Czy wiesz, że….
…zarabiając 2500 zł i odkładając 488 zł nie na ZUS, a na konto oprocentowane na 6 proc. rocznie, po 41 latach zgromadzisz 1,1 mln zł. Nie uszczuplając tej kwoty ani o grosz, twoja emerytura będzie wynosić prawie 5 530 zł.
A milion dasz w spadku dzieciom.
Taką informację można przeczytać na niedawno utworzonej stronie www.nieobslugujemy.com, autorom której zależy na propagowaniu inforacji na temat szkodliwej działalności takich aparatów represji jak urzędy skarbowe i ZUS.
Może i jesteśmy bezsilni. System państwowy jest tak zorganizowany, żeby nas okradać z naszej własności i nic na to nie możemy poradzić. Ale do tego, żeby nam się to podobało zmusić nas nie mogą!
Jeżeli tobie też się to nie podoba, dołącz do akcji!
Masz firmę, która co miesiąc płaci haracz? Przyklej na szybę znaczek “urzędników skarbowych nie obsługujemy!” Masz stronę w internecie? Napisz, że ZUS tu nie jest mile widziany! Niech ludzie w końcu uświadomią sobie, że odpowiadają za to, w czym biorą udział. Jeżeli maszyna czyni zło, to każda śrubka w tej maszynie za to odpowiada.
Jesteś lub będziesz normalnym, uczciwym pracownikiem? Powiedz znajomym o akcji, powieś plakat choćby na ścianie w pokoju. Pokaż osobom, które znasz, że nawet jak wszyscy mówią, że coś nienormalnego jest normalne, masz odwagę sądzić coś odwrotnego - takie słowa zachęty kierują do nas inicjatorzy akcji.
A polskim emerytom serwuje się czasem 600 złotych jałmużny...
_________________ Prawda nieraz jest bardzo trudna do ustalenia, ale nigdy nie jest tak niedostępna jak wówczas kiedy jest niewygodna.
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 09:42, 11 Kwi '09
Temat postu:
Świetna akcja.
I bardzo dobry pomysł.
Ale wymaga ogromnego samozaparcia.
Problem w tym, że instytucje państwowe, to dobry kąsek dla przedsiębiorców.
Firmy chcą się pozabijać, aby tylko wygrać przetarg i natrzepać forsy.
Teoretycznie odmowa obsługi urzędników państwowych, gminnych, czy miejskich, może się wiązać z nasilonymi kontrolami i atakami na taką jednostkę.
Ale akcja wydaje mi się szczytna, i jedną z najlepszych możliwych form walki z tym złodziejstwem.
Wysłany: 10:25, 11 Kwi '09
Temat postu:
Bardzo dobry pomysł. Myślę, że większość ludzi podświadomie wie, że coś tu jest nie tak. Zorganizowana akcja może pomóc w ograniczeniu tego złodziejskiego procederu jakim jest ZUS i system podatkowy.
Cytat:
Taką informację można przeczytać na niedawno utworzonej stronie www.nieobslugujemy.com, autorom której zależy na propagowaniu inforacji na temat szkodliwej działalności takich aparatów represji jak urzędy skarbowe i ZUS.
Wysłany: 11:37, 11 Kwi '09
Temat postu:
Fakt, link skopiowałem w formie nie zmienionej. Na tej stronie znalazłem jeszcze jedną ciekawą informację:
Cytat:
Drodzy Ubezpieczeni
Agresję wielu z Was wywołały moje słowa, żeby nie liczyć na emerytury z ZUS. Jest ona o tyle zrozumiała, że politykom udało się wam wmówić, że jesteście „ubezpieczeni”, płacicie „składki” i w ten sposób „oszczędzacie” na własne emerytury. Tymczasem Wasze pieniążki, które co miesiąc pod przymusem i groźbą kary pozbawienia wolności, są Wam pobierane pod mylącą nazwą „składki ubezpieczeniowej” są po prostu ordynarnym podatkiem celowym, przeznaczanym prawie w całości nie na Wasze przyszłe emerytury, tylko na wypłatę świadczeń dla aktualnie je otrzymujących emerytów i rencistów.
W związku z tym w ZUS-ie nie ma w ogóle żadnych pieniędzy. Nie ma ich też w OFE. Nie mogą one inwestować za granicą. Nie mogą też kupować nieruchomości w Polsce. Dlatego na wzroście cen polskich nieruchomości zarabiają emeryci holenderscy i niemieccy, bo ich fundusze emerytalne mogą inwestować bezpośrednio w nieruchomości w Polsce i właśnie to robią.
Tymczasem 60% środków, które ZUS przekazuje do OFE, lokują one w „bezpiecznych” i „dobrze oprocentowanych” obligacjach skarbowych. A Skarb Państwa przekazuje je... z powrotem do ZUS, żeby starczyło na dzisiejsze wypłaty. A i tak nie starcza, więc ZUS zaciąga kredyt komercyjny w bankach!!! A skąd będą pieniądze, na spłatę tych kredytów i na wykup obligacji??? Wy je zapłacicie moi drodzy ubezpieczeni i Wasze dziatki (o ile oczywiście zdecydujecie się je spłodzić) w postaci wyższych podatków w przyszłości.
Bo skąd Skarb Państwa weźmie pieniądze na wykup tych „dobrze oprocentowanych” obligacji i na kolejną dotację do ZUS na spłatę zaciągniętych kredytów? Od „ubezpieczonych” podatników je weźmie. Zapłacicie więc odsetki od swoich własnych pieniędzy, które dziś są Wam odbierane na „ubezpieczenie”.
System państwowych ubezpieczeń emerytalnych to, jak pisał zmarły przed kilkoma dniami Milton Friedman, „łańcuszek świętego Antoniego”. Płacimy dziś na emerytury naszych dziadków i rodziców w nadziei, że nasze dzieci i wnuki będą płaciły na nasze. Problem tylko w tym, że dzieci robimy coraz mniej - no bo przecież na swoje emerytury właśnie „oszczędzamy” w ZUS i w OFE. Więc po co nam dzieci? Nie mamy zresztą za dużo pieniędzy na ich utrzymanie, bo przecież połowę wynagrodzenia zabiera nam... ZUS!!! A te, które w przypływie nierozwagi spłodziliśmy, posłuchały, zdaje się, rady Pana Prezydenta i „spieprzają” do Londynu.
I tak sobie myślę, że ktoś musi to wam uświadomić. Już w 1999 roku, jak zaczynała się reforma emerytalna, Krzysztof Dzierżawski napisał o reformie artykuł: „Fakty. Mity. Sofizmaty.” Nie było jednak wówczas zbyt wielu chętnych, żeby go opublikować. Nic dziwnego! OFE wydawały wówczas 2 miliardy złotych na reklamę palm, pod którymi będą wypoczywali emeryci, jak się do nich zapiszą. Dziś już chyba wiadomo, że to była tapeta na ścianie, a nie żadne Hawaje.
Robert Gwiazdowski
były szef rady nadzorczej ZUS
http://www.nieobslugujemy.com/?p=gwiazdowski _________________ Prawda nieraz jest bardzo trudna do ustalenia, ale nigdy nie jest tak niedostępna jak wówczas kiedy jest niewygodna.
Wysłany: 12:14, 11 Kwi '09
Temat postu:
Zawsze sie dziwilem naiwnosci ludzi i nie moglem zrozumiec jak mozna akceptowac zlodziejstwo.
Tacy z UPR co o tym mowili to byly oszolomy.
Ciekawi mnie jak beda wygladac madrale po krachu do ktorego sie zblizamy.
Oj bedzie placz.
_________________ Referendum to inicjowanie dobrych oraz wetowanie wrogich nam ustaw. To sprawdzilo sie w Szwajacarii.
Skonczmy z partiokracja.
Demokracjabezposrednia.org
*Nie odpowiadam na posty lekcewazace i niskiego poziomu.
Wysłany: 14:35, 11 Kwi '09
Temat postu:
A po czym odróżnić pracownika US i ZUS? No bo po czymś trzeba go odróżnić od reszty klientów, żeby go nie obsłużyć, prawda?
Jak dla mnie to dość bzdurna akcja, bo oczywiście nie ma sposobu odróżnienia po wyglądzie US- lub ZUS-owca. Chyba, że mają jakieś znaki szczególne o których nie wiem. Mają?
_________________ The Truth Hurts http://bankowaokupacja.blogspot.com
Wysłany: 14:48, 11 Kwi '09
Temat postu:
Nie muszą mieć znaków szczególnych. Wystarczy na razie, że będą wiedzieli że są nie mile widziani.
Bardzo dobra akcja. Na taksie se takie cóś nakleję
Pracowników US, ZUS oraz złodziei nie obsługuje
davidoski napisał:
Gliniarze też generalnie wiedzą, że są wszędzie niemile widziani - jakoś do tej pory nie doprowadziło to do upadku policji i spadku chętnych do wstąpienia w jej szeregi.
Ty a zobacz a aprobatę społeczną maja większą niż Inne zawody. Jak dorośniesz to zrozumiesz czemu
_________________ http://republika.pl/blog_fa_550912/991430/sz/zwoliludu.gif
Wysłany: 14:55, 11 Kwi '09
Temat postu:
Gliniarze też generalnie wiedzą, że są wszędzie niemile widziani - jakoś do tej pory nie doprowadziło to do upadku policji i spadku chętnych do wstąpienia w jej szeregi.
_________________ The Truth Hurts http://bankowaokupacja.blogspot.com
Wysłany: 14:55, 11 Kwi '09
Temat postu:
Myślę że tabliczka ma oddziaływać na psychikę klientów danej firmy biorącej udział w akcji. Ci, którzy nie są pracownikami ww instytucji będą się czuć komfortowo, gdyż większość z nas jest raczej przeciwnikami tych bandyckich organizacji. Pracownicy należący do bojkotowanego sektora raczej będą unikać firm wyposażonych w taką informację. Niezależnie od tego, każda z grup klientów zastanawiać się będzie nad przyczyną umieszczenia tego typu informacji. Zastanawiam się nad promocją w swojej firmie. Zamierzam umieścić tabliczkę o treści mniej więcej tego typu:
Dla uczestników forum "prawda2" - rabat.
Nie mam jedynie patentu na uwierzytelnienie takiego klienta pragnącego skorzystać z rabatu.
_________________ Prawda nieraz jest bardzo trudna do ustalenia, ale nigdy nie jest tak niedostępna jak wówczas kiedy jest niewygodna.
- Słuchaj, jeśli chcesz do nas dołączyć musisz naprawdę nienawidzić Rzymian.
- Ja nienawidzę!
- Czyżby? Jak bardzo?
- Ogromnie!
- Dobra, przyjmujemy cię.
Możesz spytać tak samo:
- Jeśli chcesz dostać rabat musisz naprawdę nienawidzić pracowników ZUS i US.
- Ależ ja nienawidzę!
- Czyżby? Jak bardzo?
- Ogromnie!
- Dobra, dostajesz rabat.
Wysłany: 15:36, 11 Kwi '09
Temat postu:
Cytat:
To wyliczenie z milionem wyglada super pieknie. Szkoda tylko, ze jak uwzglednimy:
1) inflacje (optymistycznie zalozymy 3% rocznie)
2) oprocentowanie odkladanego sianka (optymistycznie 4% co w krajach rozwinietych jest wrecz kosmosem...)
to realnie na koniec okresu oszczedzania wychodzi nam niecale 350 000 zl. (uwzgledniajac oczywiscie podatek 19%). Jesli zalozymy ze pozyjemy do 85 roku zycia czyli bedziemy sobie wyplacac emeryture przez 20 lat (240 miesiecy) to mamy jakies 1400 zl. No ale zalozmy dalej, ze pozyjemy dluzej. Co wtedy? Z powrotem do pracy czy na garnuszku rodziny (a wowczas mamy tak ukochany przez Autora socjalizm )
To wyliczenie z milionem wyglada super pieknie. Szkoda tylko, ze jak uwzglednimy:
1) inflacje (optymistycznie zalozymy 3% rocznie)
2) oprocentowanie odkladanego sianka (optymistycznie 4% co w krajach rozwinietych jest wrecz kosmosem...)
to realnie na koniec okresu oszczedzania wychodzi nam niecale 350 000 zl. (uwzgledniajac oczywiscie podatek 19%). Jesli zalozymy ze pozyjemy do 85 roku zycia czyli bedziemy sobie wyplacac emeryture przez 20 lat (240 miesiecy) to mamy jakies 1400 zl. No ale zalozmy dalej, ze pozyjemy dluzej. Co wtedy? Z powrotem do pracy czy na garnuszku rodziny (a wowczas mamy tak ukochany przez Autora socjalizm )
Wysłany: 16:00, 11 Kwi '09
Temat postu:
Hmmm 1,1mln?
policzmy:
488,00zł * 12 = 5.856zł
dodamy sobie oprocentowanie 6% to daje nam 6.207zł na rok
pomnożymy sobie przez 41 lat
41 * 6.207,00zł = 254.501zł
Nie uwzględniłem tu wielu czynników jak podatki i inflacja, ale nie wiem jak bardzo trzeba nagiąć rzeczywistość żeby wyszło 1,1mln
_________________ Z Korwina wyrosłem jak z Teletubisiów.
Wysłany: 18:46, 11 Kwi '09
Temat postu:
5k18a
Cytat:
policzmy:
488,00zł * 12 = 5.856zł
dodamy sobie oprocentowanie 6% to daje nam 6.207zł na rok
pomnożymy sobie przez 41 lat
41 * 6.207,00zł = 254.501zł
Nie uwzględniłem tu wielu czynników jak podatki i inflacja, ale nie wiem jak bardzo trzeba nagiąć rzeczywistość żeby wyszło 1,1mln
Jak juz to zauwazyl Jabba jest cos takiego jak procent skladany.
Nawet jesli to ciezko zrozumiec to mozna inaczej do sprawy podejsc - wystarczy za te 500 zl kupowac aktywa.
Aktywa maja to do siebie ze w dlugim okresie dla nich inflacja jest neutralna.
Niedawno podawalem inne wyliczenia ze lepiej pic piwo i zbierac butelki niz placic na zus.
Ja tam ta akcje traktuje symbolicznie i edukacyjnie. Bo zalamujacy jest poziom swiadomosci u ludzi.
_________________ Referendum to inicjowanie dobrych oraz wetowanie wrogich nam ustaw. To sprawdzilo sie w Szwajacarii.
Skonczmy z partiokracja.
Demokracjabezposrednia.org
*Nie odpowiadam na posty lekcewazace i niskiego poziomu.
Wysłany: 19:36, 11 Kwi '09
Temat postu: Re: Złodziei nie obsługujemy
DarkTech napisał:
http://www.bibula.com/?p=8373
[i][color=darkblue]Czy wiesz, że….
…zarabiając 2500 zł i odkładając 488 zł nie na ZUS, a na konto oprocentowane na 6 proc. rocznie, po 41 latach zgromadzisz 1,1 mln zł. Nie uszczuplając tej kwoty ani o grosz, twoja emerytura będzie wynosić prawie 5 530 zł.
Lekko naciągane. przyjąłem odrobinę inne założenia:
- w roku 1. zarabiamy 2488 zł
- z każdej pensji odkładamy na konto 20 % pensji, tak więc w 1. roku będzie to 497,6 x 12 m-cy, na rękę zostanie nam 1990 zł (płaca netto)
- wypłaty co roku rosną średnio o 4 %, tak więc co roku odkładamy co raz więcej
- oprocentowanie bankowe wynosi średnio 6 % (obecnie mam 4 %... )
- odkładamy 41 lat
Po 41 latach mamy na koncie odłożone 1,87 mln złotych (równowartość 195 m-cznych pensji), średnia pensja netto wynosiłaby wtedy gdybyśmy dalej pracowali 9555 zł
1,87 mln zł daje nam ok. 75 tysięcy dywidendy rocznie czyli 6200 na miesiąc
6200/9555 zł daje nam 65 % płacy netto czyli w przeliczeniu na obecne ceny 1300 zł
Inaczej mówiąc mamy skromną emeryturę, ale jednocześnie spory kapitał na koncie
tak więc panowie z Bibuły zapomnieli dodać że te 5 tys emerytury będzie za 41 lat g.. warte
Wysłany: 20:33, 11 Kwi '09
Temat postu: Re: Złodziei nie obsługujemy
Voltar napisał:
tak więc panowie z Bibuły zapomnieli dodać że te 5 tys emerytury będzie za 41 lat g.. warte
być może, Ale nawet te gówno warte 1300 jest więcej warte niż 800 jakie dostaje się teraz i zawsze zostaje ci 2kk gówno wartych pieniędzy.
poza tym zawsze zamiast w procent składany można inwestować w złoto. które nigdy nie było gówno warte
_________________ http://republika.pl/blog_fa_550912/991430/sz/zwoliludu.gif
Wysłany: 21:56, 11 Kwi '09
Temat postu:
Rep napisał:
Zawsze sie dziwilem naiwnosci ludzi i nie moglem zrozumiec jak mozna akceptowac zlodziejstwo.
A jak murzyni mogli zaakceptować niewolnictwo ?
Państwo, ma do dyspozycji wojsko i policję.
W sytuacjach skrajnych kierują te siły przeciwko własnym obywatelom.
Nie bez przyczyny policjanci i żołnierze mają wcześniejsze emerytury.
To jednostki, które na rozkaz władzy mają wystąpić przeciwko swoim.
Problem polega na tym, że te chore elementy społeczeństwa, jak np. ZUS, policja, czy wojsko, to są nasi sąsiedzi, znajomi, często krewni, to wspólnota społeczna.
To nasi bliscy lub znajomi, którzy zgodzili się, za większą kasę lub wcześniejszą emeryturę wystąpić przeciwko swoim.
Murzyni "akceptowali" niewolnictwo z dwóch powodów.
1. W ich wspólnocie byli inni murzyni, darzeni większymi przywilejami przez zarządcę, którym nie było tak naprawdę źle. Tacy donosili, i tłumili w zarodku wszelką formę buntu. Podobnie jest w naszym społeczeństwie. Donosicielstwo to podstawa. Wystarczy wspomnieć taki napis na stronie internetowej: "zgłoś naruszenie zasad"
2. Drugi powód to taki, że murzyni rodzili się już w barakach niewolniczych. Rodzili się niewolnikami, i akceptowali ten fakt. Wyzwolenie murzynów nie wyszło od wewnątrz, tylko były to naciski zewnętrzne. Podobnie jest w społeczeństwie. Rodzimy się w systemie, w którym płacenie na ZUS i podatków jest podstawą i przysługuje każdemu, jakby "z natury".
Osobiście, bardziej jestem przeciwnikiem zusu, niż samej skarbówki. ZUS, to jawny złodziej.
Ze skarbówką jest gorzej. Poza politykami, największym marginesem intelektualnym, utrzymuje ona również, wojsko, policję, urzędy, i inne instytucje.
Gdyby nie było tej formy haraczu, to teoretycznie mieszkańcy miast i wiosek sami musieliby w czynie społecznym robić drogi, jeżeli chcieliby po nich jeździć.
Brak opłacanej z podatków policji sprawiłby, że tworzyłby by się kasty bandytów, którzy rabowali by i kradli. Każda wioska i miasto musiałaby mieć oddział ludzi, którzy będą ew. bronić, więc tutaj znowu trzeba było by ich opłacać.
W każdym razie powolutku doszło by się do podobnego systemu, z policją, wojskiem, służbą zdrowia - ludźmi, którzy nie zdobywają pożywienia osobiście.
Czyli podatki są potrzebne o ile chcemy funkcjonować w podobnym systemie, ale czy w tej skali ? to już inna sprawa.
Natomiast ZUS, to jawny złodziej.
Rozumiem, że do niektórych los się nie uśmiechnął, są chorzy, niesprawni, trzeba tych ludzi utrzymywać, choć teoretycznie nie każdy musi chcieć. Osoby, które nie płaciłyby ubezpieczenia tego typu nie powinny liczyć na jakąkolwiek pomoc - ale powinni mieć do tego prawo.
Człowiek powinien być wolny. Powinien mieć możliwość nie płacenia na ubezpieczenie. Wtedy nie mógłby liczyć na żadną pomoc - ale powinien mieć takie prawo.
Najgorsze jest to, że tworzą się różnego rodzaju organizacje społeczne. I później cholernie trudno je zlikwidować. Czują się potrzebni i walczą o swoje stołki.
Przykładowo utworzyło się teraz takie cholerstwo jak GIODO, jak się to obsadzi stołkami, to się tego łatwo nie pozbędziemy.
Oni czuwają nad bezpieczeństwem naszych danych. Jeżeli nas skontrolują i okaże się, że nasze dane nie są bezpieczne, to mają prawo przypierdzielić nam karę pieniężną, i to słoną.
Wiadomo, że tego typu twór będzie walczył o zarobek na swoje utrzymanie. To jest problem.
Wysłany: 22:14, 11 Kwi '09
Temat postu:
DarkTech napisał:
(...) Zamierzam umieścić tabliczkę o treści mniej więcej tego typu:
Dla uczestników forum "prawda2" - rabat.
Nie mam jedynie patentu na uwierzytelnienie takiego klienta pragnącego skorzystać z rabatu.
Zrób swoim klientom sprawdzian / ankietę / egzamin ustny z tematyki forum
Wysłany: 08:03, 12 Kwi '09
Temat postu:
rEvolution napisał:
Zrób swoim klientom sprawdzian / ankietę / egzamin ustny z tematyki forum
Pewnie nikt by nie zaliczył.
Wracając do tematu prywatnej inicjatywy dla emerytury, to wyczytałem gdzieś informację, że przeciętny emeryt korzysta ze świadczeń przez dwa lata... Tak więc zgromadzony przez 41 lat kapitał pozwoli raczej na odejście z tego świata z gestem i honorem...
Wysłany: 08:21, 12 Kwi '09
Temat postu:
ZUS - neverending story.
Wiele razy się zastanawiałem jak temat uciąć, żeby nikt nie był poszkodowany. Zamknięcie ZUSU z marszu jest nierealne, ponieważ jakiś biedny emeryt nie dostanie jałmużny.
Trzeba myśleć nad jakimiś półśrodkami na początek.
Mi przyszła do głowy rzecz następująca. Może warto było by obowiązek utrzymania rodziców przerzucić na dzieci. Dzieciom dać za to takie ulgi podatkowe i w opłatach na ZUS, czy przy założeniu działalności etc, żeby poniesione koszta na rzecz utrzymania rodziców zbilansowały się w podatkach. Oczywiście zakładamy określoną sumę, żeby nie było bałaganu, jaką to na razie nie istotne.
ZUS można utrzymać częściowy na rzecz ludzi bezdzietnych, którzy przez całe życie opłacali składki. W ten sposób na pewno ograniczyłoby się wyparowywanie pieniędzy, ograniczyło potęgę ZUSU i spowodowało większość transparentność w dziedzinie ubezpieczeń społecznych.
Nie jestem specem od finansów, więc przepraszam jeśli gdzieś w tym pomyśle jest jakaś bezprecedensowa głupota
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Strona: 1, 2 »
Strona 1 z 2