|
Autor
|
Wiadomość |
zulugula
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 17:04, 04 Lut '09
Temat postu: Lewa/prawa półkula |
|
|
Może już było, ale tylko chce sprawdzić czy to na serio działa.
Podobno jak widzimy kobietę obracającą się w prawo (zgodnie ze wskazówkami zegara) to używamy prawej półkuli mózgu, a jeśli oberaca się niezgodnie ze wskazówkami zegara to używamy lewej. Jeśli na przemian to może pół na pół.
Ja osobiście widzę w prawo no i wlasnie, jestem ciekaw czy Wy jakoś to inaczej widzicie? Czy to działa?
http://www.eioba.pl/a94598/uzywasz_prawa_czy_lewa_polkule_mozgu_podczas_myslenia
_________________ http://www.youtube.com/simonus666
soundcloud.com/simonus
soundcloud.com/szymonp
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Gentleman
|
Wysłany: 17:54, 04 Lut '09
Temat postu: |
|
|
Ale jaja. Chciałem Ci właśnie napisać że to pewnie nie działa bo mi też się obraca w prawo i niemożliwe żeby widzieć to inaczej, spojrzałem jeszcze raz i już kręciła się w lewo:)
P.S. Po napisaniu posta znów się kreci w prawo;)
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
otelodreiP
|
Wysłany: 18:05, 04 Lut '09
|
|
Bylo juz i to chyba calkiem niedawno i test dziala, natomiast ile to ma wspolnego z polkolami i przyporzadkowanymi do nich cechami to juz inna kwestia.
Najlepsze jest gdy kreca sie w przeciwne strony patrzac na te obrazki na samym dole.
_________________ Czego sie nie dotkne to spierdole !
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
larkow
|
Wysłany: 18:58, 04 Lut '09
|
|
otelodreiP napisał: | Najlepsze jest gdy kreca sie w przeciwne strony patrzac na te obrazki na samym dole. |
albo dwie panienki w osobnych oknach i jedna w jedną stronę, druga w drugą, albo obie w tą samą itp. itd...
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
GrzegorzP
|
Wysłany: 19:09, 04 Lut '09
|
|
Kurcze, fajne
Udaje mi się zmieniać kierunek taką metodą: mrugam oczyma, potrząsam głową, tak, że co chwila jakby zaczynam patrzeć od nowa i co kilka takich prób trafiam w moment, że zmienia kierunek.
Ale w ogóle jest to fajny przykład na to, jak mocne można mieć złudzenia optyczne i pojęcie na temat rzeczywistości.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Tańcząca
|
Wysłany: 19:28, 04 Lut '09
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
zibi123
|
|
Powrót do góry
|
|
|
zulugula
|
Wysłany: 20:01, 04 Lut '09
|
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
WhiteRaven
|
Wysłany: 21:39, 04 Lut '09
|
|
Moim zdaniem test bardziej na wyobraźnie przestrzenną. Wystarczy zauważyć jak wysunięta noga znika i owa pani obraca sie raz w prawo, raz w lewo, nie wykonując wcale pełnego obrotu. Ja tak to widzę. Oczywiście jeżeli chcę.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
prostynick
|
Wysłany: 21:45, 04 Lut '09
|
|
A jak się nie kręci w ogóle to znaczy, że nie myślę?
Tak na moje testy to jest to taka iluzja i nie ma odniesienia do półkul mózgu ale mogę się mylić.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
otelodreiP
|
Wysłany: 22:57, 04 Lut '09
|
|
prostynick napisał: | A jak się nie kręci w ogóle to znaczy, że nie myślę?
Tak na moje testy to jest to taka iluzja i nie ma odniesienia do półkul mózgu ale mogę się mylić. |
Jak sie nie kreci to masz cos nie tak z java w przegladarce.
_________________ Czego sie nie dotkne to spierdole !
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
zulugula
|
Wysłany: 00:46, 05 Lut '09
|
|
To jest zwykły gif, więc jak się nie kręci to możliwe, że wyłączona animacja obrazków.
Dodam, że dalej kręci mi się tylko w prawo i nie mogę zrozumieć jak może się to komuś odwrotnie kręcić.
_________________ http://www.youtube.com/simonus666
soundcloud.com/simonus
soundcloud.com/szymonp
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Loko
|
Wysłany: 09:19, 05 Lut '09
|
|
zulugula zgadza sie. Ja też tego nie rozumiem. Jak widać ta kobieta obraca się na pięcie i widać, że obrót następuje zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Nie może obracać się w lewo!!!.
_________________ Limit postów na żądanie - 1
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
GrzegorzP
|
Wysłany: 10:07, 05 Lut '09
|
|
Hehe teraz mi się udaje widzieć jak macha sobie tylko nogą raz w lewo raz w prawo.
Ala nie mogę patrzeć wtedy na całą figurę, tylko na same stopy, żeby nie widzieć górnych kształtów symulujących trójwymiarowość. I wtedy widzę nie obrót, tylko machanie nogą.
To jest też metoda na zmianę kierunku. Trzeba przesłonić sobie ręką całą postać, żeby widzieć tylko stopy. I w momencie jak noga wraca od jednej strony do drugiej odsłonić całą postać. I wtedy ten ruch zmienia się w kontynuację obrotu raz w tą raz w drugą stronę.
To jest dla mnie bardzo inspirujący przykład jak można postrzegać otaczającą nas rzeczywistość. Mózg dopasowuje jakieś elementy i tworzy swoją rzeczywistość tak, żeby mu się zgadzało, a prawda o rzeczywistości może być różna, albo jej w ogóle nie ma.
Niesamowite
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
rEvolution
|
Wysłany: 19:38, 05 Lut '09
|
|
Dawno temu rozłożono tą animację - na paranormalne.pl - na części pierwsze (klatka po klatce); niestety nie pamiętam konkluzji a nie chce mi się tego odgrzebywać.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Maestro
|
Wysłany: 01:46, 06 Lut '09
|
|
A mi sie udało tak że jesli chce to kręci mi sie w lewo a jak chce to w prawo, albo moge zrobic że nie obraca się tylko buja (180 st.) raz w jedna a raz w drugą stronę i zaznaczam nic nie brałem
pozdrawiam
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Easy_Rider
|
Wysłany: 08:27, 06 Lut '09
|
|
Obserwowałem tę animację przez dłuższy czas i chodzę do wniosku, że kobieta po prostu cyklicznie (może losowo) zmienia kierunek obrotu, co wiąże się ze zmianą nogi, na której stoi i ta zależność ma charakter stały: na lewej nodze - obrót w prawo, na prawej nodze - obrót w lewo. Rysunek jest na tyle jednoznaczny, że można odróżnić przód i tył postaci oraz jej nogę lewą i prawą, w przeciwnym wypadku w ogóle nie moglibyśmy mówić o kierunku obrotu.
Nie jest rzeczą możliwą, aby spośród kilku osób jednocześnie oglądających animację jedni widzieli obrót w prawo, a drudzy obrót w lewo. Natomiast jeżeli każdy ogląda oddzielnie, na osobnym komputerze, to w zależności od czasu, kiedy włączy animację, procedura, prawdopodobnie będąca funkcją czasu systemowego, powoduje rozpoczęcie obrotu w lewo lub w prawo. Z półkulami mózgu ma to związek taki jak z półdupkami. Nie wiem, jaki jest cel zakładania tego rodzaju tematów na forum
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Kacper
|
Wysłany: 08:38, 06 Lut '09
|
|
Easy, to jest złudzenie optyczne. Kobieta się nie kręci, lecz odbija - lewo - prawo, lub prawo - lewo, w zależności od momentu w którym spojrzysz na obrazek. Mózg sam dorabia (interpertuje obraz jako) efekt 3d czyli obrót wokół własnej osi, za kierunek odpowiada dominacja którejś z półkul mózgowych, prawa - obrót w lewo, lewa - obrót w prawo. Tak więc jest możliwe, że osoby oglądające w tym samym momencie ten obrazek widziały go w inny sposób.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Aqua
|
Wysłany: 08:41, 06 Lut '09
|
|
Easy - nie prawda. Uruchom se obrazek na kompie, zawołaj do kompa kogoś innego i teraz sprawdź kiedy i w którą stronę babka się obraca - według Ciebie i tej drugiej osoby. I zobaczysz jak Twoja teoria cykliczności ma wiele wspólnego z półdupkami
Ta animacja dość dobrze pokazuje względność otaczającego nas świata. Generalnie zawsze tak jest, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
_________________ Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko mało prawdopodobne.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
GrzegorzP
|
Wysłany: 08:49, 06 Lut '09
|
|
To jest zwykły gif składający się z 34 klatek i nie ma w nim żadnych czarów. Czary są w mózgu.
Możecie sprawdzić to sami dosłownie w 5 minut:
Zapiszcie obrazek na dysku.
Ściągnijcie virtualduba (free edytor wielkość 1,5 Mb) tutaj.
http://prdownloads.sourceforge.net/virtualdub/VirtualDub-1.9.0.zip?download
Rozpakujcie zawartość ściągniętego zipa do jakiegoś katalogu i uruchomcie wirtualdub.exe.
Przy pierwszym uruchomieniu trzeba potwierdzić licencję.
W menu/open video file otwieracie nasz plik gif.
Potem przechodźcie między klatkami przy pomocy kursora lewo prawo labo suwakiem na dole programu.
I to wszystko. Czarno na białym, a raczej czarno na szarym.
Można jeszcze tylko zwrócić uwagę, że tło, oraz odbicie nóg jest też zrobione tak, aby sugerować trójwymiarowość i łatwiej oszukać mózg.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Maestro
|
Wysłany: 11:23, 06 Lut '09
|
|
Easy_Rider napisał: |
Nie jest rzeczą możliwą, aby spośród kilku osób jednocześnie oglądających animację jedni widzieli obrót w prawo, a drudzy obrót w lewo. |
Jak najbardziej jest, testy przeprowadzone w domu . Starasz się tłumaczyć logicznie to co widać czyli zaangażowałeś lewą półkule odpowiedzialną za logiczne myślenie. Tutaj trzeba troche oszukać mózg tak jak napisał Kacper, to jest złudzenie optyczne.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Easy_Rider
|
Wysłany: 12:15, 06 Lut '09
|
|
Aqualinespirit napisał: | I zobaczysz jak Twoja teoria cykliczności ma wiele wspólnego z półdupkami |
W rzeczy samej - złudzenie, w sposób niezamierzony wpadłem na rozwiązanie. Jeżeli wpatrywać się w same - za przeproszeniem - półdupki tej kobiety, to można zauważyć, że przy każdym półobrocie następuje cudowna zamiana nogi lewej na prawą i odwrotnie i na tym polega ten cały złudzeniowy szwindel. Ponadto - przy takim sposobie wpatrywania się, kobieta nie obraca się w żadną stronę, lecz wykonuje w miejscu ruchy wahadłowe. Wrażenie ruchu w określoną stronę zależy od momentu rozpoczęcia obserwacji - czy noga ukazana jako stojąca była nogą lewą czy prawą. Później wzrok nie analizuje już tego, co dzieje się pośrodku rysunku, lecz nadąża za ruchem okrężnym nogi. Odwrócenie na sekundę wzroku i ponowne wpatrywanie może spowodować, że w tym momencie jako stojąca była noga przeciwna, co powoduje odrócenie kierunku ruchu.
Jest to dobra zabawa do przesyłania sobie mailem w biurach, ale pytam jeszcze raz - co to ma wspólnego z tematyką forum?
Edit: Jest jeszcze inaczej. Jednolite tło postaci powoduje, że noga wykonująca ruchy okrężne tak samo wygląda czy jest z przodu, czy z tyłu. To powoduje możliwość podwójnego zakwalifikowania kierunku ruchu, ale mózg wybiera tylko jeden - raz w prawo, a raz w lewo. Przy odpowiednim skupieniu, widać jedynie ruchy wahadłowe nogi.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
AzzziRel
|
Wysłany: 01:05, 07 Lut '09
|
|
Co ma wspólnego z tematem forum? Może nic a może trochę, może uświadamia, to jak postrzegamy rzeczywistość. Mamy inny, znaczne prostszy przykład niż to powyżej, bo nie 3D a 2D. Już nie chodzi mi nawet o całe tekst... , tylko o trzeci licząc od góry programik we flashu:
http://quantumfuture.net/pl/iluzje.htm
Patrząc na kropki widać, że poruszają się góra-dół lub prawo-lewo. tyle, że tu bardzo łatwo zmusić mózg do zmiany poglądu. Wystarczy przy przełączaniu się kropek wskazać przeciwny kierunek do obserwowanego. Tu można naprawdę robić co się chce. Kropki mogą krążyć w lewo, prawo, mogą oscylować.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
jabba
|
Wysłany: 01:11, 07 Lut '09
|
|
to ja chyba używam obu, bo mi się raz w lewo, a raz w prawo kręci, wystarczy ino stronę odświeżyć
_________________ http://republika.pl/blog_fa_550912/991430/sz/zwoliludu.gif
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Rep
|
Wysłany: 16:36, 07 Lut '09
|
|
Dawniej zawsze mi sie krecila w prawo. Teraz tez ale jak patrze ponad monitor i tylko w tle ja widze to zmienia kierunek na lewy.
Jak popatrez na nia wprost to znowu w prawo.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
|