|
Autor
|
Wiadomość |
Goska
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 14:17, 08 Cze '09
Temat postu: Awans u kapitalisty |
|
|
- Tato, kup mi rowerek..
> >> - Rowerek... Syneczku, olej rowerek. Poczekaj, niedługo będziesz mógł
> >> jeździć na motorowerku, nie wolisz motorowerka?
> >> - Jasne, tato!
> >> ...[czas]...
> >> - Tato, kup mi motorowerek
> >> - Synu, motorowerki są da wieśniaków, poczekaj roczek, kupimy fajoski
> >> skuterek, nie wolałbyś skuterka?
> >> - Super, tato, jasne, że wolę!
> >> ...
> >> - Tato, kup mi skuterek
> >> - Ech, synu, skuterki są dla ciot, poczekaj dwa latka, dostaniesz
> >> motór!
> >> Motór! Nie chcesz motora?
> >> - Tak! Tak! Chcę!
> >> ...
> >> - Tato, co z moim motorem?
> >> - Synu, powiem szczerze, jest sens kupować motor, skoro za rok
> >> będziesz już mógł prowadzić samochód? Prawdziwą brykę! Hę? HĘ?
> >> - Jasne, tato....
> >> ...
> >> - Tato, kup mi auto...
> >> - Auto?? A po co ci auto, jak ty nawet na rowerku jeździć nie
> >> umiesz.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
toto
|
Wysłany: 14:16, 09 Cze '09
Temat postu: |
|
|
O co chodzi z kapitalizmem w tytule ?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
ropppson
|
|
Powrót do góry
|
|
|
toto
|
Wysłany: 20:20, 09 Cze '09
|
|
ropppson napisał: | toto napisał: | O co chodzi z kapitalizmem w tytule ? |
poważnie nie czaisz? chyba jesteś kapitalistycznym pracodawcą |
Nie czaję, tak, jestem kapitalistycznym pracodawcą.
Widziałem różnych pracodawców głupich i mądrych może dlatego nie czaję.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
M8
|
Wysłany: 20:29, 09 Cze '09
|
|
Heh, kapitalistyczni pracownicy są skrzywieni bo oczekują awansu. Awans nie jest regułą ale wyjątkiem od niej.
_________________ Zapraszam na forum o ezoteryce i okultyźmie: http://transgresja.em8.pl
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
ropppson
|
Wysłany: 09:19, 10 Cze '09
|
|
jezeli juz mamy ten kapitalizm i wyzysk siły roboczej , to kapitalistyczni pracownicy oczekują godnego traktowania ich jako pracowników bo to przecież oni przynoszą zysk dla firm, a nie pomiatania jak wołami roboczymi. Ale że właśnie klasa pracownicza , nie umie zbytnio władac językiem i nie grzeszy merytoryką w wypowiedziach swoich ,dlatego właśnie jest tak traktowana. I nie chodzi mi tu w tym momencie aby pracownicy sie "postawili" i tworzyli nową solidarność czy inne wymysły "anty" ,tylko chodzi mi o to aby pracownicy przejrzeli na oczy i zobaczyli jak traktują ludzi którzy dla nich pracują. Dlatego jeżeli jesteś pracodawcą to ciężko Ci będzie zrozumieć pierwszy post,ale uwierz mi że to odzwierciedlenie bardzo wielu sytuacji w firmach. Masz pracownika? jest to dobry pracownik ,prosi cie o podwyżkę, teoretycznie możesz mu dac te podwyżke, ale po co teraz? przeciągniesz to w czasie wymyślając historyjkę ( że to i tamto bla bla) , on nie oprzyjdzie za tydzien czy za dwa, tylko miesiac lub dwa- bo to nie wypada tak czesto prosić szefa ( taka mentalnośc klasy "robotniczej") no i dla Ciebie to juz sa dwa miesiace "spokoju" i zysk dla firmy. A co by sie stało jakbyś dał mu podwyżkę , a co z reszta pracowników? przecież nie możesz gloryfikowac jednego...a nawet jeżeli możesz jednego ( za jakieś tam zasługi) to przyjdzie tez i kolejny poprosić o podwyżkę. i tak to sie kręci...przeciąganie w czasie , zwlekanie a poźniej dostaje w wysokości 50% tego co chciał. z resztą przypadków takich są tysiące.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
M8
|
Wysłany: 14:28, 10 Cze '09
|
|
Dlaczego uważasz że powinniście dostawać podwyżki? jakieś chore myślenie, podwyżkę to możesz dostać jak pracujesz lepiej od innych
_________________ Zapraszam na forum o ezoteryce i okultyźmie: http://transgresja.em8.pl
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
ropppson
|
|
Powrót do góry
|
|
|
wiraz
|
Wysłany: 16:10, 10 Cze '09
|
|
M8 napisał:
Cytat: | podwyżkę to możesz dostać jak pracujesz lepiej od innych |
otóż to!
pracuję dla człowieka wychowanego w biznesie w czasach końca PRLu/początku dzikiego kapitalizmu.
facet przerobił już dziesiątki pracowników (rotacja ogromna) teraz zatrudnia około 15 pracowników,
firma jest na rynku od 20 lat. i są w firmie ludzie którzy od roku nie dostali żadnej podwyżki, bo:
nie potrafią zawalczyć o swoje, albo są świadomi, że nie zasługują na nią.
pomimo przykrych sytuacji ze wcześniejszymi pracodawcami, zawalczyłem o podwyżkę.
nie bezpodstawnie, zawalczyłem ciężką pracą i zaangażowaniem... i facet to docenił.
dostałem podwyżkę. i pomimo że to nie są jakieś kolosalne peniądze, stwierdzam że
warto.
niestety w polskiej mentalności tkwi, że pracodawca to mój chlebodawca.
gdzie tak naprawdę jest zupełnie na odwrót - to dzięki mojej ciężkiej pracy
mój szef zarabia pieniążki:)
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
toto
|
Wysłany: 18:29, 11 Cze '09
|
|
ropppson napisał: | jezeli juz mamy ten kapitalizm i wyzysk siły roboczej , to kapitalistyczni pracownicy oczekują godnego traktowania ich jako pracowników bo to przecież oni przynoszą zysk dla firm, a nie pomiatania jak wołami roboczymi.
|
Co to znaczy godne traktowanie?
ropppson napisał: |
Ale że właśnie klasa pracownicza , nie umie zbytnio władac językiem i nie grzeszy merytoryką w wypowiedziach swoich ,dlatego właśnie jest tak traktowana. I nie chodzi mi tu w tym momencie aby pracownicy sie "postawili" i tworzyli nową solidarność czy inne wymysły "anty" ,tylko chodzi mi o to aby pracownicy przejrzeli na oczy i zobaczyli jak traktują ludzi którzy dla nich pracują.
|
Widziałeś jak klasa robotnicza była traktowana w ciągu ostatnich dwóch lat, każde ręce do roboty były potrzebne, masjter na budowie zarabiał więcej niż nie jeden profesor na uniwerku. A związkowcu i tak narzekali.
Dlatego jeżeli jesteś pracodawcą to ciężko Ci będzie zrozumieć pierwszy post,ale uwierz mi że to odzwierciedlenie bardzo wielu sytuacji w firmach.
|
Mam kontakty w wielu firmach i sytuacja opisana w pierwszym poście nie jest regułą w tych firmach, dlatego też uważam ten dowcip za wyjątkowo słaby.
Masz pracownika? jest to dobry pracownik ,prosi cie o podwyżkę, teoretycznie możesz mu dac te podwyżke, ale po co teraz? przeciągniesz to w czasie wymyślając historyjkę ( że to i tamto bla bla) , on nie oprzyjdzie za tydzien czy za dwa, tylko miesiac lub dwa- bo to nie wypada tak czesto prosić szefa ( taka mentalnośc klasy "robotniczej") no i dla Ciebie to juz sa dwa miesiace "spokoju" i zysk dla firmy. A co by sie stało jakbyś dał mu podwyżkę , a co z reszta pracowników? przecież nie możesz gloryfikowac jednego...a nawet jeżeli możesz jednego ( za jakieś tam zasługi) to przyjdzie tez i kolejny poprosić o podwyżkę. i tak to sie kręci...przeciąganie w czasie , zwlekanie a poźniej dostaje w wysokości 50% tego co chciał. z resztą przypadków takich są tysiące. |
Jak myślisz kiedy firma może podwższyć pensję pracownikowi?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
ropppson
|
Wysłany: 19:19, 11 Cze '09
|
|
Cytat: | Jak myślisz kiedy firma może podwższyć pensję pracownikowi? |
myślę ze najlepiej to nigdy , bo wtedy jest mniejszy zysk dla firmy:P
Cytat: | Mam kontakty w wielu firmach i sytuacja opisana w pierwszym poście nie jest regułą w tych firmach, dlatego też uważam ten dowcip za wyjątkowo słaby. |
kontakty z pracownikami czy z kierownikami tych firm ?
Cytat: | Widziałeś jak klasa robotnicza była traktowana w ciągu ostatnich dwóch lat, każde ręce do roboty były potrzebne, masjter na budowie zarabiał więcej niż nie jeden profesor na uniwerku. A związkowcu i tak narzekali. |
te dwa lata to wyjątek od reguły. już wszystko wróciło do normy.związkowcy?-jakiś relikt przeszłości do zlikwidowania. Majster czyli i tak jeden na stu ,a co z tą setką-dalej pomiot. dobrze że zaznaczyłeś słowa: były oraz zarabiał -czas przeszły
Cytat: | Co to znaczy godne traktowanie? |
myślę że sumarycznie 10 minut przerwy w pracy podczas 8 godzinnego dnia pracy powinno wystarczyc pracownikowi na zaspokojenie swoich potrzeb fizjologicznych oraz na jedzenie
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
toto
|
Wysłany: 16:19, 13 Cze '09
|
|
ropppson napisał: | Cytat: | Jak myślisz kiedy firma może podwższyć pensję pracownikowi? |
|
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
Cytat: | Mam kontakty w wielu firmach i sytuacja opisana w pierwszym poście nie jest regułą w tych firmach, dlatego też uważam ten dowcip za wyjątkowo słaby. |
|
Kontakty z właścicielami i z ich pracownikami.
myślę że sumarycznie 10 minut przerwy w pracy podczas 8 godzinnego dnia pracy powinno wystarczyc pracownikowi na zaspokojenie swoich potrzeb fizjologicznych oraz na jedzenie |
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
ropppson
|
Wysłany: 17:03, 13 Cze '09
|
|
Cytat: | toto napisał: | ropppson napisał: | Cytat: | Jak myślisz kiedy firma może podwższyć pensję pracownikowi? |
|
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. |
przecież dobrze wiesz ze nigdy się nie porozumiemy w tej kwestii , moja odpowiedź to taka którą to Ty chcesz usłyszec czyli nigdy nie podwyższamy pensji pracownikom bo zysk dla firmy mniejszy.przecież to dla firmy najważniejsze.
Cytat: | ropppson napisał: |
|
Kontakty z właścicielami i z ich pracownikami. |
no a cóż innego możesz powiedzieć? przeciez nie powiesz ze tylko z właścicielami- jak by towypadało na tle tych wypowiedzi/odpowiedzi ...
Cytat: | ropppson napisał: |
myślę że sumarycznie 10 minut przerwy w pracy podczas 8 godzinnego dnia pracy powinno wystarczyc pracownikowi na zaspokojenie swoich potrzeb fizjologicznych oraz na jedzenie |
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. |
no coś ty , nie chciał bys aby pracownik robił 8 godz. bez przerwy??? nie żartuj |
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
toto
|
Wysłany: 16:13, 15 Cze '09
|
|
przecież dobrze wiesz ze nigdy się nie porozumiemy w tej kwestii , moja odpowiedź to taka którą to Ty chcesz usłyszec czyli nigdy nie podwyższamy pensji pracownikom bo zysk dla firmy mniejszy.przecież to dla firmy najważniejsze.
|
Życzę Ci, abyś miał w przyszłości dużą firmę i zatrudniał pracowników. Zobaczysz wtedy co jest najważniejsze w takiej firmie, w jaki sposób traktuje się pracowników i pewnie zacietrzewienie ideologiczne też Ci minie.
EOT
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Sikorski
|
|