W razie awarii sprawdź t.me/prawda2info

Unia grozi  
Znalazłeś na naszym forum temat podobny do tego? Kliknij tutaj!
Ocena:
2 głosy
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Odsłon: 842
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ben

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 00:58, 16 Lip '09   Temat postu: Unia grozi Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Przywódcy Unii Europejskiej pokazują ostatnio coraz śmielej prawdziwe oblicze wspólnotowej polityki.
Lider chadeckiej Europejskiej Partii Ludowej (największej frakcji w europarlamencie) Joseph Daul zaproponował w Strasburgu, by komisarza dostały tylko te kraje, które ratyfikowały traktat lizboński.

Przypominamy, dokumentu wciąż nie podpisali prezydenci Polski, Czech i Niemiec, choć ratyfikowały go już narodowe parlamenty tych państw. W październiku natomiast ma się odbyć powtórne referendum w Irlandii. Kogo więc chce szantażować Daul?

Tu nie chodzi o Polskę. Myślę, że jest to groźba skierowana do Pragi – tłumaczył w rozmowie z TVN24 europoseł Bogusław Sonik z PO. I chyba ma rację. Przywódca europejskich chadeków wyraźnie sugerował, że zwraca się przede wszystkim do prezydenta Czech Vaclava Klausa. Ale wypowiedź ta i tak nie spodobała się Tadeuszowi Cymańskiemu z PiS:

Nie powinno się używać takiego języka. To jest kwestia dyktatu warunków. Znamy to z historii, ale wydaje mi się, że Unia Europejska zbudowana jest na całkiem innych zasadach.

Może i rzeczywiście tworzono ją kiedyś na innych podstawach, ale czasy się zmieniły. O tym rozmawiali dwa dni temu prezydenci Francji i Niemiec. Zbyt ważne sprawy rozstrzygają się obecnie, by można się było bawić w porozumienie i demokrację. Do łask wracają stare, sprawdzone metody: demonstracja siły, szantaż i groźba - wszystko, co umożliwi narzucenie słusznych rozwiązań.

Czy się to komuś podoba, czy nie - tak od zarania dziejów wygląda prawdziwa polityka. I jak widać, na dłuższą metę nic się w tej materii nie zmienia.

Zrodlo: http://www.pardon.pl/artykul/9118/unia_g....._komisarza
Driver84

Post zebrał 0 sat

PostWysłany: 06:16, 16 Lip '09   Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Unia grozi, Unia radzi, Unia nigdy nas nie zdradzi.. Greedy
takie moje pierwsze skojarzenie Razz
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Prawda2.Info -> Forum -> Wiadomości Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: