slidexman napisał: |
koles jest naprawde dobry choc nie zbyt "ekologiczny"
derren swietnie wychwytuje ludzi bardzo podatnych na sugestie |
Z całym szacunkiem, ale mam nieco odmienne zdanie na temat tego pana.
Darren Brown to po prostu aktor. Bierze udział w ściśle reżyserowanych programach telewizyjnych, gdzie aktorami są zarówno on jak i ludzie, którymi "manipuluje".
To coś jak Copperfield, gdzie wszyscy którzy trzymali się za rączki wokół wagonu, który miał zniknąć byli opłacaną przez niego ekipą. Tak samo jest z Darrenem. Gość dysponuje potężną ekipą telewizyjną, dziesiątki kamer, muzyka, dźwięk, itd.
Główną manipulacją w filmach Darena jest to, że: "Widz wierzy, że robi to naprawdę"
Jeżeli ktoś np. pokazuje sztuczkę, że odcina sobie rękę - żaden widz w to nie uwierzy.
Ale sztuczka, gdzie facet manipuluje ludźmi, jest jeszcze bardziej wiarygodna.
Ponadto Darren sam przyznaje, że jest ateistą, nie wierzy w żadne paranormalne zdolności a to co robi jest jedynie manipulacją i wyuczonymi technikami.
Taka deklaracja, jeszcze bardziej utwierdza widza w przekonaniu, że Darren naprawdę manipuluje ludźmi.
A tak naprawdę, to tylko gra aktorska.
Najbardziej podobał mi się odcinek jak nawrócił całą salę zatwardziałych ateistów na religię chrześcijańską.
Cytat: |
Chciałem poznać Wasze zdanie w tej kwestii. Zaraz przejdę do rzeczy, ale na początku zaznaczam, że nie jestem pewien, czy to nie jest fake (chociaż z drugiej strony...). |
W przypadku Darrena jestem przekonany na sto procent, że to ustawiony program, gdzie wszyscy to aktorzy. Podejrzewam również Remiego Guillarda, że w niektórych filmikach posuwa się do "ustawionych" sytuacji. Ale tylko w niektórych, bo większość z nich są ponad wszelką wątpliwość prawdziwe, np. te gdzie przebierał się za piłkarza i wbiegał na boisko podczas głównych meczy międzynarodowych.