Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
Wysłany: 21:24, 28 Kwi '11
Temat postu:
gruz widziałam raz i wystarczy, ruski hardkor jest realniejszy niż ten z holiłuda, długo nie mogłam się otrząsnąć
ale inny film bałabanowa widziałam już ze trzy razy chodzi o morfi, wspaniały dla tych co lubią podglądać zimowe ruskie klimaty u schyłku carskiej rosji
Film jest ekranizacją autobiograficznego opowiadania Michaiła Bułhakowa, zatytułowanego "Pamiętnik młodego lekarza" i powieści tego samego autora pt. "Morfina".
Do prowincjonalnego miasteczka w Rosji, przyjeżdża młody i uzdolniony lekarz. Podejmuje praktykę lekarską w miejscowej przychodni. Z czasem pustka i "śnieżna rzeczywistość" miejsca, w którym zamieszkał, sprawia, że czuje się coraz bardziej znudzony i osamotniony. Szukając wrażeń, zażywa morfinę i popada w coraz większy nałóg.
Wysłany: 23:25, 28 Kwi '11
Temat postu:
Ostatnio wygrzebałem ten film z przed... 10 lat. Najlepszy polski film XXI wieczny jaki widziałem. Przepiękne zdjęcia, niezły humor no i wątki okultystyczne na podstawie prawdziwej historii:
Za filmwebem:
Cytat:
Dzieje zdumiewającego i niezwykłego w skali światowej, fenomenu, jakim była Janowska gmina okultystyczna, działająca na Śląsku, w latach 30-tych i w dwóch pierwszych dekadach powojennych. Rok 1939. W gronie uczniów umiera Mistrz gminy okultystycznej. Na łożu śmierci namaszcza swego następcę: malarza i teozofa Teofila; przekazuje uczniom księgi i znaki. Wypowiada potrójne proroctwo: I - wybuch wielkiej wojny; II - inwazja świata astralnego i rządy jego demonów; III - Apokaliosa: zniszczenie
...
ludzkości przez promień z Saturna, kiedy ostatecznie sprzeniewierzy się ona prawu moralnemu i boskiemu. Rychło sprawdza się pierwsze proroctwo. Hitler i faszyści są w przekonaniu uczniów wcieleniami Saturnalnych demonów. Lata 50. Pośród uczniów oczywiste jest przekonanie, iż wypełniło się II proroctwo: stalinizm to właśnie rządy Saturnalnej Bestii. Teofil i uczniowie nabierają absolutnej pewności, że wypełni się i III proroctwo: zagłada. Odczytanie obrazów i znaków pozostawionych przez zmarłego Mistrza wskazuje, iż ze względu na konfigurację planet z Saturnem - apokaliptyczny promień uderzy w Ziemię już bardzo prędko: to ostatnie chwile na ratowanie świata!
Dostępny w internecie w wielu miejscach, między innymi tutaj:
Wysłany: 12:35, 02 Maj '11
Temat postu:
Acid House
TOTALNA MASAKRA >>>> ludzie są różni >>> polecam >>>>tylko>>> na >>> zbaku>>>
_________________ nie ma żadnej prawdy, wszystko jest tym samym, wielu się załamie, wielu parsknie śmiechem, to wszystko jedno
Wysłany: 19:54, 06 Maj '11
Temat postu:
"Drewniany różaniec" to polski film z 1964 r ,warto go obejrzeć z najmniej dwu powodów : po pierwsze, to dobry film ,po drugie, porusza problematykę którą w :III IV V VI itd RP poruszać się nie będzie.Kanwą filmowego scenariusza są wspomnienia pisarki zawarte w książce o takim samym jak film tytule.
Wysłany: 22:38, 19 Maj '11
Temat postu:
film Jestem Bogiem (Limitless) z 2011 ostatnio "modny" ale dla mnie trochę przereklamowany; ogólnie temat ciekawy bo chodzi o tabletki -nzt- pozwalające korzystać z 90 % wydajności mózgu; człowiek jest bez ograniczeń prawie jak heros/ bóg; jednak główny bohater filmu jest dupkiem, wciąga się w zażywanie ale wykorzystuje swój mózg do jakiś słabych rzeczy np. gra na giełdzie, wyrywa laseczki itp, pojawiają się gangsterzy (ruski oraz efekty uboczne uzależnienia
ciekawszy film tego reżysera to iluzjonista
opis filmu z filmweb a na filmio można go objerzeć na dwa limity
Wyobraź sobie narkotyk, który czyni Twój mózg niezwykle wydajnym i sprawia, że chłoniesz ogromną wiedzę. Narkotyk, który czyni cię nadzwyczaj skupionym, szybkim, sprawnym, a nawet atrakcyjnym. Narkotyk, dzięki któremu pokonujesz wszystkie ograniczenia. Niewyobrażalne staje się możliwe nawet dla Eddiego, który od życia nie spodziewa się niczego. Zażycie specyfiku pozwala mu osiągnąć sukces o jakim zawsze marzył. Ceną, jaką przychodzi mu zapłacić, są: bóle głowy, omdlenia, utraty świadomości, niekontrolowane wybuchy przemocy...
Oprócz tego jeszcze polskie komedie jak:
Kiler
Chłopaki nie płaczą
Poranek kojota
Superprodukcja
Seksmisja
Nie lubię poniedziałku
Wtorek
Pieniądze to nie wszystko
Sami Swoi
Poszukiwany poszukiwana
Wysłany: 19:59, 15 Cze '11
Temat postu:
Wiatr buszujący w jęczmieniu
w jakimś temacie o tym filmie pisałem. Na marginesie , pomyślcie sobie , że angole traktowali Irlandczyków , tak jak teraz żydzi traktują , Palestyńczyków .
Widziałem film Brat z 1997 , też kawał dobrego kina.
PRZEPRASZAM ZA DUBLA.
_________________ Rzekł Jezus: "Przypatrzcie się temu, który żyje, dopóki żyjecie,
abyście nie umarli,
a nie starajcie się go widzieć nie mogąc się mu przypatrzeć".
Wysłany: 18:03, 02 Sie '11
Temat postu:
36
sobota (13 sierpnia) 22:15 (106 min.) - TVP 1
Paryż. W mieście następuje seria brutalnych napadów na opancerzone furgonetki przewożące pieniądze. Bandyci są nieuchwytni. Szef Komendy Głównej Policji, znajdującej się przy 36 Quai des Orfevres, Robert Mancini (Andre Dussollier) powierza prowadzenie sprawy członkom dwóch elitarnych jednostek zajmujących się zwalczaniem przestępczości zorganizowanej: Léo Vrinksowi (Daniel Auteuil) z BRI i Denisowi Kleinowi (Gérard Depardieu) z BRB. Ten, któremu uda się aresztować gangsterów może liczyć na awans. Kiedyś dwaj policjanci byli serdecznymi przyjaciółmi, teraz rywalizują ze sobą. Bliższy sukcesu wydaje się Vrinks, człowiek prawy i kierujący się zasadami, szczęśliwy mąż Camille (Valeria Golino) i ojciec kilkuletniej córeczki. Żądny władzy Klein z niepokojem obserwuje jego poczynania, obawiając się, że ten zabierze mu wymarzony awans, tak jak przed laty odebrał mu ukochaną kobietę. Działania Denisa doprowadzają do aresztowania dawnego przyjaciela oraz śmierci jego żony. Inspiracją scenariusza były wydarzenia, które przed laty wstrząsnęły francuską policją. Dominique Loiseau, który padł wówczas ofiarą wewnętrznych porachunków, współpracował przy tworzeniu scenariusza do tego filmu. W 2005 roku film był ośmiokrotnie nominowany do Cezara.
Wysłany: 19:19, 02 Sie '11
Temat postu:
h3xer napisał:
Adams æbler
po naszemu "Jabłka Adama"
przylaczam sie. tak dobrej czarnej komedii dawno nie widzialem o ile w ogole kiedykolwiek:)
ogladalem tez inne filmy tego samego rezysera (zieloni rzeznicy i migajace swiatla), byly dobre, ale nie az tak.
oprocz tego amelia i czekolada sa godne polecenia.
Polski tytuł : Tajemnice państwa
Wszechwładza tajnych służb .
Po obejrzeniu filmu można dojść do wniosku , że to tajne służby wyłożyły kasę na film . Świetne francuskie kino .
_________________ https://www.youtube.com/watch?v=0K4J90s1A2M
Wysłany: 16:44, 29 Paź '11
Temat postu:
Ordel napisał:
Funny Games z 1997r
tylko się nie pomycie z amerykańskim remakiem z 2007 roku
Autorem rimejka jest również Michael Haneke, co gwarantuje odpowiedni poziom, więc jak ktoś pomyli - żadna strata, a na oryginał powinien trafić "po sznurku".
Nie widzę żadnej większej różnicy - i jedna i druga wersja to rasowe brainfuckery.
Fabularny zapalnik "Tożsamości" przypomina ten z "Frantica". Amerykański lekarz Martin Harris przybywa wraz z żoną do jednej z europejskich stolic (u Polańskiego mieliśmy Paryż, tutaj – Berlin), by wziąć udział w naukowej konferencji. W hotelu bohater odkrywa, że na lotnisku została jedna z jego walizek. Dalej film Colleta-Serry biegnie już własnym torem. Wyprawa po walizkę kończy się feralnie – taksówka, którą jedzie lekarz, wpada do rzeki. Cięcie. Mężczyzna budzi się w szpitalu. Lekarz informuje go, że wypadek mógł poważnie wpłynąć na pracę jego mózgu. Harris powinien się więc liczyć z amnezją, urojeniami bądź też niespodziewanymi utratami przytomności. Niezrażony Amerykanin opuszcza szpital i podąża do hotelu, w którym miał się zameldować. Na miejscu Harrisa czeka przykra niespodzianka: żona z uporem twierdzi, że go nie poznaje. W dodatku u jej boku stoi obcy mężczyzna podający się za... Martina Harrisa.
Wysłany: 12:07, 03 Sty '12
Temat postu:
Genezyp_Kapen napisał:
Dla wielbicieli "wielopłaszczyznowości" świata, a na pewno, dla czytelników prawda2.info
Mr. NOBODY
.........
własnie niedawno obejrzałem . Fakt - upakowane informacje ale warsztatowo doskonale zrobiony film .Doskonale sie ogląda .
Z podobnych treści nieustannie polecam "Interstate 60 " a ostatnio nadrobiłem zaległość "vanilla sky " . Wszędzie tematyka światów równoległych tak jak w polecanym powyżej Donnie Darko itp .
Wracając bardziej " stopami na ziemię " - obejrzałem sobie po latach ponownie nasz polski " Wielki Szu " - bardzo kształcący film . Dla ludzi z wyostrzonym zmysłem obserwacji życia . Realizm mijającej epoki mroku - dobre podsumowanie .
_________________ "istnieje tylko jedno dobro - WIEDZA, oraz tylko jedno zło- IGNOROWANIE WIEDZY "
Przeplatana humorem i dramatyzmem opowiesc o ludzkiej niewiedzy i nieuchronnym postepie.
Jesli bedziecie miec trudnosci ze znalezieniem to dajcie znac to gdzies wrzuce
_________________ Nikt nie ma monopolu na prawdę
www.chomikuj.pl/Filmyprawdy
Przeplatana humorem i dramatyzmem opowiesc o ludzkiej niewiedzy i nieuchronnym postepie.
Jesli bedziecie miec trudnosci ze znalezieniem to dajcie znac to gdzies wrzuce
Jest cała na Y Tube .
Kiedys myslałem podobnie do Ciebie ,że to o :" nieuchronnym postępie ". Dziś widzę to inaczej . Ci pozornie porymitywni ludzie przemycaja kilka ważnych prawd na przykład ;" a kto mi wejdzie pod kołdrę ? Maszynka ??? " .
jest tam wiele scen obrazujących zwykłą " chłopską mądrość " . Również jest to obraz gwałtu " w imię nowoczesności " - Kaziuk jest tu panem własnego domu a wpier#@la mu sie " pani uczycielka " ze swoją " nowoczesnością ". Dzis wiemy czym ta nowoczesność pachnie i jakie dała owoce. Kaziuk słusznie mówi by kotlety wrzucić do kapusty i starczy na tydzień . Dawniej ludzie nie żarli tyle mięsa i dobrze się mieli . Dziś masz mięso 3 razy na dzień do syta i masę chorób oraz zwykłego debilizmu co widać nawet na tym forum. Film wart polecenia .
_________________ "istnieje tylko jedno dobro - WIEDZA, oraz tylko jedno zło- IGNOROWANIE WIEDZY "
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa) Strona: 1, 2, 3...31, 32, 33 »
Strona 1 z 33