|
Autor
|
Wiadomość |
Bofain
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 16:37, 14 Kwi '09
Temat postu: Tyle zarabiają polacy |
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Sikorski
|
Wysłany: 16:48, 14 Kwi '09
Temat postu: |
|
|
WOW ale jesteśmy bogate ludy!
czemu różnica prezesa BPH między prezesem NBP jest tak ogromna?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
gnosis
|
Wysłany: 18:02, 14 Kwi '09
|
|
Sikorski napisał: | WOW ale jesteśmy bogate ludy!
czemu różnica prezesa BPH między prezesem NBP jest tak ogromna? |
Bo BPH jest prywatnym bankiem.
_________________ ...czasami po prostu lepsza od prawdy jest wiara w coś....
ludzie muszą zostać nagrodzeni za trwanie przy wierze inaczej rozlecą się w pył
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
toto
|
|
Powrót do góry
|
|
|
jordii
|
Wysłany: 18:49, 14 Kwi '09
|
|
Na widok pensji górnika, pewien siedzący obok mnie górnik zczerwieniał ze złości. Jedyne co mogę napisać pomijając głośne piiiiip, to: "... aż mnie w dupie szczypie jak widzę takie pierdoły. Ilu jest górników, którzy mają takie pensje?"
- kolejny pokaz manipulacji i skłócania Polaków między sobą.
_________________ www.demokracjabezposrednia.pl
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
toto
|
Wysłany: 18:59, 14 Kwi '09
|
|
jordii napisał: | Na widok pensji górnika, pewien siedzący obok mnie górnik zczerwieniał ze złości. Jedyne co mogę napisać pomijając głośne piiiiip, to: "... aż mnie w dupie szczypie jak widzę takie pierdoły. Ilu jest górników, którzy mają takie pensje?"
- kolejny pokaz manipulacji i skłócania Polaków między sobą. |
Zarabia więcej czy mniej?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
jordii
|
Wysłany: 19:13, 14 Kwi '09
|
|
oczywiście, że mniej. tylko ci na górze mają takie pensje. nawet nadsztygar tyle nie ma. podawanie takich kwot twierdząc, że tyle zarabia górnik, to tak jak pokazywać zarobki managera supermarketu i mówienie, że tyle zarabiają "pracownicy tesko" (sugerując, że tyle dostaje pani na kasie)
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 19:19, 14 Kwi '09
|
|
nie przesadzaj. myślę ze 3k brutto pod ziemią w kopalni jest do wyciągnięcia. wszak to tylko 700eur
pewnie zależy - młodzi dostają mniej, ale starzy wymiatacze kilofem mogą tyle brać z palcem w dupie.
generalnie wszyscy w polsce zarabiają mało jakby przeliczyć na średnią ue.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
jordii
|
Wysłany: 21:59, 14 Kwi '09
|
|
bimi, przyznaje, z tym nadsztygarem, to się trochę zagalopowałem. widzę jednak jak się ludzie denerwują widząc tego typu dane. O 3tys netto, to większość górników pracujących dla kopalni może sobie pomarzyć, nie wspominając tych, którzy są zatrudnieni przez spółki. nikt nie wspomina w takich statystykach o górnikach pracujących dla spółek, gdzie place są niższe.
Z reszta nie o to chodzi, ile dokładnie zarabia górnik. Mam często po prostu wrażenie, że obraz Sląska jako takiego jest w mediach celowo zakrzywiany. Nie wiem po co się to robi, ale górnicy, to głupiutkie brudaski, co żyją w przepychu (tu zawsze się poda jakąś kwotę z kosmosu), a mimo to ciągle ci bogacze bezpodstawnie narzekają (ktoś słyszał o pylicy, utracie słuchu, ogólnym „komforcie pracy”,wypadkach na kopalni? /mój wujek tak zginął). Poza tym gwarę, która jest jedną z najstarszych gwar polskich sukcesywnie się ośmiesza, a ze Ślązaków robi się debili, pokazując np. Bercika. Kto kojarzy Śląsk z prof. Janem Miodkiem? Nikt nie wspomina, że w szkole dzieci na Śląsku posługujące się gwarą były (i pewnie nadal są) gnębione przez nauczycieli. Boli mnie jeszcze wiele... Sorry za offtopic.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
toto
|
Wysłany: 07:56, 15 Kwi '09
|
|
jordii napisał: | bimi, przyznaje, z tym nadsztygarem, to się trochę zagalopowałem. widzę jednak jak się ludzie denerwują widząc tego typu dane. O 3tys netto, to większość górników pracujących dla kopalni może sobie pomarzyć, nie wspominając tych, którzy są zatrudnieni przez spółki. nikt nie wspomina w takich statystykach o górnikach pracujących dla spółek, gdzie place są niższe.
Z reszta nie o to chodzi, ile dokładnie zarabia górnik. Mam często po prostu wrażenie, że obraz Sląska jako takiego jest w mediach celowo zakrzywiany. Nie wiem po co się to robi, ale górnicy, to głupiutkie brudaski, co żyją w przepychu (tu zawsze się poda jakąś kwotę z kosmosu), a mimo to ciągle ci bogacze bezpodstawnie narzekają (ktoś słyszał o pylicy, utracie słuchu, ogólnym „komforcie pracy”,wypadkach na kopalni? /mój wujek tak zginął). Poza tym gwarę, która jest jedną z najstarszych gwar polskich sukcesywnie się ośmiesza, a ze Ślązaków robi się debili, pokazując np. Bercika. Kto kojarzy Śląsk z prof. Janem Miodkiem? Nikt nie wspomina, że w szkole dzieci na Śląsku posługujące się gwarą były (i pewnie nadal są) gnębione przez nauczycieli. Boli mnie jeszcze wiele... Sorry za offtopic. |
Ty masz swój punkt widzenia i kontakt z górnkami i słuczhasz tego co mówią. Ludzie nie mieszkający na Śląsku są skazani na coś takiego.
http://www.wynagrodzenia.pl/monitor_plac_1.php/wpis.61
Przynajmniej kilka razy w roku w serwisach informacyjnych pojawia się doniesienie o kolejnym strajku w kopalniach i zawieszeniu wydobycia. Górnicy w swoich żądaniach domagają się najczęściej podwyżki zarobków. Tymczasem w 2008 roku przeciętna płaca w górnictwie wyniosła wg GUS 5 397,82 PLN i była o 69% wyższa od średniego wynagrodzenia w naszym kraju. Według statystyk zarobki górników Polsce przewyższają płace w tym sektorze w wielu innych europejskich krajach. W 2007 roku polscy górnicy zarabiali przeciętnie 1092 EUR podczas gdy w Bułgarii 377 EUR, a na Ukrainie ponad 6 razy mniej - 178 EUR. Pracownicy kopalń w naszym kraju mieli ponadto 2 razy wyższe wynagrodzenia niż ich koledzy na Łotwie czy w Serbii. Lepiej zarabiali także w porównaniu z górnikami z Portugalii.
Zachowanie gurników i sposób wymuszania podwyżek i przywilejów też nie wystawia im najlepszego świadectwa i nie budzi sympatii społeczeństwa.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
outlaw87
|
|
Powrót do góry
|
|
|
jordii
|
Wysłany: 09:03, 15 Kwi '09
|
|
STATYSTYKA
spójrz jaka to manipulacja.
1.Porównanie z biednymi krajami.
2.Nic o rodzaju złóż. Nie wspomina się o jakich górników chodzi. Nie wiem co wydobywa się na Łotwie czy w Bułgarii, ale pamiętać trzeba, że od tego zależy przecież ryzyko oraz ilość środków do podziału. W Polsce oprócz węgla kamiennego wydobywa się również ołów, cynk, miedź (wiem, że tam się zarabia suuuper. Zapytajcie kogoś z Polkowic )
3.Nic o sposobie wydobycia. To chyba oczywiste, że ryzyko „na dole” jest większe od tego jakie jest w „kopalni” odkrywkowej.
4.Przeciętna płaca w Polsce to 3 500zl. Nie rozumiem dlaczego pielęgniarki strajkują, a ekspedientki narzekają. Przecież Polska, to taki bogaty kraj. Ilu Waszych znajomych zarabia tyle, przecież przeciętnie KAŻDY tyle ma, co nie?
MEDIA
Cytat: | Zachowanie górników i sposób wymuszania podwyżek i przywilejów też nie wystawia im najlepszego świadectwa i nie budzi sympatii społeczeństwa. |
To nie zachowanie górników, lecz sposób przekazu medialnego pozwala Ci wyciągnąć takie wniosku. Zastanów się.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
toto
|
Wysłany: 10:14, 15 Kwi '09
|
|
jordii napisał: | STATYSTYKA
spójrz jaka to manipulacja.
1.Porównanie z biednymi krajami.
2.Nic o rodzaju złóż. Nie wspomina się o jakich górników chodzi. Nie wiem co wydobywa się na Łotwie czy w Bułgarii, ale pamiętać trzeba, że od tego zależy przecież ryzyko oraz ilość środków do podziału. W Polsce oprócz węgla kamiennego wydobywa się również ołów, cynk, miedź (wiem, że tam się zarabia suuuper. Zapytajcie kogoś z Polkowic )
3.Nic o sposobie wydobycia. To chyba oczywiste, że ryzyko „na dole” jest większe od tego jakie jest w „kopalni” odkrywkowej.
4.Przeciętna płaca w Polsce to 3 500zl. Nie rozumiem dlaczego pielęgniarki strajkują, a ekspedientki narzekają. Przecież Polska, to taki bogaty kraj. Ilu Waszych znajomych zarabia tyle, przecież przeciętnie KAŻDY tyle ma, co nie?
|
Oczywiście, że statystyka i tak to rozumiem.. Zwracam Ci uwagę, że w plakacie z pierwszego posta jest wymieniony górnik z imienia i nazwiska, Ty stwierdzileś, że tak górnicy nie zarabiają. Tamten tyle zarabia, zarobki innych są uzależnione od kopalni w której pracują od zysku tej kopalni i pewnie tysiąca innych czynników.
Na średnie czy przeciętne wynagroszenie wpływają także płace "górników", którzy nie wydobywają węgla.
Wynagrodzenie szefa kompanii węglowej - 18000zł
Wynagrodzenia szefa związków zawodowych w górnictwie - 15000zł
Wynagrodzenie górnika z plakatu - 3000 zł
Pytanie jaka jest płaca w górnictwie?
Jeżeli to przeliczymy wg średniej okaże się, że dwanaście tysięcy. Tak wiem, to jest przegięcie. Może jednak, górnicy powinni przejąć kopalnie i zacząć się rządzić tak, aby przynosiły im one godziwy wg nich dochów. Wiem, że wielokrotnie górnikom składano takie propozycje, zawsze odmawiali, dlaczego?
jordii napisał: |
MEDIA
Cytat: | Zachowanie górników i sposób wymuszania podwyżek i przywilejów też nie wystawia im najlepszego świadectwa i nie budzi sympatii społeczeństwa. |
To nie zachowanie górników, lecz sposób przekazu medialnego pozwala Ci wyciągnąć takie wniosku. Zastanów się. |
Nie wszystko jest przekazem medialnym. Pamiętam bitwy górników o przywileje na ulicach Warszawy i ich pogróżki przed kamerami, wypowiadali się przywódcy tych manifestacji.
Uważasz, że to wszystko to są manipulacje medialne?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Smokie82
|
Wysłany: 20:07, 22 Kwi '09
|
|
Cytat: | Górnik - najbogatszy emeryt
Najwyższe emerytury ZUS wypłaca górnikom. A w przyszłości różnica między emeryturą górniczą i innych grup zawodowych będzie jeszcze większa - przewiduje "Gazeta Wyborcza".
Górnicy to najbogatsi w Polsce emeryci - wynika z raportu ZUS za 2008 r. Górnik ma średnio 2937 zł emerytury. To dwa razy więcej niż kolejarz (1422 zł) i nauczyciel (1629 zł). Dwa i pół razy tyle co sami płacący za siebie składkę drobni przedsiębiorcy: fryzjerzy, stolarze, szewcy (1195 zł). Średnia emerytura Polaków to 1471 zł.
Wysokie emerytury górnicze biorą się z wysokich dopłat budżetu państwa - wyjaśnia gazecie Jeremi Mordasewicz, członek rady nadzorczej ZUS, ekspert PKPP Lewiatan. Zapewnia, że państwo co roku dopłaca górnikom do emerytur 4 mld zł. Górnik nie finansuje nawet połowy swojej emerytury.
Rząd PiS i obecny PO-PSL zapowiadały usunięcie tej niesprawiedliwości. Tym bardziej że twórcy reformy emerytalnej z 1999 r. zakładali włączenie górników do wspólnego systemu emerytalnego. Skończyło się na deklaracjach.
|
http://emerytury.wp.pl/POD,3,a,2,b,4,wid,11057510,wiadomosc.html?ticaid=17e5c
Coś mi się widzi że ci górnicy to bidy nie klepią. Nie atakuje nikogo bo 3000 to powinna być średnia emerytura, tak żeby można było w spokoju czekać na kolesia z kosą. Ale co mnie denerwuje to nierówność społeczna, inne grupy zawodowe nie mają takich emerytur tylko dla tego że nie palili opon i nie rzucali śrubami w okna w centrum warszawy, no ale cóż widać komunizm niektórych bardzo rozpieścił. W myśl zasady Bo nam się należy i ch*j
_________________ "Nie wierzę żadnym doniesieniom... dopóki rząd im nie zaprzeczy."
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
|
|