Pazuzu świetny cytat. Pokazujący, że socjaliści to nie byli głupki
. I ja tak uważam. Po za tym wielu socjalistów to byli eksperymentatorzy. Np Robert Owen, który stworzył socjalne przedsiębiorstwa. Dało mu to sławę i pokaźny majątek wraz z uwielbieniem przez pracowników. Pracownicy u niego nie dość, że mieli zabezpieczony byt to jeszcze zarabiali znacznie więcej niż u kapitalistów. Śmieszą mnie co niektórzy, że określają tutaj ludzi jako socjalistów, a sami głoszą np ochronę małych i średnich przedsiębiorstw przed molochami - a to nie ma co podstawowa doktryna socjalizmu XIX-wiecznego. Po drugie jest takie teraz pomieszanie z poplątaniem czym jest kapitalizm i komunizm, że się w głowie nie mieści. Wielu tutaj wykrzykuje hasła pozornie kapitalistyczne, a są komunistyczne i na odwrót
. Ale to na dłuższą rozprawkę.
Polecam Wam książkę z ekonomii, z której się uczyłem na sesję na studiach, jeśli chcecie wiedzieć o czym mówię:
Historia myśli ekonomicznej - Wacław Stankiewicz.
Tam też jest napisane, że przed VIII wiekiem pne nie było W OGÓLE pieniędzy w Grecji, a po ich pojawieniu się zaczął się wyzysk i niewolnictwo. Z resztą możecie sobie też posprawdzać to w innych źródłach.
Po za tym głównym hasłem socjalistów jest to, że to człowiek dostosowuje się do warunków, a u kapitalistów jest na odwrót (warunki do ludzi) co jest po prostu śmiechu warte.