http://tech.wp.pl/kat,1009793,title,Chin.....188989.900
wp.pl napisał: |
Narastającym problemem w Chinach jest coraz większe uzależnienie wielu młodych ludzi od online'owych gier komputerowych. Wielu z nich spędza całego godziny przed ekranem monitora, opuszczając szkołę, niszcząc zdrowie i relacje społeczne. Dlatego też władze ChRL wprowadziły nowe przepisy - na firmy oferujące gry online nałożono obowiązek stosowania oprogramowania, które będzie pytało użytkownika o numer dowodu osobistego.
Czy podobne ograniczenia w grach powinny zostać wprowadzone w Polsce? |
A więc tak. Zaciekawiłem się i wszedłem. Oddałem głos na "Tak". Potem jednak. Wróciło do mnie, że jeżeli młodzież będzie potrzebowała dowodów do gier, to wzrośnie nieświadome uzależnienie od systemu! Po pierwszym oddaniu głosu proporcje były następujące:
Tak-53%
Nie-44%
Nie mam zdania-3%
Łączna liczba głosów: 2758
Nacisnąłem "Wróć" i chciałem sprawdzić, czy głos można oddać wielokrotnie. Wybrałem "Nie" i kliknąłem "Głosuj"
Robiłem to kilkakrotnie, aby sprawdzić, czy procenty się zmienią.
I co się okazało?!
Wprawdzie ilość oddawanych głosów zmieniała się, to procenty pozostawały bez zmian! Co niezwykłe ilość oddanych głosów raz rosła, raz malała, jednak średnia zmian była dodatnia.(czyli np. -3, +10, +2, -4, +5 itd) Tuż przed kończeniem pisania tego postu zagłosowałem jeszcze kilka razy. Procenty bez zmian, a liczba oddanych głosów wzrosła do 3000.
Albo to przekręt, czyli projektowanie sondaży, albo ludzie rzeczywiście głosowali proporcjonalnie identycznie. Sprawdzę wyniki co pewien czas i dam znać. Jeżeli się okaże, że procenty nie uległy zmianie, to wp.pl mnie popamięta! Zapraszam do akcji.
13:40
Tak 54%
Nie 43%
Nie mam zdania 3%
Łączna liczba głosów: 3137
13:41
Tak 54%
Nie 43%
Nie mam zdania 3%
Łączna liczba głosów: 3132
15:18
Tak 54%
Nie 43%
Nie mam zdania 3%
Łączna liczba głosów: 3679
15.23
Tak 54%
Nie 43%
Nie mam zdania 3%
Łączna liczba głosów: 3713
Dzień kolejny 09:24
Tak 54%
Nie 43%
Nie mam zdania 3%
Łączna liczba głosów: 4230
Nie ma głupich. Mamy twarde niczym granit dowody, że wp.pl kłamie na całej linii. Jeśli posuwa się nawet do projektowania tak nieistotnego sondażu. A może to tylko "szczyt góry lodowej"? Może to ma prowadzić do jakiegoś innego celu?
W każdym bądź razie treść tego postu roześlę wszystkim kogo znam w formie łańcuszka. Napiszę w maksymalnej liczbie tematów na wp.pl.