|
Autor
|
Wiadomość |
Lara
Post zebrał 0 sat Podarowałeś sat
|
Wysłany: 01:21, 26 Sty '09
Temat postu: Zwycięstwo socjalisty Moralesa |
|
|
W Boliwii odbyło sie referendum w sprawie nowej Konsytucjii. Prezydent Evo Morales pracował nad nią 3 lata. Konstytucję przyjęto w 60% głosów. Daje ona min. większą władzę rdzennej ludności Boliwii, prawo do upaństwowienia przez Moralesa zasobów energetycznych, prawo do ubiegania się o nastepną kadencję dla prezydenta oraz pozbawienie Kościoła Katolickiego statusu religii narodowej. Wszystkie wyznania będą równe. Kościół robił wszystko by społeczeństwo głosowało na "nie". Powstała w tym celu specjalna organizacja katolicka która agitowała do nieprzyjęcia Konstytucji. Zorganizowano szopkę z płaczącym Jezusem, który najwyraźniej nie ma już ochoty pracować dla Kościoła, bo nie popisał się cudem. Jestem pełna podziwu dla społeczeństwa w Boliwii, gdzie jeszcze niedawno był analfabetyzm, że okazali się tacy postępowi w głosowaniu przeciwko Kościołowi. Na to wychodzi że prości ludzie mogą być oświeceni, a wykształceni w bogatrzych krajach - ciemni.
www.onet.pl
www.elpais.com
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
iaro
|
Wysłany: 20:01, 02 Lut '09
Temat postu: |
|
|
Z entuzjazmem to bym nie przesadzał, tym bardziej, że niewiele informacji dociera do nas z takich krajów odległych i raczej ubogich jak Boliwia.
Czas pokaże, czy był to dobry wybór, ale jedno jest pewne- podziwiałbym osobę, która potrafiłaby dokonać tego, co zamierza zrobić Morales, ale w Polsce- rozdzielić kościół katolicki od państwa i uczynić wszystkie wyznania równymi.
Szkoda, że jak na razie w tym chorym, katolickim kraju to tylko marzenia a i wygląda na to, że jesteśmy 100 lat może nie za Murzynami...ale za Boliwią.
_________________ Systemu nie można niszczyć, trzeba go reformować.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Voltar
|
Wysłany: 11:45, 03 Lut '09
|
|
w Boliwii nie ma gazety wyborczej, wnet by wymyslili szopkę z molestowaniem seksualnym przez Moralesa młodych indianek
Morales jako jedyny obok Chaveza wywalil z kraju ambasadora Izraela...
Dlaczego w Polsce nie ma takich ludzi?..
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Lara
|
Wysłany: 13:38, 03 Lut '09
|
|
Ja powiem dlaczego w Polsce nie ma takich ludzi. Bo Polacy w powojennej historii mieli za dobrze. W Polsce nie było kolonializmu, analfabetyzmu, wielkiej rozpiętości między bogatymi i biednymi jak w Południowej Ameryce. Był łatwy dostęp do nauki, pracy i świadczeń socjalnych. Boliwia była przedtem krajem dla wielkich posiadaczy ziemskich i kryjówką dla uciekających przestępców. Indianie byli niczym. A teraz dzięki Moralesowi może poczuli się ludźmi. Poza tym Morales zlikwidował do końca analfabetyzm. Tylko problem z Kościołem i prawicową opozycją która mąci i podkopuje dołki Moralesowi.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Nieznajomy
|
Wysłany: 13:44, 03 Lut '09
|
|
Tylko czekać aż w takiej Brazylii i innych państwach Ameryki Pd. pojawią się kolejni lewicowi lub komunistyczni przywódcy.
_________________ Ludzie-tracą zdrowie by zdobyć pieniądze, potem tracą pieniądze by odzyskać zdrowie. Żyją jakby nigdy nie mieli umrzeć, a umierają, jakby nigdy nie żyli.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Lara
|
Wysłany: 13:54, 03 Lut '09
|
|
W Brazylii już jest lewicowy prezydent. Lula da Silva.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Voltar
|
Wysłany: 15:14, 03 Lut '09
|
|
(prawie) cała Ameryka południowa dokonała wolty w lewo, chyba za wyjątkiem jednego kraju i kolonii francuskich wszędzie rządzi lewica i to nie taka farbowana jak w Polsce
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
shepherd
|
Wysłany: 23:38, 03 Lut '09
|
|
Mam pytanie, czy Boliwia i Wenezuela to panstwa, ktore nie biora kasy z Banki Swiatowego?
Czy ktos moze mi pomuc i wymienic pare takich, ktore sa niezalezne od instumentow manipulacji swiatowego banku?
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Lara
|
|
Powrót do góry
|
|
|
shepherd
|
Wysłany: 17:00, 15 Mar '09
|
|
WOW co za facet ma jaja, zdaje mi sie, ze wie co sie szykuje na swiecie i sie chyba przed tym chce bronic i jak najszybciej dac co sie da ludzia swoim a nie zagranicznym gnidom.
U nas prawdopodobnie ( no nie zagwarantuje ze napewno ) bedzie cos odwrotnego, wszystkich umieszcza w ciasnych zasmrodzonych i brudnych miastach i beda nas chodowac jak swinie.
Tam z kolei cos na odwrut, dac ludzia ziemie i niech sami ja uprawiaja.
No mogly by sie pojawic glosy, ze co to za zycie na wsi, bez imprez i przepychu...
Moi drodzy a no spokojne zycie
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Lara
|
Wysłany: 21:39, 15 Mar '09
|
|
No i co świętojebliwe POPiSdUPRy nie wstyd wam? Taki komuch i ateista, a tak po chrześcijańsku postępuje ... . A Wy wszyscy co tak bronicie wiary chrześcijańskiej, tak naprawdę to wiecie co to jest chrześcijaństwo? Bo ja w Polsce, nie widzę żadnych oznak chrześcijaństwa, choć 90% deklaruje wiarę w Boga. Widzę tylko kult mamony, wywyższanie bogatych i spychanie na margines najbiedniejszych.
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
franek12
|
Wysłany: 23:21, 15 Mar '09
|
|
Lara napisał: |
Bo ja w Polsce, nie widzę żadnych oznak chrześcijaństwa, choć 90% deklaruje wiarę w Boga. Widzę tylko kult mamony, wywyższanie bogatych i spychanie na margines najbiedniejszych. |
tu sie Laro z toba pierwszy raz zgodze...
ciekawi mnie tylko czy ta ziemia ktora rozdal to ziemia zabrana obszarnikom czy rozdali ziemie nalezaca do panstwa. jesli mozesz to sprawdzic...
u nas nie ma szans na takie cos, przecierz trzeba ciagle doic spoleczenstwo
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Lara
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Lech
|
Wysłany: 10:37, 16 Mar '09
|
|
Voltar:
Cytat: | w Boliwii nie ma gazety wyborczej, wnet by wymyslili szopkę z molestowaniem seksualnym przez Moralesa młodych indianek
Morales jako jedyny obok Chaveza wywalil z kraju ambasadora Izraela...
Dlaczego w Polsce nie ma takich ludzi?.. |
... bo, zauważ, Polska ma KOMPLETNIE inną sytuację geopolityczną i zależności gospodarczo-ekonomiczne. I nie leży "na rubieżach" cywilizowanego świata. I nie posiada "rdzennej ludności", a rdzenne wierzenia (co ja ze szczególnym żalem stwierdzam) zostały ogniem i mieczem sprowadzone w niebyt.
Wyobraź sobie, że nagle w Polsce zostaje wybrany taki Morales, który nacjonalizuje, sprowadza Kościół do parteru, wydala ambasadorów USA i Izraela, itd. Jak sądzisz, jak długo Polska zachowałaby swą suwerenność po takich aktach? Miesiąc? Dwa?
See the bigger picture...
Lech
_________________ lechszukapracy@gmail.com
|
|
|
Powrót do góry
|
|
|
Voltar