Bimi napisał: |
trzeba być idiotą aby dziś jeszcze uważać, że patenty i tzw. "ochrona własności intelektualnej" umożliwia szybszy postęp.
każdy kto cokolwiek kmini w tym temacie wie już doskonale że te rzeczy w XXI wieku działają już dokładnie odwrotnie - hamują postęp.
jeśli jakimś krajom czy kulturom zależy na szybszym postępie to niechybnie zmuszone będą zrezygnować z tych archaicznych wynalazków.
jeśli natomiast zależy im tylko na nabijaniu kabzy kapitalistycznym monopolom to jeszcze długo je utrzymają... |
Oni nie mogą pogodzić się z tym, że tracą i dobrze wiedzą, że z czasem całkiem nie będzie się opłacało robić tego co robią więc dlatego starają się lobbować nowe ustawy, nowe głupie pomysły itd. Patenty też są super dla korporacji, patentami mogą znacząco spowolnić rozwój technologiczny i dalej zarabiać. Najgorsze jest to, że z nimi tak łatwo nie będzie wygrać... Kraje muszą się zjednoczyć i powiedzieć tej mafii aby spierdalali z powrotem na drzewa, a i tak łatwo nie będzie. Wiecie, że korporacje w nadziei przedłużenia obecnego syfu potrafią się jednoczyć, a przecież małe nie są, poza tym mają pieniądze za które można kupić wiele polityków itp.
Co do pomysłu z tego tematu no to przecież już to istnieje w niektórych serwisach, sam jak potrzebowałem, a trzeba było wysyłać SMS-y to odkryłem, że po wklejeniu linka w wyszukiwarce jest link Kopia który prowadzi do cache'u google i wszystko działa bez płacenia
Chyba tylko z 3 razy w życiu wysłałem SMS-y żeby przeczytać jakieś potrzebne mi artykuły...
Oni mają problem, gazety, czasopisma, a nawet telewizja powoli umierają na rzecz Internetu, a ten pomysł nie jest dobry, przynajmniej w Polsce na pewno nie zarobią dużo no bo mądre osoby znajdą czasem to samo tylko, że w innym miejscu. Zastanawia mnie jeszcze ile zarobiłby onet, w końcu portal chujowy ale oglądalność ma, kolejny propagandowy portal który ogląda wiele ludzi i pytanie czy oni płaciliby? A może akurat to wypali bo co oczekiwać po takich użytkownikach onetu? Ja w ogóle bardzo mało korzystam z tych znanych portali, nawet wiadomości mnie nie interesują, jedynie tyle co raz na jakieś trzy dni włączę tv żeby obejrzeć teleexpress albo kronikę. Co mnie interesuje gdzie kto umarł, ile było wypadków, co się stało w jakiejś miejscowości o której pierwszy raz słyszę, czy może jeszcze te pierdoły które nadają w faktach tvnu, lub teleexpresowe zakończenie czyli napisz coś głupiego na kartce, przyklej do ogrodzenia i wyślij do tvp, a może opublikujemy. No i kurwa jeszcze codziennie te mordy polityków i ich nowe pomysły zwiększania podatków i innego pomysłu na odbieranie nam pieniędzy... Ludzie co chwilę słyszą jak są jebani w dupy ale i tak nic nie robią więc nie wiem po co tracą czas na oglądanie głupot i napędzanie pieniędzy kolejnym medialnym oszustom