000 cases of malnutrition in 2015, which is four times higher than 10 years ago.
People in the U.K. are increasingly going hungry as more than 16,000 people were hospitalized for malnutrition in 2015, according to public figures, with thousands of cases being treated by clinics and other facilities not included in the official tally.
Calling it “a national scandal,” Simon Capewell, professor of public health at Liverpool University and vice president of the Faculty of Public Health, told the British tabloid The Daily Mirror Saturday that one of the major drivers of the phenomenon is the rising price of food in the country.
“The fifth-wealthiest country on the planet is now suffering from Victorian diseases such as malnutrition, rickets, scurvy. These figures are shocking and need to be a real wake-up call,” Capewell said.
http://www.telesurtv.net/english/news/Ma.....-0018.html
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
FortyNiner
Dołączył: 08 Paź 2015 Posty: 2131
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 06:34, 31 Paź '16
Temat postu: |
|
|
W LIZBONIE ŻYWNOŚĆ ZAMIAST DO ŚMIETNIKA TRAFIA DO GŁODNYCH
Władze Lizbony likwidują głód w portugalskiej stolicy. Wymyśliły sposób jak jednocześnie walczyć z ubóstwem i ze zjawiskiem marnotrawienia żywności.
Pomysł lizbońskiego ratusza jest bardzo prosty. Polega na oddawaniu ubogim przeterminowanej, choć nadającej się jeszcze do konsumpcji żywności oraz produktów, których nie udało się sprzedać w restauracjach i sklepach. Projekt nosi nazwę “Idź, gdzie zostaje, zanieś, gdzie brakuje” i opiera się na pracy wolontariuszy. A tych na razie nie jest wielu. Burmistrz Lizbony Fernando Medina wykorzystuje zatem do zachęcania mieszkańców miasta do udziału w projekcie portugalskich celebrytów. Są wśród m.in. piosenkarka Ana Moura, a także piłkarz Eder, zdobywca zwycięskiej bramki dla Portugalii w lipcowym finale Euro 2016. W akcję włączyli się również najważniejsi politycy Portugalii: prezydent Marcelo Rebelo de Sousa oraz premier Antonio Costa. Eksperci pozytywnie oceniają projekt, wskazując, że jego sukces zależeć będzie nie tylko od skutecznej koordynacji działań pomiędzy instytucjami państwowymi i samorządowymi oraz związkami wyznaniowymi, ale również od włączenia się w akcję instytucji oświatowych. A to dlatego, że motorem wolontariatu zawsze są młodzi ludzie, dlatego autorzy tej inicjatywy szukają wsparcia głównie w szkołach średnich oraz na wyższych uczelniach.
http://strajk.eu/w-lizbonie-zywnosc-zamiast-do-smietnika-trafia-do-glodnych/
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
Dołączył: 20 Sie 2005 Posty: 20449
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 08:38, 19 Paź '20
Temat postu: |
|
|
Media: Do Brazylii powrócił głód
"Głód powrócił do naszego kraju, który jest jednym z największych na świecie producentów żywności" - alarmuje "Folha de S.Paulo", brazylijski dziennik o najwyższym w tym kraju nakładzie.
"To porażka naszego pokolenia, które traci dotychczasowe zdobycze. Głód na wielką skalę w XXI wieku w kraju, który jest jedną z dziesięciu największych gospodarek świata, to także porażka naszej cywilizacji" – podkreśla wydawana w Sao Paulo gazeta.
Podsumowując najnowszy raport państwowego Brazylijskiego Instytutu Geografii i Statystyki (IBGE) "Folha" pisze: "Statystycznie cztery na dziesięć brazylijskich rodzin żyją dziś w warunkach niepewności żywieniowej".
W ciągu ostatnich pięciu lat o prawie trzy miliony wzrosła liczba osób, których nie stać na "regularne zakupy żywności" - cytuje gazeta raport IBGE.
Ekonomiści z brazylijskiego Instytutu Ekonomii Uniwersytetu Państwowego Campinas przypominają, że już w 2014 roku Brazylia zniknęła ze światowej mapy głodu. Sześć lat później i tylko częściowo z powodu tąpnięcia gospodarki spowodowanego pandemią koronawirusa głód zaczął zagrażać 10 mln 300 tys. Brazylijczyków, z których 7,7 mln żyje w miastach, a 2,6 mln na terenach wiejskich.
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Media-Do-Brazylii-powrocil-glod-7983460.html
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Azyren
Dołączył: 07 Wrz 2015 Posty: 4105
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 13:05, 19 Paź '20
Temat postu: |
|
|
Bolsonario zrobił swoje
_________________ Stagflacja to połączenie inflacji i hiperinflacji ~ specjalista od ekonomii, filantrop, debil, @one1
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Choronzon
Dołączył: 08 Wrz 2011 Posty: 544
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 13:42, 19 Paź '20
Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
p4lm
Dołączył: 12 Sie 2008 Posty: 1936
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 19:58, 19 Paź '20
Temat postu: |
|
|
Marnotrawstwo żywności stanowi problem globalny, który w ciągu ostatnich lat stał się wyzwaniem środowiskowym, społecznym i ekonomicznym. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) podaje, że na świecie co roku marnuje się 1,3 mld ton żywności nadającej się do spożycia, co stanowi jedną trzecią produkowanej żywności.
Straty i marnotrawstwo żywności to coraz poważniejszy problem również w Polsce, który rozpoczyna się już na etapie produkcji u rolnika, poprzez przetwórstwo, transport, magazynowanie, nieodpowiednią dystrybucję i sprzedaż, skończywszy na złych nawykach konsumentów. 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności, co jest dobrą okazją do przyjrzenia się globalnemu problemowi i wyzwaniu związanemu ze stratami i marnotrawstwem żywności.
Na wszystkich podmiotach łańcucha rolno-żywnościowego spoczywa odpowiedzialność za straty i marnotrawstwo żywności, a zatem należy podejmować wspólne inicjatywy celem ich ograniczenia. Dysponując odpowiednią wiedzą dotyczącą przyczyn powstawania strat, można opracować i podjąć konkretne działania zarówno na poziomie światowym i europejskim, jak i krajowym, które pozwolą na ich zmniejszenie.
Polska, jako państwo rozwinięte gospodarczo i członek Unii Europejskiej, dołączyła do krajów realizujących cele zrównoważonego rozwoju i jest żywo zainteresowana problemem strat i marnowania żywności. Prowadzone są badania w celu rozpoznania tego zjawiska zarówno w sferze produkcji, jak i konsumpcji w odniesieniu do różnych sektorów rynku rolno-żywnościowego. Wagę zagadnienia oddaje fakt uznania go za jeden z elementów na drodze transformacji gospodarki w kierunku gospodarki o obiegu zamkniętym.
– Jedyne dostępne dane dotyczące skali strat i marnowania żywności w Polsce pochodzą sprzed 12 lat z bazy Eurostatu. Istnieje zatem konieczność ponownego oszacowania skali tego problemu w Polsce oraz zestawienia go ze wskaźnikami innych krajów Starego Kontynentu. Nie dotyczy to jednak tylko naszego kraju. Trzeciego maja 2019 roku Komisja Europejska przyjęła akt delegowany ustanawiający wspólną metodykę pomiaru strat i odpadów żywności. Ma on na celu wsparcie państw członkowskich w ilościowym określaniu wartości na każdym etapie łańcucha produkcji żywności i łańcucha dostaw. Metodyka ma zapewnić spójne monitorowanie poziomów marnotrawstwa w całej Unii Europejskiej – komentuje dr inż. Krystian Szczepański, Dyrektor Instytutu Ochrony Środowiska – Państwowego Instytutu Badawczego, realizującego projekt Klimada 2.0.
Nadkonsumpcja przyczyną marnotrawstwa
W regionach rozwiniętych, czyli w Europie, Ameryce Północnej oraz w uprzemysłowionej części Azji ogniwem, w którym dochodzi do największego marnotrawstwa żywności, jest konsumpcja. Straty na poziomie produkcji i magazynowania występują natomiast głównie w Azji Południowej i Południowo-Wschodniej. W krajach rozwiniętych wśród marnowanych produktów największy udział mają produkty zbożowe.
Wyniki przeprowadzonych w Polsce badań wykazały, że w gospodarstwach produkujących żywność, zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, występują straty i marnotrawstwo, a poziom jest zależny od sektora – największy w produkcji owoców i warzyw.
Poziom strat żywności notowany w przetwórstwie spożywczym (mierzony procentowym udziałem strat w całkowitej wielkości produkcji) jest zróżnicowany pomiędzy sektorami i kształtuje się w przedziale 0,5–8,5 proc.
Z badań przeprowadzonych przez Instytut Ochrony Środowiska- Państwowy Instytut Badawczy w 2017 i 2018 roku w jednostkach zajmujących się transportem i magazynowaniem zarówno surowców, jak i produktów spożywczych wynika, że straty stanowią średnio 0,019 proc. transportowanej żywności, natomiast w trakcie magazynowania w centrum logistycznym powstałe straty stanowią średnio 0,18 proc.
Na podstawie wyników wyżej wymienionych badań wiadomo, że w produkcji, przetwórstwie i transporcie łącznie marnuje się mniej żywności niż w polskich gospodarstwach domowych.
Brak rzetelnych danych
– Szacowanie strat oraz marnotrawstwa żywności, którego podjęliśmy się jako Instytut Ochrony Środowiska – Państwowy Instytut Badawczy, w ramach projektu PROM, jest trudnym wyzwaniem z kilku powodów. Przede wszystkim samo zagadnienie ma wymiar etyczny, dlatego też zarówno podmioty biznesowe, producenci rolni, jak i gospodarstwa domowe niechętnie przyznają się do tego, że marnują żywność. Badania strat i marnotrawstwa żywności prowadzone przez Instytut Ochrony Środowiska – Państwowy Instytut Badawczy w obszarach: produkcja pierwotna – rolnicza, przetwórstwo i transport miały charakter absolutnie pionierski. Problem z pozyskaniem rzetelnych danych w badaniach ankietowych wynika między innymi z chęci przedstawienia się respondentów w jak najlepszym świetle. To samo zachowanie dotyczy przedsiębiorstw, szczególnie małych. Negatywne skutki marnotrawstwa żywności, w wymiarze środowiskowym, ekonomicznym i społecznym, stanowią istotną przesłankę do intensyfikacji badań w tym zakresie. Z powodu braku danych, niechęci do ujawniania skali zjawiska, czy nawet jego pomiaru, nie jest to łatwe zadanie – komentuje dr inż. Sylwia Łaba, ekspert IOŚ-PIB.
Przeprowadzone badania, analizy i szacunki w ramach projektu PROM ukazały skalę strat i marnowania żywności w Polsce na poszczególnych etapach, nie mniej, nadal trwają prace nad finalnym wynikiem i wnioskami z przeprowadzonego badania. Jest to problem natury gospodarczej, środowiskowej i etycznej i dlatego przeanalizowano przyczyny strat i marnotrawstwa żywności. W ograniczanie marnotrawstwa żywności muszą być zaangażowani wszyscy uczestnicy łańcucha żywnościowego, począwszy od produkcji podstawowej, poprzez przetwórstwo, handel hurtowy i detaliczny, dystrybucję, gastronomię, aż po konsumentów w gospodarstwach domowych. Tylko zintegrowane wykorzystanie wszystkich nakładów (pracy, środków finansowych, nauki itp.) oraz potencjału społecznego może doprowadzić do celu, jakim jest ograniczenie marnotrawstwa żywności, co znajdzie następnie odzwierciedlenie w korzyściach dla gospodarki, zdrowia ludności i środowiska naturalnego.
link
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Azyren
Dołączył: 07 Wrz 2015 Posty: 4105
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 11:02, 21 Paź '20
Temat postu: |
|
|
Dorwały się świnie do koryta i starają się jak najwięcej zeżreć zanim ktoś je od tego koryta bezpowrotnie odsunie
_________________ Stagflacja to połączenie inflacji i hiperinflacji ~ specjalista od ekonomii, filantrop, debil, @one1
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
Dołączył: 20 Sie 2005 Posty: 20449
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 17:35, 01 Lis '20
Temat postu: |
|
|
Yemen on brink of losing entire generation of children to hunger, UN warns
Food security crisis means acute malnutrition among under-fives at highest levels since war engulfed the country
Almost 100,000 children under the age of five are at risk of dying in Yemen as the country slides back into a hunger crisis.
An analysis by UN agencies says the coronavirus pandemic, economic problems and conflict have led to the highest levels of malnutrition ever recorded in parts of the country.
Serious malnutrition in southern Yemen has risen 10% this year, according to the study, but rose to 15% among under-fives.
“Yemen is on the brink of a catastrophic food security crisis. If the war doesn’t end now, we are nearing an irreversible situation and risk losing an entire generation of Yemen’s young children,” said Lise Grande, the UN’s humanitarian coordinator for the country.
“Acute malnutrition among children is hitting the highest levels we have seen since the war started.”
Dalej: https://www.theguardian.com/global-devel.....r-un-warns
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
Dołączył: 20 Sie 2005 Posty: 20449
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 10:57, 07 Lis '20
Temat postu: |
|
|
Hotspots in four countries on brink of famine, UN warns
Parts of Yemen, Burkina Faso, Nigeria and South Sudan are all at risk of falling into famine, while 16 other countries are at high risk of acute hunger, the UN warns.
Hotspots in four countries – Burkina Faso, Yemen, South Sudan and Nigeria – are on the brink of severe levels of food insecurity and could potentially fall into famine within three to six months as the coronavirus pandemic erodes people’s ability to access food, a new United Nations report warned on Friday.
The Early Warning Analysis of Acute Food Insecurity Hotspots report conducted by the Food and Agriculture Organization (FAO) and the World Food Programme (WFP) found that millions of people who were already facing hunger are on the brink of famine as the pandemic plunders employment, disrupts agricultural activities, slashes remittances and sends crude prices spiralling.
dalej: https://www.aljazeera.com/economy/2020/1.....e-un-warns
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
Dołączył: 20 Sie 2005 Posty: 20449
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 16:51, 10 Lip '21
Temat postu: |
|
|
Co minutę na świecie z głodu umiera 11 osób. Raport Oxfam
Oxfam - międzynarodowa organizacja humanitarna zajmująca się walką z głodem - podała, że na świecie co minutę umiera z głodu 11 osób, a liczba osób żyjących w warunkach zbliżonych do głodu zwiększyła się w ciągu ostatniego roku sześciokrotnie.
W opublikowanym w czwartek raporcie pt. "Wirus głodu mnoży się", Oxfam pisze, że liczba zgonów z powodu głodu jest wyższa niż w przypadku Covid-19, który zabija około siedmiu osób na minutę.
"Statystyki są oszałamiające, ale musimy pamiętać, że liczby te składają się z pojedynczych osób doświadczających niewyobrażalnego cierpienia. Nawet jedna osoba to za dużo" – podkreśliła dyrektor generalna Oxfam America, Abby Maxman.
Organizacja poinformowała również, że na całym świecie 155 milionów ludzi żyje obecnie w kryzysie braku bezpieczeństwa żywnościowego lub gorszym, czyli o około 20 milionów więcej niż w ubiegłym roku. Około dwie trzecie z nich cierpi głód, gdyż ich kraj pogrążony jest w konflikcie militarnym.
"Dzisiaj nieubłagany konflikt spowodowany skutkami gospodarczymi Covid-19 i pogłębiający się kryzys klimatyczny zepchnął ponad 520 tys. osób na skraj głodu” – dodała Maxman. "Zamiast walczyć z pandemią, strony walczą ze sobą, zbyt często zadając ostatni cios milionom ludzi i tak już dotkniętych katastrofami związanymi z pogodą i wstrząsami gospodarczymi”.
dalej: https://www.bankier.pl/wiadomosc/Co-minu.....51177.html
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
krycha
Dołączył: 31 Maj 2011 Posty: 1215
Post zebrał 200 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 12:27, 17 Lip '21
Temat postu: |
|
|
https://www.money.pl/gospodarka/kartofel.....tent=money
Cytat: | Ziemniak musi mieć papiery. Popłoch wśród restauratorów
Okazuje się, że każdy ziemniak sprzedawany w restauracji czy barze musi mieć udowodnione pochodzenie. Za sprawdzanie kartoflanych certyfikatów zabrał się specjalny urząd. Brak informacji o pochodzeniu ziemniaka będzie karany.
Kolejna służba bierze się za kontrolowanie przedsiębiorców – chodzi o Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Okazuje się, że każdy ziemniak sprzedawany przez bar czy restaurację – gotowany, w zupie albo w formie frytek czy placków, musi mieć dokumenty. Restaurator z kolei musi umieć udowodnić jego pochodzenie. Jeśli tego nie zrobi, grożą mu kary do 500 złotych.
Zainteresowaliśmy się tematem po kontakcie jednego z restauratorów, który z taką kontrolą się zetknął.
PIORiN chodzi z kontrolami
Rozmawialiśmy z kilkoma producentami i hurtownikami ziemniaków. Byli zaskoczeni faktem, że restauracje i inne punkty zbiorowego żywienia są kontrolowane przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN). Ale takie kontrole faktycznie mają miejsce – potwierdzają to przedsiębiorcy gastronomiczni z kilku rejonów Polski.
Inspektorzy PIORiN uaktywnili się na przykład w okolicach Gorzowa Wielkopolskiego. Przedstawiciele tamtejszego oddziału tłumaczą w rozmowie z money.pl, że mają prawo i obowiązek badać pochodzenie ziemniaków trafiających do punktów zbiorowego żywienia.
– Na opakowaniach zbiorczych powinien być kod producenta. Każdy producent ziemniaków musi być zarejestrowany w rejestrze producentów rolnych – dowiadujemy się od przedstawicieli PIORiN.
Efekt? Na branżę gastronomiczną padł blady strach.
– Zawsze kupowałem ziemniaki na giełdzie. Czasem worek, czasem po prostu na wagę. Teraz musiałem poprosić sprzedawcę o potwierdzenie wpisu do Urzędu Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Podszedł do tego ze zrozumieniem, przygotował sobie całą stertę kserokopii. Sam mówi, że pyta o to coraz więcej kupujących – mówi money.pl restaurator z Wielkopolski.
Fakty są takie, że każdy producent rolny musi wpisać się do kilku rejestrów, zgłosić się np. do inspekcji sanitarnej czy Urzędu Ochrony Roślin i Nasiennictwa. A restaurator może kupować produkty jedynie od podmiotów zarejestrowanych przez PIORiN. Nie może gotować czy smażyć kartofli kupionych od "babci na targowisku".
- W pewnym sensie nie jest to dla nas jakaś nowość, bo w gastronomii musimy po prostu mieć na wszystko dokumenty i faktury. Ale certyfikat tego, że producent kartofla jest wpisany na listę producentów Urzędu Nasiennictwa, to coś nowego, z czymś takim się do tej pory nie spotkałem. My akurat potrzebujemy kilku worków kartofli na bieżąco, więc jakieś symbole na tych opakowaniach załatwiają sprawę – mówi restaurator.
PIORiN informuje, że oznakowanie ziemniaków musi być umieszczone na każdym opakowaniu – worku, skrzynce, skrzyni. A jeśli są luzem, odpowiednie informacje muszą się znaleźć w dokumentach handlowych. Samo znakowanie ziemniaków może posiadać dowolną formę, np. prostej naklejki lub etykietki (karteczki).
Musi jednak zawierać numery wpisu do rejestru przedsiębiorców wszystkich kolejnych podmiotów, które je uprawiały, magazynowały, pakowały, sortowały lub przemieszczały ziemniaki na terytorium Polski i numer statystyczny powiatu, z którego pochodzą. W przypadku kartofli importowanych wystarczy kod albo nazwa państwa pochodzenia ziemniaków.
Po co to wszystko?
Rąbka tajemnicy uchyla nam dr Wojciech Nowacki z Zakładu Agronomii Ziemniaka Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin. Tłumaczy, że obrót ziemniakami musi być kontrolowany z kilku powodów.
- Najistotniejszym jest choroba ziemniaków, która występuje w Polsce. Chodzi o bakteriozę, która w znacznym stopniu blokuje swobodny eksport polskich ziemniaków do innych krajów Unii Europejskiej. Są one niestety na liście kwarantannowej – mówi money.pl dr Nowacki.
Dodaje, że zadaniem PIORiN jest "uwolnienie" polskiego ziemniaka i poszerzenie możliwości eksportu. Obecnie jest on możliwy, ale ziemniaki są wnikliwie badane, a to pochłania sporo czasu i energii. Problem nie jest nowy - przepisy o kwarantannie weszły w życie jeszcze przed wejściem Polski do UE. Do tej pory choroba kartofli drastycznie ogranicza możliwości polskich producentów.
Nie dość, że polski eksport jest przyblokowany, to zagraniczne podmioty sprowadzają do nas tanie, niskiej jakości ziemniaki z zeszłorocznych upraw. To właśnie je możemy znaleźć na półkach supermarketów w bardzo niskich cenach. Kraje takie jak Belgia czy Francja z powodu covidowych ograniczeń w gospodarce nie zdołały ich przetworzyć, są więc eksportowane do państw Europy Środkowo-Wschodniej.
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
de93ial
Dołączył: 17 Lip 2013 Posty: 3097
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 06:29, 18 Lip '21
Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
krycha
Dołączył: 31 Maj 2011 Posty: 1215
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 12:16, 15 Sie '21
Temat postu: |
|
|
UN RECOMMENDS ONLY 14G OF RED MEAT PER PERSON PER DAY (ONE BITE)
ONZ ZALECA TYLKO 14G CZERWONEGO MIĘSA NA OSOBĘ DZIENNIE (JEDEN KĘS)
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
de93ial
Dołączył: 17 Lip 2013 Posty: 3097
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 04:21, 16 Sie '21
Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
Dołączył: 20 Sie 2005 Posty: 20449
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 08:42, 16 Sie '21
Temat postu: |
|
|
To samo co z norkami w Danii.
Ogłoszą że krowy roznoszą nowy wariant C19 i urządzą im holokaust.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Venom
Dołączył: 19 Lut 2009 Posty: 1888
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 09:40, 16 Sie '21
Temat postu: |
|
|
Jak magazynować się nie opłaca to co zrobisz. Rynek jest pojebany, zwłaszcza jeśli chodzi o HACCP. Robiłem chwile w tej branży, rozjeb mózgu. Logistyka wyśrubowana do maksimum - funkcje kwadratowe określają podaż. Zajmuje się tym dziedzina nauki zwana badaniami operacyjnymi. Jak nie ma hajsu na stawianie i utrzymanie magazynów to koncerny tworzą jakieś śmieszne koncesje. Nowoczesne rozwiązania magazynowania „w górę” by zaoszczędzić na przestrzeni są zajebiscie drogie ale jeszcze bardziej rentowne od gruntów. Tak to chuj blaszaka postawić na stalowych konstrukcjach i zrobić w nim warunki, niestety magazynowanie w górę wymaga automatyzacji tzw HDSów. Systemy suwnic na szynach plus ERP rozwiązują to jak w termiterach. Do tego podpięte podajniki, taśmy i zminimalizowana liczba ludzi.
_________________ Uwaga - Wypowiedzi autora posiadają jedynie wydźwięk satyryczny celem obnażenia ludzkich lęków i obsesyjnych zachowań społeczeństwa.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Goska
Dołączył: 18 Wrz 2007 Posty: 3535
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 16:01, 16 Sie '21
Temat postu: |
|
|
Musimy pamietac, ze nasza egzystencja na Ziemi nie zalezy tylko od ekonomii, ale przede wszystkim od stanu Ziemi. Tak bylo zawsze ! Stan Ziemi mial i ma najwyzsza wartosc. Kazda ekonomia moze sie bardzo szybko skonczyc. Tym bardziej, ze jest ona dzisiaj uzalezniona od bardzo wielu czynnikow technicznych - przemysl, transport, komunikacja, rolnictwo i zdrowie.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
de93ial
Dołączył: 17 Lip 2013 Posty: 3097
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 04:31, 17 Sie '21
Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
krycha
Dołączył: 31 Maj 2011 Posty: 1215
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 08:29, 08 Wrz '21
Temat postu: |
|
|
niedobory w Australii,
oczywiście obwiniają strajk ciężarówek, który został rozbity praktycznie zanim się rozpoczął
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz moderować swoich tematów
|
|