|
Autor
|
Wiadomość |
goral_
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 02:29, 25 Lut '08
Temat postu: Dyskusja na Skype |
|
|
Mam prepozycie, by organizować dyskusje forumowiczów i gości na kanałach Skype.
można by np. ustalić sobie konkretna godzinę w niedziel czy inny dzień i np. wybrać temat dyskusji, na przykład:
Poniedziałek 25 luty godz. 22:00 czasu polskiego, temat: "zdjęcia nasa" )
Co admin i reszta na to?
moim zdaniem było by to ciekawe:)
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 10:41, 25 Lut '08
Temat postu: |
|
|
Spoko - jestem za. Bardziej mi się to podoba niż IRC.
Ale nie mogę powiedzieć, że wezmę udział, więc i tak nie musicie mnie pytać o zdanie
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
AndSmo
|
Wysłany: 12:21, 25 Lut '08
|
|
Jestem jak najbardziej za!
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Sikorski
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Mijak
|
Wysłany: 13:58, 25 Lut '08
|
|
a co powiecie na GG?
_________________ Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko nielogiczne i mało prawdopodobne.
GG 7434411
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
dunkelheit
|
Wysłany: 19:36, 25 Lut '08
|
|
Śmieszy mnie ta bezsensowna dyskusja, bo zarówno skype jak i gg nie zapewniają żadnej anonimowości ani pewności że to co piszecie ktoś nie odczyta, podczas gdy na irc możliwość sniffingu praktycznie nie istnieje, już nie mówiąc o tym że można być w pełni anonimowym poprzez używanie proxy, które podczas używania skype czy gg nie zapewnia pełnej anonimowości.
Irc jest protokołem którego źródła są powszechnie dostępne, a więc nie jest dziurawy (znam ten protokół od 10 lat więc coś na ten temat mi wiadomo), natomiast zarówno skype jak i gg są dziurawe i łatwe do podsłuchania i nigdy nie wiesz co twórcy tam umieścili.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
morgan666
|
Wysłany: 19:46, 25 Lut '08
|
|
uruchomcie sobie skypa i popatrzyliscie na obciazenie komputera? czyli ile "pozera ramu i procka"... dlaczego? oto wyjasnienie: http://www.idg.pl/news/140110.html
ale... zycze powodzenia:P
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Sikorski
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Mijak
|
Wysłany: 20:08, 25 Lut '08
|
|
Nie kestem pewien, ale Bimi chyba ki8edys pisał, i nie ukrywał tego, że: "od pewnego czasu jesteśmy monitorowani, lub raczej drażnieni", czy jakoś tak...
_________________ Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko nielogiczne i mało prawdopodobne.
GG 7434411
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Bimi Site Admin
|
Wysłany: 21:23, 25 Lut '08
|
|
mijak, zaufaj mi: nikt cie nie monitoruje, chyba ze mama.
co innego mnie, ale to tylko w moich koszmarach
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
goral_
|
Wysłany: 01:08, 26 Lut '08
|
|
IRC nie IRC, Skype nie Skype.
Nie chodzi o obciążenie procesora, o wydajność systemów, o super oszczędności bo jeden program pożre o 30% więcej ramu...
Chodzi o to by pogadać, czy to trudno zrozumieć?
Jak wolicie, może być i telefonicznie, wówczas procesory waszych PC zostaną w ogóle nieobciążone.
Skyp ma to do siebie, że nawet przy słabym sprzęcie można pogadać i o to mi chodziło by zorganizować konferencje z użytkownikami forum jak również z gośćmi którzy zaczęli by łatwiej docierać do tego typu tematów.
Nie można się zamknąć jak kółko różańcowe tylko dlatego, że Skyp ma dziury, że się nie jest anonimowym itp. Lub dlatego,. że obciąża 30% procesora więcej.
IRC jest OK, ja na IRC po raz pierwszy pojawiłem się ponad 12 lat temu:) Ale Skyp udostępnia połączenie głosowe praktycznie za darmo! Dlaczego z tej możliwości nie skorzystać?
Uczestniczyłem na kilku konferencjach Skyp'a i powiem, że są naprawdę fajne, można bezpośrednio pogadać - to jednak nie to samo co pisać...
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
goral_
|
Wysłany: 01:25, 26 Lut '08
|
|
morgan666 napisał: | uruchomcie sobie skypa i popatrzyliscie na obciazenie komputera? czyli ile "pozera ramu i procka"... dlaczego? oto wyjasnienie: http://www.idg.pl/news/140110.html
ale... zycze powodzenia:P |
Przeczytałem... i co?
Ja Skyp'a otwieram tylko kiedy używam, u mnie żadne "dodatki" nie uruchamiają się przy starcie komputera - jeśli dojdzie podczas instalacji do wpisu autostaru, natychmiast jest to usuwane - w czym problem?
Kiedy wyłączę skyp sprawdzam procesy, jeszcze się nie zdarzyło by po wyłączeniu coś ze skyp'a pozostało.
Wystarczy odrobina rzucenia okiem, na to co i jak się wyłączyło, to wszystko, oraz pilnowanie co siedzi w autostarcie. Uruchom program "msconfig": start>uruchom>wpisz:msconfig i przejdź do zakładki uruchamianie. Tam zobaczysz, co się naprawdę dzieje podczas startu.
I tyle, naprawde nie trzeba dużo by komputer pracował zawsze tak samo:)
ps. moja winda XP zainstalowana była dwa miesiące temu (wymiana sprzętu) poprzednia chodziła od czerwca 2005 roku... Nie miałem żadnego programu antywirusowego. I poprzez prawie 4 lata żadnego problemu z systemem - wystarczy odrobina chęci i kontrola.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
dvinn
|
Wysłany: 19:21, 26 Lut '08
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
goral_
|
Wysłany: 19:27, 18 Mar '09
|
|
Odświeżam!
Średnio jest ok. 50 użytkowników na forum, może warto zrobić jakiś kanał telekonferencyjny na Skype?
Umówić się np. na 22 czasu Polskiego w jakiś dzień i pogadać?
Co wy na to, kto by się podjął zrobienia tego?
plusy/minusy?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
astrit
|
Wysłany: 20:37, 18 Mar '09
|
|
pójdźmy dalej tym tropem...może jakieś spotkanie integracyjne w Bieszczadach...survival i te sprawy
_________________ nie konwersuje z babochłopami.
*miarą twojej wiedzy jest zasięg twojej intuicji* astrit
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
goral_
|
Wysłany: 20:39, 18 Mar '09
|
|
astrit napisał: | pójdźmy dalej tym tropem...może jakieś spotkanie integracyjne w Bieszczadach...survival i te sprawy |
Oczywiście jestem za!
Ognisko. pstrągi...
Muczne?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Teodoryk
|
Wysłany: 20:59, 18 Mar '09
|
|
Cytat: | pójdźmy dalej tym tropem...może jakieś spotkanie integracyjne w Bieszczadach...survival i te sprawy Wink |
Popieram ! Sam często jeżdżę w Bieszczady, piękny rejon... ja akurat jako mieszkaniec Podkarpacia miałbym bardzo blisko , nie wiem tylko jak inni.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
mizaj
|
Wysłany: 21:09, 18 Mar '09
|
|
byłoby fajnie, nie ważne jak daleko do Bieszczad
tylko kto się odważy pierwszy
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
spaceship
|
|
Powrót do góry
|
|
|
astrit
|
Wysłany: 14:25, 19 Mar '09
|
|
Cytat: | Leech
fragment:
Cytat:
Koniec świata za trzy lata?
21 grudnia 2012 roku skończy się świat jaki znamy. Tego dnia nastąpi zmiana biegunów magnetycznych Ziemi. Ruch obrotowy naszej planety gwałtownie zwolni, a następnie zmieni kierunek. Trzęsienia ziemi o niespotykanej sile i ogromne fale zniszczą naszą cywilizację. Całe kontynenty znikną z powierzchni globu. Zginą miliardy ludzi. Resztki Europy i Ameryki Północnej zostaną pokryte lodowcem. |
obyśmy tylko zdązyli się umówić przed 2012!!![/quote]
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
SugS
|
Wysłany: 16:17, 19 Mar '09
|
|
Uważam, że odpowiednim programem jest Team Speak. Szybki, mało lagów, nie inwigiluje ( malo ramu zawiera ) łatwo można się w nim połapać i zarządzać ( gdy wejdzie 100 osób zrobi sie maly burdel ;] )
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Aya Sophia
|
Wysłany: 16:26, 19 Mar '09
|
|
Hehhehehe...
Góral ; fajny pomysł ale wyobraź sobie przynajmiej 20-30 rozmówców w jednym pokoju. Chaos to chyba mało powiedziane
_________________ "W pozornie beznadziejnej walce, rozwiązanie tych problemów jest proste. Jedyną broń jaką mają przeciwko nam jest ukrywanie przed nami wiedzy. Musicie dużo czytać, by
poznać prawdę i dostrzec korzenie zła"
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
brainwash
|
Wysłany: 17:09, 19 Mar '09
|
|
A może, Pal talk ? A najlepiej, Ekiga .
Cytat: | Skype’a nie ma w Ubuntu, ponieważ nie spełnia wymagań Statutu Ubuntu. Ten stan rzeczy spowodowany jest niedostępnością kodu źródłowego, czego konsekwencją jest niemożność odczytania protokołu komunikacyjnego Skype, co z kolei powstrzymuje konkurencję i powoduje podział rynku VoIP utrudniając użytkownikom kontakt. |
_________________ Kto wyrządził rasie ludzkiej tak wiele złego ? Inimicus homo hoc fecti - " nieprzyjaciel człowieka to uczynił "
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
|